3 Eylül 2020: Enflasyon 2020

Türkiye Ekonomisi: Ağustos Enflasyonu

Yukarı yönlü riskler

Enflasyon (TÜFE), beklentilerden daha iyi gelen ulaştırma kaleminin etkisiyle %1 olan beklentinin altında kalarak, aylık bazda %0,86 artış gerçekleştirdi. Yıllık enflasyon ise yatay seyrederek %11,77 seviyesinde gerçekleşti. Ağustos ayında sepet kurun aylık yaklaşık %5,5 yükselişinin ve altın ile demir dışı metaller gibi ana metallerdeki artışın da etkisiyle ÜFE enflasyonu ise, %1,6 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve %2,35 artışla Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek aylık artışını gerçekleştirdi. Yıllık ÜFE önceki ay %8,33 iken son bir yıllık dönemin en yüksek seviyesi olan %11,53'e çıktı. Çekirdek enflasyon güçlenen iç talep ve kur etkisiyle birlikte 78 baz puan yükseldi ve %11,03 oldu.

Hatırda kalması gerekenler:

• Çeşitli mal ve hizmetler; aylık %14,65 yükselen mücevher(altın) fiyatlarının etkisiyle aylık %5,1 artış göstererek enflasyona 0,3 puanla en yüksek etki eden kalem oldu. Uçak bileti, araba kiralama ücreti başta olmak üzere otomobil ve benzindeki sınırlı artışla ulaştırma kalemi de enflasyona 0,24 puan  ile artış yönlü etkide bulundu. Sezon indirimleriyle giyim kalemi ve işlenmemiş gıda kaynaklı gıda kalemi enflasyona aşağı yönde etki ederken enflasyondaki yükselişi sınırladı. Pandeminin etkisiyle hizmet sektöründe yapılan fiyat ayarlamaları sonucunda lokanta ve oteller enflasyona 0,14 puan artış yönlü etkide bulundu.

• ÜFE'deki %2,35'lik yükselişin başlıca kaynaklarını ana metal sanayi, tekstil ürünleri, kok ve rafine ürünleri, fabrikasyon metal ürünleri ve gıda ürünleri oluşturdu.​

• Ağustos ayı imalat PMI verisi açıklamasında da TL'deki değer kaybı ile girdi maliyetlerinin artmasına ve girdi enflasyonunun Ekim 2018'den beri en yüksek seviyede olmasına vurgu yapılmıştı.

Fiyatların genele yayılma derecesi hakkında bilgi veren ve fiyatı artan ürünler ile azalanlar arasındaki yüzde farkı gösteren enflasyon yayılım endeksi, fiyat artışlarının genele yayılmış olması anlamında önümüzdeki dönemde enflasyon görünümü için olumsuz bir gösterge olarak görülmektedir. ​
15.png16.png