English

SUNUŞ
YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI
FİNANSAL BİLGİLER VE RİSK YÖNETİMİ
2013 Yılının Değerlendirmesi: Stratejiler, Gelişmeler ve Geleceğe Dair Hedefler

Finansal yönetim stratejisini titizlikle uygulayan Ziraat Bankası, 2013 yılını 3.330 milyon TL net kâr ile tamamlamıştır.

%26
2013 yılı kâr artışı

%18,5
2013 yılı özkaynak kârlılığı

%1,8
2013 yılı aktif kârlılığı

Ziraat Bankası’nın finansal yönetim stratejisi;

  • bilanço büyüklüğü ile uyumlu bir özkaynağa sahip olmak,
  • kredilerin göreceli payını artırmak,
  • etkin ve çeşitlendirilmiş bir kaynak yapısına ulaşmak

ana eksenlerinde belirlenmiştir.

Söz konusu stratejileri titizlikle uygulayan Ziraat Bankası bir faaliyet dönemini daha başarıyla tamamlamıştır.

Ziraat Bankası’nın müşterilerin finansal ihtiyaçlarını doğru kanaldan, doğru zamanda ve doğru değer önerisi ile karşılanabilmesi için kurguladığı ve yürürlüğe koyduğu kapsamlı değişim ve dönüşüm projesi; operasyon, müşteri ilişkileri ve kredi süreç ve politikalarında etkinliğin ve verimliliğin artmasını sağlamıştır.

Özkaynak ile uyumlu bir bilanço büyüklüğüne ulaşmak üzere faaliyetlerini şekillendiren Ziraat Bankası’nın 2013 yılsonu itibarıyla toplam aktifleri 207,5 milyar TL olarak kaydedilmiştir. Sürdürülebilir kârlılığı hedefleyen Banka’nın yılsonu net kârı 3.330 milyon TL olmuş, geçen yıla oranla %26’lık bir artış yaşanmıştır.

Banka’nın önemli başarı kriterlerinden olan kârlılık ve verimlilik oranlarında da belirgin bir artış görülmektedir. 2012 yılında %17,6 olan özkaynak kârlılığı 2013’te %18,5’e yükselmiştir. Aynı şekilde aktif kârlılığında da artış gerçekleşmiş, 2012’de %1,7 olan aktif kârlılığı, 2013’te %1,8’e çıkmıştır.

Ziraat Bankası’nın toplam kredileri 2012’deki 71 milyar TL’den 2013 sonu itibarıyla 111 milyar TL’ye yükselmiş, kaydedilen artış oranı %55 olmuştur.

2013 yılında Banka’nın toplam mevduatı 142 milyar TL’ye çıkmış, bir önceki yıla göre %19’luk bir artış gerçekleşmiştir. Mevduatın pasifteki payı %68 olurken, tasarruf mevduatları %44’lük pay ile mevduatın en büyük bölümünü meydana getirmiştir.

Yurt içi hizmet ağındaki genişleme
Türkiye’nin hemen hemen her noktasında hizmet sunan Ziraat Bankası yaygın yurt içi şube ağını, banka müşterisi tanımına uygun ve yeni iş modeli stratejileri ile uyumlu olacak şekilde yapılandırmıştır. Şubelerde hem çalışanlar için en uygun çalışma ortamının hem de müşteriler için etkin hizmet alım noktaları sağlanması yönünde önemli adımlar atan Banka, 150. kuruluş yılını kutladığı 2013 yılında 150 yeni şube açmış, Türkiye’nin 400 noktasında müşterilerin bankacılık ihtiyaçlarını tek başına karşılamaya devam etmiştir.

Şube dışı kanalların geliştirilmesini teminen 2013 yılında da sürdürülen yatırımlara, yenilenen internet sitesi iyi bir örnek oluşturmuş, kitlelerle etkin bir bankacılığın buluşturulması için yapılan çalışmaların sayısı artırılmıştır.

2013 yıl sonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın yurt içi hizmet ağı; 5 Kurumsal Şube, 27 Ticari Şube, 81 Girişimci Şube, 1.521 Şube, 2 Mobil Araç olmak üzere toplam 1.636 noktadan oluşmaktadır.

Ziraat Bankası, gelecekte de yurt içi şubeleşme çalışmaları çerçevesinde, başta İstanbul ve hiçbir bankanın bulunmadığı ilçeler olmak üzere yeni şubeler açmaya devam edecek, ülke istihdamına katkı sağlamayı sürdürecektir.

Yeni iş modeli kapsamında yeniden yapılanma süreçleri
Ziraat Bankası müşteri odaklı yeni iş modeli kapsamında sürdürmekte olduğu yeniden yapılanma ile kurumsal ve bireysel müşterilerinin bankacılık hizmet ve ürün ihtiyaçlarını doğru hizmet noktalarından, zamanında ve uygun koşullarla karşılamaya devam etmektedir.

Banka’nın yeniden tanımlanan iş yapış biçimi, müşteri segmentasyonu, yurt içi ve yurt dışı iştirak organizasyonu yapılanması çerçevesinde 2013 yılında birçok proje devreye alınmıştır.

Bireysel Karar Modülü

  • Skorlama aracılığıyla riskin ölçülebilir hale getirilmesi ve objektif kredi tahsis kararlarının verilmesinin sağlanması ve
  • Kurumsal risk iştahının Banka’nın tüm birimlerinde aynı şekilde algılanması

amaçlarıyla Bireysel Karar Modülü 25 Mart 2013 tarihi itibarıyla tüm şubelerde uygulama kapsamına alınmıştır.

Kredi Değerlendirme Modülleri
Ziraat Bankası’ndan kredi talep eden işletmelerin kredibilitelerinin tespit edilmesi amacıyla kullanılan ve Finart bilgi işlem sistemi üzerinde kurgulanan modüler yapı, Firma Değerlendirme Sistemi (FDS) olarak anılmaktadır.

Bu yapı kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde üretilen KOBİ Analiz Raporları (KAR) ve Firma Analiz Raporları (FAR) ile;

  • Kredi risk yönetimine uygun yönetsel ortamın hazırlanması,
  • Kredi değerlendirme ve karar süreçleri ile kredi risk ölçümü ve izlenmesi süreçlerinde etkinlik,
  • Riskin kontrolü ve portföy yönetimi süreçlerinde “Erken Uyarı” mekanizmasının uygulanması,
  • Etkin denetim için sağlıklı bir Kredi Yönetim Bilişim Sistemi kurulması

sağlanmıştır.

Söz konusu değerlendirme modülleri 2013 yılı içinde tüm Banka’da uygulamaya alınmıştır.

Kredi Süreçlerinin Revizyonu Projesi
Söz konusu proje kapsamında; kredi teklif, tahsis ve kullandırım ekranlarında muhtelif iyileştirme ve geliştirmeler yapılmış, böylelikle, hem kredi süreçlerinin hız ve etkinliği artmış hem de şubeler ve Kredi Tahsis Birimleri açısından ciddi bir zaman tasarrufu sağlanmıştır.

“Başak Model” Değerlendirme Yöntemi
Tarım sektöründe faaliyet gösteren ve bilanço esasına göre defter tutmayan gerçek kişilerin 50.000 TL’ye kadar olan kredi talepleri Başak Model ile değerlendirilmeye başlanmıştır.

Başak Model’de; müşterinin sistem üzerinde yer alan bilgileri kullanılarak, faaliyet gösterdiği sektöre göre oluşturulmuş kriterler ile değerlendirme yapılmaktadır. Faaliyet gösterilen sektöre göre (bitkisel ve hayvansal üretim ile karma faaliyet) oluşturulan kriter setleri, sistem tarafından otomatik puanlanarak değerlendirme sonuçlandırılmaktadır.

Söz konusu değerlendirme modelinin devreye alınması ile tarım sektörüne yönelik kredi portföyünün yaklaşık %70’lik kısmını meydana getiren ve kredi talebi 50.000 TL ve altında olan üreticilere yönelik çok hızlı ve etkin bir kredi değerlendirme yapısı oluşturulmuştur.

2013’te 150. yılını kutlayan Ziraat Bankası, yeniden yapılanmanın getirdiği dinamizm ile hedeflerini gerçekleştirme yolunda adım adım ilerlemekte, çağının gerektirdiği bankacılığı yapacak kurumsallaşmayı tesis etme çalışmalarını sürdürmektedir.

