English

SUNUŞ
YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI
FİNANSAL BİLGİLER VE RİSK YÖNETİMİ

Genel Müdür'ün Mesajı


Hüseyin Aydın
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

2008 yılında başlayan küresel krize çözüm olarak gelişmiş ülke merkez bankalarınca uygulanan parasal genişleme stratejileri sonucunda bol likidite ve düşük faiz ortamı son 5 yıl boyunca ana gündem maddesi olmayı sürdürmüştür.

Gelişmiş ekonomilerdeki toparlanma ile birlikte küresel ekonomi tekrar normal seyrine dönecektir. 2013 yılında bu yolda ilk adım, ekonomisinde iyileşme kaydetmeye başlayan ABD tarafından atılmış ve Amerikan Merkez Bankası (Fed) sürdürdüğü tahvil alım programını azaltarak sonlandırma kararı almıştır. Söz konusu karar, Aralık ayı itibarıyla uygulanmaya başlamıştır. Bu uygulama yılın ikinci yarısında tüm dünyada risk algısında dalgalanmalara neden olmuştur. İlerleyen süreçte varlık alım hızının yavaşlatılmasının yanı sıra düşük faiz ortamının ne zaman sona ereceği de küresel ekonominin odak noktası olacaktır.

ABD’nin yanı sıra Avrupa, Japonya ve gelişmekte olan ülkelerdeki gelişmeler dikkatle izlenecektir. ABD varlık alımlarını yavaşlatarak küresel piyasalara verilmekte olan likiditenin azalmasına neden olacaksa da hem Japonya hem de Avrupa’nın parasal genişleme konusundaki stratejilerinde yakın zamanda bir gerileme beklenmemektedir. 2014 yılında küresel gelişmeler çerçevesinde oluşacak dalgalanmaların diğer gelişmekte olan ülkeler kadar ülkemiz ekonomisini de küresel entegrasyonumuz nedeniyle etkilemesi kaçınılmazdır. 2013 yılında önceki yıla oranla görece daha olumlu bir performans sergilemeye başlayan ülkemiz, diğer gelişen ekonomilerle birlikte, dalgalı risk iştahı ve kısa vadeli sermaye hareketlerinden etkilenmiştir. Varlık fiyatlarının yeni dengelerini bulmaya çalıştığı bir süreçte, Türk lirasında değer kaybı, faizler genel düzeyinde artış, büyüme beklentilerinde aşağı doğru bir revizyon görülse de makro çerçevesi güçlü olan ülkemizin performansında bozulma beklenmemektedir.

Ülkemizin ve bankacılık sektörünün önemli kurumlarından biri olarak Ziraat Bankası, 2011 yılından bu yana izlenmekte olan aktif pasif yönetimi stratejilerinin yanı sıra müşteri odaklı bir yapılanmayı hedefleyen “değer katan değişim” projemiz ile rekabet ortamına uyum sağlayarak verimlilik ve kârlılık içerisinde istikrarlı bir büyümeyi ve ülkemize olan katkısını daha fazla artırmayı hedeflemektedir.



Ziraat Bankası, 2013 yılında müşteri odaklı bir bilanço yapısına ulaşma hedefi çerçevesinde kredi ağırlıklı bir büyüme ile aktiflerini %27 artırmıştır.

Bu çerçevede organizasyon, operasyon, bilgi teknolojileri, pazarlama, insan kaynakları ve kredi politikaları konularında altyapıyı hızla ve tamamen iç kaynaklar kullanılarak tamamlayan Ziraat Bankası, 2013 yılında müşteri odaklı bir bilanço yapısına ulaşma hedefi çerçevesinde kredi ağırlıklı bir büyüme ile aktiflerini %27 artırmıştır. Reel sektörün finansmanına ağırlık veren bir strateji ile nakdi kredilerde %55 artış sağlarken gayrinakdi krediler %100’e yakın bir oranda büyümüştür. Ana misyonumuz olan tarım sektörünün desteklenmesine ve gelişmesine yardımcı olunurken, endüstriyel tarıma daha fazla odaklanmak yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Kârımız 2013 yılında %26 artarak 3,3 milyar TL olarak gerçekleşmiş olup kârlılık ve verimlilik içerisinde istikrarlı büyüme sağlama ve güçlü bir bilanço yapısına ulaşma stratejimiz gereği kârlılığı özkaynakları besleyen bir unsur olarak değerlendirmekteyiz.

Tabana yaygın yapısı ile mevduat, ana finansman kaynağımız olmayı sürdürmektedir. Ülkemizin tasarruf dengesine katkıda bulunmak amacıyla mevduat ürünleri tasarlanmakta ve müşterilerimize sunulmaktadır. Ancak, gerek uzun vade gerekse maliyet avantajı nedeniyle mevduat dışı kaynakların artırılması için de çalışılmaktadır. Kaynak yapısının çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi stratejimiz çerçevesinde uluslararası kuruluş ve bankalardan sağladığımız kaynakların yanı sıra yabancı para repo işlemleri, sendikasyon kredisi ve yurt içinde banka bonosu / tahvili işlemlerinde önemli artışlar kaydedilmiştir.

2013 yılında şubelerimiz, müşteri odaklı bir anlayışla yenilenmiştir. 150 yeni şube daha açılarak yurt dışı şubeler dahil olmak üzere 1.661 adet şubeye ulaşılmıştır. Ülkemizde tek olacağımız yerleşimlerin sayısının artırılması planlanmaktadır. Operasyonel etkinliği sağlamak için kurulan operasyon merkezimiz 104 milyon adet işlem hacmine ulaşırken alternatif dağıtım kanallarımızı da geliştirme çalışmalarımız sürdürülmüştür.

Yurt içindeki yapılanmamızda önemli mesafeler kaydettiğimiz ve 150. yılımızı kutladığımız 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da,

  • Ziraat Bankası’nın ülkemizin lider bankası olmasının yanı sıra bölgesel ve küresel bir banka olmasını da hedefleyerek yaygın yurt dışı organizasyonumuzu da yapılandırmaya,
  • Ülkemize ve müşterilerimize hizmetimizi ülkemizin her noktasında olduğu kadar yurt dışında da müşteri odaklı bir anlayışla sürdürmeye,
  • Sürdürülebilir bir geleceğin şekillenmesine katkı yapmak üzere; ekonomik, sosyal ve çevresel gelişim ilke ve değerlerine dayanan kurumsal uygulamalarımızı hayata geçirmeye ve
  • Büyüklük yarışında olmadan büyük olmaya

devam edeceğiz.


Hüseyin Aydın
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

Copyright ©2014 Ziraat Bankası
Powered by Tayburn