English

SUNUŞ
YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI
FİNANSAL BİLGİLER VE RİSK YÖNETİMİ

Ziraat Bankası Tarihinden Satırbaşları

Faaliyete geçtiği tarihten bu yana, köklü ve güçlü değerlerinin ışığında sektöre yön veren Ziraat Bankası, geleceğin verimli ve etkin bankasını inşa etme amacıyla hizmet gücünü her yıl yeni bir aşamaya taşımaktadır.

1863- Bugünkü Ziraat Bankası’nın temelini oluşturan Memleket Sandıkları, Mithat Paşa tarafından Pirot kasabasında kuruldu (20 Kasım).      

1883- Menafi Sandıkları, Memleket Sandıkları’nın yerini aldı. Sandıklar güçlü ve sürekli bir yapıya kavuşturuldu.

1888- Ziraat Bankası Nizamnamesi yürürlüğe girdi (28 Ağustos) ve Ziraat Bankası Umum Müdürlüğü faaliyete geçti (17 Eylül). Nominal sermayesi 10 milyon TL olan Ziraat Bankası, hükümetin himayesinde ve Ticaret ve Nafia Nezareti’nin kontrolü altında bir devlet müessesesi oldu.

1916- Ziraat Bankası Kanunu çıkarıldı (23 Mart). Tarımsal işletmelere kredi, tahvil ve kefalet karşılığı avans kullandırılmaya başlandı. İlk devlet tahvili satışı yapıldı. Bugünkü Mevduat Sertifikası benzeri “Tevdiatı Nakdiye Senetleri” çıkarıldı. İlk tohumluk kredisi verildi.

1919- Kurtuluş Savaşı sırasında oluşturulan Kuvay-ı Milliye müfrezelerinin giderlerinin karşılanabilmesi için Ziraat Bankası sandıklarından para alınıp askerlere teçhizat sağlandı.

1920- Ankara’da TBMM’nin açılmasıyla birlikte, Meclis’in kontrolü altındaki ülke topraklarında bulunan şube ve sandıkların yönetimi Ziraat Bankası Ankara Şubesi’ne verildi.

1922- İzmir teşkilatı, ardından İstanbul teşkilatı Ankara’ya bağlandı ve 23 Ekim 1922’de Banka milli bütünlüğüne tekrar kavuştu.

1923- Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte Ziraat Bankası hızlı bir gelişim ve yaygın hizmet sürecine girdi.

1945- Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası (TCZB) Tüzüğü tamamlanarak yürürlüğe girdi.

1975- Hamburg Temsilciliği açıldı. Kıbrıs’ta Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt Şubeleri açıldı.

1977- Ege (İzmir), Marmara (İstanbul), İç Anadolu (Ankara), Doğu Anadolu (Erzurum) ve Güneydoğu Anadolu (Diyarbakır) Bölge Müdürlükleri kuruldu. Artan şube sayısının bir gereği olarak merkezi yönetimden, yerinden yönetime geçilmeye başlandı.

1981- Banka’nın tarihini sergilemek amacıyla Genel Müdürlük Şeref Salonu’nda Ziraat Bankası Müzesi açıldı. Bu müze, Türkiye’nin ilk banka müzesi olma özelliği taşımaktadır.

1983- New York Temsilciliği, şubeye dönüştürüldü. Duisburg, Berlin, Münih, Stuttgart ve Rotterdam Temsilcilikleri açıldı.

1986- Antalya ve Mersin Serbest Bölge Şubeleri kuruldu.

1988- Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kredileri Müdürlüğü kuruldu. GAP bölgesi üreticilerine, bölgenin özelliklerine uygun kredi desteği verilmeye başlandı. Euromoney dergisinin, “Özkaynak Büyüklüğüne Göre İlk 500 Banka” sıralamasında Ziraat Bankası 452. oldu.

1989- Bankacılık Okulu öğretime açıldı. İlk Yatırım Fonu (Fon I) kuruldu. Ziraat Altın adı altında altın satışına başlandı. İlk tüketici kredisi verildi. İlk kredi kartı verildi. Bingöl-Muş Kırsal Kalkınma Projesi başlatıldı.

1990- ATM’lerin yanında, Türkiye’de ilk kez hizmete sunulan Yabancı Para Bozma Makinaları, Self Servis Danışma Terminalleri ve Sesli Mesaj Sistemleri ile Bingöl-Muş Kırsal Kalkınma Projesi; ülkenin ilk “İnsansız Elektronik Şube” mantığında çalışan ve 24 saat hizmet verme amacına yönelik bir atılım oldu. Tahvil-Bono ve Hisse Senedi alım satım işlemlerine başlandı. Fon II, III ve IV kuruldu. SWIFT sistemine geçildi.

1993- İstanbul Şubesi’ne bağlı olarak İstanbul Takas İşlemleri Merkezi faaliyete geçti. Ziraat Bank Moscow, Kazkommerts Ziraat International Bank (KZI Bank), Turkmen Turkish Commercial Bank (TTC Bank) ve Uzbekistan Turkish Bank (UT Bank) kuruldu ve faaliyete geçti. Ziraat Bankası Euromoney dergisinin “İlk 500 Banka” sıralamasında 202., net kâra göre 41., özkaynak kârlılığına göre dünya 1.’si, ve “Dünyanın En Hızlı Gelişen İlk 50 Bankası” sıralamasında da 12. oldu.

1998- Sofya Şubesi açıldı. Stuttgart, Hannover, Frankfurt ve Duisburg Temsilcilikleri, şube olarak faaliyete geçti.

1999- İştirak sayısı 21’e ulaştı. Dövize endeksli, spot ve gün içi kredi uygulamaları başlatıldı.

2000- 25 Kasım 2000 tarihinde kabul edilen 4603 sayılı Kanunla Banka, Anonim Şirket haline geldi.

2001- Banka’nın organizasyon yapısı, çağdaş bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerine göre tamamen değiştirildi. Operasyon ağırlıklı bankacılık anlayışına, pazarlama nosyonu eklendi. Emlak Bankası, Ziraat Bankası ile birleştirilerek kapatıldı.

2009- Yunanistan’da Atina ve Gümülcine şubeleri açıldı. Sağlanan net 3,51 milyar TL kârla, bugüne kadar bir Türk şirketinin elde ettiği en yüksek kâr rakamı açıklandı.

2011- Irak’ta Erbil ve Suudi Arabistan’da Cidde şubeleri açıldı. The Banker dergisinin yayımladığı “En Büyük 1.000 Banka” sıralamasında Banka, “En İyi Ortalama Sermaye Kârlılığı” kategorisinde Batı Avrupa’da 2. sırada, dünyada 5. sırada yer aldı. “Hep Birlikte Daha İyiye” sloganı ile, sektörün en iyi uygulamalarının dikkate alındığı, Banka’nın vizyon, misyon ve değerleri ile uyumlu bir değişim ve dönüşüm projesine başlandı.

2013-2013’de 150. Kuruluş yılında 150 yeni şube açıldı. 3,3 milyar TL net dönem kârı ile sektörün en kârlı bankası oldu.

Copyright ©2014 Ziraat Bankası
Powered by Tayburn