Uzun vadeli kaynakların reel sektöre aktarılması ile Türk firmalarının rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Ziraat Bankası, KOBİ’lere ve diğer ticari firmalara desteğini sürdürmektedir.

81
Girişimci şube sayısı

300 milyon ABD doları
Dünya Bankası’ndan KOBİ’lere kaynak

100 milyon euro
AYB’den sağlanan KOBİ kredisi

Girişimci Bankacılık

Ziraat Bankası, uluslararası konjonktürün gerektirdiği yeni finansal mimariye uyum sağlamaya ve ülkemizin uzun vadeli gelişme ve kalkınma sürecinde artan oranda rol almaya kararlıdır.

Ziraat Bankası, kaynaklarını çeşitlendirme ve müşterilerine uygun vade ve maliyetlerle finansman imkanı sağlama stratejisi çerçevesinde, her geçen gün ürün ve hizmet kalitesini artırarak müşterilerinin kullanımına sunmaktadır.

Bu bağlamda, müşteri ve şube segmentasyonunu tamamlayarak portföy yönetimi uygulamasına geçen Banka, 2013 yılında Girişimci Şube sayısını 81’e yükseltmiştir.

Uzun vadeli kaynakların reel sektöre aktarılması ile Türk firmalarının rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Ziraat Bankası, büyük önem verdiği KOBİ’lere ve diğer ticari firmalara desteklerini kesintisiz sürdürmektedir.

Uluslararası finansal kuruluşlardan sağlanan krediler
Ziraat Bankası, ülkemizdeki ticari ve sınai faaliyetin önemli bir kısmını oluşturan KOBİ ve Orta Ölçekli İşletme (OBİ)’lerin işletme sermayesi ve yatırım kredisi ihtiyaçlarına daha uygun maliyet ve vade imkanları sunarak ülkemiz ekonomik gelişimine destek olmak amacıyla çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşla işbirliği içinde çalışmaktadır.

KOBİ ve OBİ’lere yönelik Dünya Bankası kredileri
Dünya Bankası kredileri, ödemesiz dönemli ve esnek geri ödeme yapısı, uzun vadeli ve düşük maliyetli yatırım ve işletme finansmanı sağlaması itibarıyla, Ziraat Bankası’nın müşterilerine değer yaratan finansal çözüm ve destekleri arasında yer almaktadır.

2010 yılında kullandırılmaya başlanan bu kredilerin müşterilere aktarılmasına, KOBİ’lerin finansmana erişim imkanları genişletilerek ve derinleştirilerek 2013 yılında da devam edilmiştir.

Ülkemizdeki KOBİ’lerin ve ticari ölçekteki şirketlerin enerji verimliliği yatırımlarının finanse edilmesi için, Dünya Bankası ile 67 milyon ABD doları tutarında bir kredi anlaşması Mayıs 2013’te imzalanmıştır. Proje kapsamında Dünya Bankası’ndan temin edilen tutarın %25’i kadar ilave bir finansman da aynı amaçla kullanılmak üzere Banka kaynaklarından sağlanmış; kredi, enerji verimliliğini hedefleyen özel bir amaç dahilinde müşterilerin kullanımına sunulmuştur.

Ziraat Bankası, Ağustos 2013’te Dünya Bankası ile KOBİ’lerin Finansmana Erişimi Projesi anlaşmasının üçüncüsünü imzalamıştır. Proje kapsamında 300 milyon ABD doları tutarında uzun vadeli kaynak, leasing şirketleri ve leasing işlemleri yapmaya yetkili bankalar aracılığıyla KOBİ’lere aktarılmak üzere Banka’ya kazandırılmıştır.

Söz konusu kredi hattı kapsamında, KOBİ’lerin Türkiye genelinde yapacakları yatırımlar finanse edilerek ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlanmış ve leasing sektörünün orta ve uzun vadeli fonlama imkanına ulaşmasına destek verilmiştir.

KOBİ ve OBİ’lere yönelik Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı krediler
Ziraat Bankası 2012 yılında Avrupa Yatırım Bankası (AYB) kaynaklı 100 milyon Euro tutarında 10 yıl vadeli bir kredi sağlamıştır. Bu kapsamda kullandırılan kredilerle, KOBİ’lerin üretim, verimlilik ve istihdamları artırılarak büyümeleri desteklenmiş ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkıda bulunmak üzere KOBİ’lerin Türkiye’de yaptıkları yatırımlar ve işletme sermayesi ihtiyaçları finanse edilmiştir.

Yüksek bir başarı oranı ile hayata geçirilen proje sonucunda, AYB Yönetim Kurulu tarafından 200 milyon Euro tutarında yeni bir kaynağın Banka’ya aktarılması onaylanmıştır. Bu tutarın 100 milyon Euro’luk ilk bölümü için Eylül 2013’te anlaşma imzalanmış ve bu kaynak müşterilere kullandırılmaya başlanmıştır. Projenin tamamlanmasının ardından ikinci dilimi oluşturan 100 milyon Euro’luk kaynak kullandırıma açılacaktır. Yeni proje kapsamında, bir önceki AYB projesine ek olarak OBİ’lerde kredilendirilebilmektedir.

Avrupa Yatırım Fonu teminat destekli “İlk İşim İlk Bankam” kredisi
2011 yılında, Avrupa Yatırım Fonu (AYF) ile Ziraat Bankası arasında, KOBİ’lerin finansmana erişiminde ilave bir teminat sıkıntısı çekmeden, faaliyetlerinin uygun maliyetler ile finanse edilmesi amacıyla 300 milyon TL tutarında bir anlaşma yapılmıştır. Ziraat Bankası kaynaklı nakdi kredilerin teminatını oluşturmak üzere şekillendirilen projenin Banka tarafından başarılı bir şekilde uygulanması sonucunda, sözleşmenin kapsamı 2013 yılında 1,3 milyar TL’ye çıkarılmış ve yıl içerisinde proje tutarı müşterilere kullandırılmıştır.

Söz konusu sözleşme kapsamında Banka kaynaklarından kullandırılacak AYF Teminat Destekli “İlk İşim İlk Bankam” KOBİ Kredisi ile başta kadın girişimciler olmak üzere, teminat ve başlangıç sermayesine ihtiyaç duyan yeni kurulmuş girişimci firmaların ve esnafın desteklenmesi sağlanmıştır.

AYF’den sağlanan teminat desteği programı çerçevesinde, yeni iş kuran veya işletmesi 5 yıldan daha az süredir faaliyette bulunan küçük girişimcilere kredi kullandırımı yapılmıştır. Yeni faaliyete geçen işletmelerin dış kaynak ulaşımında teminat yetersizliği sorununa, doğru ve değer yaratan bir çözüm olarak yapılandırılan bu proje ile Türkiye’nin genç ve dinamik girişimci gücüne katkı sağlanması hedeflenmiştir.

SEP (Suudi İhracat Programı) kredisi
Suudi Arabistan menşeli malların ithalatı için SEP’ten 50 milyon ABD doları tutarında bir finansman sağlanmıştır. Finansmandan, bu ülkeden ham petrol dışında kalan pek çok ürünün ithalatını yapan firmalar yararlanmaktadır. 5 yıl geçerli olan bu imkan kapsamında firmalara 3 yıla kadar vadeyle uygun maliyetlerle finansman yaratılmıştır.

2013 yılında Banka kaynaklarından 342.978 adet gerçek ve tüzel kişi müşteriye 11,8 milyar TL, fon kaynaklarından 22.899 üreticiye 305,8 milyon TL kredi kullandırılmıştır.

%209
Kurumsal ve ticari müşterilere kullandırılan nakdi kredilerdeki büyüme

24,7 milyar TL
Kurumsal ve ticari müşteriler gayrinakdi kredileri

22,3 milyar TL
Tarım sektörüne kullandırılan krediler

Kurumsal/Ticari Bankacılık ve Proje Finansmanı

Ziraat Bankası, Kurumsal ve Ticari Bankacılık alanında sunduğu ürün ve hizmetlerin, sektörde rekabetçi bir konumda olmasını ve müşteri ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayabilmesini hedeflemektedir.

Kurumsal ve Ticari Bankacılık alanındaki faaliyetleri ile maliyetsiz kaynak ve çapraz satış olanakları yaratan Banka, 2013 yılında reel sektörün finansmanı ve ticari müşteri portföyünün genişletilmesi odaklı çalışmalarını sürdürmüş, kurumsal ölçek dışındaki ticari firmalara yönelik pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Ziraat Bankası, ülke ekonomisine katkı sağlayan, katma değeri yüksek, kendi gelirini yaratabilen efektif projelerin finansmanında sektör ayrımı olmaksızın rol almaya yıl boyunca devam etmiştir.

