English

SUNUŞ
YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI
FİNANSAL BİLGİLER VE RİSK YÖNETİMİ

Ziraat Bankası İştiraklerinde 2013 Yılı

Ziraat Bankası,“Ziraat Müşterisi”nin her türlü finansal ürün ve hizmet ihtiyacını, yurt içi ve yurt dışı iştirakleri aracılığıyla sunmaktadır.

20. yıl
Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’daki iştirak bankaları 20. yıllarını kutladı.

321 milyon TL
2013 yılı iştirak portföyü temettü geliri

1.661 milyon TL
2013 yıl sonu itibarıyla Ziraat Bankası iştirak yatırımları tutarı

Ziraat Bankası iştirak politikasını, yurt içi ve yurt dışında müşterilerine evrensel ve çağdaş finans hizmetlerini en iyi ve en kârlı biçimde sunmak, maliyet avantajı elde etmek ve ürün çeşitliliği sağlayarak rekabet üstünlüğü sağlamak olarak belirlemiştir.

Banka’nın bu politika kapsamındaki başlıca hedefleri;

  • Banka ile sinerji sağlayacak yeni iştirakler kurmak,
  • Kurulu şirketlere ortak olmak,
  • Mevcut iştiraklerin bu amaç doğrultusunda etkin hizmet vermesini sağlamak,
  • “Ziraat Müşterisi” kavramının Ziraat Finans Grubu çatısı altında da uygulanabilir hale gelmesini sağlayarak Ziraat Müşterisinin her türlü finansal ihtiyacını, yurt içi ve yurt dışı iştirakler aracılığı ile zahmetsiz bir şekilde karşılaması imkanını sunmak,
  • Kontrol gücüne sahip olunan ana ortaklık niteliğindeki yurt içi iştirakleri, faaliyet gösterdikleri sektörün önde gelen firması konumuna getirmektir.

 

Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da faaliyet gösteren iştirak bankalarının 20. yıllarını kutladıkları 2013 yılı içinde Banka’nın iştirak yapılanmasında meydana gelen başlıca gelişmeler aşağıda özetlenmektedir.

  • Ziraat Finans Grubu Entegre Ortaklık Yönetimi Projesi kapsamında, iştiraklerin yapısal dönüşüm çalışmalarına başlanmıştır.
  • 31 Aralık 2013 itibarıyla Banka’nın yurt içi iştirakler yatırım tutarı 578 milyon TL, yurt dışı iştirak yatırımları 1.083 milyon TL olmak üzere toplam iştirak yatırım tutarı 1.661 milyon TL’ye ulaşmıştır.
  • Yurt içi iştiraklerden 253,5 milyon TL, yurt dışı iştiraklerden 67,5 milyon TL olmak üzere toplam 321,0 milyon TL temettü geliri elde edilmiştir.
  • İştiraklerin kârlılık ve faaliyet hacimlerinin artırılması amacıyla; yurt içi iştiraklerde 220,9 milyon TL, yurt dışı iştiraklerde 3,3 milyon ABD doları ve 22 milyon Euro sermaye artışı gerçekleştirilmiştir.
  • Banka’nın %61 oranında ortaklık payına sahip olduğu Bileşim Alternatif Dağıtım Kanalları ve Ödeme Sistemleri A.Ş.’deki hisselerinin tamamı T. Halk Bankası A.Ş.’ye devredilmiştir.
  • Banka’nın %4,86 oranında ortaklık payına sahip olduğu İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’deki hisselerinin tamamı Borsa İstanbul A.Ş.’ye devredilmiştir.
  • Groupama Sigorta A.Ş.’nin Ziraat Bank Moscow CJSC’deki %0,087 oranındaki payı Ziraat Sigorta A.Ş. tarafından devralınmıştır.
  • Groupama Sigorta A.Ş.’nin Ziraat Finansal Kiralama A.Ş. ve Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’deki hisseleri satın alınmış ve Banka’nın söz konusu iştiraklerdeki payı sırasıyla %99,99’a ve %75,6’ya yükseltilmiştir.
  • Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş.’deki Groupama Emeklilik A.Ş.’ye ait hisseler satın alınmış ve Banka’nın payı %74,9’a çıkmıştır.
  • Bileşim Alternatif Dağıtım Kanalları ve Ödeme Sistemleri A.Ş.’nin Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.’deki %0,01, Ziraat Sigorta A.Ş.’deki %0,01 ve Fintek Finansal Teknoloji Hizmetleri A.Ş.’deki %24 hissesi Banka tarafından satın alınmıştır.

