SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU 2014
EN Facebook Twitter Instagram Youtube Google Plus

Çevre ve Ziraat Bankası

Ziraat Bankası, doğal kaynak tüketimlerinin optimize edilmesine yönelik çalışmaları 2014 yılında tüm hızıyla sürdürmüş  ve önemli kazanımlar elde etmiştir.

G4-DMA, G4-EN31

İş ve hizmet döngüsü kapsamında tükettiği enerji, su, doğal gaz ve kağıt gibi doğal kaynakların verimli kullanımına ve tasarrufuna yönelik çalışmalar yürüten Ziraat Bankası, 2014 yılında ilan ettiği Sürdürülebilirlik Politikası ile çevre üzerindeki doğrudan etkilerini yönetmeye dönük çalışmalarını, yeni ve sistematik bir yapıya kavuşturma sürecine girmiştir.

Banka’nın 2014 yılında gerçekleştirdiği projelere ilişkin kısa bilgiler aşağıda özetlenmiştir.

Kağıt Tüketimi ve Optimizasyon Projeleri

Kağıt, Ziraat Bankası’nda en çok tüketilen doğal sarf malzemesidir.
Kağıt tüketiminin optimizasyonu kadar atık kağıtların sisteme yeniden kazandırılması da Ziraat Bankası’nın öncelikleri arasında yer almaktadır.

Ziraat Bankası’nda 19 Eylül 2012 tarihinden bu yana tüm kurum içi yazışmalar kağıt ortamından çıkartılarak Banka içi yazışma uygulaması ile sistemsel olarak gönderilmeye başlanmıştır. Bu uygulama ile 2014 yılında 5.764.660 adet A4 kağıt tasarrufu sağlanmıştır.

Çift taraflı baskı ile elde edilen kazanım ve e-faks sistemi
Ziraat Bankası bünyesinde kullanılan çok fonksiyonlu yazıcılarda çift taraflı baskı suretiyle yüksek seviyede kâğıt tasarrufu yapılabilmektedir. 2014 yılında çift taraflı baskı çalışmaları neticesinde, Ziraat Bankası’nın karbondioksit salımından 523 tonluk tasarruf sağlanmıştır.

2014 yılında, bir milyon adede yakın yıllık faks iletişimi olan Ziraat Bankası’nda e-faksa geçiş tamamlanmıştır. Ziraat Bankası’nın tüm şube, bölge ve Genel Müdürlük birimlerinde faksların çıktı olarak değil elektronik ortamda alınması ve gönderilmesine yönelik çalışmalar devreye alınırken, faks iletişiminin güvenli ve kayıt altına alınarak gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.

Çift taraflı baskı projesi - 2014 yılı çevre raporu

Engellenen karbondioksit miktarı (kg)

Çift taraflı baskı ile tüketimi engellenen sayfa adedi

Kesilmesi engellenen ağaç adedi

523.134

16.248.951

2.029

 

2014 yılı faks adetleri


Gelen Faks

Giden Faks

482.105

513.162

 

3,5 milyon sayfa
Sanal Kredi Dosyası Projesi ile 2014 yılında, yaklaşık 3,5 milyon sayfa kağıt tasarrufu sağlandığı hesaplanmıştır.
Merkezden toplu ekstre gönderimi projesi ile Ziraat Bankası’nda 2014 yılında, 12.762.354 adet A4 kağıt tasarrufu sağlanmıştır.

Sanal Kredi Dosyası Projesi
Sanal Kredi Dosyası Projesi ile kredi değerlendirme, teklif ve kullandırım aşamalarında temin edilen, hazırlanan tüm belgelerin sisteme taranması ve sistem üzerinden oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çerçevede, proje tamamlandığında, kredi ile ilgili tüm evraklar ilgili/yetkili bütün birimler tarafından sistemden izlenebilecektir.

Projenin ilk fazında kredi teklif/tahsis aşamasında hazırlanan formların sistem üzerinde çıktı alınmaksızın oluşturulması, ikinci aşamasında ise kredi değerlendirme ve teklif aşamalarındaki belgelerin sistem üzerinde tutulması sağlanmıştır. Projenin Ziraat Bankası’nın toplam kağıt kullanımının azaltılmasına önemli katkıda bulunacağı öngörülmektedir. 2014 yılında, yaklaşık 3,5 milyon sayfa kağıt tasarrufu sağlandığı hesaplanmıştır.

