SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU 2014
EN Facebook Twitter Instagram Youtube Google Plus

Müşteriler

Ziraat Bankası’nın hedefi ve önceliği müşteri odaklı iş kültürünü Banka çapında yaygınlaştırmak, güçlendirmek ve müşteri memnuniyetini tüm segmentlerde geliştirmektir.

G4-DMA, G4-EC7, G4-EC8, G4-FS7, G4-FS14, G4-PR5

Müşteri odaklılık Ziraat Bankası için temel bir önceliktir.

Müşteri odaklı bir kültürün yaratılmasında, doğru işin doğru şekilde yapılması kadar, bilginin yönetilmesi ve müşterinin sürece dahil edilmesi de gereklidir. Bu şekilde, müşteri tercihleri, tatmin düzeyleri ve başkalarına önerme arzuları analiz edilebilir ve gerekli kurumsal düzenlemelerin yapılması sağlanır.

Müşteri odaklı bir kültürü içselleştirmiş olan kurumlar ise motivasyon düzeyi yüksek çalışanlar kadar, ihtiyaçları karşılanmış, mutlu müşterilere sahip olurlar. Elde edilen bu netice ise, kuruluşun varlığını sürdürülebilir kılmasında önemli bir parametredir.

Ziraat Bankası tüm iş süreçlerinde müşteri memnuniyetini gözetmektedir.

Ziraat Bankası’nın değişmez varlık nedenlerinden olan müşteriler, Banka’nın 1863’ten beri inşa ettiği kurumsal yapısında kilit noktada bulunmaktadır. Müşteri odaklı bankacılık anlayışını benimseyen Ziraat Bankası, geride bıraktığı 151 yıl boyunca en zor zamanlarda müşterilerinin yanında yer almış ve onlara destek olmuştur.

Değişim ve Dönüşüm Projesi’yle artan verimlilik

Müşterilerin finansal ihtiyaçlarının doğru kanaldan, doğru zamanda ve doğru değer önerisi ile karşılanabilmesi hedefiyle kurgulanan ve son dönemde kapsamlı bir şekilde uygulamaya alınan Değişim ve Dönüşüm Projesi; Ziraat Bankası’nda

etkinliğin ve verimliliğin hızlı bir şekilde artmasını sağlamıştır.

Bu konuda elde edilen başarının hikayesi, Harvard Business Review Türkiye dergisi Ekim sayısında “Gerçek Bir Değere Dönüşmek” isimli makaleye konu olarak geniş kitlelerle paylaşılmıştır.

Ziraat Bankası, bankacılık sektöründeki en geniş ve yaygın şube ağıyla Türkiye genelinde 1.682 hizmet noktası ve alternatif dağıtım kanalları ile hizmet sunmaktadır. Müşterilerine, finansal hizmetlere kolay erişim olanağı sunan Banka, aynı zamanda müşterilerinin teknolojik ihtiyaçlarına da hızlı ve etkin çözümler üreterek tercih edilen bir iş ortağı konumunu geliştirmektedir.

Kurumsal, girişimci ve bireysel müşteri segmentasyonunu benimsemiş bulunan Ziraat Bankası, köklü deneyimi ve bilgi birikimi sayesinde geniş yurt içi ve yurt dışı iştirak portföyünde müşterilerine sunduğu değeri her geçen yıl üst seviyelere taşımaktadır.

%19
Ziraat Bankası’nın toplam aktifleri %19 artış göstererek 247,6 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Ziraat Bankası 2014 yılında “kanal optimizasyonu” çalışmaları kapsamında, çeşitli yenilikleri hayata geçirmiştir.

Etkin hizmet sunmaya yönelik projeler kesintisiz olarak devam etmektedir.

Müşterileri ile arasındaki sağlam temelli ve sürdürülebilir ilişkiyi daha da pekiştirmeyi hedefleyen Ziraat Bankası, 2014 yılı boyunca müşterilerine temas ettiği tüm kanallarda iyileştirmeler ve geliştirmeler yapmıştır. Banka’nın şube ve şube dışı tüm kanallarında 2014 yılında yürütülen “kanal optimizasyonu” çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen yeniliklere aşağıda yer verilmiştir:

Daha verimli kredi süreçleri ile hizmet kalitesinin proaktif yönetimi

Ziraat Bankası, kredi değerlendirme yetkinliğinin artırılması amacıyla mevcut kredi değerlendirme modüllerini ve kredi süreçlerini geliştirme çalışmalarına 2014 yılında da devam etmiştir. Şube Bankacılığı stratejisi doğrultusunda kredi değerlendirme modüllerine bir yenisi daha eklenmiş, Küçük İşletme Modülü Ekim ayı itibarıyla devreye alınmıştır.

Ziraat Finans Grubu Kalite Politikası hedefi

Ziraat Bankası’nın hedefi, sürekli gelişimi sağlamak, süreçlerin performanslarını sistematik olarak ölçmek, stratejik önceliklere ve bütçe hedeflerine uygun olarak süreçleri iyileştirme çalışmaları yürütmek ve sadece Banka’nın değil tüm iştiraklerin de aynı kalitede ve seviyede hizmet sunmasını sağlamak üzere “Ziraat Finans Grubu Kalite Politikası” oluşturmaktır.

G4-FS6

Ziraat Bankası 2014 yılında sektörden daha hızlı kredi büyümesi sağlamış ve reel ekonomiye desteğini güçlendirmiştir.

Ziraat Bankası, 2014 yılında sektörden daha hızlı kredi büyümesi kaydetmiştir. Banka’nın toplam aktifleri %19 oranında artış göstererek 247,6 milyar TL büyüklüğe ulaşmış, bu büyüklüğün içerisinde kredilerin payı %57 olmuştur. 2014 yılında nakdi krediler %28 oranında artmış, gayrinakdi kredilerde ise %36 oranında büyüme gerçekleşmiştir. Operasyonel ve finansal olarak altyapısını güçlendiren ve bu gücü Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kullanan Ziraat Bankası’nın nakdi kredileri 142 milyar TL’ye yükselirken, gayrinakdi krediler dahil toplam kredi büyüklüğü 183 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Ziraat Bankası’nın kredi portföyünün dağılımı hakkındaki bilgiler 2014 Faaliyet Raporu’nun 34-37. sayfalarında ayrıntılı olarak yer almaktadır.

G4-PR5

Ziraat Bankası düzenli olarak güncellediği sosyal ağlardaki hesapları sayesinde müşterisiyle daha yakın iletişim kurmaktadır. 2014 yıl sonu itibarıyla Banka’nın Facebook sayfası 581.151 beğeniye ulaşmış, Twitter’daki takipçi sayısı ise 51.600 olmuştur.

Müşteri memnuniyeti: Dijital platformlar ve saha araştırmaları

Ziraat Bankası, kurumsal kimliğinin Banka standartlarına uygun bir şekilde kullanılarak, müşteriler nezdinde marka imajının doğru bir biçimde algılanması, kurumsal kimlik standartlarının ilgili tüm ortamlara entegre edilmesi ve hatalı uygulamaların önüne geçilmesi amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmaların bir unsuru olarak, 2014 yılında Görsel Kimlik Denetleme adı altında tüm şubeler ziyaret edilmiştir.

Müşterilerinin yer aldığı her platformda talep ve beklentileri en iyi şekilde karşılamayı ve müşteri memnuniyetini en yüksek seviyede tutmayı hedefleyen Ziraat Bankası, bu amaçla sosyal medya kanallarını aktif bir biçimde kullanmaktadır. Banka’nın Facebook sayfası sektörde en etkin sayfalardan biri konumuna gelmiş, 2014 yıl sonu itibarıyla 581.151 beğeniye ulaşmıştır. 51.600 takipçiye sahip Twitter ve diğer platformlardaki paylaşımlarıyla Banka, sosyal medyadaki etkinliğini her geçen gün artırmaktadır.

