2020 Yılı Ağustos Ayı Sanayi Üretimi: ''Güçlü Veri, Yataya Yakın Büyümeye Dair Pozitif Sinyal Veriyor.''


Türkiye Ekonomisi: Ağustos Sanayi Üretimi

Güçlü veri, yataya yakın büyümeye dair pozitif sinyal veriyor

Ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yıllık %6 civarındaki artış beklentisinin üzerinde ve Ocak 2018'den bu yana en yüksek seviyede %10,4 artış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuz ayındaki aylık %8,5 artışın ardından ağustos ayında %3,4 artış kaydetti. Nisan ayında sanayi üretimi %30 daralmayla dip noktayı görmüş, mayıs ve haziran aylarında aylık %18 artış göstermişti.

Hatırda Kalması Gerekenler:

• Sanayi üretiminin ana alt kalemlerinde dayanıklı tüketim malları haricinde aylık artışın ara ve sermaye malı öncülüğünde sürdüğünü görüyoruz. Yatırımların göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatında artış hız kesse de devam ediyor. Dış talebe duyarlı olan ara mal imalatı da küresel ekonomik görünümdeki toparlanmanın devam etmesiyle olumlu seyrini sürdürüyor. Dayanıklı mal üretimindeki zayıflamaya karşın dayanıksız mal üretimi ağustos ayında artmayı sürdürdü. Sektörel bazda ise önemli ihracat kalemlerimizden motorlu taşıt ve diğer ulaşım araçlarının imalatında güçlü artışlar görüyoruz. Ana metal sanayi, gıda, tekstil, deri, eczacılık, kauçuk plastik, kimyasal ürünlerin imalatı, fabrikasyon metal ürünleri ve inşaat sektörüne öncü olan diğer metalik olmayan minerallerin üretiminin sanayi üretimindeki pozitif görünüme katkı veren ana kalemler olduğunu görmekteyiz.

• Eylül ayında imalat PMI, salgın öncesi dönemin üzerinde seyrederek ekonomide toparlanmanın sürdüğüne işaret ederken, elektrik tüketimi de olumlu seyrini sürdürdü. Bu görüntü ise sanayi üretiminin eylül ayında pozitif seyrini sürdüreceğine referans veriyor. Mevcut veriler üçüncü çeyrek büyüme tahminlerinde yukarı yönlü güncelleme olabileceğine işaret ediyor. Bu da yılı YEP'teki tahmine yakın sınırlı bir pozitif büyümeyle sonlandırmamıza imkan verebilir. Bununla birlikte TCMB'nin finansman koşullarını sıkılaştırıcı adımlarının yanında, küresel ve yerel anlamda artan koronavirüs vaka sayısının devamı ise dördüncü çeyrekte sanayi üretimindeki ivmelenmeyi yavaşlatabilir. Geçtiğimiz sene son çeyrekte sanayi üretimi yıllık olarak ortalamada %6 civarında artışa işaret etmişti, bu güçlü baz etkisi de sanayi üretimindeki yıllık artışın hız kesmesine neden olabilir.

6.png

7.png8.png