2021 Yılı Mart Ayı Sanayi Üretimi: "Sanayi Üretimi İlk Çeyrekte Güçlü Büyümeye İşaret Ediyor"


Türkiye Ekonomisi: Mart Sanayi Üretimi

Sanayi Üretimi İlk Çeyrekte Güçlü Büyümeye İşaret Ediyor.

Mart ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, beklentilerin üzerinde yıllık %16,6 artarken (Foreks Anketi'nde beklenti %13,4), bu yılın birinci çeyreğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık %0,7 artarken, bir önceki çeyreğe göre %2,6 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise beklentilerin üzerinde yıllık %19,9 (Foreks Anketinde beklenti %15,75) arttı.

Nisan ayında imalat PMI 52,6'den 50,4'e gerilemesine rağmen genişleme bölgesinde kalmaya devam etti, ihracat nisan ayında olumlu seyrini sürdürürken, 18,8 milyar USD seviyesi ile nisan aylarının en yüksek seviyesinde. Nisan ayında reel kesim güven endeksi (RKGE) iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti.  Bu da sanayi üretimindeki pozitif görünümün yavaşlama olsa da nisan ayında da sürdüğüne işaret ediyor.

Hatırda Kalması Gerekenler:

•Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde en yüksek katkıyı ara malı ve enerji üretimi +0,6 puan ile verirken, sermaye malı -0,3 puan ve dayanıklı tüketim malı -0,1 puan üretimi olumsuz etkiledi. Yıllık bakıldığında ise baz etkisinin de katkısıyla bütün kalemler üretime katkı yaptı. Son 9 aydır olduğu üzere en yüksek katkıyı %9,7 artışla ara malı yaparken, sonrasında yatırımlara ilişkin bir gösterge olan sermaye malı +3,8 puan ile üretime katkı sundu.  

30.pngAçıklanan veriler sanayi üretimindeki güçlü seyir ile 1. çeyrekte, geçen sene son çeyrekteki büyümenin üzerinde bir rakam görebileceğimizi işaret ediyor. Ek olarak sanayi üretiminde nisan ve mayısta baz etkisi daha da belirginleşecek. Sanayi üretimi geçen sene yıllık bazda nisanda %31,4, mayısta ise %18,9 daralmıştı. Sıkılaşan finansal koşulların akabinde yılın geri kalanında iç talebin büyümeye katkısının sınırlanacağını ancak normalleşme sürecinin bu durumda hafifletici bir unsur olabileceğini ve net ihracatın ise burada dengeleyici rolü üstlenerek %5'in üzerinde güçlü bir büyümeyle yılı sonlandırmamıza imkan verebileceğini değerlendiriyoruz.  

31.png32.png33.png34.png