Kredi tahsis kararı sürecinde, mevzuata göre diğer kurum ve kuruluşlardan sağlanan gerekli belgelerin, ilgili kurumlardan elektronik ortamda alınmasına yönelik çalışmalar 2014 yılında devam etmiştir. Bu çalışma, hizmet değer zinciri kapsamındaki diğer kurumların kağıt tüketimini azaltmalarına katkıda bulunduğu gibi Ziraat Bankası’nda süreçlerin hızlanmasını sağlayarak personel motivasyonuna ve müşteri memnuniyetine de pozitif etki yapmaktadır.

Ocak 2013 itibarıyla yatırım kredisi talep eden firmalardan istenen belge ve bilgiler, dijital ortamda temin edilmeye başlanmış, kağıt, işgücü, zaman ve mekan tasarrufu sağlanmıştır. Ayrıca firmaların mali analizi için kullanılan evrakların birimler arasındaki transferi de elektronik ortamda yapılmaktadır.

Ziraat Bankası’nda otorize kredi taleplerinde evrakın posta ve faks yoluyla gönderilmesi işlemine son verilerek sistem üzerinden başvuruya eklenmesi sureti ile elektronik ortamda iletilmesi sağlanmıştır. Banka’nın tüm şubeleri 12 Mart 2013 tarihi itibarıyla Bireysel Kredilerde Merkezi Tahsis yapısına geçmiştir.

Ziraat Bankası’nda e-defter projesi ile birlikte, şubelerce tutulmakta olan yevmiye defteri ve defter-i kebir 2015 yılında artık matbu değil elektronik ortamda tutulmaya başlanacaktır. Söz konusu proje ile kağıt tüketiminde minimum 1.000.000 adet A4 kağıt tasarrufu sağlanacağı öngörülmektedir.

Merkezden Toplu Ekstre Gönderimi Projesi kapsamında 2014 yılında yüksek miktarda kağıt tasarrufu elde edilmiştir.
Ziraat Bankası müşterilerine, Operasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen işlemlere ait dekontlar e-posta ile gönderilmektedir.

Merkezden toplu ekstre gönderimi projesi kapsamında, ekstre gönderilmesi gereken ya da tarafına ekstre gönderilmesini isteyen müşterilere ekstreleri e-posta ile ulaştırılmaktadır.

Merkezden toplu ekstre gönderimi projesi ile 2014 yılında 12.762.354 adet A4 kağıt tasarrufu sağlanmıştır.

Elektronik ortama alınan faturalar ile kağıt tasarrufu
2013 yılında başlatılan haberleşme hizmetine ait faturaların kağıt ortamı yerine elektronik olarak alınmasına yönelik çalışmalar 2014 yılında da devam etmiştir. Bu kapsamda 2014 yılı verilerine göre, yıllık 170 bini aşkın fatura hacmi dikkate alındığında, telefon faturalarının elektronik olarak alınmasının kağıt tasarrufu adına büyük kazançlar sağladığı görülmektedir.

Türkiye’de ipotek fek işlemini sistem üzerinden gerçekleştiren ilk ve tek banka Ziraat Bankası’dır.
Ziraat Bankası müşterilerine daha hızlı ve daha kaliteli hizmet sunabilmek için çeşitli kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda, müşterilerin ipotek fek işlemlerinin sistem üzerinden yapılabilmesi amacıyla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile “Elektronik İpotek Terkin İşlemlerine İlişkin Protokol” imzalanmıştır. Çalışmalar çerçevesinde, ipotek fek işlem taleplerinin Operasyon Merkezine gönderilmesi, ilgili tapu müdürlüğüne de sistem üzerinden iletilmesi sağlanmıştır.

Ziraat Bankası, Ağustos 2014 itibarıyla, Türkiye’de ipotek fek işlemini sistem üzerinden gerçekleştiren ilk ve tek banka olmuştur. İpotek fek işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi sonucunda 2014 yılında sağlanan kağıt tasarrufu 2.540 adet A4’tür.

