English

SUNUŞ
YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI
FİNANSAL BİLGİLER VE RİSK YÖNETİMİ

Bankanın Mali Durumu, Kârlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Değerlendirme

Sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik içerisinde 2013 yılında da istikrarlı büyümesini sürdüren Ziraat Bankası, izlediği aktif-pasif yönetimi stratejileri ile özkaynaklarla uyumlu bilanço yapısını güçlendirmiş, kârlılık ve verimlilik kapsamında olumlu seyir devam etmiştir.

Bankanın toplam aktifleri 2013 yılsonunda %27 oranında büyüyerek 207,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. 18 milyar TL’ye yükselen özkaynakların bilanço içindeki payı ise %8,9 olmuştur. Banka özkaynağına uygun büyüklükte bir bilanço yapısı ile yoluna devam edecektir. Özkaynak yönetiminde önemli bir husus olan kârlılığın sürdürülebilir olmasını amaçlayan Banka net kârını 2013 yılında %26’lık bir artışla 3,3 milyar TL’ye yükseltmiştir. Kârlılık oranlarında da belirgin bir artış görülmüş 2012 yılsonunda %1,7 ve %17,6 olan aktif ve özkaynak kârlılıkları 2013 yılsonunda sırasıyla %1,8 ve %18,5 olarak gerçekleşmiştir. Bankanın sermaye yeterlilik oranı 13,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Banka bilançoda menkul kıymetlerden kredilere dönüşüm stratejisi çerçevesinde kredilendirme faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Bu faaliyetler sonucunda 2013 yılsonunda kredilerin toplamı 111 milyar TL olmuş, aktifteki payı %54 olarak gerçekleşmiştir. Menkul değerler portföyünün 2012 yılında %40 olan aktif payı %30’a gerilemiştir. Menkul değerlerin bilançomuz içerisindeki payının sektör normlarına çekilmesi çalışmaları önümüzdeki yıllarda sürdürülecektir. Bankanın 2012 yılında %2,9 olan takipteki krediler oranı ise %2,2’e düşmüştür. Bankanın takipteki alacakları ile ilgili aktif varlıklarında herhangi bir satış yapmaksızın takip oranını %2,7 olan sektör ortalamasının altında tutması iyi bir aktif kalitesine sahip olduğunun göstergesidir.

Ülkenin tasarruf dengesine katkıda bulunmayı amaçlayan anlayışımız ve tabana yaygın ve düşük maliyetli kaynak sağlama hedefimiz doğrultusunda toplam mevduat 142 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ziraat Bankası toplam mevduattaki sektör liderliğini 2013 yılında da devam ettirmiştir. Mevduatın pasifteki payı %68, fonlar dahil mevduat dışı kaynakların payı ise %19 olmuştur. Kaynak çeşitliliği ve derinliğini sağlamaya odaklı yönetim anlayışı çerçevesinde uluslararası kuruluş ve bankalardan alınan krediler, post finansman kredileri, banka tahvil-bono ihraçlarının yanısıra 2013 yılında sendikasyon kredisi de temin edilmek suretiyle kaynak yapısındaki çeşitlendirmeye devam edilmiştir.

Bankanın 2013 yılında da en önemli gelir kalemini 14,4 milyar TL ile faiz gelirleri oluşturmaktadır. Yıl içinde gerçekleştirilen kredi faaliyetleri sonucunda kredilerden alınan faizlerin toplam faiz gelirleri içindeki payı %59’dan %66’ya çıkmıştır. Net faiz marjında iyileştirmelerin yapılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmiş, net faiz gelirinde 2013 yılında %12 artış gerçekleşmiştir. Bankanın faiz dışı gelirlerin artırılmasına yönelik çalışmaların sonucunda, net ücret ve komisyon gelirlerinde ise 2013 yılında %27’lik bir artış gerçekleşmiştir.

Copyright ©2014 Ziraat Bankası
Powered by Tayburn