2021 Yılı Eylül Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Üçüncü Çeyrekte Güçlü Bir Büyüme Sinyali"


Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Üçüncü Çeyrekte Güçlü Bir Büyüme Sinyali

Eylül ayında anket göstergeleri, ekonomik aktivitedeki güçlü seyrin başta turizm ve ihracatın desteğiyle üçüncü çeyrekte sürdüğünü gösteriyor. Küresel toparlanmanın sürmesi ihracattaki olumlu görünümün sürmesini sağlarken, sıkı finansal koşullara karşın ekonominin açılması ve aşılanma süreci büyümeyi desteklemeyi sürdürüyor. Çeyreksel ortalamalara göre hizmet, inşaat ve reel kesim güven endeksinin salgın öncesi döneminin de üzerinde olduğu görülüyor. Benzer şekilde KKO da ihracat yoğun sektörlerin desteğiyle pandemi öncesi seviyelerin üzerinde.

247.png 

Yüz yüze eğitimin başlamasının perakende ticaret sektörü güven endeksini yükseltici bir etkide bulunduğunu değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda eylülde aylık 5,3 puan artışla perakende ticaret güven endeksi en çok artış gösteren güven endeksi. Onu 1,7 puan artışla hizmet sektörü güven endeksi izliyor ki endeksin seviyeleri Şubat 2018’den bu yana en yüksek seviyeleri işaret ediyor. Tüketici güven endeksi ve imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel kesim güven endekslerinin de eş anlı hareket ettiğini görüyoruz ve iki endeks de eylülde güvende artışa işaret ediyor. Sıkılaşan finansal koşullara karşın inşaat sektörü güven endeksi ağustosta en çok artış gösteren güven endeksiydi, eylülde ise sınırlı bir düşüş sergilediği gözleniyor. İnşaat sektörü güven endeksi, tarihsel ortalamasına yakın ancak güçlü konut satışlarının gözlendiği geçen seneki seviyelerinin sınırlı altında bulunuyor.

Arındırılmış kapasite kullanım oranı, aylık 1 puan artışla %77,8 seviyesine yükseldi ve Haziran 2018’den bu yana en yüksek seviyede. KKO’nun tarihsel ortalaması da yaklaşık %76 seviyelerinde bulunuyor. Motorlu kara taşıtı imalatı, deri, kimyasal ürünler, ana metal sanayi, mobilya ve kağıt ürünleri imalatı başlıca KKO’yu destekleyen sektörler. KKO’nun yanı sıra yatırıma dair izlediğimiz sabit sermaye yatırım harcaması da güçlenmeye devam ederek son 10 yılın en yüksek seviyelerine yakın.

Gelecek 3 aya yönelik üretim hacminin güçlenerek tarihi yüksek seviyelere yaklaşma eğiliminde olduğunu gözlemlerken, gelecek 3 aya yönelik ihracat sipariş miktarı beklentisinde güçlü görünüm sürse de ağustos ayına göre sınırlı zayıfladığını görüyoruz. Bu durum aslında bu hafta açıklanan küresel PMI verilerinde gördüğümüz sınırlı yavaşlama temposu ile alakalı. Bununla birlikte eylül ayında rekor bir ihracat görebileceğimizi hesaplıyoruz.

Delta varyantı ve tedarik zincirindeki sıkıntılar genel olarak imalat PMI verilerinde bir soluklanmayı beraberinde getirmiş görünüyor. ABD ve Euro Bölgesi hizmet PMI verilerinin de Delta varyantından etkilenmeye devam ettiğini görüyoruz. Varyantların daha hızlı yayılımı nedeniyle aşılanmayla toplumsal bağışıklığın sağlanması için gerekli olan eşik tahminlerinin de %80-90 bandına yükseldiğini görüyoruz. Dolayısıyla aşılanmanın boyutuna da bağlı olarak pandemiye dair belirsizliklerin sürdüğünü ve hizmet sektörü üzerinde pandeminin ilk dönemine göre sınırlı da olsa baskı oluşturabilme riskinin devam ettiğini değerlendiriyoruz.

248.png249.png