SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU 2014
EN Facebook Twitter Instagram Youtube Google Plus

Çalışanlar

Ziraat Bankası, sektördeki liderliğini çalışanlarına borçludur. Bu yalın gerçekle hareket eden Ziraat Bankası, çalışanı her şeyin merkezinde kabul eden İK politikası ile Ziraatli’lerin geleceğe güvenle bakmasını sağlamayı hedeflemektedir.

G4-DMA

Ziraat Bankası, çalışanlarını sürdürülebilir bankacılığın mimarları olarak nitelendirmekte, doğru ve adil ücretlendirme, çağdaş çalışma koşulları ve bireysel gelişim imkanları sunarak insan kaynağına olan temel sorumluluğunu yerine getirmektedir.

Çalışanlarının çağın gereklerine ayak uydurabilen, değişime ve gelişime açık, takım çalışmasına yatkın, başarı odaklı, sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler olmalarını önemseyen Ziraat Bankası, sürekli gelişim felsefesi ile çalışanlarını kariyerleri boyunca desteklemektedir.

Ziraat Bankası’nın demografik yapısından satırbaşları

G4-LA2

Ziraat Bankası’nın insan kaynakları alanında temel misyonu, sektörde en iyilerin çalışmak istediği ve en çok tercih edilen banka olmaktır.

Ziraat Bankası, işe alım süreçlerinde en doğru çalışanları bünyesine katmaya odaklanmakta ve bütün işe alım sürecini bu doğrultuda yürütmektedir. Ayrıca Banka sunmuş olduğu haklar ve fırsatlarla çalışanlarının geleceğe güvenle bakmalarını sağlamaktadır.

Ziraat Bankası’nın yeni çalışan ihtiyacı her yıl düzenli olarak gözden geçirilmektedir. Farklı pozisyonlar için belirlenen işe alım şartları, Ziraat Bankası internet sitesi ve ulusal gazetelerin insan kaynakları bölümlerinde duyurulmaktadır.

İşe alım sınavlarına katılma koşullarını taşıyan adaylar, başvuru işlemlerini tamamlayarak uzman kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerçekleştirilen sınavlara girmeye hak kazanmaktadırlar. İşe alım sınavlarını başarıyla geçen adaylar, Ziraat Bankası’nın deneyimli yöneticileri tarafından mülakatlara tabi tutulmakta ve başarılı olan adaylar işe başlatılmaktadır. İşe başlayan bütün yeni personele Ziraat Bankası Etik İlkeler Sözleşmesi imzalatılmaktadır.

2014 yılında Ziraat Bankası’nda toplu yeni personel alımı yapılmamıştır. Ancak, 2015 yılında yapılacak büyük ölçekli işe alım çalışmalarına 2014 yılı itibarıyla başlanmış; Banka bünyesine katılacak yeni çalışanların başvuru ve sınav süreçleri 2014 yılı içerisinde tamamlanmıştır.

G4-EC6

2014 yılında Ziraat Bankası, yerel istihdam ilkesi kapsamında, işe alım sürecinde adaylara il tercihi yaptırmıştır.

G4-LA1

2014 yılında Ziraat Bankası’nda toplam 1.596 çalışan işten ayrılmış, çalışan devir hızı %7 olarak gerçekleşmiştir.

G4-DMA

Ziraat Bankası; çağdaş, insan haklarına saygılı, çalışan mutluluğunu gözeten bir iş ortamı yaratmıştır.

Çalışanların motive edilerek kurumsal bağlılıklarının artırılmasını, kurum stratejileri ile uyumlu bireysel başarıların ödüllendirilmesini hedefleyen Ziraat Bankası, uygulamakta olduğu performans yönetim sistemi kapsamının Genel Müdürlük birimleri de dahil edilerek genişletilmesi çalışmalarını sürdürmektedir.

Bilgiyi; düşük maliyetli ve hızlı bir yöntemle geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla e-eğitim ve mobil eğitimlerin artırılması, bu sayede çalışanların bilgiye her an erişebilmesi hedefiyle başlatılan çalışmalar da devam etmektedir.

Ziraat Bankası portalında ve e-posta yoluyla yapılan bilgilendirmeler ile personelin görev tanımları ve dağılımı ile performans ve ödüllendirme kriterleri açık ve şeffaf bir şekilde duyurulmaktadır. Ayrıca, yapılan usulsüzlükler ve kötüye kullanım gibi olumsuz vakalar ilgili Genel Müdürlük birimleri tarafından denetlenmektedir.

Ziraat Bankası’nda çalışanların %85’inden fazlası yükseköğrenim, lisans, lisansüstü ve doktora mezunudur.

Bireysel Performans Yönetim Sistemi çalışanların gelişimini ve ilerlemesini sürekli kılmayı öngörmektedir.

