Yabancı yatırımcılar, 15 Kasım ile biten haftada hem hisse senedi hem de DİBS/tahvil tarafında alım yönlü hareket etti. Söz konusu piyasalara haftalık bazda giriş yapan net toplam yabancı sermaye miktarı yaklaşık USD 307 milyon seviyesinde gerçekleşti.
Bu kapsamda, 2019 yılı başından bu yana toplamda USD 2,7 milyarlık net sermaye çıkışı gözlenmekte. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar, USD 235 milyon seviyesinde gerçekleşmişti.
Yabancı yatırımcılar, yurtiçinde 8 – 15 Kasım haftasında hisse senedi piyasasında USD 301,3 milyonluk alım, repo hariç DİBS tarafında ise USD 5,5 milyon tutarında sınırlı alım gerçekleştirdi.
Özellikle yabancıların, hisse senedi tarafında 15 Kasım haftasında USD 301,3 milyonluk alımla yaklaşık son 10 ayın en yüksek hacimli haftalık alımını gerçekleştirdikleri dikkat çekmekte. Yabancı yatırımcıların, repo hariç DİBS tarafında ise önceki son 6 haftadır satış yönlü davranması ve ilgili dönemde toplam USD 956 milyonluk satış yapmasının ardından, 15 Kasım haftasında USD 5,5 milyonluk alımla giriş tarafına geçtikleri gözlenmekte. Özellikle, Türkiye ve ABD arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilere yönelik olumlu görünüm ve Suriye'de, Rusya ve Türkiye'nin yeni bir operasyon olmayacağına yönelik mutabık kalmasının, jeopolitik riskleri azaltması, Türkiye CDS priminin son dönemin en düşük seviyelerine gerilemesi ve TL'nin ılımlı seyrinin yanında, küresel çapta merkez bankalarının genişleyici para politikası tutumlarını devam ettirmelerinin, Türkiye gibi GOÜ'lere sermaye akımlarını canlı tutabilecek olması ve son dönemde yabancı finansal kurumların ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik büyüme beklentilerini yukarı yönlü güncellemelerinin de önümüzdeki dönemde ülkemize yönelik yabancı sermaye girişini olumlu yönde etkilemesi gözlenebilir.
2019 yılı başından bu yana (4 Ocak – 15 Kasım haftalarında) toplamda USD 2,67 milyarlık net sermaye çıkışı gözlenmekte. Geçen yılın aynı döneminde ise, hisse senedi piyasasında USD 1,2 milyarlık çıkış ve repo hariç DİBS tarafında ise USD 966 milyon tutarında giriş olmak üzere, net USD 235 milyonluk sermaye çıkışı görülmüştü.
•Yılbaşından itibaren hisse senedinden kaynaklanan giriş USD 449 milyon seviyesinde.
•Yılbaşından bu yana yabancıların, DİBS tarafında ise çıkış yönlü olduğu gözleniyor. Yabancıların, yılbaşından bu yana repo hariç DİBS tarafında USD 3,15 milyar seviyesinde satış yaptığı gözlenmekte.
Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payının ise 8 Kasım tarihinde %63,75 seviyesinde gerçekleştiği ve son 10 haftanın en düşük seviyesine gerilediği gözlenmekte. Yılbaşından bu yana borsada yabancı payı en yüksek seviyeyi %66,16 seviyesi ile 25 Ocak haftasında görmüştü.
Tahvil piyasasındaki yabancının payı ise, yılbaşındaki %15,03 seviyesinden gerilemesini kademeli bir şekilde sürdürerek, 15 Kasım haftasında ise %10,49 seviyelerine kadar gerilediği görülmekte. Söz konusu payın, bununla birlikte 18 Ekim haftasında %10,19 seviyesine kadar gerileyerek verinin tutulmaya başladığı Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşmesinin ardından, kısmi toparlanarak 8 ve 15 Kasım haftalarında %10,49 seviyelerine yükseldiği gözlenmekte.
• Yabancı yatırımcıların toplam DİBS portföyü ise, 15 Kasım haftasında USD 15,7 milyar ve hisse senedi portföyü ise USD 30,9 milyar seviyesinde bulunuyor. 2019 yılı ocak ayı başında ise stoklar sırasıyla USD 17,7 milyar ve USD 27,7 milyardı.
• Repo hariç toplam DİBS stoku ise, 15 Kasım haftasında yaklaşık USD 15,3 milyar seviyesinde bulunuyor. Bu tutar, 2019 yılı ocak ayı başında ise yaklaşık USD 17,4 milyardı.