Ziraat Bankası’nın sosyal medya sayfalarına ilişkin bilgiler aşağıda sunulmaktadır:

22.12.2014 itibarıyla

 

 

Banka

Ziraat Sanat

 

 

Faaliyet Başlangıç Tarihi

13.09.2012

10.11.2010

23.05.2011

01.10.2012

05.11.2013

Beğenen (Facebook), Takipçi (Twitter), Toplam İzleme (Youtube), Toplam Görüntülenme (Google +) Sayısı

581.151

51.600

2.007

684.214

120.255

Paylaşılan Gönderi Sayısı

560

1.093

236

31

508

 

G4-DMA, G4-PR5

KOBİ’ler ve Ziraat Bankası

 

G4-FS7

Türkiye ekonomisinde, istihdamın %78’ini, katma değerin %55’ini, yatırımların %50’sini ve ihracatın %59’unu üstlenmiş olan KOBİ’ler dinamik bir yapıya sahiptir.

Küçük İşletme Modeli (KİM) ile kredi taleplerine daha hızlı bir şekilde cevap verilmektedir.
Ziraat Bankası, kredi süreçlerinin hızlandırılmasının ve kolaylaştırılmasının yanı sıra etkili bir risk yönetimi sağlanması amacıyla yürüttüğü çalışmaları ve projeleri, 2014 yılında da sürdürmüştür. Banka bu kapsamda, girişimci segment mikro ölçekli işletmeler ile kitle müşterilerin kredi değerliliklerinin;
• Banka’nın kurumsal risk algısı doğrultusunda,
• Subjektiflikten arındırılmış olarak,
• Hızlı ve etkin bir şekilde ölçülmesi suretiyle,
Küçük İşletme Modeli’ni (KİM) devreye almıştır. Söz konusu model, kredi taleplerinin hızlı bir şekilde değerlendirilerek sonuçlandırılmasını sağlamak amacıyla yapılandırılmıştır.

G4-FS7

Ziraat Bankası mikro KOBİ’lerin operasyon pozisyonunu güçlendirerek, istihdam yaratma ve koruma yetilerini artırmayı, bu yolla güçlü bir pozitif sosyal etki üretmeyi hedeflemektedir.

Girişimci mikro işletmelere özel ürün ve hizmet tasarımı 2014 yılında ivme kazanmıştır.
Günümüzde Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan ve KOBİ olarak tanımlanan girişimcilerin toplam istihdam, katma değer, yatırım, vergi, ihracat ve krediler içindeki payları önemli boyutlara ulaşmaktadır. İstihdamın %78’ini, katma değerin %55’ini, yatırımların %50’sini ve ihracatın %59’unu üstlenmiş olan KOBİ’ler dinamik bir yapıya sahiptir.

Ziraat Bankası, 2014 yılının son çeyreğinde, dünyada ve Türkiye’de KOBİ’lerin ekonomideki öneminin artmasına paralel olarak, bu segmente olan odaklanmasını geliştirme kararı almış ve Girişimci Mikro İşletme Pazarlama bölümünü kurmuştur. Bu yeni yapılanma ile ürün ve hizmet standartlarının oluşturulması, Girişimci-KOBİ Bankacılığı’nda profesyonel yaklaşımlar sunulması hedeflenmektedir.

Ziraat Bankası’nda analitik müşteri ilişkileri yönetimi çalışmalarıyla, müşteri verileri modellenerek hangi müşteriye hangi ürün/ürün bileşimi önerisi ile ne zaman ve hangi kanaldan hizmet sunulacağı belirlenmektedir. Aynı kapsamda, müşterilerin finansal market ihtiyaçları üzerinde de analitik çalışmalar yapılmakta ve iştiraklerle çapraz satış olanakları değerlendirilmektedir.

Ziraat Bankası’nda sektörlere yönelik hazırlanan “Ürün/Hizmet Paketleri”nin yaygınlaştırılmasında son aşamaya gelinmiş olup, bu paketlerin 2015 yılı içinde müşteri gruplarına sunulması amaçlanmaktadır.

G4-FS14

G4-FS14

Ziraat Bankası, 2014 yılında Eczane Hizmet Paketi’ni eczacı müşterilerinin kullanımına sunmuştur. Bunlara ek olarak, Banka, ticari müşterilerinin diğer spesifik ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşıt kredisi, iş yeri alım kredisi, plaka kredisi ürünlerini de kullandırmaktadır. 2015 yılında engelli vatandaşların ticari faaliyetlerini desteklemek amacıyla Engelsiz Hizmet Paketi’nin devreye alınmasına yönelik çalışmalara başlanmıştır.

G4-FS7

Ziraat Bankası, Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinin ekonomilerinin canlandırılması için 13,8 milyon TL tutarında kredi kullandırarak finansman desteği sağlamıştır.

KOBİ’lere ve girişimcilere kredi kullanımında kolaylık sağlayacak yenilikler gerçekleştirilmektedir.
Üretim faaliyetinde bulunan üreticilerin varlıklarının çoğunluğunu taşınır varlıklar oluşturmaktadır. Ancak, bu varlıklar bankalar tarafından teminat olarak yeterince kabul edilmemekte, taşınır varlıklara ilişkin mevzuatın parçalı bir yapıya sahip olması ve taşınır varlıklara ilişkin sicil kayıt sistemlerinin birden fazla olması nedeni ile verimli olamamaktadır.

Ziraat Bankası bu gerçekten hareketle, KOBİ’lerin teminatlı işlemlerinin kolaylaştırılabilmesini teminen Hazine Müsteşarlığı koordinatörlüğünde yapılan “Teminatlı İşlemler Hakkında Kanun” çalışmasına iştirak etmektedir. Söz konusu kanun ile üreticilere kredi kullandırılmasının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.

2014 yılında bu konuda tamamlanan çalışmalardan örneklere aşağıda yer verilmiştir:

KOSGEB’e üye girişimcilere zor dönemlerde destek
2014 yılında yaşanan maden kazası sonrasında ekonomik faaliyetleri yavaşlayan Manisa ili Soma ve Kırkağaç ilçeleri ile yoğun çatışmaların yaşanması sonucunda ekonomik faaliyetleri durma noktasına gelen Suriye sınırında bulunan Şanlıurfa’ya bağlı Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinin ekonomilerinin canlandırılması için KOSGEB ile Ziraat Bankası arasında “İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği Protokolü” imzalanmıştır.

Bu kapsamda Ziraat Bankası, söz konusu ilçelere 13,8 milyon TL tutarında kredi kullandırarak finansman desteği sağlamıştır.

Uluslararası İşbirliği İle Reel Sektöre Daha Çok Kaynak

Uluslararası işbirlikleri kapsamında, reel sektöre yurt içi ve yurt dışı projelerde kullandırılan kaynak hacmi, 2014 yılında istikrarlı gelişimini sürdürmüştür.

Ziraat Bankası, KOBİ veya daha büyük ölçekli firmaların finansmanında kullanılmak üzere uluslararası finans kuruluşlarından kaynak sağlamaya 2014 yılında da devam etmiştir.

300 milyon $
Dünya Bankası’ndan sağlanan kaynak 2014 yılı içinde anlaşmalı leasing şirketleri aracılığıyla KOBİ’lere kullandırılmaya başlanmıştır.
Kırsal kalkınma projelerinin finansmanı için AYB’nin Ziraat Bankası’na sağladığı kredi, aynı zamanda Türkiye’de bir bankaya sağlanan ilk IPARD kredisidir.

G4-DMA

Türkiye’deki çevre mevzuatına uyum şartı ve yasaklı listeler
Uluslararası finans kuruluşları ile Banka arasında imzalanan anlaşmaların her biri çevresel ve sosyal kontrol kriterlerine ilişkin özel hükümler içermekle beraber, genel itibarıyla Türkiye’deki çevre mevzuatına uyum şart koşulmaktadır. Anlaşmalarda, çevreye duyarlı veya kapsam dışı bırakılması gereken sektörlerin listeleri de yer almıştır.

Uluslararası finans kuruluşlarıyla imzalanan kredi anlaşmaları gereği, KOBİ’lere kullandırılan alt-kredilerde Ziraat Bankası’nın genel kredi sözleşmesine ek olarak bir zeyilname imzalatılmaktadır. Söz konusu belge ile ilgili finans kuruluşunun öngördüğü çevre ve sosyal koşullara uyumun sağlanması konusundaki müşteri taahhüdü alınmaktadır.

