SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU 2014
EN Facebook Twitter Instagram Youtube Google Plus

Sürdürülebilirlik Sözlüğü

Doğal Kaynaklar: Doğa tarafından insanoğlunun kullanımına sunulan toprağın hem kendisi, hem de altında ve üstünde yer alan yenilenebilir ve yenilenemez, doğada kendiliğinden bulunan kaynaklardır. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler dünyanın doğal kaynaklarını oluşturur.

Ekolojik Ayak İzi: İnsanların kullandığı yenilenebilir kaynakları sağlayabilmek için gereken, biyolojik olarak verimli ve suyun bulunduğu alanı hesaplar. Tüketilen doğal kaynakların yeniden üretimi, oluşan atıkların geri kazanımı için ne kadar kara ve su sahasına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.

Ekosistem: Bir bölge içerisinde bulunan canlı organizmalar ve cansız varlıkların beraber oluşturdukları sistemdir.

Enerji Verimliliği: Aynı işi daha az enerji kullanarak, yani enerji tasarruf sağlayarak gerçekleştirmektir. Enerji verimliliği belirli bir hizmet (ısıtma, soğutma gibi) veya üretim için harcanan enerji miktarının, teknolojik uygulamalar veya teknik olmayan (daha iyi organizasyon ve yönetim, davranış değişiklikleri gibi) önlemlerle azaltılmasıdır.

Enerji Yoğunluğu: Birim hacim başına belirli bir sistemde saklanan enerji miktarıdır. Genelde yalnızca kullanılabilir ya da elde edilebilir enerji miktarı göz önüne alınır.

FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act): Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası, 2010 yılında ABD Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulmuştur. Dünyadaki tüm finansal kuruluşlar için geçerli olan ve birçok ülke tarafından yerel yasalar kapsamında uygulanan FATCA, Yabancı Finansal Kuruluşlar olarak adlandırılan ve ABD kökenli olmayan finansal kuruluşların, müşterileri arasındaki ABD vergi mükelleflerinin varlıklarını bildirilmekle yükümlü tutulmaları ile ilgili düzenlemedir.

Fosil Yakıtlar: Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır. Ölen canlı organizmaların oksijensiz ortamda milyonlarca yıl boyunca çözülmesi ile oluşur.

İklim Değişikliği: Doğrudan veya dolaylı olarak atmosferin kimyasal bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan bir tür atmosferik ya da astronomik değişikliklerdir. Atmosferdeki CO2 (Karbon dioksit), CH4 (Metan), C4H10 (Bütan) gibi sera gazlarının miktarlarındaki önemli ölçüde artışlar, küresel iklim değişimi problemini ortaya çıkarmıştır.

Karbon Ayak İzi: Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür ve iki ana parçadan oluşur: doğrudan/birincil ayak izi ve dolaylı/ikincil ayak izi.

KSS (Kurumsal Sosyal Sorumluluk): Şirketlerin kurumsal vatandaşlar olarak işlerini, çalışanlar ve paydaşlarıyla ilişkilerini sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel konularda duyarlı, etik, sorumluluk sahibi yaklaşımlarla gerçekleştirmeleri ve toplumsal konulara yatırım yapmaları anlamına gelir.

Küresel Isınma: Atmosfere salınan karbondioksit gibi sera etkisi yaratan gazların, yer kabuğu ve denizlerin ortalama sıcaklıklarında artışa neden olmasına denir. Dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılmaktadır.

Küresel Raporlama Girişimi (GRI): 1997 yılında Boston’da kurulan Amsterdam merkezli kuruluş, dünyada sürdürülebilirlik raporlamasının yaygınlaşmasına öncülük etmiş ve küresel anlamda kabul gören ilke ve yaklaşımları geliştirmiştir.

Küresel Raporlama Girişimi G4: GRI son nesil raporlama standardı olan G4’ü, Mayıs 2013’te Amsterdam’da düzenlenen uluslararası konferansta ilan etmiştir.

Leed Sertifikası: LEED (Leadership in Energy and Efficiency Design/Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik), ABD Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilmiş çevreye duyarlı yapı sertifikasıdır. Bugün LEED, dünyada en yaygın, en güvenilir ve en geçerli “Yeşil Bina Sertifika Sistemi”dir.

Sera Gazı Emisyonu: Belirli bir sürede atmosfere salınan sera gazlarının (H2O, CH2, N2O, ozon, karbondioksit, metan, nitrotoksit, idroflora karbonlar, terflora karbonlar ve kükürt hegzeflorür) atmosferdeki miktarına verilen addır.

Sürdürülebilir Kalkınma: İnsan ve doğa arasında denge kurarak, doğal kaynaklara zarar vermeden, kaynakların bilinçli olarak tüketilmesini sağlayarak gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkan verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamının ve kalkınmasının planlanmasıdır.

Sürdürülebilirlik: Daha iyi ve daha yaşanabilir bir dünya için çevresel, ekonomik ve sosyal faktörlerin insan ve çevre yararına bir araya getirilmesi ile ortaya çıkmıştır.

Yenilenebilir Enerji: Sürekli devam eden, doğal süreçlerden elde edilen enerji türüdür. Bu kaynaklar güneş, rüzgâr, akarsu, biyolojik süreçler ve jeotermal olarak sıralanabilir.

Sunuş
Ziraat Bankası ve Sürdürülebilirlik
Üretilen ve Paylaşılan Değer