G4-DMA, G4-EN23

Teftiş ve İç Kontrol raporlarının sistem üzerinden hazırlanması neticesinde 174.000 adet A4 kağıt tasarrufu sağlanmıştır.
Ziraat Bankası’nda Teftiş ve İç Kontrol raporlarının sistem üzerinden hazırlanması projesi kapsamında; Yeni Denetim ve Yeni Kontrol Modelleri uygulamaya alınarak, tüm şube raporları sistem üzerinden düzenlenmeye başlanmıştır. Proje sayesinde fiziki evrak gönderimine son verilmiş ve kağıt tasarrufuna önemli ölçüde katkı sağlanmıştır. Ayrıca şubeler dışında Genel Müdürlük birimleri ve diğer birimlerin denetim raporlarının sistem üzerinden hazırlanması ve takibi sağlanmıştır. Bu değişiklik, olası kırtasiye masraflarının azaltılmasına olanak tanımaktadır.

Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen denetim faaliyetleri ile düzenlenen denetim raporlarının ve İç Kontrol ve Uyum Bölüm Başkanlığı tarafından yürütülen kontrol faaliyetleri ile düzenlenen kontrol raporlarının sisteme aktarılması ile Ziraat Bankası’nda yıllık yaklaşık 174.000 adet A4 kağıt tasarrufu sağlanmıştır.

E-imza ve Sanal Teftiş Arşivi Projesi ile elektronik imzaya geçiş
Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından uygulanan e-imza ve sanal arşiv projesi ile Ziraat Bankası’nda ıslak imza uygulamasına son verilerek elektronik imza kullanımına geçilmiştir.

Sanal arşiv projesinin hayata geçmesi ile birlikte tüm denetim raporları ve Teftiş Kurulu Başkanlığı dokümanları dijital ortamda arşivlenmeye başlanmıştır. Bu sayede gerek kırtasiye maliyetinden gerekse zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlanmıştır. Denetim raporlarının dijital ortamda arşivlenmesi ile yaklaşık 25.000 adet A4 kağıt tasarrufu elde edilmiştir. Ayrıca, dosyaların fiziki arşivlenmesinden doğan saklama maliyeti de en aza indirilmiştir.

Teftiş Kurulu Başkanlığı Merkezden Denetim Ekibi tarafından günlük ve aylık çalıştırılan birçok senaryo ile riskli işlemler tespit edilmekte ve herhangi bir fiziki evrak talep edilmeden sistem üzerinden gerekli kontroller gerçekleştirilerek, Banka iş ve işlemlerinde operasyonel işlem güvencesi sağlanmaktadır.

Ziraat Bankası’nda soruşturma süreçlerinin sisteme aktarılması projesi ile birlikte yılda en az 20.000 adet A4 kağıt tasarrufu sağlanacağı tahmin edilmektedir.

Soruşturma süreçlerinin sisteme aktarılması çalışması 2015 yılında tamamlanacaktır.
Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından 2014 yılı içerisinde başlatılan ve 2015 yılının başında tamamlanması planlanan soruşturma süreçlerinin sisteme aktarılması ve sistem üzerinden takip edilmesi projesi ile birlikte, soruşturma raporlarının sistem üzerinden yazılması ve ilgili birimlere sistem üzerinden gönderilmesi sağlanacaktır.

Bu geliştirme ile soruşturma raporları fiziki olarak değil elektronik ortamda hazırlanacak ve izlenecek, dolayısıyla büyük oranda kağıt tasarrufunun yanı sıra zaman, maliyet ve enerji tasarrufu da sağlanacaktır. 2014 yılı içerisinde hazırlanan soruşturma raporları dikkate alındığında, söz konusu proje ile birlikte yılda en az 20.000 adet A4 kağıt tasarrufu sağlanacağı tahmin edilmektedir.

Atık Yönetimine Yönelik Çalışmalar

Ziraat Bankası’nda 2014 yılında, 500 ton atık kağıdın geri dönüşümü gerçekleştirilmiştir.
Ziraat Bankası birim ve şubelerinde 2003 yılında başlatılan bir uygulama ile yasal saklama süreleri sona ermiş evraklar ve atık kağıtlar geri dönüştürme amaçlı olarak anlaşmalı yetkili firmalara satılmaktadır. Böylelikle yeni kağıt hammaddesi üretimine katkıda bulunulmaktadır.