2013 yılında Kurumsal ve Ticari Bankacılık segmentinde sektör ortalamalarının üzerinde bir gelişim kaydedilmiştir. Nakdi krediler bir önceki yıla göre %209 artarak 35,1 milyar TL düzeyine, gayrinakdi krediler ise %100 artarak 24,7 milyar TL düzeyine ulaşmıştır.

Bankacılık hizmetlerinde yüksek kalite standardı
Banka genelinde uygulanan değişim-dönüşüm projeleri kapsamında, tüm şubelerde devreye alınan yeni hizmet modeli ve müşterisini merkeze alan çalışma anlayışı ile müşterilere modern bankacılık çizgisinde hizmet sunulmaktadır. Banka’ya kazandırılan her müşteri Ziraat Müşterisi olarak benimsenmiş, başta kurumsal ve ticari şubeler aracılığıyla segment müşterilerinin tüm finansal ihtiyaçlarında çözüm ortağı olarak yer alınmış, bankacılık hizmetlerinde yüksek kalite standardı yakalanmıştır.

Ulusal ve uluslararası piyasalarda faaliyet gösteren müşterilere, uluslararası alanda en yaygın hizmet ağına sahip Türk bankası olarak, yurt içi ve yurt dışı ortaklık ve iştiraklerden alınan güç ile her alanda rekabet avantajı sağlanmıştır.

Teknolojik alt yapı ile desteklenen kurumsal çözümler ve finansal destek sayesinde bire bir müşteri ilişkileri yönetimi, doğru ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmiş, sağlam ve güvenilir bir banka kimliğiyle her sektörde tercih edilebilir olma başarısı yakalanmıştır.

Kurumsal ve Ticari Bankacılık kredi ürün yapısı revizyonu tamamlanarak devreye alınmış, kurgulanan nakdi kredi ürünleri alt yapısı üzerinden FTF tabanlı faiz ve komisyon fiyatlama sistemine geçilmiştir. Müşteri odaklı bankacılık anlayışı çerçevesinde kaliteli hizmet verilebilmesi için ürün/sistem/mevzuat süreçlerinin sadeleştirilmesine yönelik çalışma ve eğitimler devam etmektedir.

Müşteri odaklı bankacılık
Ziraat Bankası, Kurumsal ve Ticari Bankacılık alanında sürdürülebilir büyüme için yeni müşteri kazanımına ve müşteri kompozisyonunun genişletilerek zenginleştirilmesine yönelik çalışmalarını 2014 yılında da sürdürecektir. Bu kapsamda, müşteri tabanında derinleşme ve müşteri sadakatinin sağlanması ile müşteri odaklı bankacılığın etkinliğinin artırılması, temel stratejiler olarak belirlenmiştir.

Banka, endüstri ayrımı olmaksızın reel sektörü yurt içi ve yurt dışı projelerde desteklemek için ulusal ve uluslararası finans kuruluşları arasında öncü ve paydaş rol üstlenmeye gelecekte de devam edecektir.

Ziraat Bankası, yarım milyonu aşkın müşterisine sunduğu finansal destek ile Türkiye’de tarımsal kesimin gelişmesine katkısını sürdürmektedir.

152.100
2010 yılından bu yana hayvancılık finansmanı sağlanan müşteri sayısı

133.937
2004 yılından bu yana traktör kredisi kullanan müşteri sayısı

83.559
Son 10 yılda seracılık kredisi kullanan müşteri sayısı

Tarım Sektörünün Finansmanı

Tarım sektörünün finansmanında üreticiden sanayiciye değer zincirinin tüm müşterileri ile kol kola
Ziraat Bankası’nın öncelikli hedefleri, gerek üreticinin gerekse endüstriyel tarım sektörünün güçlenmesi, çağdaş finansal araçlarla desteklenmesi ve dünya ölçeğinde rekabet gücüne ulaşmasıdır. Bankamız, tarımsal üretimin nihai tüketime kadar uzanan tüm aşamalarında müşterisinin ana ve etkin bankası olmayı hedeflemektedir.

Bankamız, tarımın finansmanında tarımsal değer zincirinin tüm halkalarını bir arada değerlendirerek endüstriyel tarımın gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Son yıllarda kapasite artırımına ve ölçek ekonomisine yönelik hamlelere rağmen arzu edilen düzeye ulaştırılamayan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ile sanayi kuruluşları arasında organik bağ oluşturarak üretimde standardizasyon, maliyetlerde düşüş, verimlilik artışı, katma değer yaratacak ve sürdürülebilirlik sağlayacak finansman modelleri müşterilerimizin hizmetine sunulmaktadır.

Tarım sektörünün finansmanına 22,3 milyar TL kredi
Ziraat Bankası’nın tarım sektörünün finansmanına yönelik kredileri 2013 yıl sonu itibarıyla 22,3 milyar TL’ye, kredili müşteri sayısı 566.665’e ulaşmıştır.

Söz konusu krediler içinde Banka kaynaklarından kullandırılan kredilerin yıl sonu bakiyesi 19,4 milyar TL, kredili müşteri sayısı 468.585; fon kaynaklı kredilerde ise bakiye 2,9 milyar TL, müşteri sayısı 98.080 olmuştur.

2013 yılında Banka kaynaklarından 342.978 adet gerçek ve tüzel kişi müşteriye 11,8 milyar TL, fon kaynaklarından 22.899 üreticiye 305,8 milyon TL kredi kullandırılmıştır.

Ziraat Bankası tarımsal nitelikli kredi portföyünün %47’sini 9.039 milyon TL ile orta-uzun vadeli yatırım kredileri, %53’ünü 10.369 milyon TL ile kısa vadeli işletme kredileri oluşturmaktadır.

Başakkart şemsiyesi altında finansman kolaylığı
2013 yılında 180.000 üretici 2,9 milyar TL tarımsal nitelikli kredi limitinin 2,1 milyar TL’sini Başakkart aracılığıyla kullanmıştır. Üreticiler, 5 aya varan faizsiz dönemlerle akaryakıt, tohum, gübre, zirai ilaç, yem, veterinerlik hizmetleri gibi tarımsal girdileri, sayıları 12.320’ye ulaşan Başakkart üye işyerlerinden satın alarak üretim süreçlerindeki finansman yükünü azaltmıştır.

Tarımsal nitelikli kredilerde düşük faiz
Ziraat Bankası 2013 yılının Mayıs ayında tarımsal nitelikli kredi faiz oranlarını tek hanelere indirmiştir. Bu kapsamda, vadesi bir yıl ve daha kısa olan tarımsal nitelikli kredilerde faiz oranı %8’e, bir ile dört yıl arası kredilerde faiz oranı %10’a, dört yıl üzeri kredilerde ise %11’e çekilmiştir.

İlgili kararnamelerle üretim konuları bazında belirlenen sübvansiyon oranları dahilinde sektörde faaliyet gösteren müşterilerimiz, yıllık %0 ile %8,25 arasında değişen faiz oranları ile kredi kullanım imkanına kavuşmuştur. 2013 yılında tarım sektöründe faaliyet gösteren 254.610 adet üreticiye ve firmaya indirimli faiz oranları üzerinden 9,2 milyar TL kredi kullandırılmıştır.

Tarımsal sanayi-üretici işbirliğine finansal model katkısı
2013 yılında tohumluk, şeker pancarı, alabalık ve kanatlı hayvan sektörlerinde faaliyet gösteren 18 firma ile protokol imzalanarak, firmaların yaklaşık 29.000 sözleşmeli üreticisine toplam 128 milyon TL limitli ve uygun koşullu işletme ve yatırım kredisi kullanma imkanı sunulmuştur.

Diğer hizmetlerimiz
Ziraat Bankası 2013 yılında;

  • 4.282.811 adet üretici ve birliğin toplam 8.116 milyon TL tutarındaki destekleme ödemesine,
  • Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin 1.347 milyon TL tutarındaki ürün bedeli ödemesine,
  • Türkiye Şeker Fabrikaları’nın 528 milyon TL tutarındaki şeker pancarı avans/bedel ödemesine

aracılık etmiştir.

