Ziraat Bankası Memleket Sandığı

Ahmet Şefik Mithat Paşa, 1863 yılında Pirot Kasabası'nda kurduğu ilk Memleket Sandığını oluştururken Türk gelenekleri arasında zaten var olan ve karşılıklı yardımlaşma esasına dayanan imece geleneğinden esinlendi.

O sandık 1,5 asra ve geleceğe açıldı. En zor günlerde bile sandığın içinden Türkiye için destek çıktı, umut çıktı, moral çıktı. Ziraat Bankası'nın temeli sayılabilecek bu sandıkla Türkiye'nin geleceği değişti. Türkiye için her zaman kalıcı değerler üreten Ziraat Bankası, hep bir bankadan daha fazlası oldu.

MUHARREM KARSLI

YÖNETİM KURULU BAŞKANI'NIN MESAJI

Türk bankacılık tarihinde kilometre taşı niteliğinde çok sayıda başarıya imza atan Ziraat Bankası, köklü kurumsal deneyimi ile sürekli gelişen uzmanlığı arasında güçlü bir sinerji yaratarak sürdürülebilir başarılar yakalamaktadır.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI
MUHARREM KARSLI
HÜSEYİN AYDIN

GENEL MÜDÜR'ÜN MESAJI

"Bir Bankadan Daha Fazlası" olmanın getirdiği sorumluluk duygusuyla sürdürülebilirlik önceliklerini tanımlayan Ziraat Bankası, dönüşüm süreci kapsamında etkin iş süreçlerini müşteri ve piyasa odaklı olarak pekiştirmeye 2015 yılında da devam etmiştir.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE GENEL MÜDÜR
HÜSEYİN AYDIN
image

BİR SANDIK DOLUSU BUGÜN

Kuruluşumuzun temelinde çiftçi ve toprak için değer üretmek var. 1,5 asır önce sandığın içine ekilen umutlar sürekli büyüdü ve bugünün mahsulüne dönüştü. Toprak suya, emek verime kavuştu. Çiftçimiz ihtiyaç duyduğunda yanında hep Ziraat Bankası'nı gördü.

image

BİR SANDIKTA BİRİKEN BAŞARI

Geçmişten geleceğe, hayalden gerçeğe... Küçük bir sandıktan, nakdi, gayrinakdi ve toplam kredi bazında bankacılık sektörünün en büyük bankasına! Ekonominin itici güçlerinden biri olarak; hedef varsa, azim varsa, ihtiyaç varsa biz oradayız. Tüm gücümüzle üretenin, değer yaratanın yanındayız.

image

BİR SANDIKTA DOĞAN GELECEK

Büyük hedeflere doğru kararlılıkla ilerleyen bir ülkenin bankasıyız. Sorumluluğumuz büyük; Türkiye'nin en büyük altyapı projelerinin hayata geçmesinde başroldeyiz. Gördüğünüz ve göreceğiniz mega projeler 1,5 asrın gücünden besleniyor. Ülkemizin geleceği Ziraat Bankası'nın desteğiyle şekilleniyor.

image

BİR SANDIKTAN ÇIKAN DEĞİŞİM

Her ne kadar şubelerimizle Türkiye'nin dört bir yanında olsak da, başlattığımız dijital dönüşümle artık müşterilerimize çok daha yakınız. Yeni ATM'ler ve mobil uygulamalarla bankacılığı kolaylaştırmaya devam ediyoruz.

image

BİR SANDIKTAN BESLENEN UMUTLAR

Toplum ve çevre için yapacak çok şey var. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için umudu "kağıtsız bankacılık" gibi projelerimizle destekliyoruz. Yarınlarımız olan çocuklara ise ayrı bir önem veriyoruz. Bu yıl ilkini hazırladığımız hikaye kitabıyla onların gelişimine de katkı sağlamayı hedefliyoruz.

image

ÖZEL BİR SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PROJESİ

Güzel bir geleceğin teminatı olan çocuklarımız için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirme hedefindeyiz. Sürdürülebilirlik kavramını önemseyen bir Banka olarak, bu yıl çocuklarımızı da unutmadık ve onlar için eğitici ve öğretici bir e-hikaye kitabı hazırladık.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERFORMANSIMIZ

Ziraat Bankası, sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda sağladığı ilerlemeleri şeffaf ve objektif bir biçimde paydaşlarının dikkatine sunmayı ilke edinmiştir.

FİNANSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

TOPLAM AKTİFLER 302.848 Milyon TL
SEKTÖR PAYI %12,8
NAKDİ KREDİLER 186.813 Milyon TL
SEKTÖR PAYI %12,2
TOPLAM ÖZKAYNAKLAR 31.546 Milyon TL
SEKTÖR PAYI %12
NET KÂR 5.162 Milyon TL
SEKTÖR PAYI %19,8

OPERASYONEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

TOPLAM ŞUBE SAYISI (Yurt Dışı Şubeler Dahil) 1.812
TOPLAM ATM SAYISI (Yurt Dışı Atm'ler Dahil) 6.573
YURT DIŞINDA FAALİYET GÖSTERİLEN ÜLKE SAYISI18
İNTERNET BANKACILIĞI MÜŞTERİ SAYISI6,3 Milyon

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

KAPSAM 1 EMİSYONU3.784,13 ton
KAPSAM 2 EMİSYONU7.112,32 ton
TOPLAM SU TÜKETİMİ(Genel Müdürlük Su Tüketimi) 77.075 m3
GERİ DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANAN KAĞIT MİKTARI1.310 ton

TOPLUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

TARIMSAL ÜRETİME VERİLEN DESTEK TUTARI35,8 Milyar TL
ZİRAAT BANKASI'NIN RESİM VE HEYKEL KOLEKSİYONUNDAKİ ESER SAYISIYaklaşık 2.500
ZİRAAT BANKASI SANAT GALERİLERİ TOPLAM ZİYARETÇİ SAYISI+25 Bin
ZİRAAT BANKASI MÜLKİYETİNDE BULUNAN TESCİLLİ TARİHİ HİZMET BİNASI52

İNSAN KAYNAKLARI

TOPLAM ÇALIŞAN SAYISI25.697
2015 YILINDA İŞBAŞI YAPAN ÇALIŞAN SAYISI3.486
ÇALIŞAN BAŞINA EĞİTİM SÜRESİ22,97 saat
ÇALIŞANLAR ARASINDA YÜKSEKÖĞRENİM, LİSANS, LİSANSÜSTÜ VE DOKTORA MEZUNLARININ ORANI%86