Türkiye Ekonomisi: Aralık Sanayi
Üretimi
Salgın koşullarına rağmen sanayi üretimindeki büyüme trendi devam etmekte.
Aralık ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yüksek baz etkisine rağmen beklentilerin üzerinde yıllık %9 artış, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık %1,3 artış kaydetti. (Bloomberg beklentilerine göre yıllık %8,3, aylık ise %0,8 gelmesi yönündeydi.) Son çeyrekte böylelikle takvim etkisinden arındırılmış verilere göre bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sanayi üretimi %10,1, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre bir önceki çeyreğe kıyasla %4,8 arttı. Veriler TCMB'nin beklentisi olan, son çeyrekte yıllık %7 büyümenin gerçekleşebileceğini düşündürmekte. Mevcut veriler üretim tarafının önceki kısıtlamalara göre daha az etkilendiğini göstermekte. Son çeyrekteki veriler, salgının hakim olduğu 2020 yılında ekonomik büyüme sağlayan ender ülkelerden biri olduğumuza işaret etmekte.
Hatırda Kalması Gerekenler:
- Sanayi üretiminin bütün ana alt kalemlerinde yıllık artış görmekteyiz. Ara malı üretimindeki yıllık %12,9 artış dikkat çekici. Dayanıklı, dayanıksız tüketim malı ve sermaye malı üretiminde güçlü artışlar görmekteyiz. Aylık bazda ise ara malı ve dayanıksız tüketim malı artarken, enerjide ve dayanıklı tüketim malında düşüş görmekteyiz.
- TCMB Başkanı Ağbal 2020 yılını %2,5 büyüme ile kapatmayı beklediklerini belirtmişti. Bu görünümle uyumlu olarak sanayi üretimi son çeyrek boyunca güçlü artış sergiledi. Ayrıca 2021 yılı 1. çeyreğinde %4-5 civarında büyüme beklediklerini belirterek ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğünü vurguladı. Bu açıdan son açıklanan PMI verisi bu durumu teyit etmekte fakat TCMB, sıkı para politikasının etkilerini yakında görebileceğimizi belirtmekte.
- Ocak ayı ISO imalat PMI 51,8'den 54,4'e çıkarak Temmuz 2020'den bu yana en yüksek rakama yükseldi. Yeni siparişlerin arttığı belirtilmekte. Ayrıca raporda tedarik zincirindeki sorunların devam ettiği vurgulanmaktaydı. Bu durumun da girdi maliyetlerini etkilediği vurgulanarak fiyat baskısına neden olduğu fakat dövizdeki stabil seyirle enflasyonun 6 ayın en düşüğünde olduğu belirtilmekte.
- Salgına rağmen imalat sanayi sektörü istihdama katkı vermeye devam ediyor.
- Sanayi üretimi açısından bir diğer öncü gösterge olan elektrik tüketimi ocak ayında da aylık artışını sürdürdü ve ortalamanın üzerinde hareket etti. Ocak ayında RKGE düşmesine rağmen iyimserlik eşiğinin üstünde kaldı ve KKO'da sınırlı artış gördük. Bu açıdan öncü göstergeler sanayi üretimindeki olumlu seyrin hız kesse bile ocak ayında da süreceğini göstermekte.
- İhracattaki olumlu görünüm de devam etmekte. En büyük ticaret ortağımız AB'de PMI verileri gerilese de imalat PMI verileri genişleme bölgesinde kalmaya devam etmekte. Günlük ihracat verilerine baktığımızda şubat ayında aylık artış göreceğimizi tahmin etmekteyiz fakat mutasyona uğramış virüsün yaratacağı yeni kısıtlamalar ihracat için orta vadede aşağı yönlü risk oluşturmaya devam ediyor.