 

Yurt Dışı İştirakler

ZİRAAT BANK INTERNATIONAL AG

Ziraat Bank International AG, Ziraat Bankası’nın yurt dışındaki en büyük iştirakidir.
Avrupa Birliği’ndeki en büyük sermayeli Türk bankalarından olan Ziraat Bank International AG faaliyet alanlarını kurumsal, ticari ve bireysel bankacılık olarak belirlemiştir. Türkiye, Almanya ve diğer AB ülkeleri arasındaki dış ticaretin finansmanına yönelik nakdi ve gayrinakdi kredi işlemleri ile Almanya’da faaliyet gösteren firmalar/çok uluslu firmalar, Banka’nın kurumsal ve ticari bankacılık hizmetlerinin temelini oluşturmaktadır. Ziraat Bank International AG, kurumsal, ticari ve bireysel bankacılığın yanı sıra sahip olduğu çağdaş ve hızlı teknik altyapı ile 50 yıldır Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye havalelerine aracılık etmektedir.

Ziraat Bank International AG bireysel bankacılık alanındaki faaliyetlerini sürekli geliştirmektedir. Banka’nın “Marifetli Hesap” adlı bireysel bankacılık ürünü, Almanya’nın bağımsız ve en saygın Tüketici Vakfı “Stiftung Warentest/Finanztest” tarafından birçok kez “Sürekli İyi” notu ile değerlendirilmiştir. Banka, hizmetlerini sürekli geliştirme hedefi kapsamında 2013 yılında başlattığı ve çalışmaları devam eden geniş çaplı teknolojik yatırımlar ile ilerleyen yıllarda tüm müşterilerine daha iyi hizmet vermeyi amaçlamaktadır.

Alman Bankalar Birliği’nin (Bundesverband deutscher Banken e.V.) tasarruf mevduatı sigorta fonuna dahil olan Ziraat Bank International AG aynı zamanda “Entschädigungseinrichtung deutscher Banken GmbH” (Alman devletinin mevduat koruma fonu) ve Almanya’daki Yabancı Bankalar Birliği’nin (Verband der Auslandsbanken in Deutschland e.V.) de üyesidir. Ziraat Bank International AG; Frankfurt, Hamburg, Köln, Hannover, Berlin, Duisburg, Stuttgart, Münih, Nürnberg ve Essen şehirlerinde faaliyet gösteren toplam 10 şubesi ile geniş bir müşteri kitlesine hizmet sunmaktadır.

31 Aralık 2013 itibarıyla Ziraat Bank International AG’nin ödenmiş sermayesi 130 milyon Euro, özkaynakları 161 milyon Euro, aktif toplamı 916 milyon Euro, kredileri 787 milyon Euro, mevduat toplamı 747 milyon Euro’dur. 2012 yılına oranla kredilerin büyüklüğünde %24 artış kaydedilen Banka’da 141 personel çalışmaktadır.

ZİRAATBANK BH d.d.

ZiraatBank BH d.d. Bosna Hersek’in tamamı yabancı sermayeli ilk bankasıdır.
ZiraatBank BH d.d. faaliyetlerine 1997 yılında Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d adıyla başlamıştır. Federasyon genelinde 26 hizmet birimi, 32 ATM, 20 bin kredi kartı, 15 bin banka kartı ve 769 POS cihazı ile kurumsal, ticari ve bireysel müşterilerine tüm bankacılık ürün ve hizmetlerini sunan Banka’nın 2013 yıl sonu itibarıyla 229 personeli bulunmaktadır. Banka, 27 Şubat 2013 tarihinde Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. olan ismini ZiraatBank BH d.d. olarak değiştirmiştir.

ZiraatBank BH d.d.’nin 31 Aralık 2013 itibarıyla toplam aktifleri 282 milyon ABD dolarına, kredileri 192 milyon ABD dolarına, mevduatı 163,9 milyon ABD dolarına, özkaynakları ise 51 milyon ABD dolarına ulaşmıştır.

ZİRAAT BANK (MOSCOW) CJSC

Ziraat Bank (Moscow) CJSC, 1993 yılında Moskova’da faaliyete geçmiştir.
Rus ve Türk vatandaşlarının her türlü bankacılık ihtiyacını karşılamayı hedefleyen Ziraat Bank (Moscow) CJSC, müşteri odaklı hizmet anlayışı ile çalışmalarına devam etmektedir. Banka, Rusya’da faaliyet gösteren Türk sermayeli firmaların yanı sıra, Rus şirketlerine de ticari, kurumsal ve gayrinakdi kredi alanlarında hızlı, kaliteli ve çağdaş bankacılık hizmetleri sunmaktadır.