Raporlama döneminde Ziraat Bankası’nın işbirliği içinde olduğu uluslararası finans kuruluşları, zaman zaman Banka’ya ve kredi müşterilerine yönelik denetimler de gerçekleştirmiştir.

Uluslararası finans kuruluşlarıyla yapılan kredi anlaşmalarının niteliği ve hedef kitleleri hakkında bilgiler aşağıda özetlenmiştir.

G4-FS8

KOBİ ve Daha Büyük Ölçekli İşletmelere yönelik Dünya Bankası kredileri
Ödemesiz dönemli ve esnek geri ödeme yapısı, uzun vadeli ve düşük maliyetli yatırım ve işletme finansmanı sağlaması itibarıyla Dünya Bankası kredileri, Ziraat Bankası müşterilerine değer yaratan finansal çözüm ve destekler arasında yer almaktadır. Banka bu kredilerin müşterilerine aktarılmasına 2014 yılında da devam etmiştir.

Ziraat Bankası ve Dünya Bankası arasında 2013 yılı Mayıs ayında imzalanan 67 milyon ABD doları tutarındaki kredi anlaşması, KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelerin enerji verimliliği yatırımlarının finanse edilmesini öngörmüştür. Anlaşma kapsamında Küresel Enerji Fonu’ndan sağlanan hibe kaynağı, 2014 yılında Ziraat Bankası müşterilerine kullandırılmaya başlanmıştır. Proje gereği olarak Ziraat Bankası, enerji verimliliği yatırımlarında müşterilerine teknik destek vermek amacıyla bir danışmanlık firması ile de işbirliğine gitmiştir.

Dünya Bankası 2013 yılı Ağustos ayında imzalanan, KOBİ’lerin Finansmana Erişimi Projesi kapsamındaki 300 milyon ABD doları tutarındaki üçüncü uzun vadeli kaynak, leasing şirketleri ve leasing işlemleri yapmaya yetkili bankalar aracılığıyla KOBİ’lere kullandırılmak üzere Ziraat Bankası’na aktarılmıştır.

Kaynağın leasing şirketlerine ilk kullandırımları 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir. KOBİ’lerin büyüme planlarını destekleyen program ile yatırımlarının leasing ile finanse edilmesi teşvik edilmiş ve Türk leasing sektörünün orta ve uzun vadeli kaynaklara ulaşmasına da katkı sağlanmıştır.

KOBİ ve Daha Büyük Ölçekli İşletmelere yönelik Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı krediler
Ziraat Bankası 2012 yılında Avrupa Yatırım Bankası’ndan (AYB) KOBİ finansmanı için sağladığı 100 milyon Euro tutarındaki kaynağın tamamının müşterilerine aktarımını 2014 yılı içerisinde tamamlamıştır. Bu suretle KOBİ’lerin üretim, verimlilik ve istihdamlarını artırarak büyümelerine destek vermiş ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkıda bulunmak üzere KOBİ’lerin Türkiye’de yaptıkları yatırımları ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını finanse etmiştir.

Projede sağlanan başarı sonucunda, AYB tarafından 200 milyon Euro tutarında yeni bir kaynağın Banka’ya aktarılması onaylanmış ve bu kaynağın ilk 100 milyon Euro’luk kısmı için Eylül 2013 tarihinde bir anlaşma imzalandıktan sonra KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelere aktarımı 2014 yılı içerisinde tamamlanmıştır. Kaynağın ikinci dilimini oluşturan 100 milyon Euro’luk kısım için ise, Temmuz 2014’te bir anlaşma imzalanarak, KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelerin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını finanse etmek üzere kullanıma açılmıştır.

Türkiye’de bir bankaya sağlanan ilk IPARD kredisi
Ziraat Bankası, gerçekleştirilen bu başarılı projeleri takiben, AYB ile işbirliğini farklı alanlara taşıma gayesiyle, bu defa kırsal kalkınma projelerinin finansmanı için Eylül 2014’te 14 yıl vadeli 100 milyon Euro tutarında IPARD kredi anlaşması imzalamıştır.

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) şartlarına uygun projelerin finansmanı için kullandırılacak olan bu kredi, hem AYB’nin bugüne kadar Türkiye’de bir bankaya sağladığı ilk IPARD kredisi, hem de bir Türk bankasına verdiği en uzun vadeli kredi niteliğini taşımaktadır. Mikro işletmeler, KOBİ’ler ve daha büyük ölçekli firmaları da kapsayacak şekilde kullandırılacak olan kaynak ile kırsal bölgelerin finansmana erişim güçlüklerinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Ziraat Bankası, müşteri odaklı iş modeli kapsamında, müşterilerine doğru ve değer yaratan finansal çözüm önerileri sunmak amacıyla uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliklerini çeşitlendirmektedir.

Avrupa Yatırım Fonu Teminat Destekli “İlk İşim İlk Bankam” ve “Genç Girişim” kredisi
Girişimcileri desteklemeyi öngören proje, KOBİ’lerin finansmana erişiminde ilave bir teminat sıkıntısı çekmeden, faaliyetlerini uygun maliyetler ile finanse etmesini hedeflemiştir. Avrupa Yatırım Fonu’nun desteği ile uygulanan ve 300 milyon TL ile başlayan projenin hacmi 2013 yılında 1,3 milyar TL’ye ve 2014 yılında yapılan 800 milyon TL’lik ek bir anlaşma ile 2,1 milyar TL’ye çıkarılmıştır. Teminat ve başlangıç sermayesine ihtiyaç duyan yeni kurulmuş girişimci firmaların ve esnafın desteklenmesini sağlayan proje 2014 yıl sonu itibarıyla tamamlanmıştır.

SEP (Suudi İhracat Programı) ile işbirliği
Suudi Arabistan menşeli malların ithalatı için SEP’ten 2013 yılında sağlanan 50 milyon ABD doları tutarındaki finansman hattı kapsamında yapılan kullandırımlar, 2014 yılında da başarı ile devam etmiştir. Söz konusu ülkeden ham petrol dışında kalan pek çok ürünün ithalatını yapan müşterilere 3 yıla kadar vade ve uygun maliyetlerle finansman sağlanmıştır.

Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile kalkınmada öncelikli yörelere yönelik işbirliği
Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile kırsal kesimde veya tarımsal değer zincirinde yer alan KOBİ’lere kullandırılmak üzere, Haziran 2014’te 10 yıl vadeli 150 milyon Euro tutarlı bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Proje ile kalkınmada öncelikli yöreler ve anlaşmada belirlenen diğer bölgelerde faaliyet gösteren mikro, küçük ve orta ölçek segmentindeki müşterilere işletme ve yatırım kredisi imkanı sağlanmaya başlanmıştır. Bu sayede bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkıda bulunulması ve tarımsal değer zincirinde faaliyet gösteren firmalara orta ve uzun vadeli finansman desteği verilmesi hedeflenmektedir.

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile hayvansal gıda işleyen KOBİ’lere destek
Fransız Kalkınma Ajansı ile Aralık 2014’te imzalanan 12 yıl vadeli 100 milyon Euro’luk kaynak ile tarım sektöründeki hayvansal gıda işleyen KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmiştir.

Kaynak paketi ile gıda sektörünün birincil üretim dışındaki hayvansal üretimle ilgili bölümlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin hijyen ve çevre uygulamaları konusunda AB standartlarına ve Türkiye’de yürürlükte bulunan 5996 sayılı Kanuna uyumlu hale gelmesini sağlayacak modernizasyon projelerine finansman sağlanacak olup, nihai tüketicinin daha sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşması desteklenecektir.

G4-DMA

Ziraat Bankası uluslararası finans kuruluşlarıyla çalışmalarını, ürün yelpazesini genişletecek ve müşterilerinin finansal rekabet avantajı sağlamasına imkan verecek şekilde sürdürmektedir.

