2015 Faaliyet Raporu
Yönetim Kurulu Özet Raporu

2015 yılında küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı, petrol fiyatları ve artan jeopolitik riskler ana gündem maddelerini oluşturmuştur. Yurt içinde ise gelişmekte olan piyasaların yavaşlama eğilimi, kur dalgalanmaları ve komşu ülkelerde yaşanan siyasi belirsizlikler Türk bankacılık sektörünü etkileyen finansal piyasa konu başlıkları olarak yerini almıştır. Ziraat Bankası, yıl içerisinde oluşan volatil finansal piyasa koşullarında sürdürülebilir kârlılık ile desteklenen güçlü özkaynak yapısı ve kendi oluşturduğu etkin iş modeli ile reel sektörün finansman ihtiyacını karşılamayı sürdürmüştür.

Ziraat Bankası, 2015 yılında Müşteri Odaklı Bankacılık anlayışı çerçevesinde ve Banka Müşterisi Hizmet Modeli kapsamında; Kurumsal Bankacılık, Kitle Bankacılığı ve Uluslararası Bankacılık olmak üzere 3 temel alanda doğru zamanda, doğru değer önerisi ile müşterilerinin çözüm ortağı olmuştur. 152 yıldır Türk bankacılığının doğal lideri olan Ziraat Bankası, 400’ü aşkın noktada tek başına geniş ürün ve hizmet yelpazesini toplumun her kesimine en hızlı ve en etkin şekilde ulaştırarak müşterilerinin yanında olmaya devam etmiştir.

Paydaşları ile birlikte sürdürülebilir büyümeyi ve aktif kalitesini artırmayı hedefleyen Ziraat Bankası, reel sektör odaklı büyüme stratejisini 2015 yılında da sürdürmüştür. Bu strateji kapsamında müşteri ağırlıklı bilanço yönetimi ile uyumlu olarak nakdi krediler bakiyesi %32 oranında artarak 186,8 milyar TL olmuştur. Nakdi ve gayrinakdi kredilerin toplamı 247 milyar TL’yi aşmıştır. Toplam aktifler 2015 yılında 2014 yılına göre %22,3 artarak 302,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Ziraat Bankası, önemi gittikçe artmakta olan tarımın, endüstrinin, altyapı ve enerji alanında büyük projelerin finansmanında önde gelen bankalar arasında yer almayı sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin vizyon projelerinden biri olan 3. havalimanı projesi başta olmak üzere 2015 yılsonu itibarıyla proje finansmanı kapsamında; toplam 10,5 milyar ABD doları tutarında finansman limiti sağlanmış, 6 milyar ABD doları kredi kullandırılmıştır.

Tabana yaygın mevduat ve çeşitlendirilmiş kaynak yapısı sürdürülerek toplam mevduat 186,5 milyar TL seviyesine ulaştırılmıştır. Banka, yeni mevduat ürünleri geliştirerek ekonomide kısıtlı olan tasarrufun artırılmasına yönelik katkılarını sürdürmüştür.

Ziraat Bankası, uygun çözümlerle üretimde, teknolojik ekipman ve mekanizasyon temininde tarım sektörünün gereksinimlerini karşılamaya devam etmektedir. Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ile sanayi kuruluşları arasında organik bağ oluşturan finansman modellerine önem verilmektedir. 2015 yılında da tarım sektörünün tercihi Ziraat Bankası olmuştur.

Güçlü özkaynak yapısı ile dikkat çeken Ziraat Bankası; 2015 yılında The Banker dergisi tarafından “finansal büyüklük her zaman sağlamlık için yeterli değildir” ilkesiyle, küresel ölçekte en yüksek ana sermayeye sahip 250 banka arasında gerçekleştirilen sağlamlık ve güvenilirlik ölçümünde Avrupa’da 2. sırada yer almıştır. 2015 yılsonunda Banka’nın özkaynakları toplam pasifler içinde %10,4 pay ile 31,5 milyar TL’ye yükselmiştir. Sürdürülebilir kârlılık konusunda lider olan Ziraat Bankası, 2015 yılında da sektörün en kârlı bankası unvanını korumuş, net kârını 5,2 milyar TL’ye yükseltmiştir.

2015 yılında kanal optimizasyonu çalışmaları ile şube ve şube dışı tüm kanallarda müşteri deneyiminin mükemmelleştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmiştir. Engelsiz Bankacılık projesiyle engelli müşterilerin hizmetlere erişimini kolaylaştırmak üzere 200’den fazla şubede tadilat başlatılarak şube konseptleri engelli müşterilere uygun hale getirilmektedir. Banka’nın yurt içi şube sayısı 22 Kurumsal, 80 Girişimci, 83 Girişimci Dinamik, 1.596 Şube ve 5 mobil olmak üzere 1.786‘ya ulaşmıştır. 2015 yılsonu itibarıyla ATM sayısı bir önceki yıla göre %8,7 artış göstererek 6.566’ya yükselmiştir.

Yaygın hizmet ağı, güçlü kurumsal yönetim yapısı, rakipsiz piyasa bilgisi, eşsiz bilgi birikimi ve global markası ile Ziraat Bankası, müşterilerinin ve ülkemizin yarınlarını şekillendirmek üzere çalışmalarına devam etmektedir.

 

Muharrem KARSLI
Yönetim Kurulu Başkanı

Hüseyin AYDIN
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür