2021 Yılı Aralık Ayı İş Gücü Piyasası: "2021 Yılında İş Gücü Piyasası Toparlandı"


Türkiye Ekonomisi: Aralık Ayı İstihdamı

2021 Yılında İş Gücü Piyasası Toparlandı

2021 yılı sonunda mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, iş gücüne katılım oranındaki artışa karşılık yıllık 1,5 puan iyileşerek %11,2 gerçekleşti. 2021 yılında işsizlik oranı ortalama %12 seviyelerinde seyretti ki bu seviyeler 2018'den bu yana en düşük seviyelere işaret etti. OVP'de 2021 yılı ortalama işsizlik oranı tahmini %12,6 seviyesindeydi, dolayısıyla OVP tahmininden iyi bir seviye gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı da %12,8'e iyileşirken bu seviyeler 2017 yılından bu yana en iyi aralık seviyesi. Dolayısıyla veriler salgın öncesi döneme göre de toparlanmaya işaret etti. Aralık ayı özelinde işsizlik oranındaki görece yatay seyir ise ekonomik aktivitedeki toparlanmanın yavaşlayarak da olsa sürdüğünü gösterdi.

Sektörler bazında ise 2021 yılında hizmet sektörü, istihdamdaki artışa öncülük etti ve 2 milyon kişiye ek istihdam sağladı. Onu 692 bin kişi istihdam artışıyla sanayi sektörü izledi. Tarımdaki yıllık istihdam artışı 231 bin, inşaattaki istihdam artışı ise 155 bin kişi oldu.

569.png 

2021 yılında aşılanmadaki başarı, kısıtlamaların hafifletilmesine ve temas yoğun sektörlerin pandeminin sürmesine rağmen faaliyetlerini toparlamasına yardımcı oldu. Şüphesiz turizmdeki toparlanma buna öncülük etti. Bu görüntü altında hizmet sektörü istihdamında belirgin iyileşme gözlendi. Pandemi zamanı küresel ölçekte verilen teşviklerle artan hanehalkı tasarrufları, mal ticaretini 2021 yılı boyunca destekledi. Bu süreçte tedarik ve teslimat süreleri sıkıntıları kırılganlık oluşturan bir etmen olsa da Türkiye lokasyon avantajıyla 2021 yılında ihracatta güçlü bir performans sergiledi. İhracatçı sektörler ise sanayi üretimi kanalıyla sanayi istihdamını destekleyen başlıca unsur oldu. 

2022 yılında dış talebin katkısının sürmesi beklenmekte, bu görüntü de sanayi istihdamını destekleyici bir unsur olmayı sürdürecek. Ancak enerji başta olmak üzere artan maliyetlerin sanayi istihdamı üzerinde kısmi baskı oluşturabileceği değerlendirilebilir. Ayrıca enflasyondan arındırılmış kredi kartı harcamaları son dönemde belirgin düşüşe işaret ederek iç talebin yavaşlamaya başladığına dair sinyal veriyor, bunun ise iç piyasa siparişlerine yönelik çalışan firmaların istihdamı üzerinde baskı oluşturma ihtimali var. Bununla birlikte yetkililerin işletmelere sağladıkları/sağlayacakları çeşitli teşviklerin kırılganlıkları azaltıcı bir unsur olabileceğini de dipnotta belirtmekte fayda var. Aşı ve ilaçların desteğiyle 2022 yılında pandeminin etkisinin hafifleyebileceği öngörüsünün ağırlık kazandığını görmekteyiz. Bu durum 2022 yılında da turizm gelirlerindeki artışın süreceğini gösteriyor ve ertelenen seyahat programlarının da devreye girmesiyle 2022 senesinin turizmin altın yılı olarak tabir edilen 2019 yılındaki performansına yaklaşabileceği değerlendiriliyor. Nihayetinde bu durum hizmet sektörü istihdamını destekleyici bir unsur olmayı sürdürecektir. 

571.png