2020 Yılı Aralık Ayı TCMB Faiz Kararı: ''Dezenflasyonist Süreç İçin Güçlü Bir Parasal Sıkılaştırma''

​​

Türkiye Ekonomisi: TCMB Faiz Kararı

Dezenflasyonist Süreç İçin Güçlü Bir Parasal Sıkılaştırma

Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini, 150 baz puan olan beklentilerin üzerinde 200 baz puan artırdı ve %17 seviyesine getirdi. Dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için ve %9,4 olan 2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefine ulaşabilmek için güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiği görülmektedir. Gerek kararlı bir duruş sergilenerek gerçekleştirilen bu faiz artırımı gerekse TL varlıkları destekleyici yönde atılan vergi adımlarının desteğiyle TL varlıklara ilginin artmasını beklemekteyiz. TCMB'nin de vurguladığı üzere düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisiyle birlikte ülke risk priminin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması ve döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi beklenmektedir. 

2.png 

Dikkat Çeken Noktalar:

• İç talep koşullarının, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkilerinin, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilediği vurgulanmış. Geçen ayki metne göre enflasyon görünümünü olumsuz etkileyen unsurlara iç talep koşullarının ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin eklendiğini görüyoruz. Enflasyona yönelik bu değerlendirme ise TL'nin son dönemdeki istikrarlı görünümüne karşın kasım ayına benzer şekilde aralık ayında da sürpriz bir enflasyonla karşılaşabileceğimize işaret ediyor olabilir.

• İçerisinde bulunduğumuz çeyreğe ilişkin göstergelerin iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret ettiği vurgulanmakta. Son dönemdeki kısıtlamaların ise başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturduğuna değinilmekte.

• Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin, cari işlemler açığını artırdığına yer verilmekte.

• Dördüncü çeyrekte küresel ekonomideki kısmi toparlanmanın sürdüğü vurgulanırken, aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin sürdüğü ifade edilmiş. Karar metninde ihracata direkt bir vurgu görmüyoruz, ancak belirsizliklere yapılan vurgu ihracat görünümü açısından da kısmi değerlendirilebilir.

• Metinde TCMB'nin karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsediğine atıf yapılan yeni bir cümle görmekteyiz. Ayrıca parasal duruştaki sıkılığın, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi.

• Bir sonraki PPK toplantısı 21 Ocak'ta gerçekleşecek

3.png4.png