Mikro işletmelerin ve KOBİ’lerin istihdam koşullarına Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) ile ortaklaşa destek
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) ile Aralık 2014’te 7 yıl vadeli, 50 milyon Euro’luk kısmı Ziraat Finansal Kiralama A.Ş. aracılığıyla kullandırılmak üzere toplam 100 milyon Euro tutarlı kredi anlaşması imzalanmıştır. Kaynak paketinin hedefi mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin istihdam yaratma ve mevcut istihdamlarını koruma yetilerini artırmaktır. Proje ile ayrıca pozitif sosyal etki yaratılması ve leasing sektörünün desteklenmesi de öngörülmektedir.

Ziraat Bankası uluslararası finans kuruluşlarıyla çalışmalarını, ürün yelpazesini genişletecek ve müşterilerinin finansal rekabet avantajı sağlamasına imkan verecek şekilde sürdürmektedir.

Ziraat Bankası 2015 yılında aşağıdaki kredi paketlerini müşterilerine kullandırmayı hedeflemektedir:

Yurt dışı finansal kurumlardan sağlanan kredilerde kullandırım durumu
(31 Aralık 2014 itibarıyla)

Kurum

Anlaşma Tutarı

Kredi Kullanan Kobi Sayısı

Dünya Bankası

567 milyon $

182

Avrupa Yatırım Bankası

300 milyon €

332

Avrupa Yatırım Fonu

1,3 milyar TL  (gayrinakdi)

29.487

Alman Kalkınma Bankası

150 milyon €

882

 

Ziraat Bankası’nda 2014 yılında, 219.000 müşteri 4,2 milyar TL’lik tarımsal nitelikli kredi limitinin 3,2 milyar TL’sini Başakkart aracılığıyla kullanmıştır.

G4-DMA, G4-FS7

Tarım Sektörü ve Ziraat Bankası

1863 yılında tarımsal kesimi desteklemek misyonuyla temelleri atılan Ziraat Bankası, geride kalan 151 yıllık süre zarfında;
-  ülkemiz tarım sektörünün modern, verimli ve rekabetçi koşullara kavuşmasında kilit rol oynamış,
-  sektöre önemli ve sistematik katkılarda bulunmuş,
-  on milyonlarca çiftçinin ortağı, destekçisi ve bankası olmuştur.

Tarımsal nitelikli kredilerde de lider olan Ziraat Bankası, gerek üreticinin gerekse endüstriyel tarımın güçlenmesi ve dünya ölçeğinde rekabet gücüne ulaşması için tarımsal üretimden nihai tüketime kadar uzanan tüm aşamalarında müşterisinin ana ve etkin bankası olmayı, tarımsal değer zincirinin tüm halkalarını bir arada değerlendirerek endüstriyel tarımın gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Tarım sektörünün güçlenmesine ve dünya ölçeğinde rekabet gücüne ulaşmasına odaklı uygulamalar hayata geçirilmektedir.
Ülkemiz tarım politikaları paralelinde, yeni teknoloji ile donatılmış, ölçek ekonomisine katkıda bulunacak büyüklükte işletmelerin kurulumu ve modernizasyonu kapsamında finansman desteğini sürdüren Ziraat Bankası, tarımsal finansman kaynaklarını çeşitlendirerek katma değeri yüksek ürünlerin toplam üretim içerisindeki payını artırmayı hedeflemektedir. Banka, bu amaca yönelik ürünlerini çeşitlendirmeye, mevcut ürünlerini ihtiyaçlar ile uyumlu olacak şekilde yenilemeye, tarım sektöründe faaliyet gösteren müşterileri için finansman ihtiyaçlarında ilk başvuru adresi olmaya devam edecektir.

Tarım sektörünün finansmanına yönelik krediler 2014 yılında 27,8 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Tarımsal bankacılıkta, üretimden tüketime kadar olan tüm süreçte sektöre destek sunan Ziraat Bankası, sağladığı kaynakları ve finansmanı sürekli artırmaktadır.

2014 yıl sonu itibarıyla;

Başakkart, üretim süreçlerindeki finansman yükünü azaltmaya devam etmektedir.
Ziraat Bankası’nın tarım sektöründeki müşterilerine sunduğu banka kartı ve finansman aracı Başakkart, üreticilere kolay finansman imkanı sağlamaya ve üretim süreçlerindeki finansman yükünü azaltmaktadır.

Tarımsal işletmelere; Başakkart ile akaryakıt, tohum, gübre, zirai ilaç, yem, veterinerlik hizmetleri gibi tüm tarımsal girdileri; 5 aya varan faizsiz dönemlerle, 18 aya varan vadelerle kredili olarak edinme imkanı sunulmaktadır. 2014 yılında 219.000 müşteri 4,2 milyar TL’lik tarımsal nitelikli kredi limitinin 3,2 milyar TL’sini Başakkart aracılığıyla kullanmıştır.

Ayrıca 2014 yılında, tarım sektörünün kullanımına yönelik yeni nesil Başakkart ve şubelerden anında Hızlı Başakkart temini sağlanarak, müşterilerin bankacılık işlemlerine hızlı ve güvenli erişimleri mümkün kılınmıştır.

Tarımsal sanayi-üretici işbirliğine finansal model katkısı
Ziraat Bankası, 2014 yılında tohumluk, şeker pancarı, alabalık ve kanatlı hayvan sektörlerinde faaliyet gösteren 18 firma ile işbirliği protokolü imzalamıştır.

Banka, söz konusu protokoller kapsamında, firmaların yaklaşık 16.200 sözleşmeli üreticisine toplam 131 milyon TL limitli ve uygun koşullu işletme ve yatırım kredisi kullanma imkanı tanımıştır.

Sıfır faizli hayvancılık kredisi uygulaması yaygınlaşmaktadır.
Ziraat Bankası, mevcut büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı damızlık ve besi işletmelerinin modernizasyon ve kapasite artırımı ihtiyaçlarının karşılanması ve yeni kurulacak hayvancılık işletmelerinin desteklenmesi amacıyla, 2010 yılının Ağustos ayında sıfır faizli hayvancılık kredilerini müşterilerinin kullanımına sunmuştur.

2014 yılında 48.897 müşteriye 831 milyon TL nakit kredi kullandırılmış, böylece uygulama başladığından bu yana 282.198 müşteriye 7,9 milyar TL sıfır faizli hayvancılık finansmanı sağlanmıştır.

607.197
2014 yıl sonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın tarım sektörünün finansmanına yönelik kredili müşteri sayısı 607.197’ye ulaşmıştır.

Ziraat Bankası tarımsal üretimden nihai tüketime kadar uzanan tüm aşamalarda müşterinin ana ve etkin bankası olmanın yanı sıra endüstriyel tarımın gelişimine de katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Türkiye’de sürdürülebilir hayvansal üretim
Ziraat Bankası hayvancılık alanında;

amacıyla projeler üretmektedir.

Banka bu amaç doğrultusunda, hayvan rehni sicilinin hedeflenen teknik altyapıya kavuşturulması, TÜRKVET ve KKKS ile hayvan rehni sicilinin entegrasyonunun sağlanması, böylece gayrimenkul ipoteği dışında farklı ve daha kolay temin edilebilecek teminat türleri oluşturulması konusunda Tarım Bakanlığı nezdinde çalışmalar yürütmektedir.

2004 yılından beri kullandırılan sabit faizli traktör kredisi tutarı 5.877 milyon TL’ye ulaşmıştır.
Ziraat Bankası, 2014 yılında sabit faizli traktör kredisi ürünü ile 35.749 müşteriye 1.583 milyon TL kaynak aktarmıştır. 2004 yılından bu yana yürütülen bu uygulama kapsamında, toplam 169.686 müşteriye kullandırılan kredi tutarı 5.877 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Son 11 yılda seracılık kredileri kapsamında sağlanan destek 2,5 milyar TL olmuştur.
Ziraat Bankası, 2014 yılında 6.138 müşterisine 440 milyon TL tutarında seracılık kredisi kullandırmıştır. Son 11 yılda 89.697 müşteriye sera inşası, modernizasyonu, üretim faaliyetleri gibi ihtiyaçlarının finansmanı için kullandırılan kredi tutarı 2,5 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Ziraat Bankası’ndan modern basınçlı sulama kredileri
Ziraat Bankası, 2014 yılında modern basınçlı sulama konusunda 6.238 müşterisine yaklaşık olarak 215 milyon TL kredi kullandırmıştır. Banka, yaklaşık olarak 540.000 da büyüklüğünde araziye modern basınçlı sulama sistemi kurulmasına aracılık ederek, Türkiye’nin sulanabilir alan hedefine katkıda bulunmuştur.

