SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU 2014
EN Facebook Twitter Instagram Youtube Google Plus

Ziraat Bankası’nın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Anlayışı

Ziraat Bankası, kültürel değerleri korumak, toplumsal birikime katkı sağlamak, gelenek-görenekleri sürdürmek amacıyla devamlılığı olan sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmektedir.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS); şirketlerin ticari faaliyetleri ile sosyal ve çevresel meselelerin birleştirildiği, paydaşlar ile gönüllülük esasına dayanan bir alanda ilişki kurulabildiği bir kavram olarak tanımlanmaktadır.

KSS, sadece kurumların uluslararası pazarlarda daha rekabetçi olabilmesi, çalışanların iş süreçlerine daha etkin katılması, çevrenin korunması, sivil toplumla işbirliklerinin gelişmesi için yararlı değil, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi ve toplumsal alanda başarıya ulaşabilmek için de önemli bir unsurdur.

Kurumsal Sosyal Sorumluluğun kurumlar tarafından yasal zorunluluklar sebebiyle değil, gönüllü olarak şirket stratejilerine dahil edilmesi, en ideal yaklaşım ve en sürdürülebilir yol olarak kabul edilmektedir.

Ziraat Bankası, 151 yıldır toplumsal paylaşım ruhu ve topluma pozitif katkı yapma bilinciyle hareket etmektedir.

Topluma değer katacak ve bireyin gelişmesini sağlayacak birçok çalışma yürüten Banka, başta kültür, sanat, spor ve eğitim olmak üzere çeşitli alanlara artan oranda destek sunmaktadır.

Ziraat Bankası, kültürel değerleri korumak, toplumsal birikime katkı sağlamak, gelenek-görenekleri sürdürmek amacıyla, devamlılığı olan sosyal sorumluluk projeleri tasarlamakta ve yürütmektedir. Banka, bu tutumu, üzerine düşen görevin ötesinde, misyonunun bir gereği olarak nitelendirmektedir.

Ziraat Bankası’nın 2014 yılındaki Kurumsal Sosyal Sorumluluk çalışmaları aşağıda özetlenmiştir.

Tarihte bir ilk: Ziraat Bankası Bankacılık Müzesi

Türkiye’nin ilk bankacılık müzesi unvanına sahip olan Ziraat Bankası Bankacılık Müzesi, 20 Kasım 1981 tarihinde açılmıştır. Ziraat Bankası’nın 151 yıllık köklü geçmişinin sergilendiği Müze, Ankara’nın Ulus semtinde bulunan tarihi Genel Müdürlük binasının Şeref Salonu’nda yer almaktadır.

Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi açısından önemli bilgi kaynaklarını barındıran Ziraat Bankası Bankacılık Müzesi’nde, Türk bankacılık sisteminde kullanılmış olan antika objelerin yanı sıra Türk resim sanatından benzersiz eserler de yer almaktadır. Müze ayrıca geçmişten bugüne bankacılığın gelişimini de gözler önüne sermektedir.

1990’lı yıllarla birlikte sanata verdiği desteği artıran Ziraat Bankası’nın, sanatseverlerin hizmetine sunduğu Ankara Kuğulu ve İstanbul Tünel Sanat Galerilerinde, 2014 yılında, 28 binden fazla sanatseverin ziyaret ettiği toplam 34 adet sergi açılmıştır.

Ziraat Bankası’nın değişmez geleneği: Sanata ve Sanatçıya Destek

Ziraat Bankası, “Sanat İçin Sanatın İçinde” sloganı ile hareket ederek, kurumsal tarihinin değişmez geleneği olan sanata ve sanatçıya desteğini, her dönemde üstlendiği sistematik projelerle ortaya koymaktadır.

1990’lı yıllarla birlikte sanata verdiği desteği artıran Ziraat Bankası, sanatseverlerin hizmetine sunduğu Kuğulu, Tünel, Kızıltan Ulukavak Sanat Galerileri ve Ömer Nafi Güvenli Sergi Salonu ile Türk sanatına yeni mekanlar kazandırmıştır.

