ZİRAAT BANKASI MÜZESİ 3D SANAL TURU

Köklü Geçmişimizin Sergilendiği, Türkiye'nin İlk Bankacılık Müzesi

Cumhuriyetin hemen her aşamasına bizzat tanık olan Ziraat Bankası'nın köklü geçmişin​in sergilendiği Ziraat Bankası Müzesi Türkiye'nin ilk Bankacılık müzesidir.

Ziraat Bankası Müzesi, 1929 yılında İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından yapılan ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası zemin kat Şeref Salonu'nda, 1981 yılında Bankanın birikimini ve deneyimini geleceğe aktarmak amacıyla açılmıştır. Başlangıcından bugüne Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal, eğitsel değişimini ve geçmişten bugüne gelişimini gösterme özelliğine sahip olan Ziraat Bankası Müzesi, bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika objeyi, tarihi bir atmosfer içinde sergilemektedir.

Tarihi binada 2017 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sonrasında, zemin kata bodrum katın da dahil edilmesiyle genişletilen Ziraat Bankası Müzesi, modern müzecilik anlayışı doğrultusunda dijital unsurlarla zenginleştirilerek yeni yüzüyle Kasım 2019'da tekrar ziyarete açılmıştır.

Zemin Kat geleneksel yapı bozulmadan dijital uygulamalarla desteklenerek banka kronolojisinin anlatıldığı bir konsept ile oluşturulmuştur. 1863 yılına ait orijinal "Memleket Sandığımız", Mithat Paşa'nın Memleket Sandıklarının kurulmasının gerekliliğini Dersaadet'e anlatan mektupları, 1889 yılına ait ilk yevmiye defteri ile uzun tarihi geçmişi bulunan kasa defterleri, tevzi ve satışa ait defterler, mühürler, düsturlar, zeyn varakaları, tasarruf ve tevdiat hesabı cüzdan örnekleri, daktilolar, mültezim defterleri ve koleksiyonumuzun en özel eserlerinden Genel Müdürlük binamız için özel olarak yaptırılan, İbrahim Çallı'ya ait "Harman" (1928) tablosu sergilenmektedir.

Bodrum Kat yerleşiminde de tıpkı Şeref Salonu'nda olduğu gibi kronolojik bir sıra hakimdir. Osmanlı'dan Devralınan Miras, Cumhuriyette Ziraat Bankası Bölümü'nde; 1863 yılında Pirot Kasabası'nda kurulup faaliyetlerini geliştirmeye devam eden Ziraat Bankası'nın Türkiye ve dünyada yayılımını gösteren harita bulunmaktadır. Bankamızın geçmişten bugüne yaşadığı gelişim ve büyüme bu interaktif harita ile ziyaretçilerimizin incelemesine sunulmaktadır.

Kurumsal Kimlik Bölümü'nde Bankamızın 1961 yılında düzenlediği yarışmada birinci seçilen, bugün halen kullandığımız ZB harflerinden oluşan başak ambleminin hikayesi, amblemi tasarlayan Ayhan Akalp'in kendisinden dinlenmektedir.

Ana Kasa Dairesi ve kasa kapıları dünyaca ünlü Fransız Fichet firması tarafından binanın inşası sırasında yapılmıştır. Kasa kapılarının ve çelik kasaların oldukça ağır olması nedeni ile kasa daireleri binanın bodrum katı ile birlikte inşa edilmiş, ardından diğer katlar tamamlanmıştır.
Teknoloji ile tarihin uyumunun en etkileyici şekilde sergilendiği Dijital Vitrin Bölümü'nde, dijital ekran vasıtasıyla ziyaretçilerimizle para biriktirme oyunu oynayarak onları Ankara'da nostaljik bir yolculuğa çıkarmaktayız.

