2020 Yılı Eylül Ayı Sanayi Üretimi: ''YEP Tahminine Yakın Bir Büyüme Rakamıyla Yılı Sonlandırma Şansımız Sürmekte.''


Türkiye Ekonomisi: Eylül Sanayi Üretimi

YEP tahminine yakın bir büyüme rakamıyla yılı sonlandırma şansımız sürmekte

Eylül ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yıllık %7,5 civarındaki artış beklentisinin üzerinde %8,1 artış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, eylül ayında aylık %1,7 artış kaydetti. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,7 arttı. Bir önceki çeyrekte %16,8 daralmıştı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise %30,3 arttı. İkinci çeyrekte %19,9 azalmıştı.

Hatırda Kalması Gerekenler:

• Eylül ayı sanayi üretim verisinin dahil olmasıyla birlikte üçüncü çeyreğe yönelik büyüme verisini daha net görüyoruz. Üçüncü çeyrekte yıllık büyümenin %5-6 civarında gerçekleşebileceğini değerlendiriyoruz, geçtiğimiz sene üçüncü çeyrekte ekonomi yıllık %1 büyümüştü. Pandeminin etkisiyle bu senenin ikinci çeyreğinde ekonomi yıllık bazda %9,9 daralmıştı. Üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme rakamları ise 30 Kasım'da açıklanacak. Ekim ayına ilişkin öncü veriler, sıkılaşan finansal koşullara karşın sanayi üretimindeki olumlu görüntünün sürdüğüne işaret ediyor. Dolayısıyla geçen sene dördüncü çeyrekteki güçlü baz etkisine karşın hem ekim verilerinin iyi gerçekleşmesi hem de bu senenin üçüncü çeyreğindeki güçlü performansın katkısıyla yılı pozitif büyümeyle sonlandırmamız yüksek olasılık ve hatta YEP tahmininden daha iyi bir rakamla karşılaşma şansımız sürmekte.

• Sanayi üretiminin bütün ana alt kalemlerinde aylık artış dikkatimizi çekerken, sektör bazında madencilik ve elektrik, gaz ve buharın ve mal bazında ise sermaye malı, enerji ve dayanıklı tüketim malı üretiminin yükselişe öncülük ettiği görülüyor. Teknoloji bazında ise yüksek teknoloji kalemindeki artışın mayıstan bu yana en yüksek seviyede olduğu görülüyor. Ağustos ayında sert artış sergileyen önemli ihracat kalemlerimizden motorlu taşıt ve diğer ulaşım araçlarının imalatı ise eylülde hız kesti. Yatırım/sermaye malındaki artışla uyumlu olarak makine imalatında güçlü artış görüyoruz. Tekstil, giyim, deri, kağıt, mobilya, bilgisayar imalatı ve inşaat sektörüne öncü olan diğer metalik olmayan ürünlerin imalatının sanayi üretimindeki pozitif görünüme katkı veren ana kalemler olduğunu görmekteyiz.

• Ekim ayında ISO imalat PMI 52,8'den 53,9'a yükseldi ve kapasite kullanım oranı %74,9 seviyesi ile salgın öncesi seviyelere yakınsadı. Ekimde ihracat da güçlü bir artış sergiledi. Bu görüntü ise sanayi üretiminin ekim ayında pozitif seyrini sürdüreceğine referans veriyor. Bununla birlikte TCMB'nin finansal koşulları sıkılaştırıcı adımlarının yanında, Avrupa'da pandemiye karşı kısıtlayıcı önlemlerin artması kasım ayıyla birlikte sanayi üretimindeki artışı yavaşlatabilir.​

97.png98.png99.png