2021 Yılı Aralık Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Yatırımlar Gücünü Koruyor, Güven Zayıflıyor"

​​​


Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Yatırımlar gücünü koruyor, güven zayıflıyor.


Aralık ayında üretime ilişkin öncü göstergeler düşerken, kapasite kullanım oranı ise arttı. İlgili anket göstergeleri ayın ilk iki haftasını kapsamakta olup, son günlerde kurda yaşanan düşüşün güven endekslerine ve kapasite kullanım oranına olası yansımasını ocak ayı raporunda daha net görebileceğiz. Sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin düşüşünü sürdüğünü hesaplamaktayız. Aralık ayında 99,3’ten 97,6’ya gerileyerek eşik seviyenin altında kalmaya devam etti.

Yılın son çeyreğine ilişkin öncü göstergeler ekonomik aktivitede kısmi yavaşlamaya işaret etmekte fakat son çeyrekteki güçlü dış talebin ve öne çekilen iç talebin de katkısıyla yılın çift haneli büyüme ile kapatılması mümkün gözükmekte.​

439.png 

Aralıkta aylık %3,9 düşüşle inşaat sektörü endeksi en çok düşüş gösteren güven endeksi oldu. Onu %1,7 düşüşle reel kesim güven endeksi izliyor. Hizmet sektörü güven endeksinde  ve perakende ticaret güven endekslerinde ise göreceli kısmi düşüş görülmekte. Geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksi ise 68,9 ile tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etti.

Arındırılmış kapasite kullanım oranı, aylık %1 artışla %78,4 seviyesine yükseldi ve tarihsel ortalamasının belirgin üzerinde seyretmeye devam etti. Kapasite kullanım oranlarının alt kalemlerinin seyrine baktığımızda, dayanıklı mallarda sınırlı azalış, dayanıksız tüketim mallarında ve ihracatın göstergesi niteliğinde “ara mallarda” artış var ve yatırım mallarında belirgin aylık artış var. Sektörel olarak da tütün ürünlerinde, deri ürünleri, kimyasal ürünler, mobilya ürünlerinde belirgin aylık artış var. Özellikle motorlu kara taşıtlardaki güçlü artış dikkat çekici.

Reel kesim güven endeksi ekonomik durumu yansıtan genel gidişat endeksindeki sert düşüşün etkisiyle %1,7 düştü. Gelecek 3 aya yönelik istihdam, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarı beklentilerinde ise artış var. Yatırımların göstergesi “sabit sermaye yatırım harcamalarında” ise sınırlı düşüş var ama tarihi yüksek seviyelere yakın dolayısıyla yatırımlara dair bir olumsuz sinyal yok. Mamul mal stoku endeksindeki artış ise devam etmekte, özellikle tedarik zincirindeki sıkıntılar ve emtia fiyatlarındaki artışlar faktör olmaya devam etmekte.

Önümüzdeki dönemde özellikle kurdaki oynaklığın sınırlanması sonucu güven endekslerinde de toparlanma görülebilir. Enflasyonist beklentilerin tüketici güveni endeksi üzerinde etkili olmaya devam etmesini ve döviz kurundaki durağanlaşmanın kısa vadede tüketici güvenine olumlu etki etmesini, artan ihracat hacminin, dolayısıyla sanayi üretimindeki artışın da reel kesim güven endeksi üzerinde olumlu etkide bulunmasını fakat küresel ölçekte artan enerji maliyetlerinin ve salgına yönelik belirsizliklerin kısa vadede üretime yönelik aşağı yönlü risk oluşturduğunu düşünmekteyiz.​

440.png