2019 Yılı Ekim Dönemi İşsizlik Oranı:''Tarım Dışı İstihdamdaki Artış Kaynaklı, İşsizlik Oranında Sınırlı Düşüş Gözleniyor''


Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, ekim döneminde (eylül, ekim ve kasım aylarını kapsamakta) %13,9'dan %13,6'ya sınırlı gerileyerek son 10 ayın en düşük seviyesine geldi. Tarım dışı istihdam kaynaklı ılımlı artış ve işsiz sayısındaki düşüş, işsizlik oranlarının sınırlı gerileyişinde belirleyici oldu. Arındırılmamış işsizlik oranı ise %13,8'den %13,4'e geriledi ve haziran döneminden bu yana en düşük seviyeye düştü. 12 aylık ortalama işsizlik oranı ise %13,6 seviyesinde bulunuyor. Genç nüfusta işsizlik oranı %26 seviyesinden %25,2'ye düştü. 2 ay önce tarihsel olarak en yüksek seviye olan %27'yi görmüştük. Tarım dışı işsizlik oranı %16,4'ten %15,7 seviyesine geriledi.

Arındırılmış verilere göre incelediğimizde, ekim döneminde toplam istihdamın eylül dönemine göre artış sergilediğini görmekteyiz. Tarım istihdamındaki 92 bin kişilik azalışa karşın, tarım dışı istihdamının 214 bin kişi artması toplam istihdamın 122 bin kişi artmasına imkan tanıdı. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin gecikmeli şekilde reel ekonomiye yansımaya başlamasının da katkısıyla sanayi istihdamı iyileşirken, turizm ve inşaat sektöründe de sınırlı da olsa istihdama katkı sürüyor.​

              Şekil 1. Tarım dışı istihdamdaki artış,  işsizlik oranındaki düşüşe yardımcı oldu. 

1.png              Kaynak: TÜİK, MA: Mevsim etkilerinden arındırılmış

Sanayi istihdamı eylül döneminde 5 bin kişilik azalış sonrası ekim döneminde 120 bin kişilik artışla momentumunu hızlandırdı. Ekim ayında sanayi üretimi, ekonominin dipten döndüğünün sinyallerini belirgin vermeye başlamıştı. Azalan finansman maliyetleri ve güven endekslerindeki artış ile sanayi istihdamının toparlanması beklenebilir. İnşaat istihdamında ise eylül dönemindeki 5 bin kişilik sınırlı artış sonrası ekim döneminde 45 bin kişilik artış dikkat çekmekte. Hizmet sektöründe ise turizm sektörünün en canlı olduğu ağustos döneminde 141 bin kişilik istihdam artışı görmüştük. Eylül döneminde turizm sektörünün sezon sonlarına yaklaşmamız sebebiyle istihdama katkısı yavaşlayarak 32 bin kişi olurken, ekimde 49 bin kişilik bir artış görmekteyiz.   

  • Yeni Ekonomi Programı'nda bu sene için öngörülen ortalama işsizlik oranı tahmini %12,9 seviyesinde bulunuyor. Yılın bitmesine ekim verisi ardından 2 ay kaldığını göz önüne aldığımızda, geri kalan bu dönemde ortalama %8,7 civarında gerçekleşebilecek bir işsizlik oranı tahminin tutmasını mümkün kılabilecek. 2018 yılının son 2 ayında işsizlik oranı ortalama %12,9 düzeyinde seyretmişti. Son iki ayın  tarihsel işsizlik oranı ortalaması ise %10,6 düzeyinde.

2.png3.png