SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU 2014
EN Facebook Twitter Instagram Youtube Google Plus

Tedarikçiler

Geniş bir tedarik zincirine sahip olan Ziraat Bankası, temizlik hizmetlerinden eğitim ve reklam hizmetlerine kadar çeşitli konularda farklı şirketlerden ürün ve hizmet tedarik etmektedir.

G4-DMA, G4-12, G4-EC9, G4-EN32, G4-EN33, G4-LA14, G4-LA15, G4-HR4, G4-HR5, G4-HR6, G4-HR10, G4-HR11, G4-SO9, G4-SO10

Coğrafi yaygınlık açısından Türkiye’de faaliyet gösteren en geniş hizmet ağlarından birine sahip olan Ziraat Bankası, aynı zamanda geniş bir tedarik zincirine de sahiptir.

Ziraat Bankası, günlük hizmet döngüsü kapsamında, şube ve genel müdürlük birimlerinin ihtiyaç duyduğu sarf malzemelerinden temizlik hizmetlerine, yiyecek içecek hizmetlerinden personel taşıma hizmetlerine, bakım ve onarım hizmetlerinden eğitim ve reklam hizmetlerine kadar çeşitli konularda şirket, kurum ve kişilerden ürün ve hizmet tedarik etmektedir. Ziraat Bankası, aynı zamanda, çekirdek bankacılık işinin yürütülmesi açısından kritik ve vazgeçilemez nitelikte olan bilişim hizmetleri, kart basım hizmetleri, güvenlik hizmetleri ve ekspertiz hizmetleri gibi konularda da ürün ve hizmet satın almaktadır.

Ziraat Bankası şube ağının günlük ihtiyaçlarını yerel tedarikçilerden sağlamaktadır. Bu gruba temizlik, yiyecek-içecek ve personel taşıma hizmetleri girmektedir.

2014 yılında, Ziraat Bankası Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki ana tedarikçilerine yaklaşık 267 milyon TL mertebesinde ödeme gerçekleşmiştir. Ziraat Bankası, raporlama döneminde tüm doğrudan satın alımlarını çoğunlukla Türkiye’de yerleşik tedarikçilerden yapmıştır.

Ziraat Bankası’nın ana tedarikçi grupları hakkındaki bilgiler ve grup bazında 2014 yılında gerçekleştirilen ödemeler aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

Tedarikçinin Fonksiyonu

Tedarikçi Firma Sayısı

Tedarikçilere Yapılan Ödemelerin Yıllık Tahmini Değeri (milyon TL)

Güvenlik

4

78,2

Temizlik

5

64,0

BT donanım/sarf

53

53,6

Taşıma nakliyat hammaliye (şube-ATM-personel)

7

18,5

Mobilya

17

16,9

Araç kiralama

2

15,3

BT yazılım/lisans

24

10,0

Basılı kağıt, kırtasiye

10

5,5

Araç bakım

Muhtelif

4,2

 

Ziraat Bankası tedarik zinciri yönetimi yaklaşımı

Ziraat Bankası, tedarikçi zincirini özenli, rekabete imkan tanıyan ve şeffaf bir yaklaşım kapsamında yönetmekte; satın alınan ürün ve hizmetler hakkında tedarikçi seçimleri birden çok parametre dikkate alınarak yapılmaktadır.

Ziraat Bankası mevcut veya gelecekteki satın alma ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyelde tedarikçilerden ürün/hizmet satın alımı yapmak üzere, ilgili şirketlerle ilişkilerde aşağıdaki hususları dikkate almakta ve tedarikçi ziyaretleri gerçekleştirmektedir.

Satın alınacak işin/hizmetin niteliğine göre çevresel ve sosyal nitelikleri de barındıran konular Ziraat Bankası tarafından belirlenmekte ve teknik şartnamelerde yer almaktadır. Örneğin; temizlik firması elemanları için alınacak kıyafetlerin azor boya içermemesi, kanserojen madde ihtiva etmemesi; ATM ve POS makbuzlarının termal özellikte olması; BT ürünlerinin az enerji tüketen ürünler olması bu duruma örnek olarak gösterilebilir.

267 milyon TL
Ziraat Bankası, ana tedarikçilerine yaklaşık 267 milyon TL ödeme gerçekleştirmiştir.
Ziraat Bankası tedarikçi seçiminde, insan haklarına saygı temelindeki evrensel ilkelere ve yasalara uyumu gözetmektedir.

Tedarik zinciri yönetiminde kanun ve mevzuata tam uyum hedefi

Tedarik zinciri yönetiminde kanun ve mevzuata tam uyumu hedefleyen Ziraat Bankası’nın tedarikçi sözleşmeleri, Türkiye’de geçerli olan ve ticari hayatı düzenleyen hukuk ve mevzuat çerçevesinde düzenlenmektedir.

Tedarikçilerin seçiminde; insan haklarına saygı temelinde yasalara/mevzuatlara uyum, zorla çalıştırma ve suiistimalin engellenmesi, çocuk işçi çalıştırmama, ayrımcılıkla mücadele, iş sağlığı-güvenliği gibi konulardaki tutumları dikkate alınmaktadır. Genel kabul görmüş bu evrensel kriterlere aykırılık durumlarında Banka ilgili tedarikçiler ile çalışmamak, ihale yasaklısı konumuna getirmek gibi yaptırımlar uygulamaktadır.

Raporlama döneminde, Ziraat Bankası’nın bilgisi dahilinde insan hakları veya çevre konusunda soruşturmaya konu edilmiş bir tedarikçi bulunmamaktadır.

Ziraat Bankası, tedarikçilerle olan ilişkilerinde genel hukuki çerçeveye ek olarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun “Bankaların Destek Hizmeti Almalarına ve Bu Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesine İlişkin Yönetmelik” hükümlerini de uygulamaktadır. Bu kapsamda Ziraat Bankası, adı geçen Yönetmelikte belirlenen konularda tedarikçilerini periyodik olarak denetlemektedir.

Bu kapsama giren tedarikçilerin listesi 2014 Faaliyet Raporu’nun 74’üncü sayfasında detaylı olarak sunulmuştur.

Ziraat Bankası’nın hedefi önümüzdeki dönemlerde Sürdürülebilirlik Politikası kapsamında çevre ve toplumla ilgili belirlemiş olduğu konuları, aşamalı olarak tedarikçileri ile paylaşmak ve bu başlıklardaki etki alanını genişletmektir.

Sunuş
Ziraat Bankası ve Sürdürülebilirlik
Üretilen ve Paylaşılan Değer