2015 Faaliyet Raporu
Bankanın Mali Durumu, Kârlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Değerlendirme

Finansal yapının güçlendirilmesi kapsamında hedeflerini istikrarlı büyüme, sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik olarak belirleyen Ziraat Bankası, 2015 yılında izlediği aktif-pasif yönetimi stratejileri ile özkaynaklarla uyumlu bilanço yapısını güçlendirmiş, sermaye yeterliliği, kârlılık ve verimlilik kapsamında olumlu seyir devam etmiştir.

Banka’nın toplam aktifleri 2015 yılsonunda 302,8 milyar TL, özkaynakları ise 31,5 milyar TL’ye yükselmiştir. Banka özkaynaklarının sürdürülebilir kârlılıkla desteklenmesine önem verilmiştir. 2015 yılında Banka’nın özkaynaklarının bilanço içerisindeki payı %10,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Özkaynak yönetiminde önemli bir husus olan kârlılığın sürdürülebilir olmasını amaçlayan Banka, net kârını 2015 yılında %27,5’lik bir artışla 5,2 milyar TL’ye yükseltmiştir. Özkaynak ve aktif kârlılıkları 2015 yılsonunda sırasıyla %17,3 ve %1,8 olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın sermaye yeterlilik oranı %15,08 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Banka Müşterisi Hizmet Modeli kapsamında tarım sektörü öncelikli olmak üzere tüm reel sektöre finansal çözümler sunularak kredilerin payı artırılmaktadır. Müşteri ağırlıklı bilançoya sahip olmak stratejisi çerçevesinde 2015 yılsonunda nakdi krediler %32 artarak 186,8 milyar TL olmuş, aktif payı ise %62 olarak gerçekleşmiştir. Menkul değerler portföyünün 2014 yılında %26 olan aktif payı %21’e gerilemiştir. Kredi ağırlıklı büyüme stratejisi önümüzdeki yıllarda da sürdürülecektir. Banka’nın 2015 yılında takipteki kredi ve alacaklar oranı sektör ortalamasının altında %1,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Banka’nın takipteki alacakları ile ilgili aktif varlıklarında herhangi bir satış yapmaksızın takip rasyosunu sektör ortalamasının altında tutması, yüksek kaliteli aktif yapısına sahip olduğunun göstergesidir.

Banka’nın ülkenin tasarruf dengesine katkıda bulunmayı amaçlayan anlayışı, tabana yaygın ve düşük maliyetli kaynak sağlama hedefi doğrultusunda, toplam mevduat 186,5 milyar TL seviyesine yükselmiş, mevduattaki sektör liderliği 2015 yılında da devam etmiştir. Mevduatın pasifteki payı %61,6, mevduat dışı kaynakların payı ise %22,4 olmuştur. 2015 yılında kaynak çeşitliliği ve derinliğini sağlamaya odaklı yönetim anlayışı çerçevesinde uluslararası kuruluş ve bankalardan alınan krediler, post finansman kredileri, banka tahvil-bono ihraçlarıyla kaynak yapısındaki çeşitlendirmeye devam edilmiştir.

Banka’nın 2015 yılında da devam eden kredilerdeki artış sonucunda en önemli gelir kalemini 22,1 milyar TL ile faiz gelirleri oluşturmaktadır. Yıl içinde gerçekleştirilen kredi faaliyetleri sonucunda kredilerden alınan faizlerin toplam faiz gelirleri içindeki payı %70’ten %76’ya çıkmıştır. Net faiz marjında iyileştirmelerin yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmiş, net faiz gelirinde 2015 yılında %22 artış gerçekleşmiştir. Banka’nın faiz dışı gelirlerin artırılmasına yönelik çalışmaların sonucunda, net ücret ve komisyon gelirlerinde ise 2015 yılında %21’lik bir artış gerçekleşmiştir.