2014 yılında Genel Müdürlük birimlerinden 192 ton, iki firma ile yapılan sözleşme kapsamında Banka şubelerinden ise yaklaşık 500 ton atık kağıdın geri dönüşümü sağlanmıştır.

2014 yılında Banka tarafından, 775 ton (290.000 paket) A4 kağıdı, 1.140 ton ham kağıt olmak üzere toplamda 1.915 ton kağıt satın alınmış ve A4 kağıdı kullanımındaki azalma devam etmiştir.

Ziraat Bankası, 2014 yılında, 9 adet hizmet binasının kontrollü yıkımını gerçekleştirmiş ve malzeme geri dönüşümü sağlamıştır. Banka’nın 2015 yılı hedefi, sürdürülebilirlik dostu şube sayısını 400’e ulaştırmaktır.

G4-DMA, G4-EN23, G4-EN27, G4-EN31

Atık BT ve diğer elektronik-elektrikli malzemeler
Ziraat Bankası, atık BT malzemelerini (bilgisayar, yazıcı, fotokopi cihazı vb.), sistem kabini ve klima gibi sac ağırlıklı malzemeleri, akü, GİM kabini ve hurda ATM cihazlarını Çevre Bakanlığı’ndan taşıma ve işleme ruhsatı bulunan şirketlere satmaktadır. Böylelikle, atıkların çevreye zarar vermeleri engellenmekte, geri dönüşüme girerek hammadde olarak değerlendirilmeleri sağlanmaktadır.

Kimyasal atıklar
Ziraat Bankası, son kullanım tarihini doldurmuş yangın tüpleri kimyasallarının değiştirilmesi işleminde, ilgili kimyasalı toplama ve bertaraf etmeye yetkili şirketlerle çalışmaktadır. Denetlenen ve yetkili firmalarla çalışılarak, kimyasalların çevreye zarar vermeden en uygun şekilde imha sürecine girmesi sağlanmaktadır.

Boş toner kartuşlarının imhası
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 22 Mayıs 2012 tarih, 28300 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği” gereğince şubelerde kullanımı tamamlanan boş tonerlerin üretici firma sorumluğunda imha edilmesine başlanmıştır.

Hizmet Noktalarındaki İyileştirme Çalışmaları

Ziraat Bankası, çevreyi koruma yaklaşımı kapsamında, başta şube ağı olmak üzere tüm fiziki hizmet noktalarında sürekli iyileştirmeyi ve çevre dostu bir yapıya ulaşmayı öngören bir yaklaşım izlemektedir.

Tesisat, elektrik aksamı, teçhizat, mobilya, tefrişat gibi Ziraat Bankası inşaat projelerinde kullanılan malzemeler Ar-Ge kapsamında incelenmektedir. Söz konusu malzemelerin işlevselliği, geri dönüştürülme özellikleri dikkate alınarak ve çevreye etkisi gözetilerek zararı asgariye indirecek konseptler seçilmektedir.

Ziraat Bankası, çevreye olan etkilerini en aza indirme çalışmaları kapsamında ayrıca, inşaat faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan atık malzemelerin belediyeler tarafından gösterilen yerlere gönderiminin denetimini yapmakta ve yapı denetimi ile söz konusu malzemelerin şubeden gönderilmesini sağlamaktadır. Bu sayede Banka, çevreye pozitif katkıda bulunmaktadır.

2014 yılında 274 şube sürdürülebilirlik konsepti kapsamında ele alınmıştır.
Banka’da sürdürülebilirlik konsepti kapsamında, 2014 yılında 274 adet şubenin tadilatı gerçekleştirilmiştir. Şubelerin proje tasarımlarında ve uygulamalarda, seçilen ürünlerin klasik kullanımının ötesinde çevresel etkilerini de gözeten, yenilikçi ve endüstriyel malzemeler tercih edilmiştir. Bina yıkımlarında geri dönüşüm ile tekrar kullanılabilecek malzemeler, daha maliyet aşamasında dikkate alınarak, doğal malzemenin geri dönüşümüne önemli ölçüde katkıda bulunulmaktadır.

Mimari tasarımda doğal ışık kullanımını dikkate alan projelere odaklanmış olan Ziraat Bankası, çevreye zararlı malzeme kullanımını azaltan, 2 yıl gibi kısa vadede kendini amorti eden uygulamaları tercih etmektedir.