Ziraat Bankası Bireysel Performans Yönetim Sistemi, çalışanların objektif, ölçülebilen veriler ile önceden belirlenen parametreler doğrultusunda kişisel başarı ve sıralamalarını dönemler itibarıyla ölçen bir sistemdir. Sistem, yüksek performansın ödüllendirilmesi ve esas olarak satış kadrolarının verimliliğini artırmak amacı ile 2013 yılında tasarlanmıştır.

Ziraat Bankası Bireysel Performans Yönetim Sistemi, sayısal bazlı ve yetkinlik bazlı olmak üzere 2 temel boyutta kurgulanmıştır. Sayısal bazlı performans ölçümü, performansın stratejik hedeflerle ilişkilendirilmiş nesnel ölçütler aracılığıyla değerlendirilmesini ifade etmektedir. Sistemde, müşteri odaklılık, kârlılık, verimlilik ve risk yönetimine ilişkin göstergelerin sayısal performans puanına önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır.

Uygulama kapsamında; 2014 yılında Banka’nın kârlılığı ve faaliyet sonuçları dikkate alınarak, dönemsel prim bütçesi toplam aylık ücret ödemelerinin %8’ini geçmeyecek şekilde oluşturulmuştur. Söz konusu bütçe, objektif olarak belirlenmiş, somut ve sayısal olarak ölçülebilir kriterler doğrultusunda, üçer aylık dönemlerde Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında çalışanlara bireysel performans primi olarak ödenmektedir. Banka strateji ve hedefleri doğrultusunda pazarlama ağırlıklı olarak kurgulanan sistemde primler, daha fazla katkı sağlayan çalışanların daha yüksek kazanç elde etmesine imkan sağlayacak şekilde;

Prim hesaplamalarında, şube segment ve ölçeğine, bireysel performans sırasına ve görev pozisyonuna göre, iş birimlerinin ortak çalışması ile belirlenmiş farklı katsayılar kullanılmaktadır.

2014 yılının 3. çeyreğinden itibaren yapılan yeni düzenleme ile pazarlama grubu çalışanlarına, her dilimde sayısal performans puanları ile doğru orantılı olarak farklılaşan tutarda prim hesaplanmaktadır. 2014 yılı 4. çeyreğinden itibaren banko sorumlusu personele, görev aldığı bankonun performansı üzerinden prim hesaplanmaya başlanmıştır.

Yetkinlik Bazlı Performans Yönetimi projesi kapsamında yürütülen çalışmalar 2014 yılsonu itibarıyla büyük oranda tamamlanmıştır.

G4-DMA, G4-LA11

Ziraat Bankası’nda performans ve kariyer gelişim çalışmalarından satırbaşları:

2014 yılı son çeyreği itibarıyla Ziraat Bankası’nda bireysel performans değerlendirmesine tabi tutulan personelin toplam personele oranı %80,92’dir.


2014 yılında 4 dönem itibarıyla bireysel performans değerlendirmesine tabi tutulan saha personeli dikkate alındığında:

2014 son çeyreğinde bireysel performans değerlendirmesine tabi tutulan Genel Müdürlük personelinin %45’i erkek, %55’i kadındır.

 

%55

 

%45

bu personelin %52’si pazarlama, %48’i ise operasyon grubunda çalışmaktadır.

Pazarlama grubunda çalışan saha personelinin %63’ü erkek, %37’si kadındır.

%63  %37

Operasyon grubunda çalışan saha personelinin %56’sı erkek, %44’ü kadındır.

%56  %44

 

Değerlendirme sonuçları; performans primi, tayin, terfi vb. uygulamalarda da dikkate alınmaktadır. Sayısal bazlı performans değerlendirmesi kapsamında saha (koordinatörlükler, bölgeler ve şubeler) ve çalışanlarının (portföyler ve operasyon bölümü çalışanları), Genel Müdürlük tarafında ise; Firma Analiz, Proje Analiz ve Operasyon Merkezi Bölüm Başkanlıkları çalışanlarının sayısal bazlı bireysel performans ölçümü gerçekleştirilmiştir.

Yetkinlik Bazlı Performans Yönetimi çalışmaları kapsamında Görev Pozisyonu ve Birim bazında yetkinlik tanımlamaları ile değerlendirme sistemi tasarımı ve yazılım çalışmaları 2014 yılsonu itibarıyla büyük oranda tamamlanmıştır. Yetkinlik bazlı performans değerlendirmesine 2016 yılında geçilmesi planlanmaktadır.

Ziraat Bankası, 2015 yılında da görev pozisyonuna uygun kariyer olanakları ve çağdaş çalışma koşulları sunmayı sürdürecektir.

