Yabancı yatırımcılar, koronavirüs kaynaklı endişelerle küresel risk iştahının baskılanmaya devam ettiği 27 Mart haftasında hem hisse senedi tarafında hem de DİBS/tahvil tarafında satış yönünde hareket etti. Özellikle, yabancılar son 8 haftada her iki piyasada da satış gerçekleştirdiler. Söz konusu piyasalardan haftalık bazda çıkış yapan net toplam yabancı sermaye miktarı ise 536 milyon USD seviyesinde gerçekleşti.
Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı %59,3 seviyesine gerilerken, tahvil piyasasındaki yabancı payı ise %6,5 seviyesine kadar gerileyerek rekor düşük seviyelerini yenilemiş durumda bulunuyor.
Yabancı yatırımcılar, yurtiçinde 20 – 27 Mart 2020 tarihleri arasında hisse senedi piyasasında 257 milyon USD tutarında satış yaparken, repo hariç DİBS tarafında ise 279 milyon USD tutarında satış gerçekleştirdi. Söz konusu haftada çıkış yapan net toplam yabancı sermaye miktarı 536 milyon USD seviyesinde gerçekleşti.
•Geçen yılın ilk on üç haftasında (4 Ocak – 29 Mart 2019 haftalarında) yabancıların hisse senedinden kaynaklanan girişi toplam 878 milyon USD seviyesinde gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde (3 Ocak - 27 Mart 2020 haftalarında) ise yaklaşık toplam 2,1 milyar USD seviyelerinde çıkış gerçekleştirdikleri gözleniyor.
•Geçen yılın ve bu yılın ilk on üç haftasında, yabancıların DİBS tarafında ise çıkış yönlü olduğu gözleniyor. Yabancıların, geçen yılın ilk on üç haftasında toplam 1,6 milyar USD tutarında satış yaptığı görülürken, bu yılın ilk on üç haftasında ise toplam 4,4 milyar USD tutarında satış yaptıkları gözleniyor.
Küresel çapta merkez bankaları ve hükümetler, koronavirüsün olumsuz etkileriyle mücadele etmek için çeşitli parasal gevşeme adımları ve mali destek paketlerini koordineli bir şekilde açıklamaya devam etmelerine karşın, yatırımcıların, söz konusu destekleyici tedbirlerin yetersiz kalacağına, koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik etkilerinin uzun süre devam edebileceğine ve uzun süreli resesyona girileceğine yönelik artan endişelerle, küresel çapta risk iştahının baskılanmaya devam ettiği ve bu kapsamda, gelişmiş ülke tahvilleri ve dolar gibi güvenli liman özelliğindeki varlıklara yönelimin artmasıyla, TL dahil GOÜ para birimlerinin ve varlıklarının baskı altında kaldığı gözleniyor.
Nitekim, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) nisan ayının başında yayınlanan son Küresel Makro Görünüm Raporu'na göre, koronavirüs salgınının, tüm ekonomileri baskılamasıyla birlikte, gelişmekte olan ekonomilerden sermaye çıkışlarına neden olduğu vurgulanıyor. Söz konusu rapora göre, Fed'in kapsamlı para politikası önlemlerinin son günlerde yabancı sermaye çıkışlarının yavaşlamasına yardımcı olmasına karşın, ilk çeyrekte gelişmekte olan ekonomilerin hisse senedi ve tahvil piyasalarından toplam yabancı sermaye çıkışlarının 62 milyar USD'yibulduğu ve bu tutarın, 2008 yılındaki küresel finans krizinin zirvesinde kaydedilen çıkışların nerdeyse iki katına yakın bir büyüklüğe denk geldiği görülüyor.
Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payının ise 27 Mart 2020 tarihinde %59,3 seviyesine gerileyerek bu yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiği gözlenmekte. Geçen yılın başından bu yana borsada yabancı payı en yüksek seviyeyi %66,16 seviyesi ile 25 Ocak 2019 tarihinde görmüştü. Bu yılın başından bu yana hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı ise en yüksek seviyeyi 17 Ocak 2020 tarihinde %63,4 seviyesiyle görmüştü.
Tahvil piyasasındaki yabancının payı ise, geçen yılın başındaki %15,03 seviyesinden gerilemesini kademeli bir şekilde sürdürerek, geçen yılın sonunda 27 Aralık 2019 tarihinde %10,10 seviyesine gerilemesinin ardından, yeni yılın başlangıcıyla birlikte düşüşünü sürdürerek 27 Mart 2020 haftasında %6,5 seviyelerine kadar gerilediği görülmekte. Söz konusu payın, verinin tutulmaya başladığı Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleştiği ve düşük seviyelerdeki rekorunu yenilediği gözlenmekte.