Ziraat Bankası, 2014 yılında, 9 adet hizmet binasının kontrollü yıkımını gerçekleştirmiş ve malzeme geri dönüşümü sağlamıştır. Banka’nın 2015 yılı hedefi, sürdürülebilirlik dostu şube sayısını 400’e ulaştırmaktır.

Ziraat Bankası’nda Veri Merkezleri Projesi yenileme çalışmaları tamamlandığında, Banka’da yıllık enerji tüketiminin 4.226.700 kWs seviyesine gerilemesi hedeflenmektedir.

G4-DMA, G4-EN6, G4-EN7

Enerji Kullanımını Azaltmaya Yönelik İnisiyatifler

Ziraat Bankası, 2014 yılında enerji kullanımını azaltmaya yönelik çok sayıda proje üzerinde çalışmalarını sürdürmüştür.

Ziraat Bankası Veri Merkezleri Projesi
Ziraat Bankası, veri merkezlerini güncel ihtiyaçların ışığında yeniden yapılandırma sürecindedir.

G4-DMA, G4-EN6, G4-EN7, G4-EN27, G4-EN31

Ziraat Bankası Veri Merkezleri Projesi, BT alanında;

Ziraat Bankası Veri Merkezleri Projesi ile sağlanacak olan kazanımlar şöyle özetlenebilir:

  1. Teknolojik olarak daha yeni, güvenli bir yapıya geçiş - risk yönetimi anlamında gelişme
  2. Daha yüksek süreklilik ve performansa sahip bir yapı
  3. Daha az enerji tüketimi - verimliliğin artırılması
  4. Büyüyebilir, esnek, modüler yapı

Güncel durumda Ziraat Bankası Veri Merkezleri on yılı aşkın süredir hizmet sunan bir altyapı ile çalışmaktadır. Yenileme projesi tamamlandığında, yıllık 6.570.000 kWs elektrik tüketen Veri Merkezlerinde, yenilenen altyapı sayesinde enerji tüketiminin 4.226.700 kWs seviyesine gerilemesi hedeflenmektedir.

Ayrıca yıllık tahmini 2.343.300 kWs’lik enerji tasarrufu ile yaklaşık olarak 300 bin dolarlık tasarruf sağlanması amaçlanmaktadır.

Green IT Projesi
Ziraat Bankası’nın sürdürülebilirlik önceliklerinden biri de enerji tasarrufu ve enerji kaynaklarının verimli kullanımıdır.

Banka, bölge, şube ve Genel Müdürlük birimlerinin kullandığı bilgisayarların enerji sarfiyatını optimize etmeyi hedefleyen Green IT projesini 2005 yılından bu yana başarıyla uygulamaktadır.

Banka’nın, bilgisayarların otomatik kapatılması ve Green IT politikaları kapsamında elde ettiği yıllık ortalama tasarruf 5 milyon TL seviyesindedir. Green IT yaklaşımı Ziraat Bankası’na;

sağlamaktadır.

İhalelerde e-imza uygulaması
Ziraat Bankası, ihalelerde zaman, personel ve araçların kullandığı yakıt ile kağıt tasarrufu sağlamayı hedefleyen e-imza uygulamasını benimsemiştir. Böylelikle, ihale süreçlerinde yakıt, kağıt gibi sarf malzemelerinin kullanımı en aza indirilmekte, doğaya verilen olası zarar ortadan kaldırılmakta, personelin ve zamanın başka işlere aktarılması mümkün olmaktadır.

Merkezden spot kontrol
Merkezden spot kontrol, Ziraat Bankası Merkezden Spot Kontrol ekibi tarafından, belirli periyotlarda tatbik edilen senaryolar ile genellik arz eden işlemler tespit edilerek uygulanmaktadır.

Herhangi bir fiziki evrak talep edilmeden sistem üzerinden gerekli kontroller gerçekleştirilmekte ve sistem üzerinden raporlamalar yapılmaktadır. Bu uygulama kağıt tasarrufunun yanı sıra zaman, maliyet ve enerji tasarrufu da sağlamaktadır.

