2015 Faaliyet Raporu
Genel Müdür’ün Değerlendirmesi

Kârlılık ve verimlilik içerisinde büyüyen Ziraat Bankası, her yıl olduğu gibi 2015 yılını da yüksek bir performansla tamamlamıştır.

Hüseyin AYDIN
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

Değerli paydaşlarımız,

Kârlılık ve verimlilik içerisinde büyüyen, reel sektöre katkısını her geçen yıl artıran, şube ve şube dışı hizmet kanallarını müşterilerine daha etkin hizmet sunmak amacıyla geliştiren, ülkemizin her yerleşim yerine finansal hizmetleri ulaştıran Ziraat Bankası, her yıl olduğu gibi 2015 yılını da yüksek bir performansla tamamlamıştır.

Küresel ve yurt içi dalgalanmalar ile jeopolitik gelişmeler çerçevesinde zorlu geçen 2015 yılında, Ziraat Bankası uyumlu iş modeli ve bilançosu ile hedeflerini gerçekleştirmeyi başarmıştır. Bu kapsamda, aktif toplamı 2015 yılında %22 artışla 303 milyar TL’ye ulaşmıştır. Toplam krediler %35 oranında artmış ve 247 milyar TL olmuştur.

Kredi ağırlıklı aktif yapısı hedefi doğrultusunda 2014 yılsonunda %57 seviyesinde gerçekleşen nakdi kredilerin bilanço içindeki payı, 2015 yılında %62 seviyesine yükselerek 187 milyar TL olmuştur. Aktif içerisinde payı artmaya devam eden kredilerin ağırlıklı olarak reel sektörün finansmanına odaklanmasına 2015 yılında da özen gösterilmiştir.

Ziraat Bankası, tarım sektörü başta olmak üzere tüm sektörlere desteğini artırırken en küçük işletmelerden en büyük firmalara, çiftçilerimizden emeklilere kadar geniş bir yelpazede herkesin bankası olmayı sürdürmüştür. Bankamız aynı zamanda ülkemizin büyük projelerinin finansmanında da önde gelen bankalar arasında yer almıştır.

Sadece nakdi kredilerde değil gayri nakdi kredilerde de önemli mesafeler kat etmiş bulunuyoruz. Gayri nakdi krediler son 3 yılda 3 kat artmıştır. Toplam kredilerde Ziraat Bankası bankacılık sektörünün lider bankası olmayı başarmıştır. Bundan sonraki süreçte, kredi ağırlıklı büyüme ve müşteri ağırlıklı bilanço stratejisi kararlılıkla sürdürülecektir.

Kredilerde büyürken kredi kalitesinin korunmasına devam edilmiştir. Ziraat Bankası’nın %1,7’lik takipteki kredi rasyosu sektör ortalamasının oldukça altındadır. Bu oran, takipteki kredilerden bir satış yapılmamış olması da dikkate alındığında kredi kalitesinin yüksek olduğunu ifade etmektedir. Banka’da kredi süreçleri, kredi model ve modülleri, erken uyarı ve risk izleme konularında oluşturulan altyapı, sürekli geliştirilmeye devam ederken kredi kalitesinin korunmasına büyük özen gösterilmektedir.

Mevduat Ziraat Bankası’nın ana finansman kaynağı olmayı sürdürürken, mevduat dışı kaynaklar artırılarak kaynak çeşitliliği sağlanmıştır. 2015 yılında mevduat %22 oranında artmış, mevduat dışı kaynaklar %34 oranında büyümüştür. 19 ülkeden 41 bankanın katılımıyla temin edilen ve vadesi dolan sendikasyon kredisi, 300 milyon ABD doları fazlasıyla ve 1,1 milyar ABD doları olarak yenilenmiştir.

Ziraat Bankası, ülkemizin birçok alanda lider bankası olarak, büyüklük yarışında olmadan verimlilik artışı ile sürdürülebilir kârlılık içerisinde büyümeye odaklıdır.

Uluslararası sermaye piyasalarından borçlanmanın sürdürülmesi amacıyla uygulamaya geçirilen orta vadeli tahvil ihraç programı ile yaklaşık 300 milyon ABD doları kaynak temin edilmiştir. Uluslararası finans kuruluşlarından, ikili anlaşmalar ve yurt dışı bankalardan post finansman kanalıyla kaynak temini 2015 yılında devam etmiştir. Mevduatta lider olmamıza karşın mevduat yarışında ve faiz rekabetinde bulunmayıp, mevduat dışı kaynaklarımızı geliştirmiş bulunuyoruz.

Yıl içerisinde yurt içinde yeni açılan 112 şubenin yanı sıra Kosova’da açılan Ziraat Bankası şubesi ile toplam şube sayısı 1.812’ye yükselmiştir. Kosova’da ikinci, Gürcistan’da üçüncü ve Bahreyn’de yeni bir şube açılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Karadağ’da yeni bir bankayı, Azerbaycan’da ise ikinci bankayı faaliyete geçirdik. Gerçekleştirdiğimiz bu atılımlarla, Ziraat Bankası 18 ülkede 97 noktada hizmet sunan, ülkemizin yurt dışındaki en yaygın bankası olarak faaliyet göstermeye devam etmektedir.

Yurt içinde faaliyete geçen Ziraat Katılım Bankası ile Ziraat Finans Grubu’nun finansal hizmet çeşitliliği artırılmıştır. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Ziraat Katılım Bankası kısa sürede önemli bir büyüme gerçekleştirmiş ve başarı elde etmiştir.

Hem şubelerdeki iş yoğunluğunu doğru yönetmek hem de verimlilik artışı sağlamak amacıyla şube dışı kanallara ve merkezi operasyona yatırımlarımızı sürdürüyoruz. İşlemlerin çoğunu Operasyon Merkezi de dahil olmak üzere şube dışı kanallara taşımış durumdayız.

Ziraat Bankası, ülkemizin birçok alanda lider bankası olarak, büyüklük yarışında olmadan verimlilik artışı ile sürdürülebilir kârlılık içerisinde büyümeye odaklıdır.

Ziraat Bankası 2015 yılında 5.162 milyon TL net kâr elde etmiştir. Kârlılığı, özkaynakları desteklemek için kullandığımız en önemli araç olarak değerlendiriyor ve güçlü özkaynak yapısına sahip global banka olma hedefimize doğru yolculuğumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz.

2015 performansımızın üretilmesine katkısı olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Hüseyin AYDIN
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür