2021 Yılı Ağustos Ayı TCMB Faiz Kararı: "Sıkı Duruş Mesajı Korundu, Gıda Fiyatlarına Dikkat Çekilmekte"

Türkiye Ekonomisi: TCMB Faiz Kararı

Sıkı Duruş Mesajı Korundu, Gıda Fiyatlarına Dikkat Çekilmekte.

Merkez Bankası, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeleri göz önüne alarak mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek para politikası duruşunu değiştirmedi ve politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 seviyesinde sabit tuttu. 

Bu karar metninde önceki rapordan farklı olarak iklimin küresel gıda fiyatları üzerindeki etkilerine dikkat çekilmekte ve enflasyondaki temmuz ayındaki yükselişte iklim kaynaklı arz koşullarının da etken olduğu vurgulanmakta. ''Küresel enflasyonun önemini koruduğu'' ifadesi bu ayki metinde de yer alırken, emtia fiyatlarındaki yüksek seyre dikkat çekilmekte.  

''İç talebin ivme kaybettiği'' ifadesi karar metninden çıkarıldı. İktisadi faaliyetin dış talebin etkisiyle güçlü seyrettiği belirtilmekte. Yeni karar metninde açılma ve ertelenmiş taleple bireysel kredilerin arttığı belirtilmekte ve ''bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati tedbirlerin yeterliliği izlenmektedir'' ifadesi ile yeni tedbirlerin gelebileceğine yönelik sinyal verilmektedir.

Hem olumlu dış talep koşullarının hem de uygulanmakta olan sıkı para politikasının cari dengeyi  pozitif etkilediği ve yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesinin beklendiği yinelendi. ''Cari dengedeki iyileşmenin fiyat istikrarı için önem arz ifade ettiği'' ifadesi karar metnine girdi.

Aşılamanın küresel ve yurt içi faaliyete olan olumlu etkileri bu raporda da vurgulanmakta. Başta gelişmiş ülkeler kaynaklı olmak üzere dünyada aşılanmanın hızlanmasının küresel ekonomideki toparlanma sürecini desteklediği yinelenirken, aşılama programlarında ilerleme kaydeden ekonomilerin kısıtlamaları hafifleterek iktisadi faaliyette daha güçlü bir performans sergilediğine yer verilmiş. Küresel enflasyon konusunda da temkinli bir görünüm sürmekte.

Yurt içinde büyümenin güçlü seyrettiği, aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanmasının hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve büyümenin daha dengeli bir kompozisyonla sürdürülmesine olanak tanıdığı yinelenmekte.

''Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli %5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği'' cümlesi korundu. Son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklıklar ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğu vurgusu korunmakta. Ayrıca TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyonist beklentilerin yükseldiğini görmüştük. Diğer yandan katılımcılar  önümüzdeki 3 ayda faiz indirimi beklememekte.

131.png132.png134.png