Türkiye Ekonomisi: Eylül Dış Ticaret Dengesi

Dış ticaret açığında iyileşme

Eylül ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracat, rekor seviyesini yeniledi, ancak aylık artış hızı 2021 yılı ortalamasının altında kaldı, ithalat da rekor seviyesinden gevşedi ve nisan ayından bu yana ilk kez aylık daraldı ancak yüksek seviyelerini korumaya devam ederek 2021 yılı ortalamasının üzerinde seyretti.

Arındırılmamış verilere baktığımızda eylül ayında ihracat aylık %10 artarak 20,8 milyar USD'ye yükseldi. İhracat yılın ilk 9 ayında 161 milyar USD gerçekleşti, ekim ayında da rekor bir ihracat görebileceğimizi değerlendirdiğimizde ihracatta yıl sonu OVP hedefi olan 211 milyar USD seviyesini aşabileceğimizi düşünüyoruz. Günlük ihracat verilerine göre ekimde 21 milyar USD'nin üzerinde rekor bir ihracatın gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz. Gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri de yılın geri kalanında ihracatın güçlü seyrini sürdürebileceğine işaret ediyor. Kurdaki dalgalanma kısa vadede ihracat kanalını destekleyici bir görünüm oluştursa da sektör yetkililerinin vurguladığı üzere hem ihracat pazarı müşterilerinin kurdaki artışla fiyat indirimi talep etmesi hem de emtia fiyatlarındaki yüksekliğin de etkisiyle geleceğe yönelik maliyet belirsizliği ihracatçıların kar marjı konusunda esnekliğini sınırlayabilir.

İthalat, aylık %0,7 artışla 23,3 milyar USD ile rekor seviyelerine yakın bulunuyor. İç talep görünümüne dair daha net bir resim sunan altın ve enerji hariç ithalatta sınırlı da olsa aylık artışın sürdüğünü görüyoruz. Detaylara baktığımızda makroihtiyati önlemlere karşın tüketim malı ithalatında muhtemelen talebin de öne çekilmesiyle aylık artış görüyoruz. Ek olarak altın ithalatında tarihsel ortalamasının altındaki seyir toplam ithalattaki yükselişi sınırlasa da petrol fiyatlarının eylül ayında yükselmesi enerji ithalatındaki artışın sürmesine neden oluyor. Enerji ithalatı Aralık 2014'ten bu yana en yüksek tutarda gerçekleşti. 

287.pngDış ticaret açığı eylül ayında 2,55 milyar USD ile geçen senenin belirgin altında gerçekleşti. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı 44,3 milyar USD'ye daraldı ve GSYH oranı da %5,8 seviyesine geriledi. Yolcu sayısı üzerinden değerlendirdiğimizde turizm gelirlerinin eylülde güçlü bir yıllık artış sergileyebileceğini öngörüyoruz. Bu doğrultuda cari denge eylül ayında sınırlı bir fazla verebilir ve kümülatif cari açıkta düşüş sürebilir.

288.png289.png290.png