Ziraat Bankası, unvanda yükselmenin yanı sıra, görev pozisyonunda da yükselme uygulamaları ile kariyer imkanının zenginleştirilmesine devam edecektir.

Yönetici Aday Programı kapsamında, 2015 yılında düzenlenecek programlar sonucu başarılı olan Yetkili görev pozisyonundaki personelin, ihtiyaçlar dahilinde Şube Yöneticiliğine/Yöneticiliğe atanması uygulamasına devam edilecektir.

“Personel Görev Pozisyon ve Yer Değişikliği” ile ilgili talep ve görüşlerin sistem üzerinden alınmasına yönelik çalışmalar kapsamında Haziran-Temmuz ve Aralık-Ocak dönemleri itibarıyla personelin nakil taleplerinin değerlendirilmesi sürdürülecektir.

Öz Finans - İş Sendikası ile 31.12.2014 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesi ile İnsan Kaynakları süreçlerini etkileyen uygulamalara yönelik olarak İK mevzuatının güncellenmesi ve süreçlerin revize edilmesi planlanmaktadır.

Ziraat Bankası’nda Çalışan Performansını Değerlendirme: Gizli Müşteri Çalışması

Ziraat Bankası’nın 2014 yılında devreye aldığı Gizli Müşteri Çalışması;

gibi konularda her performans dönemi için yürütülmektedir.

Banka bünyesinde 2014 yılında, her 3 ayda bir olmak üzere 4 performans döneminde koordine edilen çalışmaya ilişkin raporlar hazırlanmış ve ilgili birimler sonuçlara ilişkin bilgilendirilmiştir. Web raporlama ekranı aracılığıyla, Şube ve Bölge Yöneticiliği ile Genel Müdürlük kullanıcılarının anket detaylarını görüntüleyebilmeleri sağlanmıştır.

Hali hazırda yürütülmekte olan söz konusu çalışma, 2016 yılı sonuna kadar 3’er aylık dönemler bazında devam edecektir.

G4-DMA, G4-LA11

Ziraat Bankası şeffaf kariyer yönetimi anlayışını benimsemiş bir işverendir.

Ziraat Bankası’nın insan odaklı İK politikası gereği, çalışanların yetkinliklerine uygun pozisyonlarda görev alarak iş tatmini sağlaması büyük önem taşımaktadır. Banka, aynı doğrultuda, yönetim kadrolarını kendi bünyesinden yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bu kapsamda unvan bazlı dikey organizasyonel yapılanmadan görev pozisyonu bazlı yatay organizasyonel yapıya geçilmiş, kariyer yönetiminde de “görev pozisyonu” uygulamasına başlanılmıştır. Çalışanların mesleki seviyesini gösteren unvan tanımlamasının yanı sıra, yürütülen göreve, hitap edilen müşteri segmentine ve pazarlama-operasyon ayrımına uygun olarak her bir çalışan için görev pozisyonu belirlenmiştir.

Banka’nın yönetici ihtiyacının karşılanması amacıyla Yönetici Aday Programı başlatılmıştır. Bu program çerçevesinde verilen eğitimler ile geleceğin yöneticileri yetiştirilmektedir.

2014 yılında, Ziraat Bankası’nda yürütülen terfi uygulamaları çerçevesinde çalışanların %25,16’sı unvanda yükselmek için yazılı sınav ve/veya mülakat sınavına katılmıştır. Sınav sonucunda başarı gösteren 4.006 çalışan bir üst unvana yükselmeye hak kazanmıştır.

4.006 kişi
2014 yılında Ziraat Bankası’nda yürütülen terfi uygulamaları çerçevesinde, sınav sonucunda başarı gösteren 4.006 çalışan bir üst unvana yükselmeye hak kazanmıştır.

G4-51, G4-52, G4-53

Ziraat Bankası’nda adil bir ücretlendirme politikası uygulanmaktadır.

Ziraat Bankası’nda çalışan ve yönetici ücretlendirmesi, her yıl sonunda bir sonraki yıl için tekrar gözden geçirilmektedir.

Ziraat Bankası ücret sistemi 2013 yılı içerisinde tespit edilen ihtiyaçlar çerçevesinde revize edilmiş ve 01.01.2014 tarihinden itibaren bazı yenilikler getirilmiştir. Çalışanlara; bir üst unvana yükselmeleri için bulundukları unvanda çalışmaları gereken asgari süreler dikkate alınarak, unvan ve görev pozisyonu ücretine ek olarak unvanda bekleme ücreti ödenmesi uygulamasına da bu kapsamda geçilmiştir.

