​​​


Türkiye Ekonomisi: Mayıs Dış Ticaret Dengesi​​

Dış talepte görünüm pozitif

Mayıs ayında ihracat aylık %12 gerilerken, baz etkisiyle yıllık %65,7 arttı. Tam kapanma ve tedarik zincirindeki sıkıntıların etkisiyle ihracattaki aylık gerilemeye karşın, 16,5 milyar USD gerçekleşen ihracat tarihsel ortalamaların üzerinde güçlü bir ihracata işaret ediyor ki günlük ihracat verileri de ihracatta haziranda güçlü bir aylık artışa ve hatta 19-20 milyar USD aralığında rekor bir ihracat görebileceğimize işaret ediyor. Dolayısıyla küresel imalat sektörünün gücünü koruması ihracatın güçlü görünümünü sürdürmesine yardımcı oluyor. Yılın yarısında yaklaşık 105 milyar USD gerçekleştiğini hesapladığımız ihracatın bu yıl geneli için 200 milyar USD seviyesini de aşabileceği görülüyor. 

İthalat, martta tarihi yüksek seviyelerde gerçekleşmesinden sonra son iki aydır aylık olarak düşme eğiliminde. Aylık %5,6 azalan ithalat baz etkisiyle yıllık %54 arttı ve 20,6 milyar USD gerçekleşti, bu seviyeler hala tarihsel ortalamanın üzerinde bir ithalata işaret ediyor. İç talepteki görünümün seyri için izlediğimiz enerji ve altın hariç ithalat, aylık %5 azalışla iç talebin hız kesmeyi sürdürdüğüne dair sinyal verse de mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ithalat aylık %2,3 artışla farklı bir resim çizdi, arındırılmış verilerde ihracatın da aylık %2 ile sınırlı artış gerçekleştirdiğini görüyoruz. Geçen sene dolarizasyonla birlikte artış kaydeden altın ithalatı, son 3 ayda tarihsel ortalamasının altında seyrediyor. İlk 5 ayda net altın ithalatı 2 milyar USD olurken, geçen sene bu dönemde 5,75 milyar USD idi.
Böylece dış ticaret açığı mayıs ayında 4,1 milyar USD ile geçen seneki 3,4 milyar USD'nin üzerinde gerçekleşti. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı 47,1 milyar USD olurken, GSYH oranı da nisan ayındaki %6,4'ten mayıs ayı itibarıyla %6,5 seviyesine hafif yükseldi.

106.png 

Hatırda Kalması Gerekenler

4,1 milyar USD'lik dış ticaret açığı, mayıs ayında yaklaşık 3 milyar USD seviyelerinde bir cari açıkla karşılaşabileceğimizi işaret ediyor, salgının derin hissedildiği Mayıs 2020'de 4 milyar USD ile görece yüksek bir cari açık görmüştük. Bu da 12 aylık kümülatif cari açıktaki gerilemenin süreceğini gösteriyor. 

Yılın geri kalanı için ihracattaki pozitif beklentiler sürüyor. AB'de hızlanan aşılama süreci olumlu bir haber olurken, başta otomotiv sektörü olmak üzere tedarik zincirindeki sıkıntıların gelişimi önemli bir faktör olmayı sürdürüyor. Bununla birlikte imalat PMI verilerinin gücünü koruması aşağı yönlü risklerin sınırlı kalmasını sağlıyor. Haziranda tüketici güveni ve kredi kartı harcamaları gibi öncü göstergeler ise iç talebin tekrar toparlanma eğilimi gösterdiğine işaret ediyor, bununla birlikte sıkı finansal koşullar yılın kalanında bu toparlanmanın sınırlı kalmasına neden olabilir ve ortalamanın altında seyreden altın ithalatının desteğiyle ithalatın ılımlı seyretmesine imkan tanıyabilir. Enerji fiyatları ise burada önemli bir risk faktörü olarak durmakta.

108.png111.png