Sıfır faizli hayvancılık kredileri
Ziraat Bankası, mevcut büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı damızlık ve besi işletmelerinin modernizasyon ve kapasite artırımı ihtiyaçlarının karşılanması ve yeni kurulacak hayvancılık işletmelerinin desteklenmesi amacıyla 2010 yılının Ağustos ayında Sıfır Faizli Hayvancılık Kredilerini müşterilerinin kullanımına sunmuştur. Bu kapsamda 2013 yılında 30.886 müşterimize 579 milyon TL nakit kredi kullandırılmış; böylece uygulama başladığından bu yana 152.100 müşterimize 6,9 milyar TL sıfır faizli hayvancılık finansmanı sağlanmıştır.

Sabit faizli traktör kredileri
2013 yılında Sabit Faizli Traktör Kredisi ürünü ile 25.133 adet müşterimize 1.052 milyon TL kredi kullandırılmıştır. 2004 yılından bu yana yürütülen bu uygulama kapsamında toplam 133.937 adet müşterimize kullandırılan kredi tutarı 4.294 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Seracılık kredileri
2013 yılında 5.327 adet müşterimiz, 306 milyon TL tutarında seracılık kredisi kullanmıştır. Son 10 yılda 83.559 adet müşterimize sera inşası, modernizasyonu, üretim faaliyetleri gibi ihtiyaçlarının finansmanı için kullandırılan kredi tutarı 2,1 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Bireysel Bankacılık

Ziraat Bankası, farklı müşteri gruplarının gereksinimlerine en uygun ürün ve hizmetleri, en doğru kanallar aracılığıyla sunabilmek amacıyla şubeler, internet bankacılığı ve çağrı merkezini kapsayan geniş bir dağıtım ağı üzerinden Bireysel Bankacılık faaliyetlerini yürütmektedir.

Bireysel Bankacılık alanında gerçekleştirilen yeniden yapılanma kapsamında, farklı bireysel bankacılık segmentlerinin ihtiyaç ve eğilimlerine yönelik çalışmalar ve müşteri odaklı faaliyetler 2013 yılında hız kazanmıştır.

Ziraat Bankası’nın 2013 yılında Bireysel Bankacılık segmentindeki faaliyetlerinden satırbaşlarına aşağıda yer verilmiştir.

  • Bireysel Bankacılık müşterileri, bankaya kattıkları değeri gösteren farklı bireysel ürün kullanım büyüklükleri üzerinden revize edilen kriterler dahilinde ve Analitik Bankacılık yaklaşımı ile yeniden segmente edilmiştir. Bu sayede banka kaynaklarının ve hizmet modellerinin farklılaştırılması/optimizasyonu için temel oluşturulmuştur.
  • Konut kredilerinde %49 gibi dikkat çekici bir büyüme oranı elde edilmiştir. Yeni konut projeleri ve hedef kitleye yönelik kampanya çalışmaları hız kazanmıştır.
  • 22 Nisan-17 Mayıs 2013 tarihleri arasında, “TOKİ İndirimli Kapama Kampanyası” ile 197,7 milyon TL tutarında 3.907 adet Banka kaynaklı konut/bireysel işyeri kredisi kullandırılmıştır.
  • 3 Haziran-15 Temmuz 2013 tarihleri arasında “Transfer Konut Kredisi” kampanyası ile 8.379 müşteriye 742 milyon TL konut kredisi sağlanmıştır.
  • “Bankamız Gayrimenkul Konut Kredisi” ürünü 24 Haziran 2013 tarihinde, “OYAK Üyelerine Özel Konut Kredisi” 9 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Ziraat Bankası 2013 yılında da Bankasürans üretiminde lider konumunu korumuş, kredi bağlantılı ve serbest sigorta işlemleri sonucunda 1.551 milyon TL prim üretimi gerçekleştirilmiş, 231 milyon TL komisyon geliri elde edilmiştir.
  • Ülkemizde onuncu yılına giren Bireysel Emeklilik Sisteminde, sistemin daha fazla gelişmesi, tasarrufların ve katılımcı sayısının artırılması amacıyla Banka personeline yönelik İşveren Katkılı Bireysel Emeklilik uygulamasına geçilmiş ve aynı zamanda müşterilere özel bireysel emeklilik ürünleri sunmak üzere kurum ve kuruluşlarla anlaşmalar yapılmıştır.
  • Emekli maaş müşterilerine özel “Birleştiren Kredi” ürünleri, “Katkı Paylı Eğitim Kredisi” ürünü, “2/B Arazi Alım Kredisi” ürünleri devreye alınmıştır.
  • “Dört Mevsim Ürün Paketi” içeriği müşteri beklentileri doğrultusunda revize edilmiştir.
  • Yastık altındaki altınların ekonomik sisteme kazandırılması amacıyla 2012 yılında başlatılan “Altın Vakti” etkinliklerine 2013 yılında da devam edilmiştir.

 

Bireysel bankacılık iş kolunda sürdürülen büyüme
Ziraat Bankası, bireysel müşteri sayısında sektör lideri konumunu korumaktadır.

2013 yılında Ziraat Bankası tarafından kullandırılan toplam 1.704.390 adet bireysel kredinin tutarı 28,8 milyar TL olmuştur.

Haftada ortalama 32.776 adet ve 553,7 milyon TL tutarlı bireysel kredi kullandırılmış;

  • günde ortalama 6.555 adet ve 110,7 milyon TL,
  • saatte ortalama 820 adet ve 13,8 milyon TL tutarlı bireysel kredi tahsis edilmiştir.

Mart 2013 sonu itibarıyla, bireysel kredi taleplerinin skorlama yöntemiyle merkezden değerlendirilmesi amacıyla tüm Ziraat Bankası şubeleri Merkezi Tahsis uygulamasına geçmiştir.

Tahsis kararları, Karar Modülü ve Genel Müdürlük Tahsis Merkezince verilmeye başlanmıştır.

2013 yılında merkezi tahsis yapısında

  • toplamda 362.107 adet ve 10,6 milyar TL,
  • haftada ortalama 6.964 adet ve 203,9 milyon TL,
  • günde ortalama 1.393 adet ve 40,8 milyon TL tutarında

bireysel kredi başvurusu değerlendirilmiştir.

Müşterilerin bireysel kredilerinin yeni bir ödeme planına bağlanması ve/veya vade uzatımı suretiyle sorunsuz geri dönüşlerin sağlanması için 2013 yılında toplam 4.246 adet ve 61,5 milyon TL tutarlı bireysel kredi ürünü yapılandırılmıştır.

Ziraat Bankası Operasyon Merkezi, Banka çapında verimin ve müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik çalışmalarda kilit önemde rol oynamaktadır.

%17,2
2013 yılı kredi kartı cirosundaki artış

116 bin adet
Ziraat Bankası POS sayısı 116 bine yaklaşmıştır.

104 milyon adet işlem
Operasyon Merkezi’nde 2013 yılında yapılan işlem adedi

Elektronik hizmet kanalları
Ziraat Bankası, geniş şube ağının yanı sıra elektronik hizmet kanalları üzerinden de bireysel müşterilerine etkin ve kaliteli hizmet götürmektedir.

Banka kartları

  • Bankkart sayısında sektör liderliği sürdürüldü.
    Ziraat Bankası, banka kartında sektör lideridir. Bankkart sayısı 2013 yılında %14,6 oranında artmıştır.

    Bankkart sayısı 2012 yıl sonuna göre 2.768.280 adet artışla 21.762.750’ye, TSK çipli banka kartı sayısı ise 933.416’ya ulaşmıştır. Aynı dönemde sektör banka kartı sayısı %9,5 oranında artış göstererek 100.164.954’e yükselmiştir.

    Banka’nın banka kartı alışveriş cirosu da 2012 yıl sonuna göre %63,7 artarak 3,6 milyar TL olmuştur. Alışveriş cirolarında sağlanan sektörün üzerinde büyüme, pazar payına da olumlu yansımış, Banka’nın payı %13,5’ten %16,3’e çıkmıştır. Banka ayrıca 2013 Kasım ayında 335 milyon TL, Aralık ayında da 365 milyon TL aylık alışveriş cirosu ile sektör liderliğine yükselmiştir. 2013 yılında sektör ise %35,7 büyüme göstererek alışveriş ciro toplamında 22,2 milyar TL’ye ulaşmıştır.