Ücretlendirme Komitesi
Ziraat Bankası’nda ücretlendirme uygulamalarının Yönetim Kurulu adına izlenmesi ve denetlenmesinden Ücretlendirme Komitesi sorumludur. Komite, ücret politikalarının Banka’nın etik değerleri ve stratejik hedefleri ile uyumunu sağlamak üzere ücretlendirme politikası ve uygulamalarını risk yönetimi çerçevesinde değerlendirerek önerilerini periyodik olarak Yönetim Kurulu ile paylaşmaktadır.

Banka Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdür ücretlerine, ilgili yılın Genel Kurul Toplantısı sırasında karar verilmektedir. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Temsilcisi’nin verdiği önerge doğrultusunda ücretler belirlenmektedir.

G4-DMA, G4-LA13

Ziraat Bankası’nda çalışanlara özlük ve parasal hakları unvan ve görev pozisyonuna göre uygulanmakta, cinsiyet ayırımı yapılmamaktadır.

G4-DMA

Toplu İş Sözleşmesi
1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Banka ile Öz Finans-İş Sendikası arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi hükümleri de ücretlendirme politikası kapsamında uygulanmaya başlanacaktır.

Öz Finans-İş Sendikası, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün 9 Eylül 2014 tarih ve 75014829/103.03/16164 sayılı yazısı ile Ziraat Bankası ile Toplu İş Sözleşmesi yapmaya yetkili kılınmıştır. 6356 sayılı kanunun 47. Maddesi uyarınca yürütülen görüşmeler, 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla sonuçlanmış ve Banka tarihinde ilk defa Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştır.

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle geçerli olacak Toplu İş Sözleşmesi ile sendika üyesi olan Banka personeline ilave haklar sağlanmıştır. Bu çerçevede sendika üyelerine aylık ek ödeme yapılmakta, ayrıca üyelerin bazı izin hakları bulunmaktadır.

Çalışanlarının haklarına saygı gösteren ve koruyan Ziraat Bankası’nda sendikalaşma oranı %70,2’dir.

G4-11, G4-LA4

Toplu İş Sözleşmesinde gerek çalışanın gerekse işverenin iş akdini feshetmesi durumunda uygulanan ihbar sürelerine de yer verilmiştir.

Ziraat Bankası’nın sendikalaşma oranı %70,2’dir.

Bireysel Emeklilik
Ziraat Bankası çalışanlarına yönelik işveren katkılı grup emeklilik uygulaması 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş. nezdinde gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesine en az 50 TL olmak üzere brüt maaşın %3 oranında aylık katkı payı ödemesi yapan çalışanlar için Banka tarafından brüt maaşın %3’ünü geçmeyecek şekilde ve 50 TL’den az olmamak şartıyla katkı payı ödemesi uygulaması sürdürülmektedir.

1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Banka çalışanlarına katkı payı ödeme şartı olmaksızın aylık 50 TL tutarında işveren katkı payı ödeme uygulamasına başlanmıştır. Söz konusu tutar, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 100 TL’ye yükseltilecektir. Diğer taraftan, Bizbize Gruba Bağlı Grup Emeklilik Planı çerçevesinde, Banka çalışanları ve yakınlarından BES poliçesi giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi alınmamakta, fon işletim gideri kesintisinde ise indirimli fiyat uygulanmaktadır.

Fazla mesai uygulaması
Ziraat Bankası, 2014 yılında çalışanlarının işlerini gün içinde bitirmeleri esası ile şube ve bölge personeli tarafından yapılan fazla mesailerin takibine imkan tanıyan sistemi geliştirerek devreye almıştır. Sistem, gerek ödemelerin yurt çapında standart ve şeffaf hale getirilmesi, gerekse birimlerin ihtiyaçlarının tespiti açısından daha etkin bir şekilde kullanılmaya başlanılmıştır.

Banka’da ayrıca fazla mesai yapan birimler ve personel takip edilmekte, fazla mesai nedenleri araştırılmakta, azaltılması yönünde tedbirler alınmaktadır.

Sağlık yardımı ve uygulamaları
Ziraat Bankası özel hukuk hükümlerine tabi çalışanlar ve aile fertlerine, SGK tarafından sunulan sağlık hizmetlerine ek olarak;
• Banka Yönetim Kurulu’ndan alınan yetkiler çerçevesinde Ziraat Bankası bütçesinden;
• Sağlık Yardım Sandığı (Sandık) üyeleri için ise Sandık Yönetim Kurulu’ndan alınan yetkiler çerçevesinde Sandık bütçesinden
belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda tedavi yardımı sağlamaktadır.

Banka, ayrıca çalışanlarının sağlık hizmeti almaları amacıyla hastane, klinik görüntüleme merkezleri, muayenehane vb. sağlık hizmeti sunucularıyla özel anlaşmalar yapmakta ve portalda tüm çalışanlarına duyurmaktadır.

