Türkiye Ekonomisi: TCMB Faiz Kararı
Para politikasında sıkı duruş uzun süre korunacak.
Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini beklentiler doğrultusunda %17 seviyesinde sabit bıraktı, ancak karar metnindeki ifadeler dezenflasyon süreci konusunda kararlı ve şahin bir TCMB'yi işaret etti. TCMB, 2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefine atfını sürdürürken, enflasyonda kalıcı düşüş oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun uzun bir müddet sürdürülmesine karar verildiğini vurguladı. TCMB, gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacağını da metne ekleyerek para politikasında sıkı duruşunu sözlü olarak da güçlendirmiş durumda.
Seçilmiş GOÜ'lerin, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisine göre hesapladığımız reel faiz ortalaması yaklaşık -0,5%'lerde. TCMB'nin 2021 yıl sonu enflasyon tahmini olan %9,4'ü baz aldığımızda reel faiz anlamında TL varlıklara ilginin devamını sağlayacak güçlü bir destek görüyoruz. Güncel TCMB Beklenti Anketi'nde anket katılımcılarının bu sene ortalamada 400 baz puan civarı faiz indirimi beklediğini gözlemlemiştik, ancak TCMB'nin para politikasında sıkı duruşun uzun bir süre korunacağına işaret etmesi faiz indirim beklentilerinin de tekrar şekillenmesine kısmi sebep olabilir.
Dikkat Çeken Noktalar:
• İç talep koşullarının, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkilerinin, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin (önceki metinde enflasyon beklentilerindeki bozulma şeklindeydi, ocak ayında enflasyon beklentilerinde iyileşme gördük.) fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettiği vurgulanmış. Geçen ayki metne göre enflasyonu etkileyen faktörlerde bir değişiklik gözlemlemiyoruz.
• TCMB, bir nevi politika faizini neden sabit tuttuğunu da şu cümlelerle açıklamış: Kasım ve Aralık PPK toplantılarında gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmekte.
•Bununla birlikte TCMB parasal sıkılaşmanın uzun bir süre korunacağına yer vermiş, bunda belirleyici olan bazı unsurlar ise; uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmeler, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamalarının, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini koruması olarak değerlendirilmiş.
• İktisadi faaliyetin güçlü seyrettiği vurgulanırken, salgına bağlı kısıtlamaların etkisinin, 2020 yılı ikinci çeyreğine göre sınırlı olduğu ancak başta hizmetler sektörü olmak üzere hizmet ve bağlantılı sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturduğu yinelenmiş.
• Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin, cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğü vurgulanmakta. Bununla birlikte sıkılaşan finansal koşullarla son dönemde kredi büyümesinin yavaşlamaya başladığına değinilmiş.
• Yıl sonu enflasyonuna yönelik atfın sürmesiyle birlikte piyasa katılımcıları 28 Ocak'taki Enflasyon Raporu'nu bekleyecek. Bir sonraki PPK toplantısı 18 Şubat'ta gerçekleşecek.