  • Kredi kartı cirosu %17,2 oranında artış gösterdi.
    2013 yılında Ziraat Bankası’nın kredi kartı sayısı 104.762 adet azalarak 3.319.054 olmuş, ancak kredi kartı cirosunda %17,2 oranında büyüme sağlanmıştır. Kredi kartı cirosu 1,7 milyar TL artışla 11,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde sektör kredi kartı sayısı %4,6 büyüyerek 56.835.221 adet, kredi kartı cirosu da %17,3 oranında artış göstererek 423,9 milyar TL olmuştur.

    2013 yılı içinde ADK üzerinden yürütülen kredi kartı limit artış işlemleri sonucunda 2012 yılında 2.020 TL olan müşteri başına kredi kartı limit ortalaması 2013 yılında %56 artarak 3.156 TL’ye yükselmiştir.

  • POS sayısı 116 bin oldu.
    Sektördeki POS sayısının %7 artış ile 2.283.715’e ulaştığı 2013 yılında Ziraat Bankası’nın POS sayısı 115.971 olmuştur. Banka’nın POS cirosu bir önceki yıla göre %26,6 artış göstererek 9.468 milyar TL’ye yükselmiş, sektör POS cirosu ise %18,2 artış ile 413.281 milyar TL’ye ulaşmıştır.

 
Operasyonel verimliliğin artırılmasına yönelik girişimler
İşlem maliyetlerinin düşürülerek gerek operasyonel yükün azaltılmasına gerekse operasyonel verimliliğin artırılmasına yardımcı olmak amacıyla yürütülen çalışmalar 2013 yılında da devam etmiştir.

Söz konusu amaç doğrultusunda kurulan Operasyon Merkezi’nde 2013 yılında mevcut 53 kalem işe ilaveten; Gider Ödeme, KOBİ Kart Başvuru Giriş, Çek-Senet Giriş İşlemleri, Business Kart Başvuru İşlemleri de merkezden gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Kredi sözleşme giriş ve güncelleme işlemleri, eşleşmeyen EFT aktarım işlemleri, konut finansmanı kapsamındaki kredilerde 1. ihbarnamelerin merkezden gönderilmesi işlemleri pilot uygulama kapsamına alınmıştır.

2013 yılında Operasyon Merkezi’nde toplam 104 milyon adet işlem yapılmış, yıl içerisinde sürekli artış trendi gösteren genel merkezileşme oranı aralık ayında %89 seviyesine ulaşmıştır.

Operasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen süreçlerde sağlanan verimin, diğer süreçlere de yansıtılması amacıyla Dış İşlem Operasyonları ile Operasyon Merkezi entegrasyonu sağlanmış, maksimum verimlilik esasına göre faaliyet gösteren Operasyon Merkezi, İnternet Bankacılığı ve ATM’nin ardından en düşük işlem maliyetli hizmet kanalı olmuştur.

Nakit yönetiminde kaliteli hizmet ve çağdaş ürünler
Ziraat Bankası, nakit yönetimi modülleri kapsamında, kaliteli hizmet ve çağdaş ürünler sunarak kurumsal, ticari ve girişimci segment müşterileri ile ilişkilerini geliştirmeye devam etmekte, müşteri odaklı, etkin ve verimli nakit yönetimi uygulamalarını tüm hızıyla sürdürmektedir.

Nakit yönetimi modülü kapsamında;

  • Kurumların ödeme/tahsilat işlemlerine aracılık edilmesine yönelik Kurumsal Tahsilat Protokolleri yapılmakta,
  • Kurumların genel bankacılık işlemleriyle ilgili Genel Bankacılık Hizmet Sözleşmeleri/Protokolleri düzenlenmekte,
  • KTG segment müşterileri için e-ticari ürünler geliştirilmekte, teknik kısmı ve operasyonu yönetilmekte,
  • Kurumlara özgü e-çözümler üretilmekte, bir kısım işlemlerin elektronik dosya transferi ile yapılmasına, kurumlarla muhasebe entegrasyonlarının kurulmasına yönelik uygulamalar geliştirilmektedir.


Ziraat Bankası’nın tahsilat, ödeme, genel bankacılık doğrudan borçlandırma sistemi konularında protokollü kurum/şirket sayısı, 2013 yılında 598 adet olmuştur.

Söz konusu dönemde Kurumsal Tahsilat Sistemleri üzerinden 90,2 milyon adetlik, 98,4 milyar TL tutarında tahsilat gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan şubeler üzerindeki yoğun işlem yükünün azaltılması çalışmaları kapsamında alınan aksiyonlar sonucunda birçok işlem şube dışı kanallara yönlendirilerek %65,3 gişe dışı oranına ulaşılmıştır.

Ziraat Bankası operasyon trafiğinden satırbaşları

  • 2013 yılında Ziraat Bankası’ndan diğer bankalara 2.016 milyar TL tutarında toplam 16,7 milyon adet mesaj gönderilmiş, diğer bankalardan Ziraat Bankası’na 2.423 milyar TL tutarında toplam 19,8 milyon adet mesaj gelmiştir.
  • 55.993 kişiye 16 milyon TL KEY ödemesi yapılmıştır.
  • 4.282.811 adet işlemde 8.132 milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yapılmıştır.
  • Çeşitli kararnameler kapsamında Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birlikleri’nin kullandırdığı kredilerden dolayı oluşan toplam 1.504 milyon TL tutarındaki gelir kayıpları mahsup işlemleri yapılmıştır.
  • Şubeler tarafından 2013 yılı içerisinde SGK adına 53.358.409 adet toplam 58.183 milyon TL ve 782.790 adet ve toplam 307 milyon Euro gelir ödemesi yapılmıştır.
  • 1.874.165 müşterinin imzası sistem üzerine taşınmıştır. Toplam sisteme taşınan imza sayısı 21.626.418 adettir.
  • 3.313.135 adet müşteri kimlik belgesi taranmıştır. Sisteme taşınan toplam kimlik belgesi sayısı 14.310.938 adettir.

 

Sınıfının en iyisi seçilen Ziraat Bankası Yeni Nesil İnternet Şubesi’nin müşteri sayısı 2013 yılında %50 oranında artmıştır.

%50
İnternet bankacılığı müşteri sayısındaki artış

35 milyon adet
2013 yılında internet şubesi aracılığıyla gerçekleştirilen finansal işlem sayısı

90,9 milyar TL
2013 yılında internet şubesi aracılığıyla gerçekleştirilen finansal işlem hacmi

Alternatif Dağıtım Kanalları

Ziraat Bankası Yeni Nesil İnternet Şubesi
Ziraat Bankası İnternet Şubesi müşterilerine daha hızlı, daha kolay, daha işlevsel bir internet bankacılığı deneyimi yaşatmak üzere yeniden tasarlanmıştır. Bilgi mimarisi, altyapı, tasarım ve yeni nesil bilgi teknolojileriyle donatılan Ziraat Bankası İnternet Şubesi, yeni özellikleri ve basit olduğu kadar kullanışlı da olan tasarımıyla, internet bankacılığının en keyifli ve kolay yolunu sunmaktadır.

Müşterilerin bankacılık işlemlerini çok daha efektif bir şekilde gerçekleştirmesini amaçlayan Yeni Nesil İnternet Şubesi; eklenen ekran uygulamaları sayesinde müşterilere istedikleri bilgilere ve işlemlere kolayca ulaşabilmeleri, akıllı takvim uygulaması ile kendilerine ileri tarihli hatırlatmalar yapabilmeleri olanağı tanımaktadır.

Yeni Nesil İnternet Şubesi ihtiyaçlara göre kategorize edilmiş, kolay erişim sağlanabilir menü yapısıyla ve kullanıcı dostu görünümüyle müşterilerin beklentilerini fazlasıyla karşılamayı hedeflemektedir. Modern tasarımı sayesinde mekana ve zamana bağlı kalmaksızın hem bilgisayarlarda hem de mobil cihazlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

İnternet bankacılığı müşteri sayısı %50 arttı.
Ziraat Bankası’nın internet bankacılığına kayıtlı müşteri sayısı, yıl sonu itibarıyla %50’lik bir artışla 2,7 milyona yükselmiştir. Buna paralel olarak, internet şubesi aracılığıyla gerçekleştirilen finansal işlem sayısı 2012 yıl sonunda 31 milyon adet iken, 2013 yıl sonu itibarıyla %12,9 artarak 35 milyon adede ulaşmış, finansal işlem hacmi ise %51,5 oranındaki artışla 90,9 milyar TL olmuştur.