İzin uygulamaları
Ziraat Bankası çalışanlarının yıllık izin süreleri İş Kanunu hükümlerine göre düzenlenmiştir. Banka bünyesinde 5 yıldan az hizmet süresi olan sendika üyelerine, 14 yerine 16 iş günü izin hakkı verilmiştir. Ayrıca, tüm personelin yıllık izinlerinin bir bölümünü kesintisiz 10 gün olarak kullanmasına ilişkin duyurular düzenli olarak yapılmakta ve izinlerin kullanım durumu takip edilmektedir.

G4-DMA, G4-LA10, G4-HR2

Ziraat Bankası’nda, çevreye olumsuz etkilerin de dolaylı olarak önüne geçildiği e-eğitim programlarına, 2014 yılında 118.277 eğitim kişilik katılım sağlanmıştır.

Ziraat Bankası’nda 2014 yılında geniş kapsamlı eğitim çalışmaları yürütülmüştür.

Ziraat Bankası çalışanların görev pozisyonlarının gerektirdiği yetkinliklere ulaşması hedefiyle sürekli eğitim programları düzenlemektedir.

2014 yılında;

ana başlıklarında eğitimler düzenlenmiştir.

2014 yılı içerisinde toplam 14.719 personele eğitim verilmiş, personel başına ortalama 15,46 saat eğitim gerçekleştirilmiştir.

E-eğitim uygulamalarının yaygın kullanımı ile çevreye katkı

Ziraat Bankası, yaygın hizmet ağının bir gereği olarak, e-eğitim uygulamalarını da yoğun olarak kullanmaktadır. İşgücü kaybı olmadan, kısa sürede daha fazla personele eğitim sunma imkanı tanıyan e-eğitim, personelin çalıştığı yerden, hatta evinden erişim sağlayabildiği, kişilerin kendi öğrenme hızına göre eğitim alabildiği ve sınıf içi eğitimleri destekleyen çalışmalardır. E-eğitim uygulamaları ile ulaşım ihtiyacı azaltılarak çevreye olumsuz etkilerin de dolaylı olarak önüne geçilmektedir. 2014 yılında e-eğitim programlarına 118.277 eğitim kişilik katılım sağlanmıştır.

G4-SO4

Yıl içinde suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda da eğitim çalışmaları düzenlenmiştir. Bu eğitimlere ilişkin detaylar aşağıdaki tabloda verilmiş olup, Ziraat Bankası personelinin %97,97’si söz konusu eğitimlere katılmıştır.

Eğitim verilen personelin toplam personel sayısına oranı (%)

Genel Müdürlük

Yüz yüze eğitim

0,84

97,97

Uzaktan eğitim

93,33

Şube/Acenteler

Yüz yüze eğitim

0,46

Uzaktan eğitim

98,42

 

G4-LA9

 

 

Erkek

Kadın

Görev Pozisyonları

Eğitim Kişi Sayısı*

Ortalama Kişi Başı Eğitim Saat

Eğitim Kişi Sayısı*

Ortalama Kişi Başı Eğitim Saat

Yönetici

6.353

1,84

1

0,67

Diğer

30.600

15,40

12

12,09

Genel Toplam/Ortalama

36.953

17,23

17.064

12,76

 

* Eğitim Kişi; İstatistiklerde, örneğin bir kişinin 3 farklı eğitim programına katıldığı bir durumda, eğitim kişi sayısı 3, gerçek kişi sayısı ise 1 olarak hesaplanmaktadır.

Ziraat Bankası her türlü eğitimi, faaliyetlerinin ve iş yapış biçiminin bir parçası olarak değerlendirmektedir. Banka bu kapsamda 2014 yılında, 2.080 üniversite öğrencisine staj imkanı tanımıştır.

G4-DMA, G4-LA9, G4-LA10

Diğer faaliyetler
2014 yılında mesleki beceri eğitimi kapsamında 970 meslek lisesi ve 20 üniversite öğrencisine, staj kapsamında ise 2.080 üniversite öğrencisine eğitim imkanı tanınmıştır.

Banka’ya yeni başlayan çalışanlara Banka’yı ve Banka kültürünü tanıtmak, işlerini kolaylaştıracak bilgileri bir arada sunmak amacıyla “Ziraat’e Hoşgeldiniz” kitabı hazırlanmış ve dağıtılmıştır.

2015 yılı için planlanan eğitim uygulamaları:

1) Eğitim Yönetim Sisteminin (LMS) uygulamaya alınması

2) Yeni Denetim Modeli bulgularına dayalı olarak uzaktan eğitim modülü
Yeni Denetim Modeli bulguları kullanılarak tamamen ihtiyaca ve kişiye özgü eğitimler düzenlenmektedir. Söz konusu eğitimlerin hızlı bir şekilde Banka çalışanlarına ulaşmasının sağlanması için tespit edilen konularda uzaktan eğitim tasarlanacaktır. Bu sayede kişinin, tespit edilen bulgusuna yönelik eğitimi tamamlaması sağlanacaktır.

