14 Eylül 2020: Sanayi Üretimi 2020

Türkiye Ekonomisi: Temmuz Sanayi Üretimi

Üretim endeksi, salgın öncesi dönemde

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yıllık %4,8 artış beklentisine yakın %4,4 artış kaydetti. Salgın sonrası ardı ardına ikinci kez yıllık üretim arttı. Temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, aylık %8,4 artış kaydetti. Nisan ayında sanayi üretimi dip noktayı görmüş, mayıs ve haziran aylarında ise aylık %18 civarında artış göstermişti, temmuz ayında aylık artışın hız kestiği görülse de endeksin salgın öncesindeki seviyeye ulaştığı görülüyor.

Hatırda Kalması Ge​rekenler:

• Sanayi üretiminin ana alt kalemlerinin hepsinin aylık bazda artış sergilediğini, dayanıklı ve sermaye mallarının artışa öncülük ettiğini görüyoruz. Kredilerin desteğiyle iç talepteki toparlanma dayanıklı tüketim malına olan talebi artırmayı sürdürürken, yatırımların göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatında artış devam ediyor. Dış talebe duyarlı olan ara mal imalatı da artış eğilimini sürdürmekte. Sektörel bazda ise tekstil, giyim, fabrikasyon metal ürünleri, motorlu taşıt, mobilya, inşaat sektörüne öncü olan diğer metalik olmayan minerallerin üretiminin sanayi üretimindeki pozitif görünüme katkı veren ana kalemler olduğunu görmekteyiz.

• Sanayi üretimine öncü olması açısından özellikle imalat PMI ve elektrik tüketimindeki seyri takip etmekteyiz. Ağustos ayında imalat PMI, güçlü görünümünü sürdürürken, elektrik tüketimi de bir yılın en yüksek seviyelerine çıktı. Bu görüntü ise sanayi üretiminin üçüncü çeyrekte toparlanma eğilimini sürdüreceğine işaret ediyor. TCMB'nin finansman koşullarını sıkılaştırıcı adımlarının yanında, küresel ve yerel anlamda artan koronavirüs vaka sayısının devamı ise dördüncü çeyrekte sanayi üretimindeki ivmelenmeyi yavaşlatabilir. Geçtiğimiz sene son çeyrekte sanayi üretimi yıllık olarak ortalamada %6 civarında artışa işaret etmişti, bu güçlü baz etkisi de sanayi üretimindeki yıllık artışın hız kesmesine neden olabilir.

Sanayi üretim endeksi, salgın öncesi döneme yükselirken, trendine ulaştı.

6.png7.png8.png