Anlık kontroller

İç kontrolörler tarafından şubelerin anlık kontrol edilmesini sağlayacak Anlık Kontrol Projesi hayata geçirilecektir. Belirlenecek risk kriterleri kapsamında şube işlemleri, işlemin gerçekleştirildiği anda Anlık Kontrol Ekibi tarafından tetkik edilecek, hata tespit edilmesi durumunda Şubeler ile paylaşımda bulunularak gün tamamlanmadan önlem alınacaktır. Proje, hatalı işlemler sonucu oluşacak maliyeti azaltmasının yanı sıra, zaman, enerji ve kağıt tasarrufu da sağlayacaktır.

Araç alımlarında/kiralamalarında yakıt tüketimi kriteri
Ziraat Bankası’nın faaliyetlerinin çevre üzerindeki olası etkilerini en aza indirme hedefi kapsamında uyguladığı bir diğer kriter araç alımlarında/kiralamalarında yakıt tüketimi seviyesinin dikkate alınmasıdır. Satın alınan/kiralanan araçların yakıt tüketimi, alım sırasında sahip olma maliyeti içinde değerlendirilmekte ve daha az yakıt tüketen araçları teşvik eden kriterler ihale sürecine eklenmektedir. Böylelikle çevre üzerindeki olumsuz etkilerin ve aynı zamanda ülke fosil yakıt tüketiminin düşürülmesine dolaylı katkı sağlanmaktadır.

LED aydınlatmaya geçiş
Ziraat Bankası, hizmet noktalarında, mümkün olan her alanda enerji verimliliğini hedeflemektedir. Banka, diğer aydınlatmalara göre enerji tüketimi daha tasarruflu olan LED lamba sistemlerini, şubelerine, ışıklı reklam panolarına ve ATM konseptine yerleştirerek maliyetleri düşürmüş; zehirli gaz içerikli, insan sağlına zararlı floresan kullanımını en aza indirmiştir.

2014 yılında şube hatlarının yeni WAN yapısına geçiş işlemi tamamlanmıştır.
Ziraat Bankası şube hatlarının yeni WAN yapısına geçirilmesi çalışması tamamlanmıştır. Çalışma kapsamında, hız artırımı gibi konularda donanım değişikliğine gerek kalmamış; kullanımda olan yapısal kablolama sisteminde ise sadelik sağlanmıştır.

ATM’lerin merkezden izlenmesi
Ziraat Bankası yaygın bir ATM ağına sahiptir. Banka, ATM izleme ve girişleri ile ilgili biyometrik sistemleri kullanmaktadır. Projenin Şubat 2016 tarihine kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Proje tamamlandığında ATM kabin sıcaklığı ve enerji tüketimi ile ilgili veriler merkezden izlenebilecektir. Ölçümler ile ilgili veriler elde edildikçe kullanım ayarlaması yapılabilecek ve enerji harcama miktarının düşürülmesi söz konusu olabilecektir.

Ziraat Bankası, şubelerin merkezden teftişi yöntemiyle önemli ölçüde zaman, maliyet ve kaynak tasarrufu sağlamıştır.
Ziraat Bankası’nda 2014 yılı içerisinde Yeni Denetim Modeli’nin uygulamaya alınması ile birlikte, yıllık risklilik analizi çerçevesinde bir kısım küçük ölçekli şube, lokasyonuna gidilmeden merkezden denetlenmeye başlanmış; uygulama sayesinde önemli ölçüde zaman, maliyet ve kaynak tasarrufu sağlanmıştır.

Riskli işlemlerin teftiş senaryo ekibi tarafından tespiti neticesinde zaman, maliyet ve enerji tasarrufu gerçekleştirilmektedir.
Teftiş senaryo ekibi tarafından Ziraat Bankası kurumsal risk algısına uygun olmayan işlemlerin tespitine yönelik olarak hazırlanan senaryolar ile binlerce işlem arasından riskli işlemlerin tespiti yapılmaktadır.

Müfettişlerin riskli işlemlere yoğunlaşması ile Banka genelinde büyük ölçüde zaman, maliyet ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

G4-DMA, G4-EN6, G4-EN7, G4-EN27, G4-EN31

5 milyon TL
Ziraat Bankası’nın, bilgisayarların otomatik kapatılması ve Green IT politikaları kapsamında elde ettiği yıllık ortalama tasarruf 5 milyon TL seviyesindedir.
Ziraat Bankası hizmet noktalarında enerji verimliliği hedefiyle, diğer aydınlatmalara göre enerji tüketimi daha tasarruflu olan LED aydınlatmaya geçmiştir.