3) Yöneticilere/yetkililere yönelik mobil eğitim uygulaması
Mobil eğitimler ile istenilen zamanda ve yerde eğitim almak isteyen personele kısa ve öz; video, ses, resim ve metinle desteklenebilecek eğitimlerin, altyapı yatırımına ihtiyaç duyulmadan sunulabilmesi sağlanacaktır.

4) Performans yönetimi verilerinin eğitim ihtiyaç analizinde kullanımı
Banka çalışanlarının temel, fonksiyonel ve yönetsel yetkinliklerinde tespit edilen gelişim alanlarına yönelik eğitim ve gelişim programları düzenlenmesi planlanmaktadır.

G4-DMA, G4-LA5, G4-LA6, G4-LA7, G4-LA8

Çalışan sağlığı ve güvenliği, Ziraat Bankası insan kaynakları politika ve uygulamalarının temel unsurlarındandır.

Az tehlikeli işyeri sınıfına dahil olan Banka’da, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde gereken tüm önlemler alınmaktadır.

Söz konusu kanun kapsamında, işverenin çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlama konusundaki görev ve sorumluklarının yerine getirilmesi amacıyla Ziraat Bankası İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. Anılan kurul Finansal Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısının Başkanlığında görev yapmakta, kurulda ayrıca ilgili birimlerin Bölüm Başkanları ile işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve çalışan temsilcisi yer almaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyon Kurulu’nun görev ve yetkileri arasında;

bulunmaktadır.

Ziraat Bankası’nda gerçekleştirilen kurul toplantılarında tanımlanmış görev ve yetkilere uygun olarak, Banka çalışanlarının İSG eğitimleri, ilkyardım personel eğitimi, periyodik sağlık muayenesi, periyodik test ve bakımlar, risk değerlendirme raporları, tatbikat ve tahliyeler, alt işverenlerle ilgili konular ele alınmakta, yasal bir zorunluluk olarak toplantılar en az 3 ayda bir tekrarlanmaktadır.

2014 yılında Ziraat Bankası’nda 3.752 kişiye iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmiştir.

Banka’da kaza oranı yüksek ya da belirli hastalıklara yakalanma riski fazla mesleki faaliyetlerde bulunan çalışanlar bulunmamaktadır.

Banka’da 2014 yılında yaralanma, meslek hastalığı, grev, lokavt, doğal afet, bina yıkılması ve çökme gibi nedenlerle çalışılmayan iş günü bulunmamaktadır.

Benzer şekilde, Ziraat Bankası’nda 2014 yılında ölümle sonuçlanan iş kazası yaşanmamıştır.

Sendika ile Banka arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde 6331 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği hükümleri de yer almaktadır.

Çalışan sağlığı ve güvenliğini İK politikasının temel unsuru olarak gören Ziraat Bankası, 2014 yılında 3.752 kişiye iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vermiştir.

Ziraat Bankası, katılımcı ve paylaşımcı bir iş ortamının sürdürülebilirliğini hedeflemektedir.

Çalışan iletişimine büyük önem veren Ziraat Bankası, bu kapsamda çeşitli iletişim kanallarını kullanmaktadır.

Ziraat Bankası Öneri Sistemi
Çalışanları ile iletişiminde yenilikçi bir yaklaşımı benimseyen ve destekleyen Ziraat Bankası, çalışanlarının öneri ve geri bildirimlerini sürekli gelişim için değerlendirmektedir.

Çalışanları karar alma mekanizmasına dahil etmek, çalışanların bilgi birikimlerinden yararlanmak, onları araştırmaya teşvik etmek, hizmetlerde sürekli olarak verim ve kaliteyi yükseltmek hedefleriyle; tüm Banka çalışanları tarafından aktif olarak kullanılan, önerilerin hızla ilgililerine ulaştığı ve değerlendirildiği öneri sistemi uygulaması, 2014 yılında devreye alınmıştır.

Öneri sistemi aracılığıyla çalışanlardan gelen öneriler, ilgili birimlerce anlık olarak değerlendirilmekte ve hayata geçirilmektedir. Bu kapsamda, 2014 yılı içerisinde sisteme 7.205 adet öneri iletilmiş ve uygun görülenler için gerekli aksiyonlar alınmıştır

Ziraat Bankası’nda 2014 yılında uygulamaya alınan Yeni Nakil Talep Sistemi ile personelin yöneticisinin de görüşü alınarak, çalışmak istediği yerleri İnsan Kaynakları Bölüm Başkanlığı’na iletebilmesine imkan tanınmıştır.