Banka’nın 2013 yıl sonu itibarıyla toplam aktifleri 86 milyon ABD doları, kredileri 36,3 milyon ABD doları, özkaynakları ise 30,1 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Banka aktif büyüklüğünde bir önceki yıla göre %28 oranında artış sağlamıştır.

KAZAKHSTAN ZIRAAT INTERNATIONAL BANK (KZI BANK)

Kazakhstan-Ziraat International Bank 1993 yılında kurulmuştur.
Kazakistan’ın ilk yabancı sermayeli bankası olan ve Genel Merkezi Almatı’da bulunan Banka; Almatı, Astana ve Çimkent şehirlerinde bulunan 3 şubesi ile müşterilerine hizmet sunmaya devam etmektedir. 2014 yılında Almatı’da ikinci bir şube açılmasının yanı sıra Karaganda ve Ataru şehirlerinde açılacak şubelerle şube sayısının 6’ya çıkarılması planlanmaktadır.

31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla Banka’nın aktif büyüklüğü 168 milyon ABD doları, özkaynak büyüklüğü 115 milyon ABD doları, net kârı ise Uluslararası Muhasebe Standartlarına göre 6 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiş, özkaynak kârlılığı ise %3’ten %5’e yükselmiştir. 2013 yılı içinde kredi portföyü 107 milyon ABD dolarına ulaşarak geçen yıla göre %74 artış gösteren Banka’nın mevduat büyüklüğü ise 51,1 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

KZI Bank 2014 yılında, stratejisini ana banka ile uyumlu müşteri odaklı iş modeli çerçevesinde geliştirerek ülkedeki faaliyet ağını genişletmeyi ve Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticarette köprü olma işlevini daha etkin kılmayı hedeflemektedir.

AZER-TÜRK BANK ASC

Azer-Türk Bank ASC, Ziraat Bankası ve Agrarkredit QSC (Azerbaycan Cumhuriyeti) ortaklığı ile kurulmuştur.
1995 yılında faaliyetlerine başlayan Banka; Merkez, Bakü, Gence, Nahçıvan şubeleri ile Genel Müdürlük bünyesindeki Müşteri Hizmetleri Departmanı’ndan oluşan 5 ayrı birimde hizmet sunmaktadır.

Azer-Türk Bank’ın 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla aktif toplamı 120,7 milyon ABD doları, özkaynak toplamı 19,5 milyon ABD doları, net kârı ise 2 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir. Banka, müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı, faaliyetlerindeki şeffaflık gibi nitelikleriyle Azerbaycan bankacılık sistemi içerisinde güvenilir ve itibarlı bir kurum olma özelliğini sürdürmektedir.

A.C. Merkez Bankası’nın talebi doğrultusunda 2014 yılında gerçekleşecek olan özkaynak artışıyla beraber Banka’nın sektördeki konumu çok daha güçlü bir duruma gelecektir.

TURKMEN TURKISH JSC BANK

Turkmen Turkish Joint Stock Commercial Bank 1993 yılından bu yana Türkmenistan’da faaliyetini sürdürmektedir.
Müşterilerine her türlü bankacılık hizmetini sunan Banka, kuruluşundan bu yana Türkmenistan ve Türkiye arasındaki ekonomik, ticari ve sosyal ilişkilerin gelişmesinde önemli roller üstlenmiş, aynı zamanda Türkmenistan’ın dışa açılan kapılarından biri olmuştur.

Banka, konvertasyon ve döviz satışı gibi yabancı para işlemlerinde Aşkabat’taki en aktif banka konumundadır. Tüketici ve girişimci kredilerinde oldukça faal olan Banka, 2013 yılında kredi portföyünde %49’luk artış sağlamıştır. Ayrıca Banka’nın ülke genelinde sahip olduğu 8 adet Western Union noktası da son derece yoğun işlem hacmine sahiptir.

2013 yıl sonunda Banka’nın toplam aktifleri 78,8 milyon ABD dolarına, özkaynakları 17,5 milyon ABD dolarına, net kârı ise 6,2 milyon ABD dolarına ulaşmıştır.

UZBEKISTAN-TURKISH BANK (UTBANK)

UTBANK, Ziraat Bankası ve Agrobank (Özbekistan)’ın eşit paylarla katılımı ile 1993 yılında Taşkent’te kurulmuştur.
2013 yılı içerisinde tamamlanan taşınma operasyonu sonrası Banka, Şube-Genel Müdürlük ayrımını fiziken gerçekleştirmiş, ferah ve modern bir şube ortamında müşterilerine daha da kaliteli bir hizmet sunmaya başlamıştır.

