2021 Yılı Haziran Ayı Sanayi Üretimi: "Kısıtlamaların Gevşetilmesiyle Sanayi Üretiminde Aylık Artış Hızlanarak Devam Etti"


Türkiye Ekonomisi: Haziran Sanayi Üretimi

Kısıtlamaların Gevşetilmesiyle Sanayi Üretiminde Aylık Artış Hızlanarak Devam Etti. 

Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, beklentilerin üzerinde yıllık %23,9 artarken (Foreks Anketi'nde beklenti %21,1), mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise son 10 ayın en yükseğinde aylık %2,3 arttı ve yılın en iyi rakamına işaret etmekte, arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise beklentilerin üzerinde yıllık %23,7 (Foreks Anketi'nde beklenti %21,5) arttı.

Haziran ayında sanayi üretiminde baz etkisiyle yıllık artış hızında yavaşlama görsek de aylık bazda ise hızlanma görüldü. Sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre ise %1,6 arttı. Temmuz ayında imalat PMI 54 ile güçlü genişleme bölgesinde geldi, ihracat temmuz ayında aylık gerilese de tarihi ortalamalarının üzerinde seyretti. RKGE ve diğer sektörel güven endekslerinde ise aylık artış gördük ve elektrik tüketiminde de artış görülmekte. Bu açıdan 3. çeyrek başlangıcında da sanayi üretimi açısından olumlu görüntü devam etmekte.

Hatırda Kalması Gerekenler:

•Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde, enerji hariç diğer gruplar pozitif katkı yaptı. En belirgin katkıyı dayanıksız tüketim malı %1 ile verirken, sermaye malı %0,7 katkı verdi, enerji %0,1 üretimi aşağı çekti. Yıllık bakıldığında ise baz etkisinin de katkısıyla bütün kalemler üretime katkı yaptı. Son 10 aydır olduğu üzere en yüksek katkıyı %11,5 ile ara malı verdi, dayanıksız tüketim malı ise %4,7 katkı yaparken, yatırımlara ilişkin bir gösterge olan sermaye malı %4,6 katkı ile üretimi desteklemeye devam etti.

128.pngGeçen sene ikinci çeyrekte ekonomi yıllık bazda %10,3 daralmıştı, yatırımcı sunumuna göre TCMB'nin beklentisi ise bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık %20 üzeri büyüme gerçekleşmesi yönünde, üretim tarafına bakıldığında sanayi üretiminde baz etkisiyle çeyreksel bazda yıllık güçlü artışlar görmekteyiz. Sanayi üretimi verisi kısıtlamalara ve finansal koşullara rağmen 2. çeyrekte üretim tarafının ekonomik büyümeye katkı sunacağını işaret etmekte.

129.png130.png