2021 Yılı Ağustos Ayı Dış Ticaret Dengesi: "Arındırılmış İhracat ve İthalat Rekor Seviyede"


Türkiye Ekonomisi: Ağustos Dış Ticaret Dengesi

Arındırılmış İhracat ve İthalat Rekor Seviyede

Ağustos ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracat ve ithalatın rekor seviyeye yükseldiğini görüyoruz. Arındırılmış ihracat, 19,5 milyar USD, ithalat ise 23,6 milyar USD seviyesinde. İhracatın ithalatı karşılama oranı da %82,7 ile gücünü korusa da 2021 ortalaması olan %83,8'in hafif altında gerçekleşti.

Arındırılmamış verilere baktığımızda ağustos ayında ihracat aylık %16 artarak 18,9 milyar USD'ye yükseldi. Yılın ilk 8 ayında 140 milyar USD gerçekleşen ihracatın,  yılın geri kalanında aylık ortalama 18 milyar USD gerçekleşmesi halinde bu yıl geneli için OVP hedefi olan 211 milyar USD seviyesini tutturabileceği görülüyor. Günlük ihracat verilerine göre eylülde 20 milyar USD'nin üzerinde rekor bir ihracatın gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz. Gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri de yılın geri kalanında ihracatın hız keserek de olsa güçlü seyrini sürdürebileceğine işaret ediyor.

İthalat, aylık %12 artışla 23,2 milyar USD ile rekor seviyelerine yakın bulunuyor. Geçen sene dolarizasyonla birlikte artış kaydeden altın ithalatı, bu sene son 6 ayda tarihsel ortalamasının altında seyrediyor. İlk 8 ayda net altın ithalatı 2,5 milyar USD olurken, geçen sene bu dönemde 13,1 milyar USD idi. Enerji ithalatı ise artışını sürdürdü ve Aralık 2014'ten bu yana en yüksek miktarda gerçekleşti. Neticede altın ithalatı tarihsel ortalamasının altında seyretse de enerji ithalatındaki yüksek seviyeler dış ticaret açığındaki daralmayı sınırlandırdı. Alınan makroihtiyati önlemlerin önümüzdeki dönemde iç talebi sınırlayarak ithalatı yavaşlatmasını bekleyebiliriz, ancak emtia fiyatlarındaki yüksek seviyelerin toplam ithalattaki iyileşmeyi sınırlayabileceğini değerlendirmekteyiz.

Dış ticaret açığı ağustos ayında 4,26 milyar USD ile geçen senenin belirgin altında gerçekleşti. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı 46,6 milyar USD'ye daraldı ve GSYH oranı da %6,1 seviyesine geriledi. 

250.png 

Hatırda Kalması Gerekenler

Ağustosta, dış ticaret açığı geçen seneye göre daraldı ve başta turizm olmak üzere hizmet gelirleri ise geçen senenin üzerinde performans sergilemeye devam etti. Bu gelişmeler ışığında ağustosta kümülatif cari açıktaki daralmanın sürmesini bekliyoruz.

Temmuz ayı itibarıyla 12 aylık kümülatif şekilde cari açık 27,8 milyar USD'ye iyileşmişti. Cari açık/GSYH oranı da 2020 yılı sonundaki %5,2'lerden %3,6'ya gerilemişti. Yılın geri kalanında turizm ve ihracat gelirlerinin katkısıyla cari açıktaki daralmanın sürmesini beklemekteyiz. Artan enerji ithalatı, Delta varyantı kaynaklı riskler ve ithalattaki yüksek seviyeler ise cari açıktaki iyileşmeyi sınırlayabilecek riskler olarak öne çıkmakta. OVP'de yıl sonunda cari açığın 21 milyar USD gerçekleşmesi öngörülürken, cari açık/GSYH oranı %2,6 beklenmekte.

251.png252.png253.png