ATM sayısında artış kaydedildi.
2013 yıl sonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın faal ATM sayısı bir önceki yıla göre %26,5 oranında artış kaydederek 5.353’e, para yatırmalı ATM sayısı ise 2.749 adede ulaşmıştır.

2012 yılı Haziran ayında kurulumlarına başlanan 1.500 adet yeni nesil para yatırmalı ATM’lerin 1.276 adedi 2013 yılında hizmet sunmaya başlamıştır. Geri kalan 224 adedin yerleşim planları hazırlanmıştır.

Para yatırmalı ATM’lerden CP Piliç, Yurtiçi Kargo, Kazandıran Banka Kartı işlemleri, önden yükleme (Prepaid) işlemleri, kredi kartı ile MTV ödemelerinin yapılması sağlanmış, ATM menü geliştirmeleri tamamlanmıştır.

Ziraat Bankası yeni nesil İnternet Şubesi Interactive Media Awards tarafından Finansal Hizmetler kategorisinde, Best in Class (Sınıfının En İyisi) Ödülü’ne layık görülmüştür.
Tasarım, içerik, fonksiyonel özellikler, kullanılabilirlik, standartlara uygunluk, çapraz tarayıcı uygunluğu kriterlerinde yapılan değerlendirmelerde Ziraat Bankası İnternet Sitesi 5 kategoride 500 üzerinden 492 alarak rakiplerini geçmiş ve IMA’nın “Best in Class (Sınıfının En İyisi)” sertifikasını almaya hak kazanmıştır.

Hazine ve Strateji Yönetimi

Ziraat Bankası Hazine ve Strateji Yönetimi Grubu’nun temel işlevleri, bilançoda taşınan risklerin yönetilmesi, faiz, kur ve likidite senaryolarının belirlenmesi, belirlenen politikaların uygulanması, bu politikaların değişen iç ve dış koşullar paralelinde revize edilmesi, tüm şubelere merkezi olarak hazine ve yatırım araçları fiyatlaması hizmeti verilmesidir. Ayrıca yeniden yapılandırılmakta olan Ziraat Finans Grubu çerçevesinde; yurt dışı şube, banka ve yurt içi iştiraklerin merkezi hazine işlevini kurmak, geliştirmek ve yönetmek de Hazine ve Strateji Yönetim Grubu’nun görevleri arasında bulunmaktadır.

Ziraat Bankası, 2013 yılında Türkiye’de ve dünyada yaşanan ekonomik ve politik gelişmelere paralel olarak para politikaları ile uyumlu, dinamik bir hazine yönetimi gerçekleştirmiştir.

Hazine yönetiminde, sürdürülebilir kârlılık ve müşteri ağırlıklı bilanço yönetimi ile bilançonun daha az piyasa ve faiz riskine maruz bırakılması hedeflenmiştir. Menkul kıymet portföy ağırlıklı bir bilanço yapısından reel sektör finansmanına ağırlık veren bir bilançoya dönüşüm, ana strateji olarak belirlenmiş, sene başında %40 seviyesindeki aktif içindeki menkul kıymetler payı, 2013 sonu itibarıyla %30 seviyesine gerilemiştir.

T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Türk DİBS Piyasa Yapıcısı bankalardan biri olarak Ziraat Bankası piyasa yapıcılığı konumunu 2013 yılında da başarılı şekilde sürdürmüştür. Banka, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasasında gerçekleşen işlem hacmi içinde 2012 yılında 3. sırada olan yerini 2013 yılında da korumuştur.

Yaygın şube ağı ve “Müşteri İlişkileri Yönetimi” anlayışı ile yürütmekte olduğu iş modeli sayesinde Ziraat Bankası’nın müşterileri ile gerçekleştirdiği döviz işlemleri hacmi, 2013 yılında %89 seviyesinde artış göstermiştir.

Banka’nın temel pasif yönetimi stratejisi ise mevduat tabanının genişletilmesinin yanı sıra, mevduat dışı kaynakların çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi üzerine kurulmuştur. Kaynak yapısında çeşitliliğin sağlanması ve ortalama fonlama vadesinin uzatılmasının desteklenmesi çerçevesinde Banka, Türk Lirası cinsi bono ve tahvil ihraçlarını sürdürmüş, 2013 yılında yaklaşık 5,7 milyar TL tutarındaki itfaya karşılık 6,4 milyar TL tutarında borçlanma gerçekleştirmiştir.

2012 yılında yurt içinde başlanmış bulunulan Türk lirası cinsi bono ve tahvil ihraçları ile halihazırda Banka tarafından ihraç edilmiş olan ve dolaşımda bulunan bono ve tahvil büyüklüğü nominal 2,9 milyar TL tutarındadır. Önümüzdeki dönem için ise,

  • yurt içinde 15 milyar TL’ye kadar farklı tür ve vadelerde Türk lirası cinsinden bono ve/veya tahvil ihraç edilmesi,
  • bir veya birden fazla ihraç yoluyla yurt dışında gerçekleştirilecek, toplamda azami 3 milyar ABD doları veya muadili yabancı para veya Türk lirası tutarına kadar, tahvil, bono veya benzeri türden borçlanma aracı ihracı yapılması veya tahvil ihraç programı kurulması

konusunda Yönetim Kurulunca Genel Müdürlüğe yetki verilmiştir.

Ziraat Bankası, kaynakların çeşitlendirilmesi ve tasarrufu özendirici ürünlerde etkinliğin artırılması amacıyla altın bankacılığındaki faaliyetlerini de geliştirmektedir. 2013 yılı ilk 11 ayında altın mevduatında bankacılık sektörü %42 büyürken, aynı dönemde Banka %147 artış kaydetmiştir. Banka’nın altın cinsi mevduatının büyümesi hedefi doğrultusunda, Altın Vakti ürünü ile müşterilerin fiziki altın varlıkları tasarruf ürününe dönüştürülerek, bankacılık sistemine 1,3 ton altın kazandırılması sağlanmıştır. Ziraat Bankası, yatırım hesapları kapsamında da altın alım ve satım işlemleri yapmaya devam etmektedir.

Ziraat Bankası, 2013 yılında ilk sendikasyon kredisini almıştır. Kredi kapsamında 20 ülkeden 40 banka 865 milyon ABD doları taahhütte bulunmuştur.

1,82 milyar TL
Ziraat Bankası yatırım fonlarının toplam büyüklüğü

16 ülke
Ziraat Bankası, 16 ülkede 83 noktada müşterilerine hizmet sunuyor.

Hazine ürünlerinde büyüyen işlem hacimleri
Ziraat Bankası, yeni hazine ürünleri ile ürün çeşitliliğinin artırılması çalışmalarını, yaygın şube ağı ve sürekli geliştirilmekte olan alternatif dağıtım kanallarının katkısıyla sürdürmektedir. 2013 yılında rekabetçi fiyat uygulamaları ve etkin müşteri ilişki yönetimi ile hazine ürünlerinde müşteri işlem hacimleri artmıştır.

Farklı risk-getiri profillerine sahip müşteri ihtiyaçlarının etkin şekilde karşılanması amacıyla oluşturulan Ziraat Finans Grubu Yatırım Fonları da 2013 yılında çeşitlenmeye ve büyümeye devam etmiştir. Ziraat Bankası, Ziraat Yatırım Menkul Değerler ile Ziraat Hayat ve Emeklilik şirketlerinin içinde bulunduğu Ziraat Finans Grubu tarafından kurulan yatırım fonlarının sayısı 26’ya ulaşmıştır. “Biri mutlaka size göre” sloganı ile yatırımcılara sunulan fonların toplam büyüklüğü 2012 yıl sonuna göre %20,1 artışla 1,82 milyar TL olmuştur.

Yatırım fonlarının çeşitlendirilmesi stratejisi kapsamında 2013 yılında “Enflasyona Endeksli Varlıklara Yatırım Yapan Tahvil ve Bono Fonu” ve “Büyüyen Çocuk Fonu” kurulmuştur.

Türkiye’nin “portföyü büyük oranda enflasyona endeksli varlıklardan” oluşan ilk yatırım fonu olan “Enflasyona Endeksli Varlıklara Yatırım Yapan Tahvil ve Bono Fonu”, enflasyon belirsizliğinin getiri üzerindeki olası risklerini bertaraf etmek ve bu sayede daha uzun vadelerde yatırım yapmak isteyen müşterileri hedeflemektedir.

