Türkiye Ekonomisi: Ekim Dış Ticaret Dengesi


‘İhracat Tarihi Yüksek Seviyede’

 ​

Ekim ayında ihracat aylık %5,6 artarak 17,3 milyar USD ile tarihi yüksek seviyesinde, ithalat ise aylık %8,4 artarak 19,7 milyar USD gerçekleşti. İthalat mayıstan sonra ilk kez azalmasına rağmen 2019 yılı ortalaması olan 17,5 milyar USD'nin yine de oldukça üzerinde. Ekim ayı dış ticaret dengesi ise 2,4 milyar USD açık verdi ve Kasım 2019'dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Altın ve enerji hariç çekirdek dış ticaret dengesindeki olumlu görünüm sürerek 0,8 milyar USD fazla verdi. Parasal olmayan altın ithalatı ise son zamanlarda yüksek seyrini korumakla birlikte eylülde 3,4 milyar USD'den ekimde 2 milyar USD'ye geriledi. Geçen seneye göre ihracatın ithalatı karşılama oranı %88'e gelerek bu senenin en yüksek rakamına ulaştı. 

Hatırda Kalması Gerekenler

• Kasım ayında ihracat açısından geçtiğimiz iki aya göre kısmi bir yavaşlama görülmekte. 1-26 Kasım arası günlük ihracat rakamlarına baktığımızda yaklaşık 13 milyar USD olduğunu görmekteyiz. Hesaplamalarımıza göre kasım ayını 14-15 milyar USD arası kapamamız olası gözükmekte, geçen senenin aynı ayında ihracat miktarı 16,2 milyar USD'ydi. Öncü rakama göre ihracatın yıllık ve aylık bazda düşmesi olası.

• İthalat rakamı eylülde 20,8 milyar USD'yi gördükten sonra kısmi gerileyerek 19,7 milyar USD gerçekleşti. İç talepte henüz belirgin bir yavaşlamanın olmadığını ise altın hariç ithalatın yatay seyretmesiyle teyit ediyoruz. TCMB'nin likidite sıkıştırıcı adımlarının etkisiyle artan faizlerin ilerleyen aylarda ithal mallara olan talebi azaltmasını ve sonucunda daha ılımlı dış ticaret açığı rakamları göreceğimizi düşünmekteyiz. Ayrıca finansal normalleşme kapsamında atılan adımların da altına olan talebi nispeten kısıtladığını ve ilerleyen dönemlerde daha da azalacağını beklemekteyiz.

• TCMB son toplantı özetinde salgın dönemindeki kredi artışıyla birlikte  artan iç talebin ithalat kanalıyla cari işlemlere baskı yaptığını vurgulamaktaydı. Azalan net hizmet gelirleri ve artan dış ticaret açığıyla özellikle salgın etkisiyle azalan ihracatla ilk 9 aydaki cari açık geçen seneye kıyasla 35,7 milyar USD arttı. Geçen hafta açıklanan ekim ayı gelen yabancı sayısı verisi de salgın sonrası ilk kez azaldı ve geçen seneye göre %59 daha düşük. Bu durumun da halihazırda baskı altında olan net hizmet gelirlerinin bu ay da baskı altında kalarak cari açığı aşağı yönlü etkilemesi beklenmekte.

20.png22.png