Yeni Nakil Talep Sistemi
2014 yılında uygulamaya alınan Yeni Nakil Talep Sistemi ile personelin belirli dönemlerde, yöneticisinin de görüşü alınmak suretiyle, çalışmak istediği yerleri İnsan Kaynakları Bölüm Başkanlığı’na iletebilmesi sağlanmıştır.

Oluşturulan skorlama modülüyle çalışan talepleri objektif bir şekilde değerlendirilmektedir. Yine aynı sistem üzerinden yöneticiler de, yetkinliklerini göz önünde bulundurarak çalışanlarına ilişkin görev pozisyonu değişikliği önerebilmekte, böylece çalışanlarının kariyer gelişimine katkıda bulunmaktadır.

Çalışanların özlük haklarını etkileyen değişiklikler olması halinde, bu durum çalışanlara yazılı olarak duyurulmakta ve 6 iş günü içinde kabul/ret etmeleri talep edilmektedir.

G4-LA1, G4-LA12

Ziraat Bankası’nda, aşağıda belirtilen görevlerin cinsiyet, yaş grubu ve eğitim düzeyine göre dağılımı aşağıda sunulmuştur.

Tablo 1 (Cinsiyet dağılımı)


Görev/Cinsiyet

Erkek (%)

Kadın (%)

Genel Toplam (kişi)

Genel Müdür Yardımcısı

100

 

11

Grup Başkanı

85,71

14,29

7

Bölüm Başkanı

95,45

4,55

44

Bölge Koordinatörü

100

 

9

Bölge Yöneticisi

100

 

38

Genel Toplam

97,25

2,75

109

 

Tablo 2 (Yaş grubu dağılımı)


Görev/Yaş

30-40

41-50

51+

Genel Toplam

Genel Müdür Yardımcısı

 

9

2

11

Grup Başkanı

 

4

3

7

Bölüm Başkanı

16

28

 

44

Bölge Koordinatörü

 

3

6

9

Bölge Yöneticisi

2

26

10

38

Genel Toplam

18

70

21

109

 

Tablo 3 (Eğitim düzeyi dağılımı)


Görev/Eğitim

Önlisans (%)

Lisans (%)

Yüksek (%)

Doktora (%)

Genel Toplam (kişi)

Genel Müdür Yardımcısı

 

81,82

18,18

 

11

Grup Başkanı

 

85,71

14,29

 

7

Bölüm Başkanı

 

56,82

36,36

6,82

44

Bölge Koordinatörü

11,11

66,67

22,22

 

9

Bölge Yöneticisi

 

73,68

23,68

2,63

38

Genel Toplam

0,92

67,89

27,52

3,67

109

 

G4-LA1, G4-10, G4-LA12

Genç istihdamına önem veren Ziraat Bankası’nda, çalışanların %33,27’si 30 yaş altındadır.

Ziraat Bankası insan kaynağının cinsiyet, yaş grubu ve eğitim düzeyine göre dağılımı aşağıda sunulmuştur.

Tablo 1 (Cinsiyet dağılımı)


Cinsiyet

Kişi Sayısı

%

Erkek

14.235

60,27

Kadın

9.382

39,73

Genel Toplam

23.617

100,00

 

Tablo 2 (Yaş grubu dağılımı)


Yaş

Kişi Sayısı

%

30 -

7.858

33,27

30-50

13.816

58,50

51+

1.943

8,23

Genel Toplam

23.617

100,00

 

Tablo 3 (Eğitim düzeyi dağılımı)


Öğrenim Durumu

Kişi Sayısı

%

Orta

65

0,28

Lise

3.009

12,74

Ön Lisans

2.961

12,54

Lisans

15.484

65,56

Yüksek Lisans

2.064

8,74

Doktora

34

0,14

Genel Toplam

23.617

100,00

 

Tablo 4 (Genel Müdürlük/Bölge/Şube dağılımı)


Birim

Sayı

%

Bölge

281

1,19

Genel Müdürlük

4.530

19,18

Şube

18.714

79,24

Yurt Dışı

92

0,39

Genel Toplam

23.617

100,00

 

Ziraat Bankası’ndaki organizasyonel yapılanma kırılımında cinsiyete göre toplam çalışan sayısı aşağıda sunulmuştur.