G4-DMA, G4-EN30
Çevre etkilerini azaltma çalışmaları kapsamında…

Ziraat Bankası’nın çevre üzerindeki dolaylı etkileri
Ziraat Bankası’nın çevre üzerindeki dolaylı etkileri ürün ve hizmet sunum döngüsünde ortaya çıkmaktadır.

Ziraat Bankası başta yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği olmak üzere, iklim değişikliğiyle mücadele ve çevrenin korunması açısından kilit öneme sahip iş kollarına finansman desteği sunmaktadır. Banka diğer taraftan Türkiye’nin tarım sektörü başta olmak üzere farklı işkollarında faaliyet gösteren on binlerce girişimci ve KOBİ’ye katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerini sunmaktadır.

Banka’nın raporlama döneminde bu kapsamda yürüttüğü faaliyetler hakkındaki detaylı bilgiler raporun Müşteriler başlıklı bölümünde sunulmuştur.

Ülke ekonomisine katma değer sağlayacak projelerin desteklenmesine önem veren Ziraat Bankası, bu kapsamda enerji sektörünü desteklemektedir. Banka’nın kurumsal kredi portföyündeki enerji sektörü payı 7,5 milyar TL bakiye ile %6’dır.

Dolaylı etkilerin sektörel uzmanlaşma ile daha etkin kontrolü
Sektörel uzmanlaşmaya inanan Ziraat Bankası, kurumsal stratejisine uygun olarak, ürün ve hizmetlerinin çevre ve iklim değişikliği üzerindeki dolaylı etkilerini daha etkin bir şekilde yönetmeye başlamıştır. Bu kapsamda Banka’da imalat, inşaat, tarım ve enerji yatırımlarına yönelik ihtisas birimleri oluşturulmuş, sektörlere yönelik teknik ve mevzuat değişimleri ile teşvikler çok daha yakından takip edilmesi ve değer önerisi güçlü çözümlerle müşteriye gidilmesi mümkün olmuştur.

Enerji sektörünün önemi ve Ziraat Bankası kredi portföyündeki payı
Ziraat Bankası, özellikle ülke ekonomisine katma değer sağlayacak ve dışa bağımlılığın azaltılmasını sağlayacak sektör ve projelerin desteklenmesine önem vermektedir. Bu sektörlerden başında enerji sektörü gelmektedir.

Enerji sektörü ülke dış ticaret açığının %60’ını oluşturmaktadır. Sektörde yapılan yatırımlar hem dış ticaret açığının azalmasına hizmet etmekte, hem de elektrik arzının zamanında gerçekleşmesini sağlamaktadır.

BDDK verilerine göre ülkemiz bankacılık sektöründe, enerji sektörüne kullandırılan toplam kredilerde Ziraat Bankası’nın payı 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla %7,7’dir.

Aynı tarihte Ziraat Bankası’nın kurumsal kredi portföyündeki enerji sektörü payı 7,5 milyar TL bakiye ile %6 seviyesindedir. Sektöre kullandırılan kredilerin 4,1 milyar TL’si nakdi, 3,4 milyar TL’si ise gayrinakdi niteliktedir.

Ziraat Bankası, enerji yatırımının türüne ve proje koşullarına göre proje finansmanı desteği sağlamaktadır. Banka, ayrıca, Dünya Bankası vb. uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan fonların kullanımına da aracılık etmektedir. Bu konudaki ayrıntılar için tıklayınız.

Enerji sektöründe yürütülen fonlama çalışmaları kapsamında, Ziraat Bankası raporlama süreçlerine ait çıktıları ve sektörel bazda önem arz eden konuların detaylandırıldığı proje analiz çalışmalarını, Banka’nın portal sayfasında e-doküman olarak iç paydaşların kullanımına sunmuştur.

Ziraat Bankası, sektörel kapasite geliştirme çalışmaları kapsamında, personelinin danışman şirketler tarafından düzenlenen “enerji verimliliği” konulu eğitimlere katılımını da sağlamaktadır.

