2019 Yılı Haziran Dönemi İşsizlik Oranı:''Mevsim Etkilerinden Arındırılmış İşsizlik Oranında, En Kötü Geride Kalmış Görünüyor.''


Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı haziran döneminde (mayıs-haziran ve temmuz aylarını kapsamakta*) rekor yüksek seviyesi %14'ten %13,9'a sınırlı iyileşti. 2009 yılında arındırılmış işsizlik rakamlarında en yüksek %13,9 seviyesini görmüştük. Arındırılmış verilerde genç nüfusta işsizlik oranı %25,5 seviyesinden %25,8'e yükselirken, tarım dışı işsizlik oranı %16,2 seviyesinde sabit kaldı. Arındırılmamış işsizlik oranı ise %12,8 seviyesinden %13'e yükseldi.

*Bilgi notumuzda detayları bulabilirsiniz.​

      Şekil 1. İşsizlik oranlarının tarihsel gelişimi (%)       

1.png 

Hizmet sektörü haricinde bütün sektörlerin istihdama pozitif katkı sağladığını ve arındırılmış işsizlik oranının düşüşünde etkili olduğunu görüyoruz.

  • Arındırılmış verilerde sanayi istihdamındaki 75 binlik artışla toplam istihdamın bir önceki döneme göre 100 bin kişi arttığını görüyoruz. Nitekim temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin %1,4 artış beklentisine karşın, %4,3 arttığını gözlemlemiştik. 
  • 7 aydır ardı ardına gerileyen tarım istihdamı da aylık 25 bin kişi artış göstererek toplam istihdama ikinci katkı sağlayan sektör.
  • İnşaat sektörü istihdamındaki artış ise 12 bin kişi ile ılımlı da olsa Ocak 2018 döneminden bu yana ilk defa aylık bir artış görüyoruz.
  • Hizmet sektörü istihdamı ise 7 bin kişi azalmış durumda. ​

       Tablo 1: İstihdamın Dağılımı (Bin Kişi) ve Arındırılmış İşsizlik Oranı

2.png3.png4.png 

Temmuz ayında öncü göstergelerde sınırlı bozulma gözlemlesek de ağustos ayında gerek güven endeksleri gerekse imalat PMI gibi göstergelerde toparlanmaya şahit olduk. Temmuz ayı sanayi üretiminin detaylarında yatırım mallarının öncü göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatındaki toparlanma işaretlerini olumlu görmüştük ve özellikle Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin katkısıyla dördüncü çeyrek itibarıyla ticari kredi kanalının büyümeye katkısının daha belirginleşmesini bekliyoruz. Dolayısıyla sanayi istihdamının önümüzdeki dönemde ılımlı bir şekilde artmasını beklemek yanlış olmaz.

       Bilgi Notu: İşsizlikte Dönemsel Veriler Neyi İfade Ediyor?​

5.png