Bankamız Türkiye'nin en önemli sanat koleksiyonlarından birine sahiptir. Güzel Sanatların bütün dallarını kapsayan ve kuruluşundan bugüne geçen süreç içinde gelişen, değişen sanat akımlarından yapıtları barındıran Ziraat Bankası Koleksiyonu, belgesel bir nitelik de taşımaktadır. 1926 yılından bu yana zenginleşen Ziraat Bankası Sanat Koleksiyonumuzu da dijital bir ekran üzerinde sanatseverlerin beğenisine sunmaktayız.

1960'lı ve 1970'li yıllarda Bankamızın sponsorluğunda yayınlanan radyo programlarının dinlenebildiği Radyo Odası, müzemizin en etkileyici alanlarından birisidir. Bu oda, geçmiş yıllarda Bankamızda kullanılan eşyalarla düzenlenmiştir. Radyo Odası'nda, Zeki Müren Özel Programı, Bu Toprağın Sesi, Çiftçilerimizle El Ele, Orhan Boran'la Neşe ve Müzik, Her Hafta Bir Skeç, Dünya Masallarından Seçmeler gibi programlarla geçmişi bugüne taşımaktayız.

Küçük bir sinema salonu oluşturduğumuz diğer bir odada ise Ayın Olayları filmlerimiz izlenebilmektedir. Ayın Olayları; 1967 yılından başlayıp 1989 yılına kadar olan dönemde Bankamızın sponsorluğunda ilgili aya ait önemli olayların derlenerek ülke genelindeki tüm sinema salonlarında film gösterimleri öncesi izleyicilere sunulan haberleri içermektedir.

Kurumsal İletişim ve Mimari Odası'nın bir bölümünde Tarihi Binamızla birlikte Eskişehir, Adana, Aydın, Kütahya ve Manisa Şube binalarımızın da mimarı olan Guilio Mongeri anlatılmaktadır. Diğer bölümde geçmişten günümüze kadar yayınlanmış olan tüm TV reklamlarımız izlenebilmektedir. Ayrıca ziyaretçilerimiz bu odada "Afişler", "Gazete Reklamları" ve "Ziraat Postası"nı inceleme fırsatı bulmaktadırlar. Ziraat Postası, 1964 yılından 1981 yılına kadar Banka tarafından bastırılmış; tarım, bankacılık ve kooperatifçilik alanında faydalı bilgiler içeren, köylere kadar ulaşan ve ücretsiz dağıtılan ilk gazete olma özelliğini taşımaktadır.

Çocuk Etkinlik Alanı'nda hem paranın hem de bankanın tarihsel gelişimini animasyon film ile anlatırken, bu anlatımı mekanik oyunlarla da pekiştiriyoruz.

İstanbul Finans Merkezi'nde yapımı devam eden Ziraat Kuleleri maketi üzerine uygulanan dijital mapping ile ziyaretçilerimize görsel bir şölen sunulmaktadır.

Kiralık Kasalar Bölümü'nde, vefatından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk'e ait tarihi vesika ve eşyaların saklandığı 1 ve 2 nolu kasalar bulunmaktadır. Eşyalar Bankamız Merkez Şubesi'nin kasalarında muhafaza edilmiş ve daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla 1964 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na teslim edilmiştir. Ayrıca merhum Başbakan Adnan Menderes'in Özel Kalem Müdürü Ercüment Yavuzalp'in bavulundan çıkan, Adnan Menderes'e ait olan ve 1960 yılında Merkez Şube kasasında muhafaza edilmek üzere Bankamıza teslim edilen bazı eşyalar da Kiralık Kasalar bölümümüzde sergilenmektedir.

Bankamız müzesi Pazartesi günleri ve resmi tatiller dışında hafta içi ve hafta sonu 10:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Okul ve grup gezileri için rezervasyon yapılması gerekmektedir.
Adres: Hacı Bayram Mah. Atatürk Bulvarı No: 8   06050 Altındağ - Ulus / ANKARA

Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için; 0312 584 21 56 / 0312 584 21 72 / 0312 584 21 74


Genel Müdürlük Binamızın Tarihçesi

1925 yılında projesi başlatılan ve 1929'da inşaatı tamamlanan tarihi Genel Müdürlük binamız, İtalyan Mimar Giulio Mongeri'nin eseri olup, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarındandır. Mimarı İtalyan olduğu hâlde, binamızda Türk milli mimari üslubunu devam ettirmiş ve projeyi hazırlarken ileride doğabilecek ihtiyaçları da göz önünde bulundurmuştur.