Çocuğunun geleceğini güvence altına almak isteyenlere yönelik olarak, hediye edilme imkanı da bulunan ve düzenli alım talimatı ile birikim amacı taşıyan “Büyüyen Çocuk Fonu”, 2013 Ağustos’ta halka arz edilmiştir. 2013 yılı sonu itibarıyla, 734 adet yatırımcı sayısına ulaşılmış ve 208 adet yatırımcı Büyüyen Çocuk Düzenli Alım Talimatı vermiştir.

2013 yılında Ziraat Bankası’nın mevcut B Tipi Likit Fonu, B Tipi Kısa Vadeli Tahvil ve Bono Fonu’na dönüştürülmüştür. Dönüşüm, yatırımcılara sunulan yatırım ürünlerinin çeşitliliğini artırma; likit fon gibi aynı gün nakde dönüşen ve temel olarak para piyasası ile faiz oranlarındaki değişimlere kısa vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcılara alternatif bir ürün sunma amacını taşımaktadır.

Risk almak istemeyen ve dilediği an nakde dönmek isteyen yatırımcılar için 2013 Ağustos ayında yeni bir B Tipi Likit Fon alım-satıma sunulmuş, belirtilen yatırım fonunda 2013 yıl sonu itibarıyla 25.487 adet yatırımcı sayısına ve 107 milyon TL büyüklüğe ulaşılmıştır.

Yatırımcıların anapara korumasını sağlarken, yatırım dönemi içinde altın fiyatlarındaki olası yükselişten getiri sunmayı hedefleyen 2 adet anapara koruma amaçlı yatırım fonu halka arz edilmiştir. Ayrıca, yatırım dönemleri 2013 yılı içerisinde sona eren 2 adet anapara koruma amaçlı yatırım fonu da tasfiye edilerek, yatırımcılara ödemeler yapılmıştır.

Uluslararası Bankacılık

Dış ticaretin finansmanında Banka için bir ilk: 700 milyon ABD doları tutarında sendikasyon kredisi
Ziraat Bankası, dış ticaretin finansmanı işlemlerinden daha fazla pay almak, yurt dışı varlığını geliştirmek, genişletmek ve etkinliğini artırmak hedefiyle çalışmalar yürütmektedir. Banka, rekabete hazır olabilmek, ülke ekonomisine ve bankacılık sektörüne değer katabilmek, ülkenin lider ve moral bankası olmak için başlattığı, tamamen kendi kaynaklarıyla yönettiği değişim ve yeniden yapılandırma sürecinde önemli mesafeler kat etmiş durumdadır.

Tüm Ziraat Bankası şubelerinde uygulanmaya başlanan ve tarım sektörünün finansmanının kalitesinin de gelişimine imkan veren müşteri odaklı yeni iş modeli çerçevesinde, yurt içi ve yurt dışı tüm banka, iştirak ve şubelerle birlikte, müşterilere etkin ve kaliteli hizmet sunumu 2013 yılında da sürdürülmüştür.

2013 yılında Ziraat Bankası tarihinde bir ilk yaşanmış ve kaynak çeşitliliği stratejisi kapsamında ilk sendikasyon kredisi işlemi gerçekleştirilmiştir. Uluslararası para ve sermaye piyasalarındaki etkinliğin artırılması yolunda çok önemli bir adımı işaret eden sendikasyon işlemi Mart 2013’te, toplam 20 ülkeden 40 adet bankanın katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

1 yıl vadeli ve toplam taahhüdün 865 milyon ABD doları olduğu sendikasyon işlemi, borçlanma stratejisine paralel bir şekilde, 288,5 milyon ABD doları ve 322,5 milyon Euro karşılığı yaklaşık 700 milyon ABD doları seviyesinde sonuçlandırılmıştır. Kredinin faiz oranı LIBOR+100 baz puan ve EURIBOR+100 baz puandır. Hem fiyat hem de katılımcı banka sayısı açısından hedeflenen tutarın üzerinde gerçekleşen sendikasyon işlemi, uluslararası piyasaların Ziraat Bankası’na olan ilgisini ve duyduğu güveni teyit eder niteliktedir.

Uzun yıllara dayanan, güçlü uluslararası ilişkiler
Ziraat Bankası, dünyanın dört bir tarafında sağlam temeller üzerine kurulmuş, güçlü ve yaygın uluslararası ilişkiler ağına sahiptir. Banka, uluslararası finansal kurum ve kuruluşlarla işbirliklerini artırarak devam ettirmekte, bu alandaki çalışmalarını, muhabir banka ağını, ürün yelpazesini ve hizmet seçeneklerini, müşterilerinin finansal rekabet avantajı sağlamasına imkan verecek şekilde geliştirmektedir.

Ziraat Bankası’nın 2013 yıl sonu itibarıyla 100’den fazla ülkede 1.500’den fazla banka ile muhabirlik ilişkisi bulunmaktadır.

Ziraat Bankası sağlam bilanço yapısı ve etkin hizmet sunma kapasitesi kapsamında yabancı bankaların Türkiye’de gereksinim duyduğu bankacılık işlemlerinde de ilk sırada başvurduğu bankalar arasında yer almaktadır. Geniş bir iştirak ve yurt dışı şube ağı bulunan Banka, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda yabancı bankalara ve ülkemiz bankalarına verdiği muhabirlik hizmetini artan bir ivme ile sürdürmektedir.

Küresel hizmet noktaları
Ziraat Bankası, 16 ülkede 83 noktadaki şube, temsilcilik ve iştirak bankaları ile uluslararası alanda en yaygın hizmet ağına sahip Türk bankası konumdadır. Banka’nın küresel hizmet noktaları, bulundukları ülkelerde yeni ürün ve projeleri uygulamaya geçirerek, daha kaliteli hizmet sunma misyonu ile aktif çalışmalarına devam etmektedir.

Ziraat Bankası küresel hizmet noktaları;

  • ABD’de New York Şubesi,
  • İngiltere’de Londra Şubesi,
  • Gürcistan’da Tiflis Şubesi ve Batum Alt Şubesi,
  • Bulgaristan’da, Sofya Şubesi ile Filibe (Plovdiv), Kırcaali ve Varna Alt Şubeleri,
  • Yunanistan’da, Atina, Gümülcine, İskeçe ve Rodos Şubeleri,
  • Irak’ta Bağdat ve Erbil Şubeleri,
  • Suudi Arabistan’da Cidde Şubesi,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, Gönyeli, Akdoğan, Yakın Doğu Üniversitesi, Karaoğlanoğlu, Karakum ve İskele Şubeleri,
  • İran’da Tahran Temsilciliği,
  • 7 yurt dışı iştirak bankası ve 57 şubesinden

oluşmaktadır.

Küresel hizmet noktaları; Banka’nın uluslararası bankacılık stratejisi ve vizyonuna paralel olarak, faaliyet gösterdikleri ülkelerde her geçen gün etkinliklerini artırmaktadır. Ziraat Bankası, uluslararası yapılanmasını, bu ülkeler ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak, dış ticaretin finansmanında güçlü rol oynayarak yüksek pay almak, Türk girişimcileri ve firmaları başta olmak üzere tüm müşterilere hızlı, modern ve kaliteli hizmet sunmak amacıyla devam ettirmektedir.

KKTC şubelerinde, 2011 yılında kullandırımına başlanan tarımsal nitelikli krediler büyük bir ilgi görmüş ve 2013 yılı sonunda 62 milyon TL hacme ulaşmıştır.

24.725 çalışan
Ziraat Bankası’nın 2013 yıl sonu itibarıyla çalışan sayısı

4.276 yeni personel
2013 yılında Ziraat Bankası’na katılan çalışan sayısı

21.278 çalışana eğitim
2013 yılında Ziraat Bankası’nda personel başına ortalama 52 saat eğitim verilmiştir.

Türkiye’nin ve bölgenin en güçlü ve etkin bankası
Ziraat Bankası, küresel piyasalardaki gelişmeleri yakından izlemekte, doğru analizlerle ölçümlemekte ve faaliyet gösterdiği her noktada olası fırsatları değerlendirerek hayata geçirmektedir. Banka, gelecek dönemde de Türkiye’nin ve bölgenin en güçlü ve etkin bankası olma hedefi ile çalışmalar yürütmektedir. Yakın coğrafya başta olmak üzere, iş hacmi ve ticari ilişki gelişme potansiyeli taşıyan her noktada hizmet sunmak ve faaliyetleri genişletmek hedefi doğrultusunda sürekli projeksiyonlar yapılmakta ve incelemelerde bulunulmaktadır.

