2021 Yılı Ağustos Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "İktisadi Faaliyette Güçlü Seyir Sürüyor"

Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

İktisadi Faaliyette Güçlü Seyir Sürüyor​​

Ağustos ayında anket göstergeleri, ekonomik aktivitedeki güçlü seyrin temmuz ayına göre sınırlı hız keserek de olsa devam ettiğini gösteriyor. Küresel toparlanmanın sürmesi ihracattaki olumlu görünümün sürmesini sağlarken, sıkı finansal koşullara karşın ekonominin açılması ve aşılanma süreci büyümeyi desteklemeyi sürdürüyor. Gelecek hafta ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak ve beklenti yıllık büyümenin %7 seviyesinden %20-25 civarına hızlanması yönünde. Üçüncü çeyreğin ilk iki ayına ilişkin veriler de ekonomik aktivitenin güçlü seyrinin hizmet ve turizm sektörünün desteğiyle sürdürdüğünü gösteriyor. Bu durum da yıl genelinde %8 ve üzeri bir büyümenin mümkün olabileceğini gösteriyor.


Sıkılaşan finansal koşullara karşın inşaat sektörü güven endeksi aylık 6,1 puanla en çok artış gösteren güven endeksi olarak dikkatimizi çekiyor. İnşaat sektörü güven endeksindeki artış, hem yaz mevsimi hem de yapı ruhsatının son dönemdeki artışının yeni inşaat yapma eğiliminde artışa işaret etmesiyle de ilgili olabilir. İnşaat sektörünü, hizmet sektörü güven endeksindeki 1,4 puanlık artış izliyor. Perakende ticaret güven endeksi ve imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel kesim güven endeksindeki artış ise daha sınırlı kalmış. Yüz yüze eğitimin başlaması ise eylülde perakende ticaret sektörünü canlandırıcı ekstra bir unsur olabilir. Bileşenlerinin açıklanmasıyla birlikte ekonomik güven endeksini hesaplayabiliyoruz ve endeksin ağustosta 100,8’e yükselerek eşik değer üzerindeki seyrini sürdürdüğünü ve ekonomik duruma ilişkin iyimser bir görünüm sunduğunu görüyoruz.


Arındırılmış kapasite kullanım oranı, aylık 0,4 puan artışla %76,8 seviyesine yükseldi ve salgın öncesi döneme işaret eden Aralık 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Motorlu kara taşıtı imalatında daha belirgin olmak üzere giyim eşyalarının imalatının kapasite kullanım oranındaki artışı, KKO’yu desteklemiş. KKO’nun yanı sıra yatırıma dair izlediğimiz sabit sermaye yatırım harcaması da güçlü seyrini koruyarak son 10 yılın en yüksek seviyelerine yakın.


Belirli yerlerdeki topluluk hareketinin (veya harcanan zamanın) pandemi öncesi döneme göre değişimini gösteren Google Mobilite Endeksi de sosyal hareketlilikteki artışın son dönemde ılımlı bir şekilde arttığını göstermekte. (Delta varyantından belirgin etkilenen ülkelerden biri olan Avustralya’da ise tam tersi bir görünüm mevcut.) ABD ve Euro Bölgesi hizmet PMI verilerinin sınırlı da olsa Delta varyantından etkilenmeye başladığını görüyoruz. Varyantların daha hızlı yayılımı nedeniyle aşılanmayla toplumsal bağışıklığın sağlanması için gerekli olan eşik tahminlerinin de %80-90 bandına yükseldiğini görüyoruz. Dolayısıyla aşılanmanın boyutuna da bağlı olarak pandemiye dair belirsizliklerin sürdüğünü ve hizmet sektörü üzerinde pandeminin ilk dönemine göre sınırlı da olsa baskı oluşturabilme riskinin bulunduğunu görüyoruz. 

154.png156.png157.png