İtalyan kökenli bir ailenin İstanbul'da dünyaya gelen oğlu Mongeri, eğitimini İtalya'da tamamlayarak meslek hayatını Türkiye'de sürdürmüş, İstanbul Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Akademisi) Mimarlık bölümünde eğitim vermiştir.

Giulio Mongeri, İstanbul'da; Saint Antoine Kilisesi ve Apartmanları (1906-1912), Assicurazioni Generali Han (1909), İtalyan Elçilik Binası (1919), Majik Sineması (1914-1920), Karaköy Palas (1920), Maçka Palas (1922-1926), Ankara'da; Bankalar Caddesi boyunca konumlanan Osmanlı Bankası (1926), İnhisarlar (Tekel) Başmüdürlüğü (1928), İş Bankası (1929) ve Bursa'da; Çelik Palas Oteli ve Kaplıcası (1930-1935) gibi yapıların projelerini hazırlamıştır.

Genel Müdürlük hizmet binamız yaklaşık olarak 10.000 m2'lik bir inşaat alanına sahip olup, bodrum, zemin, asma, birinci, ikinci ve çatı katından ibarettir.

Binayı inşa eden müteahhit firma çimento ve alçıları Almanya'dan, ahşap kısımları için gerekli olan kereste ve tuğlaları Romanya'dan ithal etmiştir. Söz konusu tuğlalar oluklu ve eski Türkçe damgalıdır. Döşemede kullanılan mermerler ise yurt içinden karşılanmıştır.

Binanın dış kaba inşaatında Giulio Mongeri'nin Sanayi-i Nefise Mektebi'nde öğrencisi olan Yüksek Mimar Burhan Arif Ongun'un başkanlığında İtalyan ustalar çalışmış olup, dış sıva ve boyalar ise Yüksek Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu'nun başkanlığında Macar ustalar tarafından yapılmıştır.

Dış cephelerin suni taş sıvaları İtalyan Baş Usta Salvatore Genovezi tarafından yapılmış olup, zemin kat şeref holündeki alçı desenleri Mimar Vahan Bey tarafından hazırlanmıştır.

Saçak altlarındaki Selçuklu motif süslemelerinin çizimi ve turkuaz mavisiyle boyanmasını gerçekleştiren yüksek mimar arkeolog Mahmut Akok'tur.

Vitray, Salvatore Corvaya ve Carlo Bazii tarafından kurulan Milano'lu Corvaya-Bazzi&C Şirketi tarafından yapılmıştır. Vitrayın merkezinde bulunan başak demeti Bankamızı simgelemektedir.

Binanın çok beğenilen ve üstün sanatkârlık eseri olarak değerlendirilen ahşap doğrama ve marangozluk işlerini Selahattin Refik (Sırmalı) gerçekleştirmiştir.

Kasa Daireleri'nde bulunan kasaların ve demir parmaklıkların üzerinde bulunan monogram İsmail Hakkı Altınbezer tarafından tasarlanmıştır.

Binamızın arsası 26 Şubat 1926 tarihinde teslim alınmış ve fiilen inşaata geçilmiştir. Binamız 1929 yılı sonunda tamamlanmış ve 26 Kasım 1929 tarihinde İsmet İnönü ve Büyük Millet Meclisi Başkanı Kazım Özalp Paşa ile resmi açılış töreni gerçekleşmiştir.

Selçuklu ve Osmanlı süsleme sanatı ile zenginleştirilen ve geniş mermer kaplamalı holler, yüksek tavanlar, kemerler, ayna ve kristal camlar, renkli vitray cam ve çini süslemeler gibi ayrı özelliklere ve estetik güzelliklere sahip Genel Müdürlük binamız, Ankara'nın görkemli binalarından birisi olmuştur.