2021 Yılı Ekim Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Öncü Göstergelerde Karışık Seyir"


Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Öncü Göstergelerde Karışık Seyir

Ekim ayında sektörel güven endeksleri ekonomik toparlanmanın sürdüğüne işaret etmekte. Reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ise sınırlı düştü. Küresel ekonomik toparlanmanın sürmesi ve değişen tedarik zincirinin yarattığı lojistik avantajının katkısıyla ihracattaki olumlu görünüm sürmekte ve aşılanma süreci de büyümeyi desteklemeyi sürdürüyor. Sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksinin belirli alt kalemleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksi ise 101,4’e geriledi fakat iyimserlik eşik seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürdü.

294.png 

Ekimde aylık 5,6 puan artışla perakende ticaret güven endeksi en çok artış gösteren güven endeksi oldu ve senenin en yükseğinde. Onu 2,5 puan artışla hizmet sektörü güven endeksi izliyor ki endeksin seviyeleri Ekim 2017’den bu yana en yüksek seviyeleri işaret ediyor. Geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksi ise 76,8 ile tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etti ve imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel kesim güven endeksinin mayıs sonrası ilk kez düştüğünü görüyoruz. İnşaat sektörü güven endeksi geçen ayki düşüş sonrası tekrar arttı. İnşaat sektörü güven endeksi, tarihsel ortalamasına yakın ancak güçlü konut satışlarının gözlendiği geçen seneki seviyelerinin sınırlı altında kalmaya devam ediyor.


Arındırılmış kapasite kullanım oranı, aylık 0,3 puan düşüşle %77,5 seviyesine geriledi. KKO’nun tarihsel ortalaması da yaklaşık %76 seviyelerinde bulunuyor. Kapasite kullanım oranı güçlü seyretmeye devam etse de sınırlı bir düşüş görüyoruz. Motorlu kara taşıt, ana metal sanayi ve mobilya gibi bazı ana ihracatçı sektörlerin tedarik zinciri sıkıntısıyla kapasitelerinde sınırlı azaltıma gittikleri görülüyor. Eczacılık ve tekstil gibi sektörlerdeki KKO artışı ise genel resimdeki bozulmayı sınırlamış.


Önümüzdeki dönemde özellikle TCMB’nin son toplantısında faizleri indirmesiyle konut satışlarının artmasıyla inşaat sektörü güven endeksinde artış görebiliriz, inşaat maliyetlerindeki artış ise bu etkiyi sınırlandırabilir. Döviz kuru gelişmelerinin ve artan enflasyonist beklentilerin ise tüketici güveni endeksi üzerinde etkili olmaya devam etmesini, artan ihracat hacminin dolayısıyla sanayi üretimindeki artışın da reel kesim güven endeksi üzerinde olumlu etki etmesini fakat küresel ölçekte artan enerji maliyetlerinin kısa vadede üretime yönelik aşağı yönlü risk oluşturduğunu düşünmekteyiz. 


Reel kesim güven endeksindeki düşüşte üretim hacminin artış hızının azalacağı ve genel ekonomik görünümün daha zayıf seyredeceği beklentisi ve stok miktarındaki azalış etkili olmakta. sabit sermaye yatırım harcamasında ve ihracat sipariş beklentilerinde artış ise düşüşü sınırlamış.​

295.png296.png