Yine 2013 yılı içerisinde ilk defa UTBANK ile bir diğer Ziraat Bankası iştiraki ZB International AG arasında 5 milyon ABD doları tutarında kredi hattı anlaşması imza edilmiş ve limitin 1,05 milyon ABD doları tutarındaki kısmı kullandırılmıştır.

2013 yılı sonunda Banka’nın aktif kredi hacmi 5,5 milyon ABD dolarına ulaşmış, bir önceki yıla göre kredi hacminde %169 büyüme sağlanmıştır.

Bankacılığın tüm kollarında müşterilerine hizmet sunan UTBANK’ın 2013 yıl sonu itibarıyla aktif toplamı 62,4 milyon ABD doları, mevduatı 18,6 milyon ABD doları, özkaynakları 26,5 milyon ABD doları, net kârı ise 2,1 milyon ABD doları olmuştur.

Eylül 2013’te ulusal kredi derecelendirme ajansından tekrar “A” notu alan Banka’nın görünümü “pozitif” olarak belirlenmiştir.

Yurt İçi İştirakler

ZİRAAT SİGORTA A.Ş.

Ziraat Sigorta, 11 Mayıs 2009 tarihinde kurulmuş, 2010 yılında sigortacılık faaliyetlerine başlamıştır. Şirket dördüncü faaliyet dönemi olan 2013 yılında 567,6 milyon TL prim üretimi gerçekleştirmiştir. Bu üretim hacmi bir önceki yıla kıyasla %50 oranında artışı ifade etmektedir. Aynı dönemde elementer sigorta sektörünün ortalama prim artışı %22 olmuştur. Ziraat Sigorta, sürdürülebilir büyüme ve kârlılığını devam ettirerek sektörün dikkat çeken ve örnek alınan kurumlarından biri olmayı başarmıştır. Gerçekleştirilmiş olan bu başarı, insan kaynakları alanında en önemli firmalardan “yenibiris.com” tarafından “En Hızlı Büyüyen Şirket” ödülü ile desteklenmiştir.

Ziraat Sigorta’nın 2013 yılında en önemli üretim branşı tarım sigortaları olmuş ve Şirket bu branşta %40,3 pazar payı ile sektör birinciliğini sürdürmüştür. Ziraat Sigorta’nın yenilikçi ürünü Ailem Ziraat Güvencesinde poliçesinin satışında kayda değer büyüme sağlanarak 53,6 milyon TL prim hacmine ulaşılmıştır. Bir önceki sene 33.744 adet olan poliçe sayısı 467.832 adede yükselmiştir. Ayrıca Ziraat Bankası’nın ticari işlerde büyümeye başlaması ile beraber ticari kaynaklı üretimin portföy içindeki payı ciddi oranda artmıştır.

2013 yılında “Banka Entegrasyon Projesi” tüm Ziraat Bankası şubelerini kapsayacak şekilde tamamlanmış bulunmaktadır. Bu proje ile Banka’nın vermiş olduğu kredilerden dolayı ortaya çıkan sigorta ihtiyacının sistem tarafından otomatik olarak düzenlenen poliçelerle karşılanması ve böylelikle şubelerin üzerindeki operasyonel yükün azaltılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte kampanya ekranları ile portföye uygun ürünlerin müşterilere önerilmesi ve satışı sağlanarak müşteri odaklı yapıya uygun pazarlama anlayışı geliştirilmiştir.

Ziraat Sigorta, hayat dışı sektörde tüm ürünlerde hizmet vermekle birlikte öncelikle bankacılık işlemleri dolayısıyla ortaya çıkan sigorta talebini karşılamayı hedeflemektedir. Özellikle bireysel alanda etkileşimi artıracak şekilde yenilikçi ürünler geliştirilerek ek kapasiteler oluşturulması, sigorta sektörünün de büyümesine katkı sağlamaktadır. Sektör genelinde zarar eden branşlarda ise doğru fiyatlama ve optimal risk seçimi ile teknik kârlılığa önem verilmektedir.

Banka sigortacılığı alanında yaptığı başarılı çalışmalar sayesinde sektörün örnek alınan ve izlenen şirketi haline gelen Ziraat Sigorta, 2013 yılında da bu alanda en fazla prim üreten şirket olmaya devam etmiştir. Banka’nın sigorta potansiyelinden daha fazla yararlanmak üzere yürürlüğe sokulacak teşvik edici uygulamalarla ve diğer dağıtım kanallarının üretime katkısının artırılmasıyla Şirket’in üst sıralara doğru yükselmesi hedeflenmektedir.

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş.

