Türkiye Ekonomisi: Haziran Dış Ticaret Dengesi

İhracat Rekorunu Yeniliyor

Haziran ayında ihracat aylık %20 artarak rekor yüksek seviye olan 19,8 milyar USD'ye yükseldi. Yılın yarısında 105 milyar USD gerçekleşen ihracatın bu yıl geneli için gelecek seneki OVP hedefi olan 200 milyar USD seviyesini aşabileceği görülüyor.

Temmuz ayında günlük verilere göre ihracatın hazirana göre yavaşladığını hesaplıyoruz, bayram tatili etkisiyle düşündüğümüz bu yavaşlamaya karşın 16,5 milyar USD civarında ve tarihsel ortalamaların üzerinde bir ihracat görebileceğimizi değerlendiriyoruz. Dolayısıyla küresel imalat sektörünün gücünü koruması ihracatın güçlü görünümünü sürdürmesine yardımcı oluyor.

İthalatta nisan ve mayıs ayındaki aylık düşüş ardından haziranda ertelenen talebin devreye girmesiyle aylık %10 artış görüyoruz. İç talepteki görünümün seyri için izlediğimiz enerji ve altın hariç ithalat, aylık %8 artışla iç talepte hızlanmaya işaret ediyor. Geçen sene dolarizasyonla birlikte artış kaydeden altın ithalatı, bu sene son 4 ayda tarihsel ortalamasının altında seyrediyor, ancak aylık %74 artış dikkatimizi çekiyor. İlk 6 ayda net altın ithalatı 2,1 milyar USD olurken, geçen sene bu dönemde 7,6 milyar USD idi.
Böylece dış ticaret açığı haziran ayında 2,85 milyar USD ile geçen seneye yakın gerçekleşti. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı 47,2 milyar USD olurken, GSYH oranı da haziranda %6,5 seviyesinde yatay seyrediyor.

8.png 

Hatırda Kalması Gerekenler

Haziranda rekor ihracat rakamı görürken, dış ticaret açığının mayısa göre azaldığını görüyoruz. Haziranda aşılama sürecindeki ilerleme ve Rusya'nın Türkiye'ye yönelik kararı ile yabancı ziyaretçi sayısının yıllık %853 artmasıyla turizm gelirlerinde belirgin bir toparlanma göreceğiz. Bu gelişmeler ışığında haziranda cari açığın 1 milyar USD civarı gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. Geçen sene haziranda 3,1 milyar USD cari açık vermiştik. Dolayısıyla 12 aylık kümülatif cari açık mayıstaki 31,9 milyar USD seviyesinden haziranda 30 milyar USD seviyelerinin altına doğru yavaşlayabilir. Bu seviyeler de cari açık/GSYH* oranının mayıstaki %4,4 seviyesinden haziranda %4'e doğru gerileyebileceğini işaret ediyor. (*2021 1. çeyrek GSYH)

Yılın geri kalanında hem toparlanan turizm ve ihracat gelirleri hem de baz etkisiyle cari dengede iyileşmenin sürmesini bekliyoruz. TCMB'de ihracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesini beklediğini vurgulamayı sürdürüyor. Bu görüntü altında TCMB'nin üç varsayım üzerinde çalıştığını ve cari açığın yıl sonunda ocak-mayıs tarihsel ortalamalarının yılın geri kalanında gerçekleşmesi varsayımı altında 23,6 milyar USD, mevsimsellikten arındırılmış olarak mayıs ayı değerlerinin yıl boyunca sabit kalması varsayımı altında 18,1 milyar USD ve turizm gelirinin 18,6 milyar USD'yi bulması ve altın ithalatının dengeli seyretmesi durumunda gibi olumlu senaryoların oluşması durumunda 11,3 milyar USD seviyelerinde gerçekleşebileceğini değerlendirdiğini görüyoruz. Piyasa beklentisi ise 24,7 milyar USD civarında.

3.png5.png6.png