Türkiye Ekonomisi: Ağustos Dış Ticaret Dengesi

Altın Etkisi’​

Ağustos ayı dış ticaret dengesi, altın ithalatındaki sert artış sonucunda 6,3 milyar USD ile Mayıs 2018'den (8 milyar USD) bu yana en yüksek açığı verdi ve geçici dış ticaret verileriyle uyumlu gerçekleşti. Altın ve enerji hariç çekirdek dış ticaret dengesi ise 675 milyon USD açık verdi. Parasal olmayan altın ithalatı, 4,1 milyar USD ile ağustosta aylık bazda 1989 yılından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Toplam ithalat, aylık %6 artarak 18,7 milyar USD ile marttan bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, altın hariç ithalat aylık %7 azalışla 14,7 milyar USD gerçekleşti. İhracat ise aylık %16 azalışla 12,5 milyar USD oldu. Geçen seneye göre ihracatın ithalatı karşılama oranı, %85'ten %66,5'e sert geriledi. 

Hatırda Kalması Gerekenler

• Otomotiv firmalarının ağustos ayında yıllık rutin bakım araları kapsamında üretimlerine ara vermesi de başlıca ihracat kalemimiz olan motorlu kara taşıtları ihracatını aylık %34 düşürdü. Ek olarak ay başındaki Kurban Bayramı tatili de toplam ihracatın düşmesindeki nedenlerinden biri oldu. ​

• Eylül ayında ise ihracat açısından daha olumlu bir görünüm mevcut. 1-27 Eylül arası günlük ihracat rakamlarına baktığımızda 13,1 milyar USD olduğunu görmekteyiz. Hesaplamalarımıza göre eylül ayını 15-16 milyar USD arası kapamamız olası gözükmekte, geçen senenin aynı ayındaki 15,3 milyar USD rakamını da geçebiliriz.

• Mevcut durumda ilk 7 aydaki cari açık 21,6  milyar USD seviyesinde. YEP'te bu sene için 24,4 milyar USD cari açık beklenmekte. Bu durumda yılın kalan 5 ayında cari açık toplamının 2,8 milyar USD gerçekleşmesi gerekiyor. Dünkü verilerin ışığında ağustos ayında 4,5-5 milyar USD civarında cari açık beklemekteyiz. YEP tahmini ise yılın son 4 ayında daha ılımlı bir dış ticaret açığı, altın ithalatı beklentisi ve hizmet gelirlerinde toparlanmanın hız kazanacağı öngörüsüne dayanmış olabilir. Finansal koşullardaki sıkılaşmanın ithalatı baskılayabileceği düşüncesi de ana gerekçelerden biri olabilir.


30.png 

35.png 

3.png
4.png