Türkiye Ekonomisi: Kasım Sanayi Üretimi

Sanayi Üretiminde İvmelenme Devam Etmekte


Sanayi üretimi kasımda beklentilerin üzerinde aylık %3,3, yıllık bazda ise %11,4 arttı. Sanayi üretimindeki ivmelenme kasımda da devam etmekte.

Aralık ayında imalat PMI 52,1'e yükselirken, ihracat rekor seviyesini yeniledi, elektrik tüketimi de artmaya devam etti (kış sebebiyle artan enerji ihtiyacı da faktör), reel kesim güven endeksi sınırlı gerilerken eşik seviyenin üzerinde kalmaya devam etti ve kapasite kullanım oranı ise yükseldi. Bu açıdan öncü göstergeler aylık artışın devam edebileceğine işaret etmekte. Bununla birlikte tedarik zincirindeki sıkıntılar ve yüksek emtia fiyatları, ihracat ve dolayısıyla sanayi üretimi için aşağı yönlü risk faktörleri olmaya devam etmekte. Enflasyondan arındırılmış TCMB haftalık banka ve kredi kartı verileri iç talebin aralık ayında kısmi gerilediğine işaret etmekte. Artan fiyat baskılarının iç talebi önümüzdeki dönemde yavaşlatması olası. Bu sebeple büyüme kompozisyonunda artan ihracat ile daha çok dış talebin ön plana çıkacağını düşünmekteyiz.

Kasım ayındaki sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında aylık en büyük artış  yüksek teknoloji ürünleri üretiminde görüldü fakat bu ekim ayındaki belirgin düşüşün yarattığı baz etkisiyle ilişkili olabilir, yıllık bazda ise düşüş görmekteyiz.

Son dönemde dalgalı seyir gördüğümüz motorlu taşıt üretiminde tedarik zincirindeki sıkıntılara rağmen aylık artış hızlanarak devam etmekte. Ayrıca aralık imalat PMI raporunda fiyat baskılarına yönelik vurgu dikkat çekerken, bu durumun üretime yansımaları izlenecek. İhracat siparişlerinde artışın devam ettiği vurgulanmakta ki bu açıdan artan ihracat aralık ayında üretimi desteklemeye devam etti.

Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde, enerji grubu hariç diğer gruplar üretim artışına katkı verirken, yatırım göstergesi sermaye malı üretimi kasımda en belirgin katkıyı verdi. Dayanıksız tüketim malı ekim ayında olduğu gibi belirgin katkı verdi. İhracatın göstergesi niteliğindeki ara malı imalatı, üretimi 0,9 puan artırdı. Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yapmaya devam etti. En büyük katkıyı yine ara malı üretimi yaptı.

478.png479.png480.png