Ziraat Bankası ödeme işlemleri ile de tarımsal kesime yaygın hizmet sunmaktadır.
Ziraat Bankası 2014 yılında aşağıda sunulan ödemelere de aracılık etmiştir:

Tarımsal nitelikli kredilere tek haneli faiz oranı
2013 yılında tarımsal nitelikli kredi faiz oranlarını tek hanelere çeken Ziraat Bankası, vadesi bir yıl ve daha kısa olan kredilerde faiz oranını %8’e, bir ile dört yıl arası kredilerde %10’a, dört yıl üzeri kredilerde ise %11’e indirmiş; ilgili Bakanlar Kurulu kararnameleriyle, üretim konuları bazında belirlenen sübvansiyon oranları dahilinde sektörde faaliyet gösteren müşteriler, yıllık %0 ile %8,25 arasında değişen faiz oranları ile kredi kullanım imkanına kavuşmuştur.

2014 yılında tarım sektöründe faaliyet gösteren 289.579 gerçek ve tüzel kişi müşteriye indirimli faiz oranları üzerinden 13,2 milyar TL kredi kullandırılmıştır.

G4-DMA

Ziraat Bankası ayrıca, faiz indirimli kredi kullandırımları kapsamında, doğal kaynakları koruyucu ve geliştirici, çevresel olarak sürdürülebilir ve yüksek kaliteli gıda üretiminin gerçekleştirilmesine yönelik olarak organik tarım, iyi tarım, kontrollü örtü altı tarımı konularında faaliyet gösteren işletmelere faiz indirimli olarak tarımsal kredi sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir kaynaklardan (güneş enerjisi ve biyokütle) üretmek için yatırım yapan müşterilere de faiz indirimli kredi kullandırılmaktadır.

Ziraat Bankası, 2014 yılında finansman sağladığı projelerde, ülke ekonomisine katkıda bulunmanın yanı sıra çevresel ve sosyal faktörleri de gözetmiştir.

G4-SO1

Ziraat Bankası, farklı etkinliklerde tarımsal kesimde faaliyet gösteren paydaşları ile bir araya gelmeye devam etmiştir.
Ziraat Bankası 2014 yılında da sektöre yönelik etkinliklere katılmış, finansal bilinci artırıcı ve farkındalığı geliştirici çalışmalara destek vermiştir.

Ziraat Bankası - Tarım sektörü başlıca göstergeler
2014 yıl sonu itibarıyla:

2010 yılından bu yana hayvancılık finansmanı sağlanan müşteri sayısı

2004 yılından bu yana traktör kredisi kullanan müşteri sayısı

Son 11 yılda seracılık kredisi kullanan müşteri sayısı

2014 yılında Başakkart aracılığıyla tarımsal nitelikli kredi kullanan müşteri sayısı

282.198

169.686

89.697

219.000

 

Ziraat Sigorta, TARSİM toplam prim üretiminin %45’ini tek başına gerçekleştirmiştir.
Türkiye’de tarım sigortaları prim üretiminde 2014 yılında TARSİM poliçe sayısı %22’lik artış ile 1.086.612 adede, prim üretimi %30’luk artış ile 683.535.994 TL’ye ulaşmıştır.

Ziraat Bankası’nın tarım sektörünün zirai risklere karşı korunması konusunda işbirliği içinde çalışmalar yürüttüğü iştiraki Ziraat Sigorta, 2014 yılında tarım sigortalarındaki lider şirket konumunu sürdürmüştür. Sektörde kaydedilen büyümede Ziraat Sigorta’nın özellikle bitkisel üretim alanında gerçekleştirdiği %36’lık prim üretim artışı en önemli katkıyı sağlamıştır.

Ziraat Sigorta, TARSİM toplam prim üretiminin %45’ini tek başına gerçekleştirmiştir.

Türkiye’de üretilen tarım sigortaları prim tutarı ve poliçe sayısı değişim oranları

Prim Sektör Payı

Net Prim Tutarı (TL)

Net Düzenlenen Poliçe Sayısı

 

 

Sektör

Ziraat Sigorta

Sektör

Ziraat Sigorta

2013 Yıl Sonu

2014 Yıl Sonu

Değişim (2013-2014)

Değişim (2013-2014)

Değişim (2013-2014)

Değişim (2013-2014)

%45

%45

%30

%30

%22

%15

 

G4-EC2, G4-FS10

Proje Finansmanı Faaliyetleri ve Sürdürülebilirlik

 

Müşteri odaklı iş modeli kapsamında müşterilerine doğru ve değer yaratan finansal çözüm önerileri sunan Ziraat Bankası, proje finansmanı alandaki faaliyetlerini;

yürütmektedir.

G4-DMA

Ziraat Bankası, 2014 yılında finansman sağladığı projelerde, ülke ekonomisine katkıda bulunmanın yanı sıra çevresel ve sosyal faktörleri de titizlikle gözetmiştir.

Atık kağıt dönüştürme projeleri, ulaşımda yakıt ve zaman tasarrufu sağlayan otoyol projeleri, yenilenebilir enerji projeleri, kaçak elektrik kullanımının engellenmesi ve yeni üretim olanaklarıyla yerel istihdamın artırılmasına yönelik projeler bu çerçevede değerlendirilmiştir.

Ziraat Bankası proje finansmanında çevresel ve sosyal risk değerlendirmesine önem vermektedir.
Ziraat Bankası proje finansmanı kapsamında özel kredi sözleşmeleri düzenlemekte, çevresel ve sosyal koşullara bağlı olarak çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi gerçekleştirmektedir.

Yakın işbirliği içinde çalışılan uluslararası finans kuruluşları, Ziraat Bankası’nın finanse ettiği yatırımların çevre konusunda ulusal ve uluslararası mevzuata uyumu konusunda azami özen göstermekte ve çevreye büyük çapta olumsuz etki yapma potansiyeli olan projelerin ancak belirli izinlerle desteklenmesine ve finansman sağlanmasına onay vermektedirler.
Bu yaklaşımla hareket eden uluslararası finans kuruluşları işbirliği kapsamında, Ziraat Bankası’nın kullandırdığı kredileri çevresel inceleme sürecine tabi tutmasını ve takip etmesini talep etmekte; yaratacağı olumsuz çevresel etki nedeniyle finanse edilemeyecek projelerin ise reddedilmesi öngörülmektedir.

Ziraat Bankası, proje finansmanı talepleri karşılığında yatırımcı ve/veya müşterilerden “Çevre Etkisi Değerlendirme Raporları” ya da “ÇED gerekli değildir” kararları temin etmektedir. Ayrıca proje bazında ilgili kurum ve kuruluşlardan alınması gereken izin-ruhsat ve diğer belgeler talep edilmekte ve incelenmektedir. Söz konusu belgelerin temin edilemediği durumlarda, hazırlanan raporlarda bilgi verilmekte ve kredi karar aşamasında söz konusu duruma dikkat edilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır.

Ziraat Bankası 2014 yılında 8 aktif projede Çevre Danışmanı ataması yapmış ve çevre raporları ile izleme sağlamıştır.

G4-FS11

IFC performans standartları ve Ekvator Prensipleri
Ziraat Bankası’nın taraf olduğu proje finansmanı çalışmaları kapsamında, IFC veya EBRD’nin finansör olarak yer aldığı konsorsiyumlarda, kredi sözleşmelerine IFC performans standartları ve Ekvator Prensipleri’ne uyum taahhütleri eklenmektedir.

