2020 Yılı Eylül Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: ''Güven Endekslerinde Salgın Sonrası Görülen Hızlı Artış Ardından Görünüm Stabil.''


Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Güven endekslerinde salgın sonrası görülen hızlı artış ardından görünüm stabil

Normalleşme adımları çerçevesinde tedbirlerin gevşetilmesi sonrası anket göstergelerinde görülen hızlı artış, eylül ayında yerini ılımlı bir görünüme bırakmakta. Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış hizmet sektörü, reel kesim ve tüketici güven endeksi yükselirken, inşaat ve perakende sektöründe gerileme görülmekte. TCMB tarafından ağustos ayından beri atılan likidite sıkılaştırıcı adımların bugün politika faizi artırımı ile güçlendirilmesi ve salgının gidişatı son çeyrekte güven endekslerinin seyrinde belirleyici olacak.

Hatırda Kalması Gerekenler

• Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE), eylülde %0,48 artarak 105,7 seviyesine çıktı ve iyimserlik eşik noktasının üzerinde kaldı.

• Pandeminin en belirgin hissedildiği nisan ayında 61,9 seviyesini gören arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı üst üste 5 ay artarak 74,3 seviyesine gelerek salgın öncesi seviyelere yakınsamakta.

Beklentilerden ziyade mevcut duruma ilişkin endekslerde daha olumlu bir görünüm gözlenmekte. Bu durum da ekonomik toparlanmanın 3. çeyrekte güven endekslerine yansıdığını göstermekte.

• TCMB'nin sıkılaştırıcı adımlarını en hızlı inşaat sektörü güven endeksinde gördük. Geçen ayda gerileyen endeks bu ayda %2,1 düşmekte ve son 3 aylık iş hacmi endeksi de salgın sonrası ilk kez gerilemekte.

• Hizmet tarafında aylık %6,4 artış var fakat salgının gidişatı ve aşıya ilişkin gelişmeler önümüzdeki dönemde hizmet sektöründe belirleyici olacak.

5.png7.png