2014 yılında Ankara Kuğulu ve İstanbul Tünel Sanat Galerilerinde, 28 binden fazla sanatseverin ziyaret ettiği toplam 34 adet sergi açılmıştır.

Topluma katılan değeri geliştirme çalışmaları: Ziraat Bankası Resim Koleksiyonu

Ziraat Bankası, toplumların kalkınması ve gelişmesi, muasır medeniyetler seviyesine gelmesi için hayatın aynası olan kültür ve sanatın kitlelere ulaşmasının öneminin bilincindedir.

Bu bilinçle hareket eden Banka, 1863’ten beri kültür ve sanata kalkınma programlarının içinde yer vermektedir. Banka, tarihi boyunca, dönemin önde gelen sanatçılarının heykel ve tablolarını koleksiyonuna katmış ve sanatsal değere sahip çok sayıda eserle koleksiyonunu zenginleştirmiştir.

Söz konusu koleksiyon, 19. yüzyılın başlarında değişen Osmanlı toplumunun tarihsel izlerini belirleyen, gelişimini kapsamına alan örneklerle başlamakta ve günümüze kadar süren sanatsal değişimleri gözler önüne sermektedir.

Ziraat Bankası koleksiyonu, romantik manzara duyarlılığından, izlenimci ve sembolist yorumlara; ekspresyonist yaklaşımlardan, kübizmin izinde gelişen arayışlara, Paris Ekolü’nün soyut hareketine kattığı atılımlardan lekesel soyutlamalar ve geometrik soyut ekspresyonlara, geleneksel kaynaklar ve sosyal gerçeklikler üzerine kurulan kompozisyonlardan, çağcıl atılımlara, modernizmin izini ve izmlerini izleyen sanatçıların yapıtlarını barındırmaktadır.

Ziraat Bankası, bir yandan koleksiyonerlik bilincine örnek oluştururken, diğer yandan sanatsal kıstaslara uyumlu, yöntem ve sistemlerle destekli, bilinçli, doğru ve sağlıklı koleksiyon yapmanın anlamını ve sonuçlarını belgeleyen Koleksiyon kitabıyla ve düzenlediği kapsamlı sergilerle koleksiyonunda bulunan eserleri toplumla paylaşmaktadır. Bu paylaşımlar, Banka’nın toplumun kültürel gelişimine öncülük etmeye kararlı olduğunun kanıtlarıdır.

Ziraat Bankası galerilerinde sergileyen sanatçıların yapıtlarından ve yağlıboya ağırlıklı, suluboya, guaj, pastel, baskı, seramik ve heykel türlerinden oluşan Ziraat Bankası Resim Koleksiyonu, 2.500’den fazla eseri içermekte ve her geçen gün genişlemektedir.

Banka söz konusu yapıtları, önümüzdeki dönemde İstanbul’un Cağaloğlu semtinde halen restorasyonu devam eden tarihi binasında, “Ziraat Bankası Resim ve Heykel Müzesi” adı altında sanatseverlere sunmayı planlamaktadır.

Ziraat Bankası, On İlde On Milli Sporcu projesi ile Türk voleyboluna milli formayı giyecek sporcular kazandırmayı hedeflemektedir.

Kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalar: Banka Binalarının Korunması

Ankara ve İstanbul’un yanı sıra pek çok ilde Türk mimarlık tarihi açısından oldukça önemli binalara sahip olan Ziraat Bankası, söz konusu binaları geçmişten gelen değerli bir miras olarak değerlendirmekte ve koruma altında tutmaktadır.

Banka bünyesinde bulunan ve 1910’dan sonra inşa edilip halihazırda kullanılan 52 adet tescilli bina koruma altındadır. Kültürel mirasın korunması için binaların aslına uygun olarak tadilatları gerçekleştirilmekte ve özgün mimari tasarımına bağlı kalınmaktadır.