Ziraat Bankası, çevreyi korumaya yönelik çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir.
Sürdürülebilirlik Politikası kapsamında belirlediği ilkeler ve hedefler doğrultusunda, sorumluluk sahibi bir kurumsal vatandaş olarak hareket eden Ziraat Bankası, 2015 ve sonrasında da çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını sürdürmeye kararlıdır. Çevreye katılan değeri geliştirme çalışmaları kapsamında Ataşehir, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi yerleşkesinde inşa edilecek Ziraat Kuleleri’nin LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) Sertifikasının alınması hedefi de bulunmaktadır.

%11,1
Ziraat Bankası’nın Genel Müdürlük toplam su tüketimi 2014 yılında %11,1 azalmıştır.
2014 yılında Ziraat Bankası Genel Müdürlük toplam karbon ayak izi 8.063,62 ton olup, bunun 3.661,20 tonu doğrudan emisyonlardan, 4.402,42 tonu ise dolaylı emisyonlardan kaynaklanmaktadır.

Ziraat Bankası 2014 Enerji Tüketimi ve Karbon Ayak İzi

G4-EN3, G4-EN4, G4-EN15, G4-EN16, G4-EN17, G4-EN18, G4-EN19

G4-EN3, G4-EN4, G4-EN15, G4-EN16, G4-EN17, G4-EN18, G4-EN19
Ziraat Bankası Genel Müdürlük birimlerinin 2014 yılı toplam karbon ayak izi

2014 yılı için hesaplanan Ziraat Bankası Genel Müdürlük toplam karbon ayak izi 8.063,62 ton olup, bunun 3.661,20 tonu doğrudan emisyonlardan, 4.402,42 tonu ise dolaylı emisyonlardan kaynaklanmaktadır.

Ziraat Bankası Genel Müdürlük Birimleri toplam doğrudan enerji tüketimi ve emisyonları  (Kapsam 1)*

 

2014

2013

Kapsam 1
değişim (%)

Genel Müdürlük

Doğrudan Enerji Tüketimi

Doğrudan Sera Gazı Emisyonları (Kapsam 1) - tCO2e

Doğrudan Sera Gazı Emisyonları (Kapsam 1) - tCO2e

 

Doğalgaz (m3)

509.790

963,79

1.470

-34,44

Benzin (litre)

29.395

79,14

81

-2,30

Dizel (litre)

972.479

2.618,27

1.015

157,96

TOPLAM

 

3.661,20

2.566

42,68

 

*Kapsam 1 emisyonundaki %42,68 oranındaki artışın temel nedeni Genel Müdürlük birimlerinde kullanılan dizel araç sayısındaki artıştır.

 

Ziraat Bankası Genel Müdürlük birimleri toplam dolaylı enerji tüketimi ve emisyonları (Kapsam 2)

 

2014

2013

 

Genel Müdürlük

Dolaylı Enerji Tüketimi

Dolaylı Sera Gazı Emisyonları
(Kapsam 2) - tCO2e

Dolaylı Sera Gazı Emisyonları
(Kapsam 2) - tCO2e

Kapsam 2
değişim (%)

Satın Alınan Elektrik (kwh)

9.588.280

4.402,42

4.732

-6,96

 

 
Ziraat Bankası Türkiye genelinde bölgesel ofisleri ve şubelerinin enerjisini ve emisyon verilerini takip etmektedir. Banka bölge ofisleri ve şubeleri için 2014 yılında dizel ve benzin tüketimini 3.465.799 litre, ilişkili doğrudan (Kapsam 1) emisyonlarını 9.331,19 tCO2e olarak hesaplamıştır. Banka ayrıca bölge ofisleri ve şubeleri için 2014 yılında elektrik tüketimini 6.052.905 kWh, ilişkili dolaylı (Kapsam 2) emisyonlarını 29.868,74 tCO2e olarak hesaplamıştır.

G4-DMA, G4-EN8

Ziraat Bankası 2014 yılı su tüketimi ve su ayak izi

Su Tüketimi

2013
Tüketimi

%
değişim

2014
Tüketimi

Su tüketimi – Genel Müdürlük (m3)

91.751

-11,10

81.569,69

TOPLAM

91.751

-11,10

81.569,69

 

Sunuş
Ziraat Bankası ve Sürdürülebilirlik
Üretilen ve Paylaşılan Değer