Bu gibi durumlarda, Teknik veya Çevre Danışmanı raporları ile söz konusu kriterlere uyum takip edilmektedir.

2014 yılında bu kriterlerin karşılanamadığı bir durumla karşılaşılmamıştır.

Ziraat Bankası’nın yenilenebilir enerji projelerine sağladığı finansman desteği artmaktadır.
Türkiye’deki mevcut enerji kaynaklarının ihtiyacı karşılamada yetersiz kalması, enerji konusunda dışa bağımlılığı önemli ölçüde artırmaktadır. Günümüz şartlarında yoğun şekilde kullanılan fosil yakıtların çevreye zarar veren bileşenler üretmesi, yüksek maliyetli ve hızla tükenmekte olan kaynaklar olması, gelişen teknoloji ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılmasına neden olmuştur. Bu doğrultuda, ithal enerjiye bağımlılığın azaltılması ve yerli üretim sonucu sürdürülebilir ekonomik büyümenin desteklenmesi amacıyla Ziraat Bankası, yenilenebilir enerji projelerine (HES, RES, GES) finansman desteği sağlamakta ve küçük ölçekli girişimciler için uygun şartlarda kredi paketleri hazırlığına devam etmektedir.

Ziraat Bankası, enerji verimliliğini geliştirme amaçlı yatırımların finansman ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak Dünya Bankası kaynaklarından temin ettiği 2 yıl anapara ödemesiz azami 8 yıl vadeli krediyi ihtiyacı olan müşterilerine kullandırmıştır.

Ziraat Bankası 2014 yılında, hidroelektrik, termik, rüzgar ve jeotermal santral projelerinde kreditör olarak yer almıştır. Banka, bu kapsamda, özellikle güneş enerjisi (GES) ve rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) finansmanına ağırlık vermiştir.

Yenilenebilir
İthal enerjiye bağımlılığın azaltılması ve yerli üretim sonucu sürdürülebilir ekonomik büyümenin desteklenmesi amacıyla Ziraat Bankası, yenilenebilir enerji projelerine finansman desteği sağlamaktadır.

Ziraat Bankası küçük ölçekli girişimciler için uygun şartlarda kredi paketleri tasarlamaktadır.

Ziraat Bankası’nca finanse edilen aktif enerji projelerinin çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan 2014 yılında ürettiği faydalara aşağıda yer verilmiştir:

G4-FS11

Ziraat Bankası’nın 2014 yılında iki projesi çevresel risk taşımıştır. Bir projede, ÇED olumlu raporuna karşı dava açılmış, çevre mevzuatına aykırı hareket edilmesi sebebiyle ÇED olumlu belgesinin yürütmesinin durdurulması akabinde kredi kullandırımına son verilmiştir. Bu konuda projenin çevresel riskleri bakımından izlenmesi amacıyla çevre danışmanı atanacak, çevre mevzuatına aykırılığın giderilip giderilmediği danışman tarafından konsorsiyuma üye bankalara raporlanacaktır.

Ziraat Bankası’nın finansman sağladığı bir diğer projede ÇED olumlu belgesi iptal olmuş, ancak aynı yıl içinde yeni ÇED olumlu raporu alınmıştır. Bu süreçte çevre danışmanı atanmıştır. Çevre danışmanı tarafından hazırlanan izleme raporları ile çevresel taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği ve projenin çevre mevzuatına uygunluğu dikkatle takip edilmektedir.

Söz konusu iki projenin toplam kredi portföyü içindeki payı limit anlamında %9, risk anlamında %1’dir. Banka’nın 2014 yılında negatife düşen herhangi bir projesi olmamıştır.

Ziraat Bankası’nda Çevresel ve Sosyal Risklerin Değerlendirilmesi

Ziraat Bankası’nın firma değerlendirme metodolojisi (sistemi) dahilinde çevresel ve sosyal risklerin ele alınış sürecinde uygulanan kriterler aşağıda özetlenmiştir.

Tarımsal modellerde; “İyi Tarım Uygulamaları” ve “Organik Tarım” kriterlerinde bu uygulamaların bulunup bulunmadığı puanlanmakta, bulunması durumunda müşterinin risk notu olumlu etkilenmektedir.

İmalat firmalarında; “Tesisin Üretim Konusuna Uygunluğu” kriterinde; “ekolojik açıdan arıtma ünitesi, filtreli baca sistemi gibi üniteler gerektiren ya da yasal olarak bu tip ünitelerin zorunlu olduğu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların bu tür teçhizatlarının bulunmaması durumunda bu kriterden olumsuz puan verilecektir” şeklinde bir kısıtlama mevcuttur.

Tarım ve imalat sektörlerinde; üretim/imalat sürecinin çevresel etkileri, üretim/imalat sürecinin devamlık açısından doğru kurgulanıp kurgulanmadığı, proje yer seçiminin uygunluğu gibi kriterler incelenmektedir. Söz konusu kriterlere uymayan projelere yönelik finansman öncesi ve finansman sonrası düzenlenen yatırım izleme raporlarında Banka’nın ilgili birimlerine bilgi verilmekte, bilgi verilen birimlerin öngörülen şekilde aksiyon almasına zemin sağlanmaktadır.

G4-DMA, G4-HR1

Ziraat Bankası’nın 2014 yılında finansman sağladığı projelerden negatife düşen herhangi bir proje olmamıştır.

Proje finansmanında sosyal etkilere dikkat edilmektedir.
Ziraat Bankası’nın uluslararası finans kuruluşlarıyla yürütmekte olduğu kredi projeleri çerçevesinde, insan haklarına ilişkin özel hükümler bulunmamaktadır. Ancak, Dünya Bankası ile imzalanan kredi anlaşmalarında, kredi kullandırımına konu alt projelerin insanların gönülsüz yeniden yerleşimine sebebiyet vermemesine ilişkin hükümler yer almaktadır. Bir diğer ifadeyle, kredi konusu projenin insanların yaşadığı arazilerin istimlakına neden olmaması hükme bağlanmıştır.

Çevresel ve sosyal risk yönetimi mekanizmalarını daha da güçlendirmek için…
Ziraat Bankası 2015 yılında, gıda güvenliği ve kalitesi konusunda iç kapasite oluşturulması ve KOBİ’lere bu konuda destek sağlanması amacıyla danışmanlık hizmetleri almayı planlamaktadır. Banka, bu proje ile müşteri ilişkilerinde iyi tarım uygulamalarının desteklenerek farkındalık oluşturulması suretiyle KOBİ seviyesinde kapasite artırımının sağlanmasını amaçlamaktadır.

Ziraat Bankası’nın 2015 yılında bir diğer önceliği, hem Banka’nın hem de müşterilerin çevresel ve sosyal risk yönetim mekanizmalarının güçlendirilmesini sağlayacak projeleri hayata geçirmektir. Bu kapsamda da bir danışmanlık hizmeti alımı planlanmakta olup, Ziraat Bankası kurumsal ve sosyal sorumluluk politikasının geliştirilmesi ve portföydeki çevresel ve sosyal risklerin bu politika doğrultusunda yönetilmeye başlanması hedeflenmektedir.

Kamu Kuruluşları İçin Üretilen Değer

Ziraat Bankası, kamu kurumları ile arasındaki hizmet ilişkisini sağlıklı ve etkin bir biçimde yürütmektedir.

Ülkemizde gerçekleştirilen kamu ödemelerinin ana dağıtım kanalı olan Ziraat Bankası, her yıl farklı kamu kurum ve kuruluşlarının on milyonlarca ödemesine aracılık etmekte, devletin sosyal politikaları kapsamında temel bir dağıtım kanalı olarak görev almaktadır.

Bu kapsamda hizmet sunan şubelerin sayısının artırılması ve kamuya hizmet sunan firmalara artan oranda finansal hizmet sunulması konusundaki çalışmalar 2014 yılında yoğunlaşmıştır.

Banka 2014 yılında;

çerçevesindeki işlemleri başarıyla yürütmüştür. Bu faaliyetlere ilişkin özet bilgiler aşağıda sunulmuştur.

