Türkiye Ekonomisi: Aralık
Enflasyonu
TCMB Tahmininin Üzerinde Bir Yıl Sonu Kapanışı
Aralık ayında TÜFE, %0,95 olan beklentilerin üzerinde aylık bazda %1,25 artış gerçekleşti. 2019 yılında %11,84 gerçekleşen TÜFE, 2020 yılında yıllık bazda %14,6 gerçekleşerek Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyede bulunmakta. TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini %12,1, tahmin aralığının üst bandı ise %13,1 idi. Birikimli döviz kuru etkisi sürse de döviz kurunda son dönemdeki istikrarlı seyirle ÜFE enflasyonundaki artışın hız kestiğini görüyoruz. Kasım ayında aylık %4,08 artan ÜFE, aralık ayında %2,36 artış kaydetti ancak bu artış birikimli döviz kuru ile küresel emtia fiyatlarının etkisiyle %0,9 olan tarihsel ortalamasının üzerinde. Yıllık ÜFE, %25,15 ile son 19 ayın en yüksek seviyesinde. Çekirdek enflasyon ise aylık %0,99 artış kaydederek manşet enflasyonun altında artış gösterdi ve yıllık olarak %14,31 seviyesi ile Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye geldi.
Kaynak: TÜİK.
Hatırda kalması gerekenler:
• Gıda, enerji, temel mallar, altın hariç dayanıklı mallar, haberleşme ve diğer hizmetler, tarihsel olarak aralık ayı ortalamalarının belirgin üzerinde seyretti. Kasım ayına benzer şekilde giyim ve ayakkabı ve alkollü içecek ve tütün ile altın kaleminin tarihsel ortalamasının altında kaldığı görüldü. Haberleşme hizmetlerindeki artışa karşın lokanta, ulaştırma hizmetleri ve kiranın desteğiyle hizmet enflasyonu tarihsel ortalamasına yakın seyretti.
• Gıda (patlıcan, nar, biber, yumurta, konserve balık...), ulaştırma (otomobil, benzin, taksi ücreti…) ve ev eşyası (mobilya, yatak, beyaz eşya…) aralık ayı enflasyonunu yukarı yönlü etkileyen başlıca kalemler oldu. Otomobillerde ÖTV düzenlemesinin etkisi ve döviz kuru gelişmeleriyle otomobil ve motosiklet fiyatlarında artış sürdü ve uçak bileti ve araba kiralama ücretindeki düşüşe karşın ulaştırma kalemi, TÜFE'yi yukarı yönlü etkilemeyi sürdürdü. Konut kalemi (su faturası, doğal gaz ücreti, yer ve duvar döşemesi…) 0,09 puan yukarı yönlü etkide bulundu. Lokanta ve otellerin, TÜFE'ye etkisi otel ücretindeki düşüş nedeniyle daha sınırlı kaldı. Talep eksikliğiyle giyim ve ayakkabı kalemi (kazak, bot…) enflasyona düşüş yönlü etkisini sürdürdü.
• Fiyatların genele yayılma derecesi hakkında bilgi veren ve fiyatı artan ürünler ile azalanlar arasındaki yüzde farkı gösteren enflasyon yayılım endeksine göre bir önceki aya göre fiyat artışlarının genele daha az yayıldığını görmekteyiz.
• TCMB, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %9,4 seviyesinde belirlemişti, 28 Ocak'ta bu yılın ilk Enflasyon Raporu'nu takip edeceğiz. Aralık ayındaki PPK toplantısında, para politikasındaki sıkılaştırmayı güçlendirip %9,4 tahminine yapılan atıfla birlikte bu yılın ilk Enflasyon Raporu'nda TCMB'nin, %9,4 olan yıl sonu enflasyon tahmininde belirgin bir değişiklik yapmayabileceğini değerlendiriyoruz.