2021 Yılı Haziran Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Açılmanın, Anket Göstergelerine Güçlü Yansıması"


Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Açılmanın, Anket Göstergelerine Güçlü Yansıması

Tam kapanma sonrası normalleşme dönemini içeren haziran ayında anket göstergelerinin tamamında toparlanma görüyoruz. Aşılama sürecinin hız kazanması ve vaka sayılarının kontrol altında olmasıyla temas yoğun sektörlere yönelimle birlikte hizmet sektörü güven endeksi toparlanmaya öncülük ederken, perakende ticaret sektörü güven endeksi onu izledi. Sıkılaşan finansal koşullara karşın yaz mevsiminin de desteğiyle inşaat sektörü güven endeksi artışını sürdürdü. İmalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi ile tüketici güven endeksi de güçlenmeye işaret etti. 

Arındırılmış kapasite kullanım oranı da salgın öncesi döneme işaret eden Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Günlük ihracat verilerine göre haziran ayında ihracatın rekor seviyelere çıkabileceğini hesaplıyoruz. Bu görüntüyle de uyumlu olarak hem ihracatçı hem de diğer sektörlerin desteğiyle kapasite kullanım oranında artış görüyoruz. İktisadi yönelim anketinde, gelecek 3 aydaki; üretim hacminde, ihracat sipariş miktarında ve iç piyasa sipariş miktarında artış beklentisinin güçlendiğini görüyoruz. Küresel toparlanmanın sürmesi dış talebi desteklerken, sıkı finansal koşullara karşın ekonominin açılması ve hızlı aşılanma süreci iç talebi destekliyor. Ayrıca gelecek üç aydaki istihdama ve gelecek on iki aydaki yatırım harcamasına dair beklentilerin de güçlendiğini görüyoruz.

2.png 

2. çeyrekte hizmet sektörü güven endeksinde 1. çeyreğe göre toparlanma, diğer güven endekslerinde ise sınırlı zayıflama görmekteyiz. Kapasite kullanım oranının 2. çeyrekte ihracatın da desteğiyle güçlendiğini görüyoruz. Güven endekslerine bakıldığında, salgın öncesi dönem olarak 2019 yılının 4. çeyreğiyle karşılaştırdığımızda; hizmet ve perakende ticaret güven endeksi belirgin altında kalmaya devam ediyor. İnşaat ve reel kesim güven endeksi ise salgın öncesi dönemin sınırlı üzerinde bulunuyor.

3.png4.png5.png