Bahar mevsiminde artmaya başlayan turizm ve tarım istihdamının katkısıyla işsizlik oranında gerileme yaşandı.                           

Mart döneminde %14,1 olan işsizlik oranı, 1,1 puan iyileşerek nisan (mart-nisan-haziran) döneminde %13 seviyesine geriledi. İşsizlik oranı, 2019 yılının başlangıcında 10 yılın en yüksek seviyeleri olan %14,7'e kadar yükselmişti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise işsizlik oranı yüksekliğini koruyor. Geçtiğimiz sene nisan döneminde işsizlik oranı %9,6 seviyesindeydi.

Arındırılmış işsizlik oranına baktığımızda ise tam tersi bir resim dikkatimizi çekiyor. Arındırılmış işsizlik oranı nisan döneminde %13,7 seviyesinden %13,8 seviyesine yükselmiş durumda.​

Neticede nisan döneminde işsizlik oranındaki düşüşün hem tarım dışı istihdamdaki hem de tarım istihdamdaki artıştan  kaynaklandığını görüyoruz.

4.png 

  • Nisan dönemi, mart, nisan ve mayıs aylarını içermekte. Yaz aylarıyla birlikte canlı seyreden turizm sektörü, hizmet istihdamını desteklemiş görünüyor. Bir önceki aya göre hizmet istihdamı 101 bin kişi artarak 16,059 milyon kişi gerçekleşti ve veri setinin uzandığı 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye erişti.

  • Bu dönemde tarım istihdamında bir önceki döneme göre 158 bin kişilik güçlü istihdam artışı dikkat çekerken, onu 71 bin kişi ve 73 bin kişi ile sırasıyla sanayi ve inşaat sektörleri izliyor.

  • Sıcak havalarla birlikte inşaat sektöründe çalışan kişi sayısının arttığı gözleniyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan mayıs ayına ait sanayi üretim verisi de beklentilerden iyi bir performans sergiledi. Bu durum, sanayi istihdamında gözlemlediğimiz ılımlı artışın sürebileceğine işaret edebilir. ​
     
              Tablo 1: İstihdamın dağılımı (Bin Kişi)​

5.png6.png7.png