Birim

Erkek (%)

Kadın (%)

Genel Toplam

Genel Müdürlük

62,05

37,95

4.530

Bölge Koordinatörlüğü

68,63

31,37

51

Bölge Yöneticiliği

76,96

23,04

230

Kurumsal Şube

52,6

47,4

384

Girişimci Şube

59,9

40,1

1.778

Şube

59,67

40,33

16.552

Yurt Dışı

73,91

26,09

92

Genel Toplam

60,27

39,73

23.617

 

Ziraat Bankası’nda 2014 yılında doğum izniyle ilgili veriler aşağıdaki gibidir:

2014 yılı içinde;

Kadın

Erkek

a. Doğum iznine hak kazanan toplam çalışan sayısı (cinsiyete göre)

842

856

b. Doğum izni alan toplam çalışan sayısı (cinsiyete göre)

842

856

c. Doğum izninin sona ermesinden sonra işe dönen toplam çalışan sayısı (cinsiyete göre)

840

846

d. Doğum izninin sona ermesinden sonra işe dönen ve işe dönüşlerinden on iki ay sonra hala Bankamızda olan toplam çalışan sayısı (cinsiyete göre)

839

842

e. Doğum izni alan çalışanların işe dönüş ve işte kalma oranları (cinsiyete göre)

%99,6

%98

 

Ziraat Bankası’nda 2014 yılında gerçekleştirilen unvanda yükselme sınavına, çeşitli unvanlardan toplam 5.943 kişi katılmıştır.

G4-LA1, G4-LA3

Ziraat Bankası’nda 2014 yılında unvanda yükselme sınavına katılan personel dağılımı aşağıdaki gibidir:

Unvan

Erkek

%

Kadın

%

Genel Toplam

Avukat

3

33,33

6

66,67

9

Mühendis

7

100

-

0

7

Servis Görevlisi

1.432

59,79

963

40,21

2.395

Servis Yetkilisi

1.210

68,25

563

31,75

1.773

Uzman

100

56,82

76

43,18

176

Uzman Yardımcısı

63

49,22

65

50,78

128

Yönetmen Yardımcısı

407

53,62

352

46,38

759

Destek Asistanı

657

94,4

39

5,6

696

Genel Toplam

3.879

65,27

2.064

34,73

5.943

 

G4-LA1

Ziraat Bankası’ndaki organizasyonel yapılanma ve yaş kırılımında personel devir hızına ait veriler aşağıda sunulmuştur.

Birim

2014 Yeni Personel

2014 Ayrılan Personel

Personel Devir Hızı Oranı

Erkek

Kadın

Genel Toplam

Erkek

Kadın

Genel Toplam

Erkek

Kadın

Genel Toplam

Genel Müdürlük

 

 

 

264

73

337

10

5

8

19-30

 

 

 

45

16

61

6

3

5

31-40

 

 

 

28

17

45

3

3

3

41-50

 

 

 

33

25

58

5

7

5

51+

 

 

 

158

15

173

39

23

36

Bölge Koordinatörlüğü

246

174

420

2

1

3

4

5

4

19-30

124

83

207

 

1

1

0

8

4

31-40

98

81

179

1

 

1

7

0

5

41-50

24

10

34

1

 

1

11

0

10

51+

 

 

 

 

 

 

0

0

0

Bölge Yöneticiliği

 

 

 

26

13

39

7

8

7

19-30

 

 

 

3

1

4

1

2

2

31-40

 

 

 

2

3

5

2

4

3

41-50

 

 

 

4

4

8

7

19

10

51+

 

 

 

17

5

22

77

167

88

Kurumsal Şube

1

 

1

1

4

5

1

3

2

19-30

1

 

1

 

3

3

0

5

3

31-40

 

 

 

 

 

 

0

0

0

41-50

 

 

 

1

1

2

9

7

8

51+

 

 

 

 

 

 

0

0

0

Girişimci Şube

3

2

5

27

17

44

3

3

3

19-30

 

1

1

10

6

16

3

2

3

31-40

2

1

3

3

4

7

1

2

1

41-50

1

 

1

2

3

5

2

4

3

51+

 

 

 

12

4

16

59

100

65

Şube

41

21

62

853

301

1.154

8

4

7

19-30

25

13

38

129

90

219

3

3

3

31-40

13

6

19

53

25

78

2

1

2

41-50

3

2

5

105

82

187

5

6

6

51+

 

 

 

566

104

670

41

42

41

Yurt Dışı

 

 

 

2

1

3

3

4

3

19-30

 

 

 

 

 

 

0

0

0

31-40

 

 

 

 

 

 

0

0

0

41-50

 

 

 

 

 

 

0

0

0

51+

 

 

 

2

1

3

44

33

40

Genel Toplam

291

197

488

1.175

410

1.585

8

4

7

* Ticari şubelerin kapanması ve segment değiştirmesinden dolayı (Kurumsal Şube, Girişimci Şube, GDİŞ, Şubelere dönüşmesi), 2014 yılı başında mevcut 378 Ticari Şube personeli ortalama personel sayısına dahil edilmemiştir.
**  2014 yılı Ticari Şubelerden ayrılan 11 kişi ayrılan personel sayısına dahil edilmemiştir.

Sunuş
Ziraat Bankası ve Sürdürülebilirlik
Üretilen ve Paylaşılan Değer