11 Mayıs 2009 tarihinde kuruluş iznini alan Ziraat Emeklilik, 2010 yılı başında aktif olarak Hayat ve Ferdi Kaza sigorta branşlarında faaliyete başlamıştır. Şirket, 2011 yılı Temmuz ayından itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yer almış, 2013 yılı boyunca faaliyet gösterdiği tüm branşlarda istikrarlı bir büyüme sergilemiştir.

Portföyünün önemli bir bölümünü kredilere bağlı hayat sigortalarının oluşturduğu Ziraat Emeklilik, kuruluşundan bu yana hayat sigortaları prim üretiminde sektörde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye Sigorta Birliği’nin verilerine göre, 2013 yılı Kasım ayı sonunda, bir önceki yılın aynı dönemine göre %38 oranında bir artışla 796 milyon TL prim üretimi sağlayan Şirket; sektörün toplam prim üretiminin %23’ünü gerçekleştirirken, aynı dönemde 351 milyon TL tazminat ödemiştir.

Katılımcılar tarafından ödenen katkı paylarının %25’i oranında devlet katkısı uygulamasının 01 Ocak 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesi ile Bireysel Emeklilik sektörü önemli bir ivme kazanmıştır. Sektör, fon büyüklüğünde Aralık 2013 sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre %22 oranında büyüme göstererek 20,3 milyar TL’den 25 milyar TL seviyesine yükselmiştir. Katılımcı sayısında ise aynı dönemler itibarı ile %32 oranında büyüme sağlanarak 3.128 bin katılımcıdan, 4.126 bin katılımcıya ulaşılmıştır.

Bireysel Emeklilik sektörünün 2003 yılının son çeyreğinden itibaren ülkemizde faaliyete başlamış, Ziraat Emeklilik ise Bireysel Emeklilik branşında faaliyete Temmuz 2011 itibarıyla başlamıştır. Aradaki bu zaman farkına rağmen Şirket’in 2012 yılı sonunda 169,7 milyon TL olan fon büyüklüğü %133 oranında artış göstererek 400 milyon TL seviyesine, katılımcı sayısı ise aynı dönemler itibarıyla 39.819 katılımcıdan %193 oranında artışla 116.666 katılımcıya yükselmiştir.

Sektör mali sonuçları ile karşılaştırıldığında, 2013 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla Türkiye Sigorta Birliği tarafından açıklanan resmi sonuçlara göre, Şirket toplam teknik kârlılık sıralamasında 42,4 milyon TL teknik kâr ile 4. sırada, 75 milyon TL net yatırım geliri ile sektör birincisi konumundadır. Aynı dönem sonu itibarıyla net dönem kârı 92,2 milyon TL olan Şirket, sektör sıralamasındaki ikinciliğini korumuştur. Aktif kârlılığında sektör ortalaması %3 olmasına karşılık %5,98 oranında aktif kârlılığına sahip olan Şirket sektörde 4. sırada yer almakta, özkaynak kârlılığında ise %49 oranı ile sektör birinciliğini sürdürmektedir.

Ana iş modelini bankasürans olarak belirleyen Ziraat Emeklilik, öncelikle maliyetlerin azaltılmasını ve Ziraat Bankası’nın geniş müşteri tabanının sigorta ve bireysel emeklilik sözleşmesi sahipliği oranlarının artırılmasını amaçlamaktadır. Bankasürans modelini etkin kullanmanın önemli bir aracı da sigorta ve bireysel emeklilik ürünlerinin Banka şubeleri nezdinde müşterilere ulaştırılmasıdır. Bu bağlamda tüm Banka şubelerinde bireysel emeklilik ürünlerinin satışını teminen, 2013 yılında Banka personeline BES lisansı edindirme projesi hayata geçirilmiştir. 2013 yılında devam eden kapsamlı eğitim çalışmaları sonucunda 2.450 banka personeli Bireysel Emeklilik lisansına sahip olmuştur. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin düzenlediği lisans sınavında Ziraat Emeklilik’in başarı oranı %92’dir. Sınavlara katılan Ziraat Bankası personelinin sınavlarda gösterdiği yüksek orandaki başarı, sektörün başarı ortalamasını %46’dan %56’ya yükseltmiştir.

Ziraat Emeklilik, müşterilerine bireysel emeklilik planları ve kurumsal çözümler sunan ürünleri ile hizmet vermektedir. Geniş bir müşteri kesimine hitap eden Güldüren Yarınlar Bireysel Emeklilik Planı, faize duyarlı kesimler için tasarlanan Bereket Bireysel Emeklilik Planı, birikimleri ile sisteme katılanlara özel avantajlar sunan Şemsiye Bireysel Emeklilik Planı ve Pırlanta Bireysel Emeklilik Planı, Şirket’in bireysel emeklilik ürün yelpazesini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra, çeşitli meslek gruplarına yönelik özel avantajlar sağlayan ve faiz içermeyen fon getirileri sağlayan emeklilik fonları dahil olmak üzere alternatif yatırım seçenekleri bulunan Gruba Bağlı Bireysel Emeklilik Planları ile işverenlerin çalışanları adına katkıda bulundukları İşveren Grup Emeklilik Planları da talep gören bireysel emeklilik ürünleri arasında yer almaktadır.