Türk voleyboluna sistemli ve sürdürülebilir destek

Türk voleyboluna yıllardır destek veren Ziraat Bankası Spor Kulübü’nün, Türkiye’nin dört bir yanında voleybolu sevdirmeyi ve mutlu çocuklar yetiştirme hedefi ile başlattığı projesinin ilk etabında 10 ildeki (Kahramanmaraş, Bartın, Eskişehir, Konya, Mersin, Adana, Kocaeli, Tekirdağ, Diyarbakır, Hatay) ücretsiz spor okulları ile 400 mutlu çocuğa ulaşılmıştır.

Projenin ikinci etabında hedefini bir yukarı çıkartan Ziraat Bankası, On İlde On Milli Sporcu projesi ile Türk Voleyboluna milli formayı giyecek sporcular kazandırmayı hedeflemektedir.

2014/2015 sezonunda da Türkiye Kupası’nın isim hakları Ziraat Bankası’nın

Ziraat Bankası’nın reklam ve tanıtımına olumlu katkılarda bulunmak ve sportif faaliyetlerin gelişimine destek olmak amacıyla, Ziraat Bankası, geçmiş sezonlarda olduğu gibi 2014/2015 futbol sezonunda da Türkiye Kupası’nın isim hakkını almıştır.

Banka’nın 2009/2010 futbol sezonunda başlayan isim hakkı sponsorluğu, 2016/2017 sezonu sonuna kadar devam edecektir.

Ayrıca 2007/2008 sezonundan itibaren Aroma Erkekler 1. Voleybol Ligi’nde Banka’yı başarılı bir şekilde temsil eden spor kulübüne, 2014/2015 sezonunda da sponsor olunmuştur.

Bunlara ek olarak, 2014 yılında “Gölgeler” ve “Futbol Makinesi” isimli reklam filmlerinin yeni versiyonları yayınlanmıştır. 

Bilimsel yayınlara destek

2012 yılında başlayan “Yunus Emre Enstitüsü 100 Türkiye Kütüphanesi Projesi” ile dünyanın farklı ülkelerinde 100 Türkiye Kütüphanesi kurulmasına yönelik sağlanan destek, 2014 yılında da devam etmiştir.

Ziraat Bankası 2014 yılında, “Osmanlı Kent Yıllıklarında Ankara: Salname-i Vilayet-i Ankara”, “Kütahya Atlası” ve “Yüzyılın Türk Şairleri ve Şiirleri” projelerine destek olmuştur.

Tarihi ve kültürel yayınlara destek

Ziraat Bankası, 2014 yılında, ülke tarihine ait eski dokuların ve kültürlerin genç kuşaklara eksiksiz olarak aktarılması amacıyla bastırılan “Osmanlı Kent Yıllıklarında Ankara: Salname-i Vilayet-i Ankara” adlı eser ile “Kütahya Atlası” ve “Yüzyılın Türk Şairleri ve Şiirleri” projelerine destek olmuştur.

Çocuklar Tatilde, Okullar Tadilatta

Söz konusu proje ile kalkınmada öncelikli bölgelerde yer alan okulların iyileştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Ziraat Bankası, 2014 yılında da ülkenin geleceği çocukların eğitim binalarının yenilenmesi için önemli katkılarda bulunmuştur.

Seyyah - Ulu Çınarın İzinde Projesi

Ziraat Bankası’nın desteği ile 2012 yılında başlayan ve 2013-2014 yıllarında da devam eden proje kapsamında, özellikle ekonomik durumu zayıf olan çocuklar ve gençler bir araya getirilerek, onların kişisel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunulmuştur.

Katılım sağlanan konferanslar ve etkinlikler

Ziraat Bankası Türkiye’nin yalnızca tarım ve sanayi sektörünün gelişmesine değil, aynı zamanda sosyo-kültürel ve ekonomik kalkınmasına da katkılar yapmak amacıyla; 2014 yılında da birçok kültür sanat festivaline ve özel gecelere katılmış ve destek olmuştur. Banka bu çerçevede, Dünya Gıda ve Dünya Çevre Günleri etkinlikleri ve ekonomi muhabirleri tarafından her yıl düzenlenen “Altın Kalem Ödül Gecesi”ne katkıda bulunmuştur.

Sunuş
Ziraat Bankası ve Sürdürülebilirlik
Üretilen ve Paylaşılan Değer