Türkiye Ekonomisi: Ağustos Sanayi Üretimi

Sanayi Üretiminde Güçlü Toparlanma

Temmuz ayı sanayi üretimindeki düşüş, ağustos ayında telafi edildi. Temmuz ayında sanayi üretimi aylık %3,4 daralmıştı. Sanayi üretimi ağustosta aylık %3,7 artış beklentisine karşılık %5,4 arttı. Yıllık veri de %9,7 artıştan %13,8 artışa hızlandı. Temmuz ayında köprü günü etkisi (15 Temmuz ile bayram tatili birleştirilmiş, ekstra iş günü kayıpları oluşmuştu) aylık bazdaki düşüşte faktör olmuştu.

Eylül ayındaki görünüme baktığımızda; imalat PMI gerilemesine rağmen 52,5 ile güçlü seyrini sürdürdü, ihracat da 20,8 milyar USD ile rekor kırdı, elektrik tüketiminde yavaşlama görsek de ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı da eylülde arttı ve Haziran 2018'den beri en yüksek seviyede, reel kesim güven endeksi de salgın sonrası en yüksek seviyesinde.

Bu açıdan eylül ayına ilişkin öncü göstergeler üretimdeki ivmenin yavaşlayarak da olsa süreceğini gösteriyor, aylık bazdaki artışın eylül ayında da sürmesi olası. Bununla birlikte tedarik zincirindeki sıkıntılar, yükselen emtia fiyatları ihracat ve dolayısıyla sanayi üretimi için sınırlayıcı bir faktör olarak kalmaya devam ediyor.
Lojistik avantajı ise ihracat için destekleyici olmaya devam etmekte.

Hatırda Kalması Gerekenler:

Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde, dayanıklı tüketim malı sınırlı olmak üzere diğer gruplar olumlu katkı yaptı. Yatırımların göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatı üretimi %1 ve ihracatın göstergesi niteliğindeki ara malı imalatı üretimi %0,4, ve enerji ise üretimi %0,3 aşağı çekti. Yıllık bakıldığında baz etkisiyle bütün gruplar sermaye malı haricinde bütün kalemler üretime katkı yaparken, ara malı üretimi en belirgin katkıyı vermeye devam etti, sermaye malı üretimi de belirgin şekilde arttı.

İmalat sektörü alt kalemlerine bakıldığında büyümenin genele yayıldığı dikkat çekmekte. Özellikle motorlu kara taşıtlarında aylık %24,3 ve diğer ulaşım araçlarının imalatında %31,9 artış dikkat çekmekte. Bunda baz etkisi de bir faktör olmakla birlikte ihracatçı sektörlerin sanayi üretimini desteklemeyi sürdürmesi açısından önemli. Eylül ayı geçici dış ticaret verilerine baktığımızda motorlu kara taşıtları ihracatının sınırlı arttığını görmekteyiz. Bu açıdan eylül ayında sanayi üretimine katkısının devam ettiğini düşünebiliriz.

268.png269.png270.png