Hayat sigortalarında ise; vefat ve kaza sonucu maluliyet teminatları yanında

  • kalp, kanser gibi 12 ayrı tehlikeli hastalıktan birisine yakalanma durumunda sağlık harcamalarının peşinen ödenmesini sağlayan tehlikeli hastalıklar teminatına sahip Hayata Dair Yıllık Hayat Sigortası,
  • vefat teminatıyla birlikte isteğe göre seçilebilen farklı teminatları içeren Hayat Arkadaşım Yıllık Hayat Sigortası

başlıca ürünler olmuştur. Ziraat Emeklilik, Grup Hayat ve Grup Ferdi Kaza Sigortası ürünleriyle birlikte yine gruplara özel kurumsal çözümler sağlamaya da devam etmektedir.

Şirket 2014 yılı için hayat sigortalarında, özellikle yurt dışında yaygınlık kazanan ve ülkemizde de uygulamalarına son yıllarda başlanan hayat standardını korumaya yönelik vefat teminatı içeren ürünlerin geliştirilmesi konusunda ürün portföyünü çeşitlendirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla, potansiyel uluslararası iş ortakları ve reasürör firmalarla çalışmalarını sürdürmektedir. Yurt dışında pazar payı hızla büyüyen yenilikçi hayat sigortası ürünlerinin ülkemiz pazarında ilk kez Ziraat Emeklilik tarafından çıkarılmasına ve bu ürünlerin ülkemiz mevzuatına uyarlanmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.

2013 yılında Şirket, özellikle teknoloji altyapısını geliştirmek üzere önemli yatırımlarda bulunmuştur. Bankasürans projesi çerçevesinde ana dağıtım kanalı olan Ziraat Bankası ile altyapı entegrasyonunu gerçekleştirilerek, 2014 yılı Ocak ayı itibarıyla öncelikle bireysel emeklilik ürünlerinin Banka bilgisayar sistemleri aracılığı ile lisanslı Banka personeli tarafından müşterilere sunulmasına ilişkin proje hayata geçirilmiştir. Bu sayede hem Bireysel Emeklilik Sisteminin geniş kitlelere ulaşması, hem de Ziraat Bankası müşterilerinin Bireysel Emeklilik Sistemine katılımı artırılarak Şirket’in sektörde daha yüksek pay ve daha üst sıralardaki fon büyüklüğüne sahip olması hedeflenmektedir.

ZİRAAT FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.

1991 yılındaki kuruluşundan bu yana doğru projelere doğru finansal çözümler üretmeyi ilke edinen Ziraat Leasing, 2013 yılında da istikrarlı büyümesini devam ettirmiştir.

Ziraat Leasing’in ana hedefi; inşaat, sağlık, tekstil, gıda, demir çelik, metal işleme, basım, imalat sanayi gibi birçok sektöre fon temin ederek, mekanizasyondaki teknolojik ilerlemeye katkı sağlamaktır. Tarımsal ekipmanlarda finansal kiralama sisteminin kullanımını yaygınlaştırarak öncü bir rol üstlenen Şirket, 2013 yılında da tarım sektörüne yaptığı leasing işlemleri ile söz konusu sektörde lider konumunu sürdürmüştür.

Misyonunu; “Ülke ekonomisine ve finansal piyasaların derinleşmesine katkı sağlamak amacıyla, doğru ve etkin çözümler üreterek, yatırımları finanse etmek” olarak belirleyen Ziraat Leasing, “Yatırımcıların ve çalışanların ilk tercih ettiği finansal kiralama şirketi olma” vizyonunun yanı sıra, Ziraat Bankası’nın desteği ve deneyimli uzman kadrosuyla, sektörün öncü ve önde gelen şirketlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir.

ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

1997 yılında faaliyete geçen Ziraat Yatırım Menkul Değerler, 106 kişilik uzman kadrosu ve “müşteriye etkin hizmete odaklı” stratejisi ile sermaye piyasalarının aktif bir katılımcısıdır.

