Türkiye Ekonomisi: Nisan Enflasyonu
‘‘Plato’’, bu seneki enflasyon görünümü için daha iyi bir ifade.
Nisan ayı enflasyonu piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşerek aylık bazda %1,31 artış kaydetti. Yıllık enflasyon %11,87 ile Ekim 2008’ten bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. Yıllık enflasyonun yükselişinde gıda fiyatları ana neden olurken; gıda enflasyonunun, trendinin ne kadar üzerinde seyrettiği de Şekil 1’de gözükmekte.
Enflasyonun yükselişinde bu ay öne çıkan kalemler ise yeni sezonla birlikte artış kaydeden giyim fiyatları ile gıda ve ulaştırma fiyatları oldu. Bununla birlikte küresel düşük enerji fiyatları ve TL’deki istikrar enerji enflasyonunun son 2 aydır düşüş kaydetmesine olanak sağlarken; hizmet fiyatları ise katılığını sürdürüyor.
Çekirdek Enflasyon
Çekirdek göstergeler B (Eski H) ve C (Eski I) endeksinde ise görünüm daha pozitif diyebiliriz, endekslerin hızlı yükselişlerine ara erdiği ve çift hanelere ulaşamadığı görülüyor. Aralık ayından bu yana yükselişe geçen B ve C endeksleri Mart ayında sırasıyla aylık bazda 80 ve 90 baz puan yükseliş kaydetmişti. Nisan ayında B endeksinin sadece 5 baz puan yükseldiği gözlemlenirken; C endeksinde ise 5 baz puanlık düşüş görüldü.
Döviz kurunun gecikmeli etkilerinin yılın son çeyreğine kadar tamamlanması beklenmekte. Bu görüntü altında çekirdek enflasyon göstergelerinin bir plato görünümünde bu seviyelerde seyredeceğini düşünüyoruz.
Bununla birlikte yıl içerisinde özellikle gıda fiyatları kaynaklı dalgalanmalarının görülebileceğini düşünüyoruz. Bu gelişmeler ışığında da Merkez Bankası’nın vurguladığı üzere enflasyondaki trende odaklanmanın daha uygun olacağını söyleyebiliriz.
ÜFE Enflasyonu
ÜFE enflasyonu ise yıllık olarak Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviyesinde bulunurken; aylık olarak %0,76 artışla yükselişinde ivme kaybediyor. ÜFE endeksi yılın başından bu yana sırasıyla Oca: %3,98, Şub: %1,26, Mar: %1,04 artış kaydetmişti. Bu görüntü altında hesaplamalarımıza göre ÜFE’de bu yıl ki tepe noktalardan birini görmüş olabileceğimizi düşünüyoruz. Bu ay zirveyi gören ÜFE’nin yükselişine ara vermesini ve düşüşe geçmesini ancak Eylül ayında tekrar bir tepe noktaya şahit olabileceğimizi öngörüyoruz.
Nisan ayına ait İktisadi Yönelim anketinde gelecek aylara yönelik kur geçişkenliği etkisinin azalmasıyla satış fiyatı beklentilerinin aşağı kaydığı görülürken; PMI endeksinde de girdi fiyatları enflasyonunun son 6 ayın en düşük düzeyinde gerçekleştiği ve fiyat baskılarının daha hafiflediği görülüyor. Bu durum küresel reflasyon sürecinin yavaşlaması ve yurtiçinde ÜFE’nin aylık bazda ivme kaybetmesiyle uyumlu gözükmekte.