Bu kapsamda, Karadağ’da banka, Kosova’da Priştina ve Prizren’de 2 şube, Çin’de temsilcilik kuruluş süreçleriyle birlikte, Irak’ta şube faaliyetlerini artırmak amacıyla yapılan fizibilite çalışmaları devam etmektedir.

Bulgaristan’da, Sofya Şubesi ile Filibe (Plovdiv), Kırcaali ve Varna Alt Şubeleri olmak üzere 4 şube ile hizmet sunulmaktadır. Ziraat Müşterisi İş Modeline geçiş kapsamında 22 Temmuz 2013 tarihinde Bulgaristan Yöneticiliği kurularak faaliyete başlamıştır. Şubesiz bankacılık alanında son dönemdeki gelişim sürdürülerek kullanımına geçilen debit kart, ATM, internet bankacılığının yanı sıra, kredi kartları ve POS ürünleri de yakın bir gelecekte hizmete sunularak faaliyet alanının genişletilmesine devam edilecektir.

Yunanistan’da, Atina, Gümülcine, İskeçe ve Rodos kentlerinde 4 şube ile müşterilere hizmet verilmektedir.

KKTC’de, 1974 yılında hizmet sunulmaya başlanmıştır. 11 Şubat 2013 tarihinde, Ziraat Müşterisi İş Modeline geçiş kapsamında KKTC Yöneticiliği kurulmuş, alt şubeler şubeye dönüştürülmüştür. KKTC Yöneticiliği, 10 şubeli yapısıyla son dönemdeki istikrarlı gelişme trendi paralelinde, geniş ürün yelpazesi ve hizmet kalitesi odaklı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir.

2011 yılında kullandırımına başlanan tarımsal nitelikli krediler büyük bir ilgi görmüş ve 2013 yılı sonunda 62 milyon TL hacme ulaşmıştır. Toplam kredi kullandırımı ise 533 milyon TL civarında gerçekleşmiştir. Türkiye’de verilen her türlü bankacılık hizmetini sunmakta olan KKTC Şubeleri, ülkede faaliyet gösteren bankalar arasında hem büyüklük hem de kârlılık açısından ilk sıralarda yer alarak ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlamaktadır.

Gürcistan’da, 2001 yılından bu yana faaliyet gösteren Tiflis Şubesi’nin yanı sıra Banka’nın bölgesel gücünü artırma ve yakın coğrafyada büyüme temel hedef ve stratejisi doğrultusunda 11 Mart 2013 tarihinde Tiflis Şubesi’ne bağlı Batum Alt Şubesi faaliyetlerine başlamıştır. Halen ATM ve debit kart hizmetleri sunmakta olan Tiflis Şubesi’nde internet bankacılığı hizmeti sunumuna da başlanması planlanmaktadır.

Suudi Arabistan’da, Cidde Şubesi 14 Mart 2011 tarihinde açılmıştır. Başta Türk müteahhitlik firmalarının teminat mektubu ihtiyaçları olmak üzere, ülkede faaliyet gösteren iş adamları ile Hac ve Umre sebebiyle Suudi Arabistan’da bulunan Türk vatandaşlarının bankacılık ihtiyaçlarının karşılanması çerçevesinde hizmet sunulmaktadır. Şubenin yıl sonu itibarıyla gayri nakdi kredi hacmi 268 milyon ABD doları olmuştur.

Irak’ta, ilk kez 2008 yılında Bağdat’ta şube açan Banka, 14 Şubat 2011 tarihinde bu kez Erbil kentinde ilk Türk bankası şubesini açarak hizmete başlamıştır. Banka, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2013 yılında da bölgede faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmalarının teminat mektupları ile Türk firma ve işçilerinin havale işlemlerine giderek artan oranda aracılık etmeye devam etmiştir. Erbil Şubesi yıl sonunda 215 milyon ABD doları gayri nakdi kredi hacmine ulaşmıştır.

İnsan Kaynakları ve Eğitim

Ziraat Bankası sektöründeki çok özel ve seçkin konumunu; rakipsiz pazar bilgisi ve deneyimi ile müşterilerine doğru zamanda, doğru kanaldan, doğru değer önerileri sunan üst düzey insan kaynağına borçlu olduğunun bilinciyle, benimsediği çağdaş insan kaynakları yönetim sistemini 2013 yılında da uygulamaya devam etmiştir.

Bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerini yerine getirerek, modern ve güvenilir bankacılık hizmeti sunmayı amaçlayan Banka, 2013 yıl sonu itibarıyla toplam 24.725 çalışanı ile hizmet vermektedir. %85’i lisans ve lisansüstü öğrenim mezunu olan çalışanların yaş ortalaması 35, hizmet yılı ortalaması ise 11’dir.

Ziraat Bankası kendilerine bankacılık kariyerinde ilerleme hedefi koyan gençlere, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2013 yılında da kapılarını açmıştır. İşe alım sınav ve duyurularıyla adaylara il tercihi yaptırılarak yerel istihdam ilkesi benimsenmiştir. Ayrıca 150. yılında ilk kez başlattığı uygulama ile lise ve ön lisans mezunlarına da istihdam imkanı sağlamıştır. 2013 yılında toplam 4.276 personel Banka’da göreve başlamıştır.

2013 yılında eğitim faaliyetleri kapsamında;

  • Banka’ya yeni alınan personelin Banka’yı tanıması, kurum kültürüne adapte olması, gerekli temel bilgi ve becerilerin kazandırılması amacıyla “İşe İlk Adım” eğitimleri,
  • asistan ve yetkili görev pozisyonundaki personele görevinin gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amacıyla “Sertifikasyon Eğitimleri”,
  • yöneticilerin değişimi destekleme, dönüşüm dönemlerinde çalışanları anlama, banka stratejilerinin parçası olabilme, motivasyon araçlarını doğru kullanabilme, çatışmaları çözebilme gibi yetkinliklerinin geliştirmesini desteklemek amacıyla “Değişimde Yönetim Eğitim Programları”,
  • Banka’nın hedef ve stratejileri doğrultusunda çalışanlara Banka’nın yeni ürün/hizmet/mevzuat bilgilerini aktarmak amacıyla “Mesleki Eğitimler” ve “Yasal Zorunluluk” eğitimleri

düzenlenmiştir.

2013 yılı içerisinde toplam 21.278 personele eğitim verilmiş, personel başına ortalama 52 saat eğitim gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca 2013 yılında; işgücü kaybı olmadan düşük maliyetle kısa sürede daha fazla personele eğitim verme imkanı tanıyan, personelin çalıştığı yerden ve hatta evinden erişim sağlayabildiği, kişilerin kendi öğrenme hızına göre eğitim alabildiği ve sınıf içi eğitimleri de destekleyen e-eğitimlere 216.030 kişilik katılım sağlanmıştır.

2013 yılında unvan ve görev pozisyon yapılanması doğrultusunda geçilen yeni ücret sistemi, tespit edilen ihtiyaçlar çerçevesinde revize edilmiş ve bazı yenilikler getirilmiştir. 2014 yılı başında çalışanlara, bir üst unvana yükselmeleri için bulundukları unvanda çalışmaları gereken asgari süreler dikkate alınarak, unvan ve görev pozisyonu ücretine ek olarak unvanda bekleme ücreti ödenmesi uygulamasına geçilmiştir

Ziraat Bankası, 2014 yılında da çalışanlarına sürekli eğitim, görev pozisyonuna uygun kariyer olanakları ve çağdaş çalışma koşulları sunmaya devam edecektir. Bu çerçevede çalışanların görev pozisyonlarının gerektirdiği yetkinliklere göre değerlendirilebilmelerini sağlayacak Yetkinlik Değerlendirme Sisteminin uygulamaya alınması planlanmaktadır.

Ayrıca, Banka ile yurt içi/yurt dışı bağlı ortaklık ve iştirakleri arasında sinerji oluşturulması ve yurt dışı birimlerin operasyonel etkinliğinin artırılması hedefiyle, belirlenen proje takvimi kapsamında tüm yurt dışı birimlerinin İK mevzuatlarının güncellenmesi, personel-görev pozisyonu eşleştirmesi, ücret sistemi ve diğer özlük haklarının revizyon çalışmalarının 2014 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Copyright ©2014 Ziraat Bankası
Powered by Tayburn