Şirket; Alım-Satım Aracılık, Halka Arza Aracılık, Portföy Yöneticiliği, Yatırım Danışmanlığı, Kredili Alım-Satım, Açığa Satış ve Ödünç Alma Verme, Vadeli İşlemler ve Türev Araçlar yetki belgelerine sahiptir. Kaldıraçlı Alım-Satım İşlemleri faaliyet yetki belgesi için (Forex) Sermaye Piyasası Kurulu’na müracaatta bulunan Şirket ayrıca Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Piyasasında (GİP) Piyasa Danışmanı olarak faaliyet göstermektedir.

Ziraat Yatırım; 4 şube, 16 yatırım merkezi ve 1 irtibat bürosunun yanı sıra Ziraat Bankası’nın yurt sathına yayılmış bütün şubelerinden acente olarak yararlanmaktadır.

Ziraat Yatırım, alternatif dağıtım kanallarının etkin bir kullanıcısıdır. www.ziraatyatirim.com.tr üzerinden erişilen e-Ziraat, cep telefonları, tablet bilgisayarlar ve veri ekranları üzerinden emir iletilmesine imkan sunan “Ziraat Trader” uygulaması ve 444 4 979 Müşteri Hizmetleri Merkezi, Şirket’in yaygın alternatif dağıtım kanallarını oluşturmaktadır.

Ziraat Yatırım Menkul Değerler’in 2013 yıl sonu itibarıyla Borsa İstanbul Pay Senetleri Piyasasındaki işlem hacmi 19,3 milyar TL olmuştur. Aynı dönemde Borsa İstanbul nezdinde ve borsa dışında gerçekleştirilen repo-ters repo işlemlerinin toplamı 35 milyar TL, Tahvil Bono Piyasasındaki kesin alım-satım işlem hacmi ise 3,9 milyar TL’dir. Türev işlemler piyasasının da önde gelen bir katılımcısı olan Ziraat Yatırım’ın Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasındaki işlem hacmi 2013 yılında 6,1 milyar TL seviyesindedir.

ZİRAAT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.

2002 yılında faaliyete geçen Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş. sermaye piyasası araçlarından oluşan yatırım portföylerine vekil sıfatıyla yönetim hizmeti sunmaktadır.

Şirket, Ziraat Bankası’na ait 12, Ziraat Yatırım’a ait 4 adet menkul kıymet yatırım fonu ve Ziraat Hayat ve Emeklilik’e ait 10 adet bireysel emeklilik yatırım fonu ile 1 adet tüzel portföy yönetmektedir.

Sermayesi 8,5 milyon TL olan Şirket’in yönetimi altındaki varlıkların toplamı Aralık 2013 itibarıyla 1,8 milyar TL’dir. Ziraat Portföy Yönetimi %2,81 oranındaki sektör payı ile 41 portföy yönetim şirketi arasında 8. sırada yer almıştır.

FİNTEK FİNANSAL TEKNOLOJİ HİZMETLERİ A.Ş. (ZİRAAT TEKNOLOJİ)

Ziraat Teknoloji, kurulduğu 2001 yılından bu yana, Ziraat Bankası ile yurt içi ve yurt dışı ortaklıklarına; uygulama geliştirme, sistem yönetimi, proje yönetimi ve teknoloji danışmanlığı alanlarında bilişim teknolojileri hizmetleri sunmaktadır. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgesinin sahibi olan Ziraat Teknoloji, İnterpromedya tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin “İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması” sonuçlarında ilk 100 bilişim şirketi arasında yer almaktadır.

Ziraat Teknoloji, 500 kişiye yaklaşan yetkin ve dinamik insan kaynağı ile teknolojiyi ve uzmanlığını kullanarak her zaman daha iyiye ulaşmayı amaçlamaktadır. Şirket ISO 9001 ve ISO 27001 şartlarına uygun bir şekilde gerçekleştirdiği yenilikçi ve güncel teknoloji tasarım, yatırım ve üretimleri ile 2013 yılında da Ziraat Bankası’na güçlü bir teknoloji desteği sağlamayı sürdürmüştür.

Ziraat Bankası’nın “Bir Bankadan Daha Fazlası” yaklaşımı kapsamında belirlediği yeni bankacılık modeli, dinamik müşteri etkileşimini hedeflemektedir. Ziraat Teknoloji, bu hedefin gerektirdiği “teknolojik dönüşüme” uygun olarak; “İnternet Bankacılığı” kanalında hem müşteri önyüzü hem de sistem altyapıları tasarlamış ve devreye almıştır. Yeni internet şubesinde, yeni fonksiyonlar ile kullanıcı dostu bireysel internet şubesi ekranları geliştirilmiştir. Yeni Nesil İnternet Şubesi; tasarım, içerik, fonksiyonel özellikler, kullanılabilirlik, standartlara uygunluk, çapraz tarayıcı uygunluğu kriterlerinde değerlendirmeye alınmış ve IMA’nın (Interactive Media Awards) Finansal Hizmetler kategorisinde, “Best in Class” (Sınıfının En İyisi) sertifikasını almaya hak kazanmıştır.