Ziraat Bankası 2014 yılında tarımsal destekleme ödemelerine aracılık etmeye devam etmiş ve 8.617 milyon TL destekleme ödemesine imza atmıştır.

Tarımsal Destekleme Ödemeleri
Ziraat Bankası kanun, kararname ve uygulama tebliğleri çerçevesinde, tarımsal destekleme ödemelerine aracılık etmeye devam etmiştir. Banka, 2014 yılında 4.413.082 adet işlemde 8.617 milyon TL destekleme ödemesine imza atmıştır.

Konut Edindirme Yardımı Ödemeleri
Ziraat Bankası, 22 Mayıs 2007 tarih 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun ve 14 Ağustos 2007 tarih ve 26613 sayılı Yönetmelik çerçevesinde, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EGYO) ile yapılan protokol kapsamında ödeme işlemlerini gerçekleştirmekle görevlendirilmiştir. Banka, EGYO tarafından gönderilen bilgiler doğrultusunda hak sahiplerine ödeme yapmaya devam etmektedir. Bu kapsamda 2014 yılında 28.429 hak sahibine toplam 6,6 milyon TL’lık KEY ödemesi yapmıştır.

Çalışanların Tasarruf Teşvik Ödemeleri
Ziraat Bankası, tasarrufu teşvik hesapları ile ilgili kanunlar ve tebliğlerle belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı adına tahsilât ve tediye işlemlerine aracılık etmektedir. 2014 yılında, 199 hak sahibine 148,9 bin TL tutarında tasarruf teşvik ödemesi yapılmıştır.

Sosyal Güvenlik Ödemeleri
Ziraat Bankası, kamu kurum ve kuruluşlarına, bu kurumlarla yapılan anlaşmalar kapsamında gelir/aylık ödeme işlemlerine aracılık hizmetleri de sunmaktadır. Buna paralel olarak sosyal güvenlik ödemeleri kapsamında 2014 yılında, 54.974.079 adet ve 62,8 milyar TL, 790.503 adet ve 318 milyon Euro gelir/aylık ödemesi ile 6.577.160 adet ve 4,1 milyar TL diğer ödeme yapılmıştır.

Ziraat Bankası’nın Yeni Nesil İnternet Şubesi’ne kayıtlı müşteri sayısı 2014 yıl sonu itibarıyla, %40,7’lik artışla 3,8 milyona ulaşmıştır.

Bireylere Yönelik Fark Yaratan Hizmetler

Ziraat Bankası’nın bireysel müşteri kitlesi 2014 yıl sonu itibarıyla 30,4 milyona ulaşmıştır.
Ziraat Bankası, müşterilerine her kanaldan etkin bankacılık hizmeti vermek hedefi doğrultusunda “kanal optimizasyonu” çalışmaları ile şube ve şube dışı tüm kanallarda fark yaratan hizmet verilmesine yönelik projeleri tüm hızıyla sürdürmektedir.

Banka, 2014 yılında sayısal anlamda daha büyük müşteri kitlelerine ulaşmak amacıyla alternatif dağıtım kanallarını yoğun olarak kullanmıştır.

2014 yılında elektronik hizmet kanalları üzerinden sunulan hizmetler sonucu kaydedilen performansa aşağıda yer verilmiştir:

Kredi Kartı: 2014 yıl sonu itibarıyla kredi kartı adedi 3.133.588’e ulaşan Ziraat Bankası’nın yıllık ciro pazar payı %2,99 olarak gerçekleşmiştir.

Bankkart: Banka’nın 2014 yıl sonu itibarıyla banka kartı adedi 23.377.408 olarak gerçekleşmiş, %17,54 yıllık alışveriş ciro pazar payı ile sektör liderliği devam etmiştir.

TSK Akıllı Kart Projesi: TSK e-Cüzdan projesinde, toplamda sistem kurulan birlik sayısı 415’tir. 2014 yıl sonunda;

olarak kaydedilmiştir.

Genç Bankkart ve Kampüs Kart: 31.12.2014 tarihi itibarıyla Genç Bankkart (Çipli Banka Kartı) sayısı 1.333.434, Kampüs Kart (Çipli Banka Kartı) sayısı 214.908, Kazandıran Aktif Müşteri adedi 429.693’tür.

Üye İş Yeri ve POS: 2014 yıl sonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın Üye İş Yeri sayısı 113.026, POS sayısı 123.291, Yıllık Üye İş Yeri cirosu 11,3 milyar TL olmuştur.

Ziraat Bankası internet bankacılığı kayıtlı müşteri sayısı 2014 yılında 3,8 milyona yükselmiştir.
Ziraat Bankası’nın 2013 yılında müşterilerinin daha hızlı, daha pratik, daha işlevsel bir internet bankacılığına ulaşması amacıyla hizmete soktuğu Yeni Nesil İnternet Şubesi’ne kayıtlı müşteri sayısı, 2014 yıl sonu itibarıyla 3,8 milyona yükselmiştir. Bu sayı 2013’e oranla %40,7’lik bir artışı işaret etmektedir.

2013 yıl sonunda 35 milyon adet olan internet şubesi aracılığıyla gerçekleştirilen finansal işlem sayısı, 2014 yıl sonu itibarıyla %37,1 artarak 48 milyon adede ulaşmıştır. Banka’nın finansal işlem hacmi ise %18,2 oranındaki artışla 107,5 milyar TL olmuştur.

Ziraat Bankası, bankacılık sektörüne kazandırdığı örnek uygulama ve süreçlere yenilerini katmıştır.
Değişmez hedeflerinden biri bankacılık ürün ve hizmetlerini tüm müşterilerine anlaşılır ve ulaşılır formatlarda sunmak olan Ziraat Bankası, sektöre kazandırdığı örnek uygulamalara 2014 yılında da yenilerini ekleyerek devam etmiştir.

Emekli sadakat programı
Emekli maaşını Ziraat Bankası’ndan alan müşteriler için “Emeklinin Artısı Ziraat’te” adıyla, çeşitli avantajlar içeren bir sadakat programı tasarlanmıştır. Program kapsamında, gerek Banka’nın iştirakleri (Ziraat Hayat ve Emeklilik, Ziraat Sigorta ve Ziraat Yatırım), gerekse turizm, seyahat ve benzeri sektörlerde faaliyet gösteren çeşitli firmalar ile anlaşmalar yapılarak emekli maaş müşterilerine yönelik indirim kampanyaları oluşturulmuştur.

29 şube
Ziraat Bankası 2014 yılında, 29 pilot şubede engelli müşterilerinin kullanımına uygun düzenlemeler ve uygulamalar yapmıştır.
Ziraat Bankası’nın yurt içi şube sayısı 2014 yıl sonunda 1.682’ye ulaşmıştır. Banka bu artışı, müşteriye yakınlaşmanın yanı sıra çevreye verilebilecek zarar açısından da önemsemektedir.

G4-FS14

Engelli müşterilere odaklı düzenlemeler
Ziraat Bankası, ürün ve hizmetlerinin engelli müşterilere uygun formatlarda sunumuna yönelik tasarımlar geliştirmektedir.

5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun ile 2 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe giren Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği ekinde yer alan kriterlere göre 2014 yılında pilot şubelerde engelli müşterilerin kullanımına uygun düzenlemeler ve uygulamalar yapılmıştır.

29 adet pilot şubenin belirlendiği proje kapsamında;

tasarlanmış ve Ziraat Bankası konseptine entegre edilmiştir.

Ayrıca Ankara, İstanbul gibi stratejik lokasyonlarda, ortopedik engellilere yönelik toplam 9 adet özel tasarım ATM kurulumları yapılmıştır. Ziraat Bankası internet sitesi, görme engelli müşterilerin kullanımına uygun tasarlanmıştır.

