2021 Yılı Ekim Ayı Sanayi Üretimi: "4. Çeyreğe Öngörülerden İyi Bir Başlangıç"


Türkiye Ekonomisi: Ekim Sanayi Üretimi

4. Çeyreğe Öngörülerden İyi Bir Başlangıç.

Sanayi üretimi ekimde aylık %0,1 düşüş beklentisine karşın %0,6 arttı, yıllık bazda da %8,5 arttı. Eylül ayında yıllık %9 artış sonrası ekimde yıllık bazda sınırlı bir yavaşlamaya işaret etti.   

Son çeyreğe sanayi üretimi olumlu başlangıç yaptı ve bir önceki ayki %1,5'lik düşüş kısmi telafi edildi. Kasım ayında imalat PMI 52'ye yükselirken, ihracat rekor seviyesini yeniledi, elektrik tüketimi de arttı (kış sebebiyle artan enerji ihtiyacı da faktör), reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ise sınırlı yükseldi. Bu açıdan öncü göstergeler aylık artışın devam edebileceğine işaret etmekte. Bununla birlikte tedarik zincirindeki sıkıntılar, yüksek emtia fiyatları ve kur gelişmeleri, ihracat ve dolayısıyla sanayi üretimi için sınırlayıcı faktörler olarak kalmaya devam edebilir. Önümüzdeki dönemde kur gelişmeleri ile iç talebin katkısının sınırlanabileceğini ve büyüme kompozisyonunda daha çok dış talebin ön plana çıkacağını düşünmekteyiz, üretime olan yansımaları da izlenecek.

Veride dikkat çekici olarak bu ayki sanayi üretiminin çoğunluğu düşük teknoloji ürünleri üretiminden kaynaklandı, yüksek teknoloji ürünlerde ise aylık bazda belirgin düşüş görüldü.

Ayrıca son dönemde dalgalı seyir gördüğümüz motorlu taşıt üretiminde geçen ayki düşüş kısmi telafi edildi. Kasım ayı imalat PMI raporunda otomotiv sektöründeki sorunlara atıf yapılarak yeni siparişlerin azaldığı vurgulanmaktaydı. Bu durum sanayi üretimi açısından dalgalanma yaratabilecek bir unsur olabilir.

Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde, dayanıksız tüketim malı belirgin katkı verdi. Yatırımların göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatı üretimi geçen aya benzer şekilde %1 puan üretimi negatif etkilerken,  ihracatın göstergesi niteliğindeki ara malı imalatı, üretimi %0,6 puan artırdı. Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yaptı. En büyük katkıyı yine ara malı üretimi yapmakta, sermaye malı üretiminin katkısı ise azalmaya devam etti.  

395.png406.png407.png