Bu dönüşümde, benzer şekildeki bir yaklaşımla, bir diğer önemli kanal olan çağrı merkezi sistemleri de çok fonksiyonlu ve çok lokasyonlu bir yapıya dönüştürülmüştür. Sistem, satış fonksiyonlarını içeren ve müşteri odaklı CRM önyüzlerine sahip, yeni her türlü kanaldan çağrı alabilen (sosyal medya, web-chat, e-mail) özellikleriyle yüksek iş sürekliliği esaslarına uygun olarak, tamamen yeniden tasarlanmış ve kullanıma hazır hale getirilmiştir.

Kurumsal risk iştahının sistem dahilinde gerçekleşmesini sağlayacak tüm kredi karar ve operasyon süreçleri, kredi riski izleme ve ölçümleme sistemleri yeniden tasarlanmış ve başarılı bir şekilde hizmete alınmıştır. Ayrıca kredi ekranlarının kullanımını kolaylaştıracak düzenleme ve iyileştirmeler yapılmıştır. Çalışanların verimlilik ile etkinliğini ölçmeye yönelik “Hedef ve Performans Yönetim Sistemi” üzerindeki çalışmalar tamamlanmıştır. Müşteri odaklı dinamik fiyatlama yapabilen ve analitik modelleri kullanan çözümler geliştirilmiştir.

Ziraat Bankası ile birlikte yurt dışı şube ve iştiraklerine de daha iyi hizmet verebilmek amacıyla, 2013 yılında Yurt Dışı Şube/Ortaklıklar Temel Bankacılık Yazılımı İmplementasyonu Projeleri kapsamında, doğu coğrafyasında Türkmenistan iştirakinde kurulum tamamlanmış; Kazakistan iştirakinde 2. fazın kabulü verilmiştir. Azerbaycan iştirakinde ise sözleşme imzalanmış ve analiz çalışmalarına başlanmıştır. Batı coğrafyasında da, Almanya iştirakinde analiz çalışmaları tamamlanmış, Bosna iştirakinde kurulum aşamasına gelinmiştir.

Yıl içinde ayrıca tüm Yurt Dışı Şube ve Ortaklıkları içeren Altyapı Standardizasyonu Projesine devam edilmiştir. Ziraat Finansal Kiralama’da kullanılmakta olan uygulamanın değiştirilmesi için danışmanlık hizmeti verilmiştir. Ziraat Sigorta tarafında Bankasürans projesi tamamlanmıştır. Kurulum aşamasındaki Ziraat Faktoring ve Ziraat GYO iştiraklerinde kullanılacak 3. parti uygulamalar için piyasa araştırmaları yapılmıştır.

Tüm haberleşme ve veri iletişim hatları yeniden tasarlanmış ve bu kapsamda, tüm santral ve geleneksel haberleşme altyapıları tasfiye edilmiştir. Banka’nın tüm çalışanlarının “birlikte çalışma” vizyonu ve bu doğrultudaki dönüşümü kapsamında, “tümleşik haberleşme” sistemi oluşturulmuş, IP-Telefon ağı kurulmuştur. Bu büyük altyapı dönüşümü sayesinde, veri iletişim sistemlerinde tümüyle şifreli iletişime geçilmesi mümkün olmuştur. Temel bankacılık platformundaki veri tabanı sistemlerinde Yeni Nesil Veri Tabanı Platformu çözümlerine geçilmiş ve böylelikle merkezi bankacılık sistemi performansı yeni talepleri de yüksek başarımla karşılar hale gelmiştir. Bahse konu proje ile saniyede 3 bin işlem yapılan, saatte 600 bin fiş kesilen ve 15 terabayt büyüklüğündeki merkezi bankacılık sistemi 30 dakika gibi oldukça kısa sürede yeni platforma taşınmış, %60’tan fazla bir performans artışı yaşanmıştır. Bu başarı, 2013 yılında Dünya gazetesi CIO dergisinin her yıl verdiği “Yılın CIO’su Ödülü”nün kazanılmasını sağlamıştır.

Ziraat Teknoloji, 2014 yılında da hizmet sunduğu Ziraat Bankası ve ortaklıklarında operasyonel verimliliği artırarak, sektörde rekabetçi avantaj sağlanması hedefi doğrultusunda, kaliteden ödün vermeden, teknoloji desteğini sağlamaya devam edecektir.

 

Copyright ©2014 Ziraat Bankası
Powered by Tayburn