Enflasyon ekim ayında beklentilerle uyumlu gerçekleşerek aylık bazda %2 arttı. Yıllık enflasyon, Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi ve %9,26 seviyesinden %8,55 seviyesine iyileşti. Yılın geri kalan iki ayında tersine baz etkisinin gündeme gelmesiyle birlikte enflasyonda tekrar çift haneli rakamlara dönüş yapacağımızı ve yılı %12 civarında bir enflasyon rakamıyla sonlandırabileceğimizi düşünmekteyiz. Dolayısıyla mevcut durum, faiz indiriminde de alanın azaldığını teyit ediyor, ki kurun da 5,70 seviyesinin altında seyretmesi piyasanın da benzer düşünce içinde olduğunu gösteriyor. Gelecek sene için ise enflasyonda %8'li seviyeleri çalışmayı sürdürüyoruz.
- Son 3 aydır maliyet enflasyonu, talep enflasyonundan daha zayıf seyretmekte. ÜFE, geçtiğimiz sene ekim ayında yıllık %45 artmıştı. Güçlü baz etkisiyle birlikte bu sene ekim ayında %1,7 ile 2013 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilemiş durumda. ÜFE'de aylık olarak ise %0,17 artış görüyoruz. Dolayısıyla küresel çapta dezenflasyonist görünüm ve TL'deki stabil seyirle ÜFE'deki zayıf seviyeler, maliyet açısından firmaları rahatlatabilecek ve enflasyon beklentilerini de destekleyebilecek bir gelişme.
- Hizmet enflasyonun yıl başından bu yana ortalama aylık %1,2 artış sergilemesine karşın ekim ayında aylık %0,6 artışla daha ılımlı bir görünüm sergilemesi, hizmet fiyatlarındaki katılığın hafiflediğini gösteriyor.
- Çekirdek enflasyon göstergelerin hepsinde (A'dan F'ye kadar) yıllık bazda düşüş görüyoruz. Çekirdek enflasyonun C endeksi (Eski I endeksi; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) bir önceki aya göre 87 baz puan iyileşti ve yıllık olarak %6,67 ile 2013 Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Şekil 1. Kurdaki stabil seyirle birlikte çekirdek enflasyon son 6 yılın en düşüğünde
Enflasyondaki belirgin yavaşlamada etkili olan faktörler:
Yeni Ekonomi Programı ve TCMB tahmininde yıl sonu enflasyonu %12 düzeyinde. Merkez Bankası, 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren enflasyonda tek hane beklemekte.
Güçlü faiz indirimine karşın, mevcut durumda reel faizde takip ettiğimiz başlıca ülkelerin ortalamasından daha iyi bir seviyede yer almaktayız. Gelişmekte olan ülkelerde mevcut durumda ortalama reel faizin 3,3 puan civarında olduğunu görünce, yıl sonunda ılımlı bir şekilde %12'ye doğru yükselecek enflasyonun bu alanı kullanacağını düşünmekteyiz. Dolayısıyla piyasa katılımcıları, TL'deki istikrarın ve destekleyici küresel koşulların sürmesi ışığında 12 Aralık'taki toplantısında TCMB'nin sınırlı bir faiz indirimine (ağırlıklı 50-100 baz puan civarı) gidebileceği beklentisini hala masada tutmakta.
Tablo 1. Enflasyondaki Ana Kalemlerin Yıllık Değişimlerinin Gelişimi
Dolguların boyutundaki artış/azalış, yıllık değişimdeki artışa/azalışa işaret ediyor.