Engelli müşterilerin şube, ATM ve internet bankacılığı hizmetlerini kolaylıkla kullanabilmesine yönelik çalışmalar gelecek dönemlerde de sürdürülecektir. Pilot uygulamalar sonrasında yapılan düzenlemelerin tüm şubelere yaygınlaştırılması, ATM’lerin ortopedik engellilerin yanı sıra görme engellilerin de Ziraat Bankası’nın hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacak şekilde revize edilmesi hedeflenmektedir. 2015 ve sonrası için görme engellilerin kullanımına yönelik ATM’lerde sesli menü geliştirmeleri devam etmektedir. Ayrıca her ilde en az 1 engelli ATM’si kurulması konusunda çalışma yapılmaktadır.

Çağrı merkezinden işitme engelli müşterilerin de hizmet alabilmesi için sohbet kanalının 2016 yılı sonunda açılması planlanmakta, diğer taraftan, yeni mobil bankacılık uygulamalarında, engelli müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli düzenlemeler üzerinde çalışılmaktadır.

Hizmet ağındaki büyüme - Çevreye duyarlı bir bakış açısı
Yurt içi şube sayısı 2014 yıl sonunda 1.682’ye ulaşan Ziraat Bankası, şube sayısındaki artışı, müşteriye yakınlaşmanın yanı sıra çevreye verilebilecek zarar açısından da önemsemektedir. Şubeye ulaşımda araçların kullanımının asgariye indirilmesi ile çevreye gelecek doğal zararın önlenmesi hedeflenmiştir.

Diğer taraftan 2014 yılı içerisinde Yeni Denetim Modelinin uygulamaya alınması ile birlikte, şubelerin büyük bir kısmının denetimi şubeye gitmeden merkezden gerçekleştirilmeye başlanmış, bu sayede, özellikle ülkenin en uzak yerlerinde bulunan şubeler dikkate alındığında, önemli ölçüde zaman, maliyet ve kaynak tasarrufu sağlanmıştır.

Orta vadede Banka’nın hedefi 2.000’li şube sayısına ulaşarak, her yerleşim noktasında müşterilerin Ziraat Bankası ile finansal hizmetlere kolay, hızlı ve kaliteli şekilde ulaşmasını temin etmektir.

Öncü ve lider bir finansal hizmet sağlayıcı olarak Ziraat Bankası, toplumun finansal okuryazarlığına katkıda bulunmayı; tüketiciye finansal hizmetler hakkında doğru, yansız ve kıyaslanabilir güncel bilgiler sunmayı ilke edinmiştir.

Finansal Okuryazarlık

Bir toplumun sürdürülebilir bir gelecek inşa etmesi noktasında finansal okuryazarlık seviyesi büyük önem taşımaktadır. Bireyler, bilgiye ve eğitime erişebilmeli; geleceklerini yakından ilgilendiren finansal konularda doğru kararlar alabilmelidir.

Ziraat Bankası, öncü ve lider bir finansal hizmet sağlayıcı olarak toplumun finansal okuryazarlığına katkıda bulunmayı; tüketiciye finansal hizmetler hakkında her türlü hizmet kanalından doğru, yansız ve kıyaslanabilir güncel bilgileri sunmayı ve finansal okuryazarlığı geliştirici eğitim çalışmaları gerçekleştirmeyi temel bir kurumsal sorumluluk olarak kabul etmiştir.

Bu kapsamdaki çalışmalardan satır başları aşağıda özetlenmiştir:

Finansal okuryazarlığa yönelik eğitim çalışmaları
Ziraat Bankası 2014 yılında, finansal tüketicilerin, finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgilendirilmesini veya finansal risk ve alternatifler arasında tercihte bulunabilecek farkındalığa sahip olmasını sağlamak amacıyla eğitimler gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda hayata geçirilen programlara ilişkin özet bilgiler aşağıda sunulmuştur.

Çocuklara ve gençlere yönelik e-eğitimler
Dünyada her geçen gün önemini artıran bir konu olan tasarruf, Ziraat Bankası için de kilit önem taşıyan konular arasında bulunmaktadır.

Ziraat Bankası, çocukları tasarruf konusunda bilinçlendirmek için hazırladığı eğitimler ile onların eğlenerek öğrenmelerini, bilinçlenmelerini ve gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Bilgi Adaları Serisi başlığı altında sunulan;

eğitimleri ile çocuklara para ve banka ilişkisi, bankaların işleyişi, internet ve telefon bankacılığı, kredi ve kredi kartı bilinci ile paradan elektriğe ve suya kadar tüm kaynakların tasarruflu kullanımı konularında bilgilendirme yapılmıştır.

Çiftçilere ve diğer müşterilere yönelik e-eğitimler
Ziraat Bankası’nın tarıma destek misyonuna paralel olarak çiftçilere yönelik bilgilendirme amaçlı hazırlanan eğitimler müşterilerin kullanımına sunulmuştur.

Modern sulama yöntemlerinin anlatıldığı eğitimle, modern sulama teknikleri ile su kaynaklarının verimli kullanılması ve yüksek kalitede ürün elde edilebilmesi için kullanılacak yöntemler anlatılmaktadır.

Tarım sigortaları konulu eğitim ile tarımda sigortanın önemi aktarılarak çiftçilerin çeşitli risklere karşı bilinçlenmeleri ve ortaya çıkacak risk ve zararların önlenmesi için sigorta yaptırmalarının faydalarını öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

Ayrıca Banka müşterilerine, “Kredi Kartı Sistemi Nasıl İşler?” konulu eğitimle güncel hayatın vazgeçilmez ödeme aracı olan kredi kartının kullanılmasına ilişkin bilinçlendirici ve öğretici konuları içeren eğitim sunulmaktadır.

Ziraat Bankası’nda müşteri eğitimleri kapsamında, çocuklara, gençlere ve çiftçilere yönelik e-eğitimler güncel gelişmeler doğrultusunda revize edilmiştir. Söz konusu revize eğitimler 2015 yılında kullanılmaya başlanacaktır.

Rekabete saygılı pazarlama iletişimini vazgeçilmez bir ilke olarak benimseyen Ziraat Bankası, iletişim ve tanıtım çalışmalarında öncelikli olarak müşteriyi doğru, güncel ve yansız bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

G4-DMA, G4-PR7

Günümüz dünyasında reklam, tanıtım ve diğer pazarlama iletişim araçları ile sosyal medya, sektörü her ne olursa olsun hizmet sunucusu ile tüketiciler arasındaki iletişimi sağlayan en önemli unsurdur. Pazarlama iletişimi, ulusal olduğu kadar uluslararası alanda da verimliliğin artmasına ve en yaygın ölçekte topluma fayda sağlanmasına aracılık etmektedir.

Rekabete saygılı pazarlama iletişimini vazgeçilmez bir ilke olarak benimsemiş bulunan Ziraat Bankası, tüm pazarlama iletişimi ve tanıtım çalışmalarında öncelikli olarak müşteriyi doğru, güncel ve yansız bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

Ziraat Bankası;

Ziraat Bankası bu ilkeler doğrultusunda; Banka ve Ziraat Finans Grubu’nu oluşturan iştiraklerinin tanıtımına yönelik reklam film ve/veya jingle’ların reklam ajansı ile koordineli şekilde hazırlanmasını sağlamakta, ihtiyaç duyulacak her bir ürün ve hizmetin tanıtımı için planlanacak prodüksiyon dahilinde fotoğraf çekimi, kampanya sloganı, görsel tasarım ve imaj çalışmaları yürütmektedir.

Ziraat Bankası, sponsorluğun halkla ilişkiler açısından çok uygun bir yöntem olduğunun bilinciyle hareket ederek, bir yandan topluma hizmet etmekte, diğer yandan Banka’nın imajının gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Sponsorluk başlığı altında 2014 yılında gerçekleştirilen çalışmaların detayları için tıklayınız.

Raporlama döneminde, Ziraat Bankası tarafından gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve sponsorluk da dahil olmak üzere pazarlama iletişimiyle ilgili yönetmeliklere ve gönüllü kurallara uyumsuzlukla ilgili herhangi bir vaka yaşanmamıştır.

 

 

Sunuş
Ziraat Bankası ve Sürdürülebilirlik
Üretilen ve Paylaşılan Değer